Japansk lykt, staude med orange «lykter»!

Japansk lykt, Physalis alkengi, er en utrolig kul staude. Gjennom våren og sommeren står den der i beddet med de kjedeligste grønne piskene og noen unnselige hvite blomster, men på høsten slår den til med disse oransje lyktene!

Planten blir omtrent 40-60 cm høy, lyktene blir 3-5 cm store. Lyktene tørker pent og kan brukes i dekorasjoner utover høsten.

Japansk lykt kalles også jødekirsebær. Den har blitt dyrket som hageplante i nesten 500 år i England så dette er ingen hagenyhet. Herdig til H5. Formeres lett ved å ta rotskudd/dele.

Men. Dersom du skaffer deg denne så MÅ den plantes med omtanke! Den sprer seg nemlig vanvittig med rotutløpere når den trives, så det beste er om du planter den ned i bakken i en stor skurebøtte med hull i bunn.

Du er herved fristet, og advart! 😉

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

26 KOMMENTARER

 1. Å ja! Denne var det første jeg fjernet da jeg tok over hagen her for over 11 år siden. Hele beddet rundt verandaen på 8-10 meter ble spadd opp, og nedover 50-60cm. All røtter av japanlykten ble tatt bort. Litt av en jobb, men jeg hadde lest om denne planten i fet jord, så denne måtte bort.
  Og jeg kommer ikke til å ta den inn i hagen igjen. Nå har jeg mere enn nok med åkervindelen fra nabohagen her:(
  Flotte lykter, men en kan kjøpe de også i velassorterte blomsterbutikker, om en ikke kan ha dem i hagen selv.

  Fine bilder av den da! En gladfarge:))

 2. Utrolig fin plante. Denne kan vel brukes på desserten også? Hvis det slippes inn noe oransje i hagen må den definitivt få plass der. Formen er jo bare lekker. Kunne blitt fint i et ellers hvitt bed….

 3. Hei hei:)
  Så det er en Physalis?! Jeg har vært i en nabo hage og karret til meg slike, som jeg pynter med nå ved halloween tider, for meg ligner de gresskar og er kjempe kule:)
  Moro og endelig finne ut hva de heter!
  Gresskarene er her ferdige og venter bare på lys, klare for barnas inntog til helga;) -og physalisen pynter bordet ute med kvister, mose og Erica.
  *Klem

 4. Ja, dette er _en_ physalis Hønemor, men ikke den man spiser. Planten er noe giftig faktisk, spesielt bladene og jeg tror ikke at du skal legge lykten på tallerkenen Ann-Christin.

  Gladfarge er det rette ordet! Jeg har en liten gjeng av de stående her på stuebordet sammen med eføy, og de gjør meg absolutt glad 😀

  Når det gjelder oranse i hagen så er det smart å tenke sesong. Jeg liker noen innslag av oransje på høsten, og de kan helt fint stå i ett bedd som er lyserosa og yndig på våren-sommeren, for så å vris over mot varme pangfarger på sensommer-høsten.

 5. så stilig den er..
  finst det ein sort som liknar skal tru?
  her hjå meg har eg ei plante som kjem igjen år etter år som er litt lik denne, men sjølve lykta har ein mykje lysare farge..

  Lærer SÅ masse av bloggen din 🙂

 6. Hei hei:)
  Så det er en Physalis?! Jeg har vært i en nabo hage og karret til meg slike, som jeg pynter med nå ved halloween tider, for meg ligner de gresskar og er kjempe kule:)
  Moro og endelig finne ut hva de heter!
  Gresskarene er her ferdige og venter bare på lys, klare for barnas inntog til helga;) -og physalisen pynter bordet ute med kvister, mose og Erica.
  *Klem

 7. Sigrid, det finnes jo ulike typer physalis, så om selve formen på lykten er lik så vil jeg tro det er en eller annen variant av denne. Om ikke lykten er lik i form så er det en annen plante du har sett, som jeg ikke husker navnet på akkurat nå…

 8. Utrolig arti plante må en si 🙂 Kjenner jeg alt lengter til vår jeg når jeg kikker inn hos deg Anne, og ennå bare oktober…, sukk…

 9. Nydelig, og jeg som ikke er så begeistret for oransje blomster synes denne er kjempefin.
  Husker den fra mine svigerforeldres hage.

  En annen staude vi brukte mye til dekorasjon var
  Judas penger, kjenner du til den?

  Takk for alt du deler med oss.
  Ønsker deg en fin uke videre.
  Klem fra Mio

 10. Nydelig, og jeg som ikke er så begeistret for oransje blomster synes denne er kjempefin.
  Husker den fra mine svigerforeldres hage.

  En annen staude vi brukte mye til dekorasjon var
  Judas penger, kjenner du til den?

  Takk for alt du deler med oss.
  Ønsker deg en fin uke videre.
  Klem fra Mio

 11. Giftig, sier du? Den ligner da veldig på bæret man får kjøpt i grønnsaksdisken? Den brukes flittig i desserter, og jeg har selv spist en del… Men kanskje jeg tenker på noe annet? Greit å vite i så falll tilfelle jeg planter den i hagen selv… 😉

 12. Fin og farlig – jeg liker å se den hos andre ;-)) Og i vaser. Nydelig arrangement med den lille vasen, Anne!

  Jeg har spiselige Physalis – Physalis peruviana edulis. De ligner, men har ikke knallfargen på «lykten». Morsomme likevel – særlig når unger kan plukke selv. Frukten er overaskende søt når man finner den bortgjemt i drivhuset.

 13. An-Christin, Som Maria er inne på, det finnes ulike typer physalis, og denne hagestauden er en slektning av den som selges som frukt. Som sagt veit jeg ikke om selve lykten på japanlykt er giftig, eller om det bare gjelder bladene. Feks poteten har jo giftige blader men veldig sunn knoll 😉

  Mio, jupp, judaspenge kjenner jeg fra vase hjemme. Har faktisk aldri sett den i hage, men virkelig vakre frøstender 😀

 14. Fin og farlig – jeg liker å se den hos andre ;-)) Og i vaser. Nydelig arrangement med den lille vasen, Anne!

  Jeg har spiselige Physalis – Physalis peruviana edulis. De ligner, men har ikke knallfargen på «lykten». Morsomme likevel – særlig når unger kan plukke selv. Frukten er overaskende søt når man finner den bortgjemt i drivhuset.

 15. Synes japanlykten er kjempefin og har lurt litt på om jeg skulle plante den i hagen, men visste ikke at den sprer seg så voldsomt og det er absolutt noe å tenke på. Jeg har vært litt skeptisk mot den fordi den er giftig (vet heller ikke om det er hele planten) og vi har barn i hagen (riktignok blir hun tre til neste sommer). Det er jo mange planter som er giftig – vi har f.eks. mange gamle rhododenron i hagen som jeg ikke vil kvitte meg med. Japanlykten hadde jeg likevel vært forsiktig med å innføre i en hage der små barn ferdes, nettopp fordi den ser så fristende ut. Datteren min hadde garantert prøvesmakt den hvis den hadde vært i våre hage i sommer. Hun har allerede prøvd seg på sopp i plenen. Huff og huff.

 16. Japanske lykter kjenner jeg fra min ungdom på 70-tallet. Fikk en avlegger av en klassevenninne og den vokste i hagen hos mine foreldre så lenge jeg kan huske. Den er jo veldig artig og lyser opp i en høstlig hage, og er som du sier veldig dekorativ å ta inn på denne tiden. Den tørker jo, og såvidt jeg husker stod den inne i vase fram til jul.
  Har tenkt på den av og til og vurdert om jeg skal skaffe meg den. Får tenke på det gjennom vinteren.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her