Slik oppbevarer du georginer (dahlia)

Georgine, Dahlia, har knoller som ikke tåler frost. Bladverket derimot gjør det ikke noe om fryser, og du kan derfor la georginene blomstre i vei helt frem til frosten har ødelagt de. Det er først når frosten går i bakken at knollene lider.

Georgineknollenes største fiende er fukt. Dersom de er for fuktige i oppbevaring så mugner eller råtner de. Det er faktisk bedre at de tørker for mye ut, enn at de er for fuktige.

Jeg gjør dette veldig enkelt.
Når det grønne har fryst så klipper av stilkene, graver opp, rister/vasker av jord, legger i åpne kasser, setter kassen på gangen i en uke, og legger så over i en eske som settes vekk for vinteren. Men det er ikke sikkert at denne måten passer for deg.

Detaljert fremgang på hvordan oppbevare georgineknoller:

Opp av bakken:
– Georginene kan stå ute så lenge bladene/blomstene fryser, men ikke så lenge at bakken fryser.
– Spa knollene ut, ikke dra de opp etter stilkene.
Dersom du har leirjord så bør du spyle knollene for å få jorda av, leirjorda holder godt på fuktighet og min erfaring er at det ikke er noen god ide å la den være på. Har du sannholdig jord så detter den av av seg selv, og det er ikke viktig å fjerne alt.
– Klipp av stilkene slik at knollene har 5-15 cm stilk. Ikke kortere enn fem cm, det gjør knollen mer utsatt for sykdom.

Står knollene i potter så kan du ta hele potten inn om du har lyst og plass.

Dersom deler av knollen har råtnet så skjær vekk alt som ser sykt ut. Absolutt alt. Fjerner du det råtne så kan de godt overvintres, men legg de separat og hold et øye med de.
Ellers anbefaler jeg at man ikke deler knollene før til våren, det er best for knollen og enklere for deg.

Det er lurt å merke knollene slik at du til våren veit hva du har, og kan planlegge hvor du skal putte hvilken, eller bytte vekk med andre. Bind merkelappen godt fast, husk at knoll og stengel kommer til å krympe noe ettersom det tørker ut.

Tørk ut jord og knoller.
Veldig viktig!
Ikke sett knollene eller potten rett i kjelleren, la de tørke først. Legg knollene i en åpen kasse, la kassen stå frostfritt. Er knollene store så lønner det seg å legge de opp ned når du tørker de. Hvor lang tid det tar for de å tørke vil avhenge av størrelsen på knoll og hvor varmt de står, men alt i fra noen dager og opp til to uker.

Oppbevaring:
Når knollene er tørre legger du de sammen i en eske med lokk og noen pustehull, og sett denne kjølig, tørt og mørkt.
Må være frostfritt! Ideell temperatur er mellom 4 og 10 grader.
Kjeller er fint, eller en bod som er kald.

Jeg legger knollene i kasser uten noe mer. Men, her er det mange som gjør ting ulikt.
Hva som passer for deg vil avhenge mest av oppbevaringsplassen, (temperatur og luftfuktighet), og størrelsen på knollene. Store knoller overvintrer mye bedre enn små, de aller minste bør nok pakkes inn i noe. Er rommet litt for varmt så vil innpakking hjelpe på mot uttørking.

Du kan legge knollene ned sammen med tørr torv, pakke inn i avispapir, i papirposer, spon, sagflis, tørr sand,  eller du kan gjøre som de gale amerikanerne og pakke inn i gladpack! (da må du nok tørke de ekstremt godt ut først.)

Så skal knollene ligge der frem til våren. Dersom dette er første år du oppbevarer knoller så bør du sjekke de en gang i måneden. Da ser du om det skulle utvikle seg mugg eller råte, eller om de tørker veldig inn. Blir de mugne må de tørkes ut, blir de veldig innskrumpa så bør du dekke de med noe pustende (feks spon, papir, tørr sand).

Til våren starter hele eventyret på nytt. Les her om å plante georgineknollene

Om du har varm nok sommer og begrenset med snegler så finnes det ikke bedre høsthageblomst enn georginen!

Pst: Husk å følge Moseplassens facebookside for jevnlige oppdateringer fra hagen. Både nye bloggposter, og utvalgte gamle som er relevante for sesongen, som denne 🙂 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

40 KOMMENTARER

 1. Geroginer er flotte! Mine frøs i fjor… Lagret de i kjelleren, og der har det nok vært for kaldt, dessverre. Og jeg som hadde fått så mange fine gamle sorter!
  Må få handlet inn noen nye knoller til neste år. De overtar når så mange andre blomster takker for seg 🙂

  Takk for tips om overvintring 🙂

  Ha en fin høstdag. Hilsen Margrethe

 2. Så ergelig at de frøys for deg. uff, man får jo et forhold til alle plantene man har samla på seg, ikke barebare å kjøpe nye.

  God høst til deg også Margrethe, og til alle andre! 🙂

 3. Hei

  Jeg har har fått mye fin info her. Tusen takk 🙂 Jeg elsker georginer og gleder meg over alle blomstene jeg kan gi bort. Nå når det har blitt så kaldt, dekker jeg dem til om natta med noe hvitt tynnt stoff jeg har kjøpt på et hagesenter. Her en morgen gikk jeg spennt ut å så om de hadde klart minus 1,5 grad? 🙁 Nei, de hang noe voldsomt med hodet…… Vet du om det er noe annet jeg kan dekke dem med, slik at de klarer et par frostnetter i sept, for hele oktober kan jo være frostfritt og da er det så ille at de ikke får gledet meg med alle sin vakre blomster. Jeg bor i Oslo området.

 4. Den hvite syntetduken (kalles jordbærduk) som du har kjøpt er regnet for å være den beste, for den er så lett at man kan slenge den på uten støtter. Det var rart at georginene dine ikke greide seg, her greier de bittelitt minus helt uten dekking, men da må det være vindstille naturligvis.

  Du kan prøve med strie eller bomullslaken, men da må du slå ned noen staur og legge over, for tyngden av stoffet vil bli for mye for blomstene.

 5. Ja nå har vi hatt noen frostnetter her.:-) alltid litt kaldere her jeg bor..ikke så langt fra et vann 🙂 ja nå kommer skyene og lager mildere netter…men ikke like vakre dager.:-) vært fantastiske dager i det siste.:-)

 6. Takk for svar. Det skal jeg prøve neste år. 10 min gange fra meg hadde georginene klart seg helt fint. Lurer på om det er litt kaldere her, da det er en elv ikke langt unna…. Kanskje jeg må kjøpe ulltepper til dem ;))
  Har 18 planter, så det var et blomsterskrud 🙂

 7. Ja nå tror jeg jeg skjønner hvorfor jeg har slitt med dette. Jeg har nok lagt de i kjelleren for tidlig. Jeg skal sette de i en kasse i gangen først som du sier. Takk for tips!!

 8. Hei Anne,
  det høres greit ut med kjeller og temp under 10 grader. Men om man ikke har kjeller? Har vurdert om jeg kan legge dem i isoporkasser/fiskekasser med lokk og sette dem i bod eller garasje. Der er det jo ikke oppvarming, men tror du de klarer seg hvis jeg legger dem i isopor? Bor i Bergen, men sist vinter hadde jo vi også ned i 10 kuldegrader.
  Jeg har oppbevart dem en del varmere før, og det gikk det og.

 9. Hei anne,
  hva med fiskekasser/isopor med lokk og så la dem stå i uoppvarmet bod/garasje? For kaldt kanskje? Vi hadde jo faktisk minus 10 i lange perioeder i bergen også sist vinter. Har ikke kjeller…

 10. Akkurat hva jeg trengte! Har lurt litt på hvordan jeg skal gjøre det med disse knollene..
  men.. når skal de tas fram igjen? Tar det lang tid å få de fine igjen til våren?

 11. Hei Elly, beklager sent svar! Det var litt hektisk her en par dager, så jeg må ha glemt det.
  Isoporkassen vil ikke kunne holde langvarig frost ute, men den er god for å skjerme mot tempratursvingninger. Så om du skal ha de i boden/garasjen så må denne være frostfri.
  Ja, de greier seg varmere enn 10 grader også, men da må man nok passe litt på de. Det er ikke alltid en får til det ideelle, men mellom 4 og 10 grader er altså å foretrekke om man har den muligheten, har man ikke det så gjør man slik som det passer.

  Marte. Hehe, ja, det var det innlegget jeg ikke rakk å skrive i våres. Hadde dårlig form akkurat når det var aktuelt, men til våren kommer det et, det lover jeg (kommer til å skrive det i vinter så jeg er helt sikker.)
  Det er to måter å vekke knollene på:
  1. Fordrive i potter inne, altså, plante i potter inne i mars-april. Krever at du har rom som har rikelig med lys. Plantene kan først ut når det er jevnt og fint varmt ute, helst ikke natttemp under 5 grader
  2. Sette de rett ut i bakken når all fare for frost er over. Hvor sent det er vil jo avhenge fra landsdel til landsdel.

  Når forvente blomster? Tja, kommer ann på om du fordriver, om du planter rett ut og hvor i landet du bor (hvor tidlig du kan plante ut).

  Dersom du fordriver får du blomster på plantene tidligere. Planten bruker endel tid på å komme i blomstringsmodus, så det tar fort to mnd fra man har satt knoll til blomst.

  Her setter jeg knollene rett ut i mai (akkurat når avhengig av vår), og disse får jeg blomster på i juli, men skikkelig fres på blomstringen blir det ofte ikke før i august. Det er en sensommer-høstplante dette, men den er pen og grønn frem til blomstring.

 12. Hei Anne, hjertelig takk for hjelpen. Så kan jeg legge dem i isoporkasser og ha et termometer der slik at gullet kan flyttes om nødvendig.
  Ønsker deg en fin helg

 13. Hei!
  Hva er oppned på en knoll?
  Første året jeg har hatt georginer, og de har jammen vokst/formert seg i løpet av sesongen under jorda 🙂
  Det er knoll i knoll, røtter og stilker om en annen…
  Skal jeg prøve å få dem til å ligge med de fleste stilkene ned mens de tørker, mener du?
  Liker bloggen din veldig godt! Har du tips for tårer/fuchsia også?

  Elin.

 14. Hei!
  Hva er oppned på en knoll?
  Første året jeg har hatt georginer, og de har jammen vokst/formert seg i løpet av sesongen under jorda 🙂
  Det er knoll i knoll, røtter og stilker om en annen…
  Skal jeg prøve å få dem til å ligge med de fleste stilkene ned mens de tørker, mener du?
  Liker bloggen din veldig godt! Har du tips for tårer/fuchsia også?

  Elin.

 15. Hei,
  googla » georgineknoll oppbevaring» og fant gode svar her hos deg 🙂
  Takk ska du ha!
  Har vært inne på bloggen din mange gang før og 🙂
  Ønske deg GODE høstdaga!
  Her i Romsdal skinn sola 🙂
  Marit Sunniva

 16. […] Det var stas så lenge det varte, men nå har de fleste av georginene måttet kapitulere. Det er faktisk fortsatt noen trassige som som holder ut og de skal naturligvis få stå litt til, men resten er mannen nå i ferd med å spa opp og så skal de opp på loftet på vinterferie. Georgineknollene tåler nemlig ikke frost og må derfor inn om vinteren, noe som slettes ikke er så mye jobb som mange tror. Har du georginer og lurer på hvordan vinteroppbevare de så har jeg skrevet en grundig tipspost om det her […]

  • Ja. Georginene kan godt stå i potter om du tørker ut jorda før du setter de i kjeller. Mao, la de stå inne i romtemperatur til jorda er rimelig tørr. Setter du den rett ned i kjelleren så tørker den aldri ut og røttene rottner.

 17. […] den jorda som eventuelt er igjen er tørr, før de legges sammen i kasser og settes opp på boden. Du kan lese detaljert beskrivelse om hvordan overvintre georgineknoller her. Det viktigeste er nettopp at du tørker de litt før du setter de vekk, for er de blaute så […]

 18. Hei!

  Jeg har akkurat kjøpt dahlia for første gang (cafe au lait). Når bør jeg sette den i potter? På pakken står det vinterherdig, trenger jeg da ikke ta den opp til høsten?

  Mvh Anita G.

  • Hei Anita
   Georginer/dahlia er ikke vinterherdig (knollene tåler ikke å fryse)! Står det det på pakken så må det være trykkfeil. Hvilket merke er det?

   Du kan starte de inne, jeg ville ha ventet til påske for så blir det lett å gi de nok lys, og de blir ikke altfor store før utflyttning. Eller du kan vente til bakken har ti plussgrader og plante de rett ut.

 19. Takk for svar! Står «Plantagen» på toppen av pakken (første gang jeg prøver meg på dette, har ikke kontroll på merkene…)

 20. Knollene ser fine ut etter overvintringen, men de er så store/ mange. Hvordan deler jeg de ? Kan jeg klippe av det ytterste av røttene? Vil hver av knolllene bli en ny plante?

 21. Jeg bruker å plante dem i hullede plastkasser (etter grønnsaker etc) som jeg dekker med jord og har sterkt plastsnøre festet i håndtakene. Om høsten klipper jeg bare vekk løvet, løfter opp hele kassen, Fjerner litt jord, og setter det hele til tørk i kjelleren. Om våren er det bare å sette hele kassen ned igjen og fylle på jord.

 22. Mange gode råd her. Men: Kan jeg oppbevare løkene ( gladioler, begonia, fresia, pavonia) i de blomsterkassene – med jord – som de har blomstret i gjennom sommeren. Innendørs i kassene og temperert

 23. Hei!
  Takk for ei supertrivelig og innholdsrik sia. Nå har jeg ett spørsmål… I år har jeg hatt litt for mye å stri med og jeg har ikke fått somla meg i kjelleren etter georginene mine ;/ Det er sikkert seint å prøve å vekke dem? Kan knollene evt overleve til neste år? En av dem er ei eldgammal arvegeorgine. Detta er litt leit, men jeg har rett og slett ikke klart å prioritere det. Hva gjør jeg? Er det håp??

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her