Oppdrag: Operasjon tidligvårhagen del 2

For et halvt år siden oppmuntret jeg alle til å ta en titt i hagen og tenke etter hvor det hadde vært fint å hatt tidlig blomstring. Nå er det på tide å følge opp dette med å plante løk mm som du kan nyte neste vår. Løk finner du i gartnerier, eller du kan kjøpe i nettbutikker. Liste over nettbutikker som fører løk

* Krokus, våriris og perleblomst er tidlige. Så kommer pinseliljer og påskeliljer. Tulipan blomstrer mye senere.
* Hvor i hagen smelter snøen først? Det er gjerne inntil husvegg eller på steder som stikker opp litt i terrenget. Plant løk der.
* Du kan lage ett opphøyd bedd, der vil sola varme mer. Opphøyd bedd vil si at beddet ligger noe høyere enn området rundt. Kant med sten eller trevirke eller trestammer eller bare lag en jordhaug.
* Sett løk i krukker. Bruk sandholdig jord. Krukkene lar du bli gjennombløte før du setter de inntil husveggen. Spa de ned i snø, og grav de så frem tidlig på våren og sett ut på strategiske steder. Pass på at krukkene tåler frost. Obs, mange sier at de ikke riktig får til løk i krukker. Jeg prøvde ett år, og det ble blomstring, men de i bakken ble finere.
* Har du stauder i hagen som blomstrer tidlig? Feks vårlyng, julerose, blåveis og violer? Kanskje de skal flyttes til en bedre plass hvor sola når de tidlig og hvor du ser de?
* Hvor er den luneste mest solrike plassen i hagen? Lag en enkel sitteplass. Kan nytes nå på høsten, på fine vinterdager, og naturligvis til våren igjen 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Løk er innkjøpt og noe er kommet i jorda:)….men så var det dette lite fristende regnet da……Håper på ny solskinnsperiode her:)

  Takk for tipset

 2. Så glad for at du minner oss om dette..
  Har kjøpt inn, men så var det å få dei i jorda..
  Kjekt å utvikle hagen litt etter litt 🙂
  Og din er mangfaldig og flott!!

 3. Jupp, jeg gleder meg også Bente, rart med det der, glede seg til våren før sesongen er over.. jaja, jeg gleder meg til vinter og snø også, så daså.

 4. Hei igjen, og takk for koselig kommentar inne på blogen min!

  Som du såg driver jeg og planter løk om dagen. Pga at vi skal flytte nå i desember blir alle plantet i krukker for å ha med til min nye hage. Kan jeg plante dem om i bedene der til våren før blomstring eller er det best å vente til neste høst??

  Hva gjør jeg om det blir barfrost det meste av vinteren?? (årets snørike vinter var heller moot normalt her på nordvestlandet…) Tåler de å stå ved husveggen da også, eller må jeg finne en annen plass til dem?

  klem, Eirin

 5. Hei Eirin 🙂
  Her må jeg synse, jeg er ikke ekspert på dette temaet.
  Om du skal la de blomstre i krukkene eller plante i bakken vil avhenge litt av hva det er og hvor sent det blomstrer. Jeg ville ikke ha plantet om noe som har fått knopp, men en sentblomstrende tulipan kan du sikkert plante over i bakken om du vil, sålenge du er forsiktig.

  Når de først er blomstret av så synes jeg det er fritt frem for planting i bakke, behøver ikke vente til høsten.

  Ja, løken skal tåle å stå med frost, bare sørg for at pottene dine ikke fryser fast. Sett de opp på noen treklosser eller lignende.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her