Spirelykke :)

Jeg har ikke sådd så mye enda, men desto større glede over det jeg har som er på gang.
Blodbeger feks. Disse søtingene er allerede i ferd med å lage sine første ekte blader, og som dere ser, det er ikke noe i veien med spireprosenten! (Takk til Inger Karin for frø, som forresten er fra 2009.)

Benytter anledningen til å fortelle nye lesere at det er både enkelt og billig å handle ulike typer frø over nett fra utlandet. Se min oversikt over noen av de mange frøbutikker som finnes. Jeg handler aldri frø i vanlig butikk, der er det dyrere og dårligere utvalg, og når jeg handler på nett så er det også enklere å lete opp  mer informasjon om plantene jeg sikler på.

Jeg får ofte spørsmål om når man kan begynne og så, og hva man kan så nå. Det synes jeg det er vanskelig å svare på, for det avhenger av hvor du bor i landet og hva slags forhold du har å tilby og hva du vil så. Men det er i mine øyne for tidlig å så nå dersom du ikke kan tilby ekstra belysning, da er det bedre å vente. Hva gjelder hva man kan/bør så nå, så er det uendelig mye fint der ute å så. Jeg har i flere år tenkt at jeg skulle lage fine lister og anbefale frø, men ser at jeg rett og slett ikke har kapasitet til dette. Men jeg anbefaler å titte innom Hagegal, der er det mye frøprat. Eller se i Hagegals såtabell for sommerblomster.

Og til sist et lite obs: Jeg ser at jeg glemte å opplyse ved konkurransestart hva jeg gjør dersom det blir jevnt poeng for en av premieplassene i konkurransen. Om så skjer så blir det loddtrekning for å avgjøre plasseringen. Det er det jeg synes blir mest rettferdig, ettersom jeg ikke akkurat kan trylle frem en ekstra premie. (dvs at en delt 1. plass trekkes slik at det blir en 1. og en 2. plass, osv).

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Husk endelig å ta vare på frø av frukt /bær /grønnsaker. Ikke kast stein/frø av: paprika og chili(må såes nå i februar),tomat(legg i vann til den mugner, så plant! Sitrusfrukter, granateple, advocado. melon. fiken phyallis, kardemommekjerner. All frø som ikke er bearbeidet går, men slik som fiken/druer tar tid. Melon er også kjempefint, hvis du har en veldig solrik lun plass.Så den tidelig og dekk rundt den med halm.
  Slike planter blir ikke alltid som morplanten, men det funker!
  Og har du frø fra solsikker etter fuglematen, er disse kjempefine å så! Frø koster, og disse kaster vi jo!Lykke til med våronna:-))

 2. Jeg har klart og vente helt til nå med å så. Og da har jeg kun sådd basilikum og andre urter som trenger laaaaang tid. Har nok vært litt for ivrig mange ganger, og fått lange dårlige planter.

 3. Takk for tips Lilli, Flott!
  Jeg ønsker dog å gjøre alle oppmerksom på at det kan lønne seg å kjøpe frø av enkelte av grønnsaksartene om man vil ha avling, for noen av det som kjøpes som frukt har en mye lengre kultiveringstid en de raskeste som er til salgs for dyrkning, (dvs, grønnsaksdisk-tomatfrø kan bruke lengre tid på å bli til tomat enn frø man har kjøpt, og druer ville jeg absolutt ha kjøpt/tatt stikling av for å få herdige sorter som rekker å bære.)

  Ulla-Bella, ja, det er et problem det der. Man vil jo starte tidlig, og tenker at det må jo bli bedre enn å starte sent, men det er det jo ikke..

  Linda, jeg skal sette inn et støt snart jeg også, og få mer i bakken..

 4. Det var sannelig noen struttende og livsglade spirer. Det ser ut som de ikke kan bli voksne fort nok :-))
  Jeg startet å så nyttårsaften så nå får jeg bare håpe på at det ikke vokser meg over hodet.

 5. New dawn, hehe, jupp. Det er egentlig litt tett i potta, så de må prikles litt før enn planlagt, men jeg klager ikke, for grunnen til at det er tett er jo at det var bra spiring=mange planter 🙂

  Takk Camilla 🙂

 6. Spørsmål til Lilli Martiniussen (eller andre som vet)

  Jeg kom tilfeldigvis over denne siden når jeg søkte på hvordan man går til veie hvis man skal plante frø fra en tomat (man nesten spist opp..) Lilli skriver at tomatfrøene skal ligge i vann til de mugner. Gjelder det også paprika/chillifrø? Og kan jeg plante frø fra chilli jeg har oppbevart i fryseren?

  Takk for hjelpen

  Hilsen plante-amatøren 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips