Hvem trosser frost og kulde og står like fin?

Jo stemor!
Stemor er en genial ettåring som helt fint tåler 8-10 minusgrader når den først er tilvendt (herdet). Den sees jo på som en vårblomst, men den burde egentlig brukes like mye på høst og vinter. Min aller første blomsterglede her i hagen var en stemor som blomstret seg gjennom vinteren, og trosset gjentatte angrep av snø og frost. Vi flyttet jo inn i denne hagen midt på vinteren, så jeg ble riktig glad og overrasket når jeg fant blomster i hagen 🙂

Jeg har ikke sett stemor til salgs så mange steder på høsten, men det finnes. De er dessuten veldig greie å så, og dersom man vil ha høstblomstring så er det bare å så de på våren. (Eller følge med der du hadde noen på våren, for de sår seg ofte selv.)

Stemoren faller sammen når det er minus, men retter seg opp når sola tiner den.
Denne krukken ble plantet i slutten av september, og har blitt utsatt for flere netter med ned til -8 grader!
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. Flott innlegg om stemor og fin krukke med gule stemor.
  Takk for at du minner om små planter som er lette å overse på høsten!

 2. Flott tips, jeg sådde noen i august. De lever i en uoppvarmet drivhus og ser ut til å trives utmerket. Håper på en tidlig blomstring til våren:)

  klem fra marilyn

 3. Stemor er en nydelig sterk liten krabat, men den har nok ikke klart seg her hos meg nå. I morrest var det minus 15 grader. brrr det er nok kong vinter som er kommet:) Så man må bare glede seg til våren og blomstringen da:)

 4. Nydelig, er så glad du fikk meg til å «oppdage» stemorsblomsten igjen. Du inspirer så mye.
  Det første bildet ser jo ut som det er tatt en sommerdag.
  Ønsker deg en nydelig helg.
  Klem Mio

 5. Så flott at så mange av dere liker stemoren da! Jeg har jo tenkt at den gir feil assosiasjoner for folk (vår), men det er jo bare å omprogramere hjernen litt 😉

  15 minus høres tøft ut ja Anne Kathrine, men om den får snødyne så har jeg faktisk sett at de har greid det også! Her er det heldigvis ikke så kaldt enda da, eller noe særlig med snø 🙂

  Mio, hyggelig å kunne inspirere. Bildet er tatt i dag 🙂

  Marie 🙂 Takker! Jeg har ikke fått bladet enda sjøl, så du kan tro jeg er spent, både på mitt eget og ditt bidrag 🙂
  Det kommer forresten til å komme noen ekstra bilder her på bloggen til mandagen eller så. Jeg lagde maaaaange figurer for fotoshuten 😉

 6. Takker så mye for at du ser innom meg av og til Anne, alltid kjekt det skal du vite.

  Her ser jeg ny konkuranse er på gang, og kanskje du skal jeg hive meg på jeg også denne gang, alt for lenge siden jeg har deltatt faktisk. Må tenkes litt… 🙂

 7. Fine og hardføre «fargeklatter».
  En av mine favoritter dette.

  Man kan også lage stiklinger av Stemor.
  En fin måte å få flere planter på.

  Nyt synet,
  og god helg! 🙂

 8. Alltid lærerikt å stikke innom bloggen din. Jeg har nettopp mottatt siste nummer av Gamle hus og hager….og der deler du også kjekke tips:) Takk for at du deler:)

  Go helg:)

  • Nå venter jeg spent på at mannen skal komme hjem fra jobben altså! Det er akkurat litt for langt for meg å gå til postkassa i dag… Satser på at jeg har fått bladet nå 🙂
   Hyggelig at dere likte likte artikkelen nr14 og Naturglede!

 9. Stiklinger av stemor ja, smart om de har blitt ranglete!

  Jeg synes vi alle skal prøve å påvirke lokalgartneriene våre til neste år, og få de til å ta inn stemor for høsten. Yey!

 10. Hei!!Jeg skjønner ikke hvorfor ikke det selges stemorsblomster etter sommerferien!? nettop fordi da hadde vi hatt dem langt utover høsten……Jeg har lagt ut et bidrag til Frøken Hagegjest på bloggen min. God helg!! Hilsen Annekari:-)

 11. Stemor er en vakker blomst, og denne gule tok seg veldig fin ut- farger som sola, og den vil vi gjerne ha! 🙂 Tenk at de tåler slik kulde da!
  Ha en god helg! 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her