Lyng, høstens vinner i krukke og kasser

I mange år var det den sjokkrosa Ericaen som var vinneren i utekrukkene. Etter hvert har det kommet flere ulike typer høstlyng, både i naturlige og nugle unaturlige (malte) farger.

Høstlyngen som selges tilhører samme familie, (Ericaceae), men ulike arter.  Erica er en av lyngartene,  og så har den en bror Calluna, som ligner. Røsslyngen er en Calluna, og de plantene som selges i butikken ofte merket med Garden Girl er foredlet fra denne.

Bærlyng, pernettya mucronata

En tredje lyng, er bærlyng, pernettya mucronata. Denne har vakre bær på og ser derfor helt anderledes ut en de to andre, og er mer en tremenning i slektsforhold.

To andre lyngslektninger er Gaultheria mucronata, hun har bær og ligner litt på Bærlyngen. Og  bladplanten glanslyng (?), Leucothoe Zeblid, som har vakre burgunderfargede blader gjennom vinteren (les mer).

Oppdatert: Odla.nu har en superflott artikkel om ulike lyng. Anbefales!

Sånn i teorien iallefall så er mange av disse planter som kan overleve i Norge, men i realiteten er de vel drevet så hardt at de er vanskelige å overvintre. Men de er nå fine så lenge de varer. Og du, de varer lengst om du husker på å vanne!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

  1. Så flotte fargar!
    Har ikkje kome så langt at eg har kjøpt lyng til meg sjølv, berre på jobb 🙂
    Linka til ang. det å sette løk fordi eg syns informasjonen du gir er SÅ nyttig!
    Her regnar det stritt, men herleg med kos inne med «mamma» pizza som sraks er ferdig..

    god helg!

  2. Nydelige farger.
    Har bare 1 lyng i år, for jeg er en av dem som
    glemmer å vanne det som står ute nå.
    Synes det er så lett å glemme uteplantene når det regner i bøtter og spann.
    Bærlyngen var skikkelig flott.
    Ønsker deg en fortsatt fin helg.
    Klem fra Mio

  3. Lyng er vakkert! Jeg vanner og håper jeg husker det helt til frosten kommer i år også, for i fjor sto mine fint og pyntet gjennom hele vinteren…. 🙂
    Ha ei fortsatt fin helg!
    Klem
    Lise

  4. Det kommer vel noe lyng i «hus» etterhvert , men så lenge det fremdeles er masse som blomstrer klarer jeg ikke å gi helt slipp på sensommerfølelsen……og lyng er høst!

    Praktfulle farger!

  5. Lyng er en flott plante, men jeg foretrekker den rosa/lilla:) Her har de en tendens til å bli brune ganske fort. Det regner bøtter og spann, så de drukner nok… Ha en fin søndag:) Klem

  6. Lyngen er så absolutt nydelig ja, selv om jeg fortsatt er litt usikker på noen av de nye fargene. For meg skal det liksom være en bit av skogens natur, men fargene vokser vel med meg etterhvert som de blir mer og mer vanlige. 🙂

    Du som er så dyktig med planter;
    Jeg har knepet av noen frø fra en Iris i hagen, og har det som en del av premien i det lille lotteriet mitt.
    Jeg har lett rundt på nettet, men finner ikke noen fullgode tips på hvordan bevare de, og når de helst skal sås(plantes?) ut. Ser tips om å oppbevare de i spirepose i kjøleskap, men hva vil det si?

    Har jeg forstått dette riktig tro?:
    Jeg lar belgene tørke frem til de skal plantes ut. Da tas frøene ut av belgen og legges i bløt en liten stund (hvor lenge?
    Så legges de enten i spirepose i kjøleskap der de ligger til våren, plantes i potter og settes rett ut, eller plantes rett på stedet. Ser at de trenger en kuldeperiode før de spirer uansett, så da vil jeg tro det er greit å så de rett ut i oktober.

    Hjelp! Vil jo så gjerne at mottakeren skal få flotte Iris til å spire og gro til slutt.

    Fortvilet hilsen fra Huldra (uten så veldig grønne fingre..)

  7. Calluna har blitt min favoritt i høst, ikke så rart siden jeg er så glad i Røsslyng. Har de i kurver, krukker og syltetøyglass(!) både hjemme og på hyttene.

    Hilsen Gry K

  8. Min mening: så utrolig drita lei av den lyngen at eg tror jeg spyr!! Og at den skal farges i alskens unaturlige varianter, fatter og begriper ikke at folk gidde kjøpe blålyng å ha på trappa?? vel vel, harde ord, men en bør ikke tukle for mye med naturen synes nå jeg da, den er vakrest akkutat slik den er, he he

    Det overdrives sjø…, sto utenfor bomsterbutikken her i helga og så all den lyngen, som skal spres ved nesten hver en inngangsdør i dalføret??? kjedelig spør du meg.

    Huff, gidder ikke besøke meg mer du nå, hulk hulk

  9. Sigrid, tusen takk 🙂

    Huldra, jeg har ikke så mye greie på å sanke og så irisfrø, de er vel ikke av de enkleste tror jeg. Men som tommelfingerregel så er det best om frøene får modne mest mulig på planten, eventuelt at man klipper av og tar inn og lar kapselen modne ferdig og tørke inne. Når den er tørr kan du ta frøene ut.
    Eller du kan så de direkte med en gang, når de er modne altså.
    Frø oppbevares best i en luftett mørk beholder, som står et kjølig sted, kjøleskap er bra, men ikke tvingende nødvendig. Noen frø må ikke tørke helt ut, de skal helst sås ferske, men jeg aner ikke om dette gjelder iris.
    Såing av iris kan jeg ikke noe om, men veit noen driver og styrer med de, men om det gjelder alle irisfrø aner jeg heller ikke. Denne bloggen har trolig info til deg, eller kan i det minste svare skikkelig på spørsmål: http://lineoghagen.wordpress.com/

    Anne da, hehe, intet er for godt i store mengder 😉
    Og jeg blir da vel ikke pert fordi du ikke liker lyng, hallo, jeg synes jo også at folk skal bruke smak og takt 😉

    Men, Anne og alle andre, jeg kommer ganske snart til å skrive et lengre innlegg om artige alternativ til høstkrukkene, det finnes nemlig mye fint man kan plante som kan trosse litt forsiktig frost 😀

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her