31 herlige Høstblomster

31 fantastiske høstblomster viser seg frem. Håper du lar deg glede over variasjonen og kanskje inspirere til å fornye egen hage.

Mange har hager som er på sitt fineste på vår og sommer, og så har man glemt vekk høsten. Men det er som dere ser mye å velge i.
Blir du veldig inspirert så er det mulig å plante frem til frosten kommer. Det er høstsalg på stauder på gartneriene, kanskje du finner noen gleder der. (Hold deg til planter som ser friske ut, har planten lidd seg gjennom sommeren så har den mindre sjanse for å overleve vinteren).

Så se deg gjennom alle de nydelige kandidatene og stem frem dine favoritter til finalen.
Denne avstemningen er åpen til og med søndag kl 20.00.
Du kan stemme på så mange kandidater du ønsker. Kandidatene er delt inn i tre puljer for å gjøre det mer oversiktlig, men det er de 5-8 som får flest stemmer som går videre, uavhengig av grupper. Dersom du ønsker å stemme på flere i samme gruppe så merk av for alle før du trykker «vote».
Finaleavstemingen åpner mandag morgen.
Det er ikke premie denne gangen.

Frøken Usikker fra Hagepuslerier på Bergstad
et er min første vannlilje, kjøpt i år -uten å ha dam i hagen……
Hun har prøvd å blomstre 3 ganger før i år, men hennes to eldste søstre ble spist opp av noen, og den siste klarte så vidt å åpne seg på grunn av at den var gnagd på…..
Derfor er det bare så vidt hun våger å stikke hodet over vannflaten og komme ut i all sin prakt…
Jeg håper så inderlig at hun tør……

Frøken Blåsten fra Velkommen til Mimmi og bestes hytter
Jeg heter Frøken Blåsten og er ei Tigerlilje som bor i et stort bed med sikkert hundre andre tiger-søstre på Blåsten. Blåsten er ei lita tømmerhytte oppe på en topp i skogen. Jeg er en gammel erverdig frøken som har gått i arv i generasjoner. Her er det fritt og godt og jeg koser meg blant skogens trær og fuglesang.
Hvert år sørger jeg og mine medsøstre for at det blir flere av oss. Vi har frøene våre plassert på stilken som svarte «bær». På høsten slipper vi bærene ned i bedet og vips! så blir det flere av oss ettersom årene går. Ganske lurt ikke sant?

Frøken Solhatt fra Hannes hage
Mitt bidrag denne gangen er Frøken solhatt. En av hagens favoritter, med sin nydelige form og farge. Og med sitt yrende besøk av humler er det ingen tvil om at dette blir favoritten min av høstblomster.

Frøken Strålende fra Figaro (levert pr epost)
Dette er lille frøken Strålende, i all sin prakt. Hun lyser opp de regnfulle, grå høstdagene med et bredt smil om munnen. Hun er litt sky, og har ikke åpnet seg helt ennå, men så liker hun også å erte oss litt med å gi oss en smakebit av hva som kommer! Hun står ikke alene, hun har mange søsken, men hun er den vakreste nå for tiden, ikke bare blant sine søstre, men i hele hagen! Frøken Strålende!
(Bracteantha bracteata)

Frøken Astrid fra Annes hule
Mitt bidrag til årets Frøken Høstblomst 2010 er en ettårig blomst. Jeg sår disse blomstene hvert år, for de har så flotte farger og her utenfor hulen så kommer de i blomst i august og står til frosten kommer.
Her her hun, Frøken Astrid.
Hun har familienavnet Sommerasters (Callistephus chinensis). Frøken Astrid har i tllegg til sitt noe bustete hode også en vakker grønn krage som får fram fargen hennes enda bedre.
Her er et bilde av noen av søtrene hennes, de finnes i enda flere farger også.

Frøken Flørt fra Kvardagsliv i Storemyra
Frøken Flørt står så uskuldeg ute i bedet, og utsondrar freistande lukter for Herr Humle. Stakkaren vert jo aldeles berusa av dei uimotståelege duftene, og mest utan at han veit ordet av det har han landa på Frøken Flørt. Ho smigrar og strekkjer seg, og ubevisst byrjar han å sanke nektar. Han briskar seg litt og gjer seg til, men no når hans misjon er ved vegs ende er og interessa over. Ho føyser seg litt og vaiar litt i vinden, så han har ikkje anna val enn å lette. Flørten er over for hans del…Ho har retta auga mot neste kandidat, og litt småbetutta flyg han sakte vidare. Forkasta utan heilt å skjøne kva som skjedde;o)

Miss Shocking fra RandiF sin vestlandshage
Mitt bidrag til Moseplassens konkurranse må bare bli denne fantastiske liljen som blomstrer nå. Bildet er riktignok fra i fjor, men den er like flott i år, bare ikke så langt kommet ennå.
Navnet er Miss Shocking, og hennes parfyme er så overveldende at den fyller hele huset om hun blir tatt inn i vase. I tillegg blomstrer hun både rikt og lenge, og hun er sterk og blir større for hvert år. En stor favoritt.

Frøken Lavendelblå fra Bentes hus og hage
Frøken Lavendelblå er en Kaukasusscabiosa.
Kaukasusscabiosa er en nydelig staude, som blir ca. 60 cm høy. Den trives best på en solrik plass, og liker kalk, og må ikke ha det for fuktig om vinteren.
Jeg liker Kaukasusscabiosa veldig godt, blant annet fordi den er svært vakker. Den titter opp mellom avblomstrede stauder, nå på høsten, og lyser opp i bedet.

Min lille Høstsol fra Huldras liv og leven
Høsten er skarp og hustrig, og så og si alt i hagen er avblomstret.
Vinden har tatt sitt tak, og regnet har slått bladene av det meste.
Noen få nyperoser glimter falmet frem, men mister raskt kronbladene når vinden feier forbi.
I en lun krok i hagen står min lille Høstsol og skinner. Det er nå den kommer, og det er nå den sprer sin glede.
På tross av vær og vind strekker den sine hoder mot den bitende vinden.
Min favoritt er blendende hvit, og står så rank sammen med sine rosa søstre.
Spår den en hvit vinter i år mon tro? for meg er den høstlig blomsterglede. Der alt annet forvandles til jordfarger, skinner denne igjennom med sitt blendende hvite lys.
Min lille «Høstsol» (Phlox Paniculata «White Admiral»)

Frk. Høstlys fra Bare Mio
Min kandidat er Frk. Høstlys – Syrin Hortensia (Hydrangea paniculata «Grandiflora»).
Med sitt lyse og lette utseende er hun en stor glede i hagen og hun har derfor fått navnet Frk. Høstlys. Hun lyser opp nå når det går mot mørkere tider. Jeg er titt og ofte ute i hagen bare for å beundre og nyte synet av henne. Blomstringstiden hennes er august – september så jeg ser frem til å nyte hennes blomstring lenge utover høsten.

* Du kan stemme på flere kandidater i hver gruppe om du ønsker. Merk av for de du ønsker å stemme på i denne gruppen, og trykk Vote.
(men obs, du kan kun trykke på Vote knappen en gang pr gruppe)

* Det er tre grupper, de har vær sin stemmeboks. Du kan stemme i alle boksene om du ønsker.

* Avstemningen er åpen til søndag kl 20.00
_______________________________________________________________________________

Frøken Steinrosa fra Nr14
Hils på frøken Steinrosa. Hun er ganske så ung og er pent plassert blant steiner og noen kamskjell…..og hun trives:)

Frøken Lyng von Haugen fra Glede i mitt liv

Frøken Rosa Draum fra Mitt eige solsystem
Den som til slutt vann i min interne konkurranse her var ei Georgine. Den rosa varianten.
Den stod og strekte seg så flott mot den blå himmelen og var ikkje mogleg å oversjå. Den har heilt herleg rosafarge med litt kvitt lags kanten av kronblada og tendensar til litt gult i midten. Den har nesten noko litt overjordisk ved seg. Så dette er min kandidat til Frøken haustblom, Frøken Rosa Draum.

Frøken Jordskokk fra Bestemors hage
bestemors hage har det vært intern kamp om å få delta i frøken Høstblomst konkurransen på Moseplassen. Her er det vakre Hortensiaer og skjønne Dahliaer, men det var frøken Jordskokk som til slutt overbeviste. Hun var mest fotogen.
Frøken Jordskokk er nå ca to meter høy og fotografen måtte opp på gardintrapp for å ta bilder. Blomstringen er et tegn på at de deilige små knollene er modne.

Frøken Sunshine fra Quiltefia
Min utvalgte er Frøken Sunshine og småsøstrene hennes. Jeg har stadig glede av å sette kameraet mitt i macro posisjon og stikke det ned i blomster som kommer i min vei…….Denne damen her vet jeg ikke engang hva heter til etternavn, men jeg har sett henne på mye sørligere breddegrader enn våre. Jeg har prøvd å holde henne selv, men uten å lykkes…. Jeg er stadig fasinert av hennes spraglete fargeprakt og eksotiske utseende……. Enig??
(RandiF har identifisert denne som en Lantana, takker!)

Frøken Yndig fra Mitt hvite hus
Denne blomsten som er en Hortensia er den aller vakreste blomst for meg…
Den slår alle andre i mine øyne..
denne sarte rosa fargen er nok min yndlingsfarge på

Frøken Solfrid fra Vilt og vakkert
alle disse solfattige dagene i sommer har det vært utrolig godt å vite at noen soler alltid skinner til tross for at himmelen er grå. De lyser opp og sprer fred og glede i hverdagen. De bøyde seg opp igjen etter stormkastene for noen uker sida og smiler fremdeles like blidt, forhåpentligvis langt utover høsten. Da vil de våkne doggfriske etter en lang og kjølig natts søvn.

Frøken Øyne Blå fra Dagdrømmeren
Hortensiaen frøken øyne blå ble plantet ned i fjor i barkebedet vårt. Da var den babyrosa i fargen. I år ble den lilla. Den andre hagehortensian min er blå. I fjor var den grønnhvit. Jeg har lest et sted at den kan bytte farge slik. Sur jord gjør planten blå, mens kalkholdig jord får fram rosafargen. Synes det er helt fantastisk og gleder meg allerede til neste år for å se hvordan fargene blir da!

Frøken Forventning fra Moseplassen
(Deltar ikke i avstemning)
Frøken Forventning er min kandidat til konkurransen. Hun er en georgine.
Navnet sitt har hun fått fordi jeg synes georginer har mye forventning knyttet til seg. Forhåpning knyttet til om knollene greier vinteren og om de nye knollene man kjøper inn er merket rett. Jeg venter halve sommeren på at de skal blomstre, jeg forventer enorm blomstring på høsten. Jeg håper de ikke kommer til å bli spist opp av snegler og saksedyr, og jeg krysser fingrene for at frosten ikke kommer tidlig så georginene kan få pryde riktig lenge…

Gråter av glede fra Ninas hage
«Gråter av glede» kaller eg den. Eg skulle gi blomstrene mine litt etterlengta vatn, men yngstemann kom for å «hjelpe» med vannslangen. Vi vart sjølvsagt litt våte alle mann så vi skulle inn å skifte. Akkurat då kom sola gjennom skydekket og avslørte dette flotte motivet! Då var det berre å gå inn for å hente kameraet og la våte klede vere våte klede ei lita stund til. 😉

* Du kan stemme på flere kandidater i hver gruppe om du ønsker. Merk av for de du ønsker å stemme på i denne gruppen, og trykk Vote.
(men obs, du kan kun trykke på Vote knappen en gang pr gruppe)

* Det er tre grupper, de har vær sin stemmeboks. Du kan stemme i alle boksene om du ønsker.

* Avstemningen er åpen til søndag kl 20.00
_______________________________________________________________________________

Frøken Rødme fra Hasigamas Univers
Min Frøken er en vakker , høyreist lilla og burgunder primadonna… Hun har blinket til meg i naboenes hage i flere år, og nå som vi har oppgradert uteområdet vårt, så ble hun endelig min…

Frøken Ildfull fra Ruts datter
Jeg elsker hortensia. Spesielt den blå. Mine busker er spesielt blomsterike i år. En fryd å se på.
Denne blå kransen var så nydelig å se på der den hang på hytteveggen. Jeg gikk bare å frydet meg over den. Enda gladere ble jeg mens jeg puttet små buketter av blomkarse inn i mellom de blå blomsterkronene. Ser det ikke ildfullt ut kanskje? Jeg kjenner at det sprudler i meg når hagen byr meg på sånne farger. Lettstelte blomster som gir masse fargeglede.
Jeg må slå et slag for mine kjære blomkarsevenner også. Det er mange år siden jeg kjøpte frø. Samler frøene inn fra blomstene hvert eneste år. Av noen få frø får du en hel ild.

Frøken Pastell fra Thelma Louise
En av hagens hortensia med skiftende fargeflor

Frøken Senorita fra Parkvegens Hageglede
Mitt bidrag er Frøken Senorita, som en ildfull Spansk Flamencodanser.
En Stokkrose, avleggere fra en hagevenninne på Vigra. Hvilke farger var uvisst, helt til de begynte å blomstre nå på sensommeren. En lys gul, en lys gul med en anelse fersken i kanten, en rosa og så denne da.. Samtidig som den har en kraftig farge, så er den gjennomsiktig og sart. Den lyser opp i bedet og står fortsatt med mange knopper.

Frøken Reprise fra Bothild (levert pr epost).
Min deltager i konkurransen er ingen typisk høstblomst, men så trivelig når den kommer i reprise på høsten. Det er en alpeklematis, og jeg gir den navnet Frøken Reprise 🙂
På bildet her frisker den opp i en dørkrans jeg har laget.
Hilsen Bothild

Frøken Himmelstjerne fra Fies notiser
Rank og himmelhøy, umåtelig kultivert og med verdig blomstring nå helt på tampen. Jeg snakker selvsagt om min jordskokk.
Jordskokken er kjent for sine velsmakende knoller. De er eksklusive og nytes særlig i kondisjonerte kretser, men jordskokken er egentlig en gammel og glemt matplante.
I oktober er det høsting (jordskokken er en robust bajas) med påfølgende suppefest (følg med), deretter planting av knoller for neste års jordskokkavling.
Men først skal skal den andre enden av knollen – blomsterprakten – delta i skjønnhetskonkurranse på Moseplassen, alias frøken Himmelstjerne.

Frøken Fairydust fra Cathrines living
Det har virkelig blitt høst i hagen. I år har den ikke vært på det beste… nei! Stakkar hagen har nok fått lide av den dårlige sommeren.
En plante har tålt både vær og vind:
Stjerneskjermen (Astrantia Major), hun er årets vakkreste i høsthagen min 2010!
Denne stauden må jeg si er min super favoritt! Den blomstrer allerede fra juni her i nord og står like fint helt til snøen pakker den inn for vinteren. Nå på høsten er den vakker og spesiell med alle sine små frø.
Da jeg plantet den i fjor var den bitteliten og hadde få blomster. I år har den mange dobblet sin størrelse, blitt høyere og gitt en hel haug med blomster:) Denne er hvit, men blitt mer rosa utover høsten.

Frøken Blårufs fra Mamma og mer
Frøken Blårufs er delikat og tøff. Hun har klart seg uten omsorg i en overgrodd hage i nærmere 7 år, og hun overrasket stort med sin kraftige blomstring da vi møtte henne for første gang i august fjor. Hydrangea serrata er hennes planteregisternavn, og hos oss blir hun en buskete meter, omtrent, og blomstrer i blått , rosa og blårosa fra tidlig august til vinterfrosten kommer.

Frøken Ohlala fra Nefertitis samligner
Min kandidat heter ‘Frøken Ohlala’ – hvilket er et veldig treffende navn. Man kan for eksempel bruke det som i: Ohlala for en farge. Eller, Ohlala for en svær blomst. Eller, Ohlala for en skjønnhet …
‘Frøken Ohlala’ er en dahlia, eller en georgine om du vil. Egentlig heter den ‘Thomas Edison’. Jeg har hatt den i mange år, til tross for at det har vært på hengende håret hver eneste senhøst at jeg har rukket å ta den inn før frosten har kverket den.
I fjor var jeg ute med hodelykt og grov, mens snøen pisket rundt ørene på meg. Knollen var kjempediger! Jeg satte den i en isoporkasse i garasjen og begrov den under noe torv. Da jeg tok den frem igjen i vår for å drive den, kjentes knollene helt friske og faste å ta i, men allikevel var det bare én av ti potter jeg gjorde i stand som kom.

Frøken Pynteblomst fra Elly Prestegård
While dancing she will want to dress up in beautiful accessories. This is her day, so study her expressions and make your picks from there. For this occasion I chose to give her dress a sprinkle of confectioners ´sugar before starting.
To make it juicy and soft I filled the whole with yoghurt and raspberries.
Then I went out into the garden and picked the following;
red raspberries, yellow marigold, magenta clove, blue star flower
and voila´- here she is. Enjoy!
Don´t worry; the plants used are all eatable!

Frk. Panikk fra Ramme Alvor
her kjem mitt bidrag til Frk. Høstblomst hjå Moseplassen. Eg trudde eg hadde all verdas tid…plutseleg er klokka 23.58 og Frk. Panikk vert kasta i manesjen.
Frk. Panikk er som eigaren ikkje pur ung. Litt tynt i toppen og aldringsteikna har sett sine spor. Framleis litt vakker, og litt skremande. Ei peonvalmue på hell. Om ho er ein favoritt? Eg har so mange, men ho er klårt ein av dei.

* Du kan stemme på flere kandidater i hver gruppe om du ønsker. Merk av for de du ønsker å stemme på i denne gruppen, og trykk Vote.
(men obs, du kan kun trykke på Vote knappen en gang pr gruppe)

* Det er tre grupper, de har vær sin stemmeboks. Du kan stemme i alle boksene om du ønsker.

* Avstemningen er åpen til søndag kl 20.00
_______________________________________________________________________________

Tusen takk til alle dere som deltar med kandidater! Fantastisk artig å se hva som er deres favoritter 🙂
Jeg har blitt veldig inspirert, håper det gjelder dere lesere også!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

21 KOMMENTARER

 1. Helt fantastisk så mange flotte kandidater som er med og så inspirerende.
  Skulle også gjerne stemt på dem alle, må nok se noen ganger til før jeg greier å stemme.
  Ønsker deg en fin torsdag.
  Klem fra Mio

 2. Oi oi så mange som deltok, og mange verdige vinnere her! Tenkte bli med selv, men ble for sen.. neste gang.. 😉 Men jeg har gledet meg ved å se på alle som deltar 🙂

 3. SÅ mye fint!! – ja det er mange flinke folk – ingen tvil om det!
  Da har jeg stemt på en gjeng nydelige kandidater :))
  Ønsker deg en finfin høsthelg Anne!
  Klem Lokki

 4. Alltid like vanskeleg dette her… Masser av flotte kandidatar, så bra vi kan stemme på meir enn ein… 🙂 Nok ein flott jobb av deg Anne!
  Ha ei super helg!
  Klems

 5. Nydelige kandidater! Veldig artig konkurranser dette, Anne! Jeg som holder på å lage hage, får så mye fin inspirasjon 🙂 Skriver opp favoritten og håper de kan trives her!
  Har stemt på mine favoritter!
  Ha ei fin helg!
  Klem
  Lise

 6. Hyggelig å høre at dere hygger dere med presentasjonene og finner frem til nye hagedrømmer 🙂
  Egentlig burde jeg trekke opp disse høststaudene på våren, og minne dere på de da… vi får se om jeg husker på å minne dere på 😉 hihi

 7. Da har jeg omsider stemt, herlig at det går an å ta
  det i flere omganger.
  Er så mange flotte kandidater.
  Tusen takk for nok en herlig konkurranse du har laget til.
  Kjempeflott om du kan minne oss på høststaudene om våren.
  Ønsker deg en fortsatt fin helg.
  Klem fra Mio

 8. Da har jeg omsider stemt, herlig at det går an å ta
  det i flere omganger.
  Er så mange flotte kandidater.
  Tusen takk for nok en herlig konkurranse du har laget til.
  Kjempeflott om du kan minne oss på høststaudene om våren.
  Ønsker deg en fortsatt fin helg.
  Klem fra Mio

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her