Sommerens erteblomstbuketter

Erteblomster er usedvanlig godt egnet for buketter. Herlige farger og form, men mest av alt en nydelig myk duft. De kan stå alene, eller sammen med andre blomster, og jo mer du klipper og tar inn, jo flere blomster blir det ute, så her er det ikke nødvendig å spare.

Jeg har laget mange små enkle buketter og gitt vekk til familie, venner og naboer, og jeg har laget noen mer komplekse med blanding av erteblomster og andre blomster. Bildene her viser bare noen av sommerens buketter, håper de kan inspirere 🙂

Erteblomster er veldig greie å så. De kan sås rett ut i hagen når det er frostfritt, eller innendørs fra mars-april. Erteblomstfrø får du i alle gartneri og nettbutikker som selger frø, eller du kan sanke frø i egen hage. Dersom du sanker frøene selv så blir ikke barna makne til moren, men frø du kjøper har naturligvis den farge og fasong som oppgis.
Det er som sagt enkelt å så erteblomster, men om jeg bare husker på det så planlegger jeg å kjøre et erteblomstkurs til våren, så kan dere som er frønoviser så sammen med meg 🙂 (Minn meg gjerne på det…)

Lathyrus 'Matucana'
Lathyrus 'Black Knight'

Erteblomstene i disse bukettene ble sådd fra restene av et knippe frøposer jeg kjøpte inn for tre år siden for å ha erteblomster til bryllupet. Festen sto på barndomsgården, og jeg sådde erteblomster og fordrev inne i den bitte lille byleiligheten vi bodde i da. Alternativ gardin kan man si, både jeg og erteblomstene synes det var kjekt når de kunne få flytte ut på landet…

Planen var å ha duftende krukker ved sitteplassene, men været var ikke samarbeidsvillig så blomstringen ble forsinket (det var for kaldt ukene før). Så ble frøene liggende, men i år ble de sådd. Litt lat var jeg dog så jeg brøy meg ikke med å skrive navnlapper på alt, derfor er det kun tre av disse jeg kan fortelle dere navnene på, men disse tre er til gjengjeld tre av favorittene. ‘Matucana’, ‘Black Knight’ og ‘White Supreme’, alle tre dufter masse. ‘White Supreme’ utmerker seg med eksepsjonelt lange blomsterstilker, noe som jo gjør den enklere å bruke i blanda buketter.


Tre gi-bort-buketter. Enkelt og raskt å klippe, veldig hyggelig å gi bort, det har blitt noen slike i sommer 🙂

Lathyrus 'White Supreme', Dahlia 'Sakura Fubuki', oxalis, hosta og heucherablader og rød kløver.

Erteblomstene blomstrer fortsatt flittig, litt sutrete av alt augustregnet ble de, men bare sola får varme litt noen dager nå så blir det full flor igjen 🙂
Hurra for erteblomstene, heretter skal min hage aldri være uten!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. Gjett om jeg ville ha hatt disse da om jeg hadde en hage! Ja du har jo hatt dem inne i en byleilighet, så…. hm kanskje det.. nei, tror det vil bli for varmt for dem i mitt vindu, ler..
  Tenk det da, de blir ikke som morplanten og jo mer du plukker dem, jo flere kommer! Og ikke minst av alt- de er kjempevakre!! 🙂

 2. Marte, om du ikke finner frø nå, så blir det nok et «her finner du erteblomstfrøpost» til våren, om jeg altså husker på det…

  Viola, altså, det går ikke å ha de i vinduet når de er voksne, men det går fint å fordrive de i vinduer, altså la frøene spire og vokse de første ukene.

  Synnøve, er det ampelplanter, slike lave? Det har jeg aldri prøvd, men står på listen min for neste år.

 3. Det er så nydelig med erterblomster, synd jeg ikke har noen i hagen.
  Planen er å så til neste år i krukker og ha espalier de kan klatre i.
  Det høres spennende ut med ampelplanter også.
  Ønsker deg en fortsatt fin tirsdagskveld.
  Klem fra Mio

 4. Marte, om du ikke finner frø nå, så blir det nok et «her finner du erteblomstfrøpost» til våren, om jeg altså husker på det…

  Viola, altså, det går ikke å ha de i vinduet når de er voksne, men det går fint å fordrive de i vinduer, altså la frøene spire og vokse de første ukene.

  Synnøve, er det ampelplanter, slike lave? Det har jeg aldri prøvd, men står på listen min for neste år.

 5. Hei!! Enig!! Hurra for erteblomstene!! Jeg fikk noe frø i vår som på pakken skulle bli veldig blå. Men de er ikke blå, mer lys lilla. Men pytt pytt, fine er de. Lurt med kurs til våren!! God plan. Jeg har bare i en krukke, og det er ikke opptimalt. Skulle gjerne hatt et gjerde som de kunne klatret på. Kanskje jeg rett og slett må lage noe. Fine buketter du har laget!! Ha en fin dag!! AnneK:-)

 6. Erteblomster har alltid vært en godbit hos meg… – duft og syn – utrolig flott. Litt sånn barndoms-greie egentlig 🙂

  jeg sår alltid erteblomster i en krans rundt Hurdalsrosa – den avblomstrer jo litt fort – så det er godt å ha noe å pynte opp med – det ble kjempefint i år! – men tok jeg bilde…neida….

  Selv har jeg hatt hagepoppelrose som en favoritt i år – og den er like fin enda!

  T*one

 7. Takk for alle de hyggelige kommentarene! 😀

  AnneKari, ja det er jo lett for å være slik, at ting som selges som blått gjerne ikke er det, men heller mer lilla. Er ikke overrasket over at det gjelder for erteblomstene også. Jeg har noen lys «nestenblå» i hagen, og de er søte, men blå-blå er de jo ikke.

  Tone, ja, hagepoppelrose er genial, den hadde jeg i år, og den sto like fin og trosset været den 🙂

 8. Erteblomster står på neste års hageplan. I tillegg til solsikker, i år vart det fuglefrødde på ulike plassar i hagen, til våren skal eg i tillegg gjere det sjølv. Nydeleg som snitt dei med.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her