Slik planter du om frøplanter (prikle) – video

spirerHar du sådd mange frø i en potte?
Står de der og knuffer hverandre?
Da må du nok prikle!

Å prikle vil si å plante små frøplanter som har blitt sådd mange sammen i en potte over i egne potter. Det er spesielt de små frøene vi sår sammen i en potte og så prikler senere, og dette er det ulike grunner til. For det første så er det lettvint å så de samlet og så prikle ut det som har spiret etterpå, dernest så er det også enklere å holde riktig fuktighetsbalanse når man har frøene slik i en enhet fremfor i hver sin potte. Og til sist så er det plassbesparende.

Større frø, og frø med ømtålige røtter er det bedre å så direkte i egne potter.

Lurer du på mer rundt det å så frø så finner du endel tips her

Å prikle er igrunnen enkelt, men som med så mye annet så er det også en sånn ting det er kjekt å se andre gjøre før man gjør det selv. Videoen ble forresten til mens jeg viste mannen hvordan prikle. Han har praktisk talt ikke priklet før, og han priklet ut alt, uten noe svinn. Om man tar seg tid og er passe forsiktig så er prikling enkelt nok til at alle kan få et godt resultat. Og kremt, jeg har sådd altfor tett, om noen skulle lure… 😉

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

49 KOMMENTARER

  1. En hagevenninne fortalte i dag at hun sår et frø i hver potte – uansett hvor små de er 🙂 Hun er nok i mindretall – så takk for prikle-instruksjoner 🙂

  2. Anne, takk for nok en fin video. Jeg prøvd priklet de første søte små, og det har funket ganske bra. Nylig sådde jeg lavendel og de spiret som bare det. Må det være bare en liten spire per potte eller kan jeg sette flere sammen i en potte? Jeg spurte på hagesenteret, og en som jobber der mente jeg kunne sette flere i en. Jeg har satt fem små spirer i en, men det ser litt mye ut. Hva tror du? Jeg har også sådd Amaranthus Caudutus og har det samme problemet der – de blir jo riktig store og buskete planter så jeg kvier meg for å sette flere spirer sammen.

    Hva tror du, eller dere andre erfarne?

    En annen ting, jeg ser du prikler over noe som ser ut som en skuff med jord. Hva gjør du med den brukte såjorden? Jeg tenkte jeg skulle hive den der bedet skal ligge, for det er vel ikke mulig å resirkulere den for andre små spirer?

  3. Hyggelig at dere har glede av prikleforklaringen 🙂

    Mamma og mer: Du kan godt sette flere sammen i en potte, men da må du jo plante de om i egne potter når de vokser seg til. Jeg har ikke erfaring med lavendel eller amaranthus så jeg veit ikke hvor tett disse kan/bør stå, men om plantene blir stående for tett så utvikler de ikke riktig like godt rotnett, og blir fortere lange og strantne (må strekke seg etter lyset og vokser mest opp og ikke så mye i bredden.
    En løsning er å prikle en eller tre i noen potter (kommer jo an på hvor store potter du har også), og så sette noen tett. Så har du noen finfine, og en fibb ekstra. Og du, det er faktisk lov å kaste (eller gi vekk) de spirer som blir til overs 😉

    Jeg gjør litt ymist med gammel såjord. Av og til lar jeg rett og slett såjorda forsvinne inn i den jorda jeg prikler over i. Og av og til samler jeg den og kaster ut i beddet. Jeg anbefaler ikke å bruke den opp igjen for ny såing, ny såjord er mer sykdomsfri (aner ikke om det er en myte eller ei)

  4. Hei 🙂
    Fin video du har laget. Jeg suger til meg alle råd som er å finne på veien. Har også vært innom hagen på knatten og lest innlegget om prikling. Flott å kunne dele og høste erfaring fra andre :).

    Takk for kommentar hos meg. Det var hyggelig. Godt å høre at du har troen på de 13 grader om natten.

    Ønsker deg en fin dag 🙂

  5. Takk for tilbakemeldingen. Lavendelspirene har allerede blitt litt lange og strantne, dessverre, så jeg må vel gå til verks med en aldri så liten massakre. Hvis noen har lyst på lavendelspirer av den strantne sorten så si ifra snarest 🙂

    Angående jord, så ville jeg ikke resirkulere nettopp med tanke på sykdommer. Fint å få bekreftet at det var riktig tenkt. Fersking vettu.

  6. Hei 🙂
    Fin video du har laget. Jeg suger til meg alle råd som er å finne på veien. Har også vært innom hagen på knatten og lest innlegget om prikling. Flott å kunne dele og høste erfaring fra andre :).

    Takk for kommentar hos meg. Det var hyggelig. Godt å høre at du har troen på de 13 grader om natten.

    Ønsker deg en fin dag 🙂

  7. Tusen takk for den videoen 🙂 Den hjelper en nybegynner masse.
    Vet du forresten noe om hva jeg best kan gjøre for jordbærplantene mine som har overvintret i potte? Eller hvor jeg kan finne informasjon, har lett en del på nettet, men finner ingenting som hjelper meg ordentlig.

    Ha en fortsatt fin dag 🙂

  8. Takk for tilbakemeldingen. Lavendelspirene har allerede blitt litt lange og strantne, dessverre, så jeg må vel gå til verks med en aldri så liten massakre. Hvis noen har lyst på lavendelspirer av den strantne sorten så si ifra snarest 🙂

    Angående jord, så ville jeg ikke resirkulere nettopp med tanke på sykdommer. Fint å få bekreftet at det var riktig tenkt. Fersking vettu.

  9. Hei Christin. Jeg veit ikke riktig om jeg forstår spørsmålet ditt. Jordbæra kunne sikkert ha glede av at du klippet vekk gamle blader og kanskje du må vurdere å potte om dersom jorda har falt sammen (vanlig dersom du brukte torvjord, den mister strukturen etter et år og planta synker ned i potta). Ellers så ville jeg ikke ha gjort noe med planten jeg, annet enn å gi den gjødsel og vann som alltid.

    Mamma og mer, jaja, det skjer fort da, om ikke man har nok lys til de. men hurra for spiring!

    Tromsøjente, takk for videoskryt, og god dag til deg og alle andre 🙂

  10. Tusen takk for video! Har sådd noen frø for over en uke siden som ikke har spirt? Stokkrose , akeleje og japanske lykter. Mens staudesalvien kom etter bare to dager. Så rart? De står på samme sted. I stuevinduet, men kanskje det trekket? Har prøvd i baderomsvindu også der det er varmere men mindre sol. . Tips?

  11. Knøttehuset. Det er helt vanlig at noe spirer fort og noe sakte. De kommer nok resten også 🙂

    Anne Kari. Klart det er ok 🙂

  12. Vi har priklet idag,synd vi ikke så din kjempefine video før vi begynte,men sesongen har jo akkurat startet så mye gjenstår,nå vet hvordan det skal gjøres for framtiden.Supert.

  13. Hvis man ikke har noen plass i huset med ca. 15 grader hva gjør man da? Har nytt hus med ventilasjon så det er ganske godt og varmt overalt.. Kan de stå litt ute midt på dagen? Under plast da eller i sånn minidrivhus? Kan jeg bruke ei «leselampe/pultlampe» til lyskilde? Har ingen lysarmaturer..

  14. Hei Anne Grete, fint om jeg kan bidra til å gjøre priklingen lettere 🙂

    Elisabeth. Det er ikke noe must med 15 grader, men plantene blir finest om de får passe mengde lys i forhold til varme. Ja, du kan sette de ut på dagen om det er varmt nok ute, det er fint det, om dere passer på at de ikke fryser. Leselamper kan godt brukes om de har slike lange lyskilder, runde glødelamper er ikke godt nok.

  15. hei 🙂
    Så flott video! men jeg lurer på en ting. jeg har planta div salat. når jeg prikler den, skal jeg da bare plante 1 og 1 spire? trodde kanskje det skulle stå noen flere sammen, siden det er salat…
    håper du kan hjelpe meg:)
    påskeklem 🙂

  16. Salaten kan du gjerne sette flere sammen om du vil, det er igrunnen helt opp til deg og litt hvor store potter du bruker naturligvis, og hvilken salat. Noen salatslag blir jo gigantiske.
    Om du har sådd ganske tynt (så det ikke er mange sammen) så kan du dessuten greie deg med å tynne, altså knipe vekk (og spise) noen av småplantene.

  17. Hei, har nettopp sett din video som jeg har delt med venner på facebook.
    Imidlertid har jeg lest et annet sted at det skal settes flere planter i samme potter slik at de nærmest støtter hverandre og skal ha selskap med hverandre. Hvis jeg tar alle dillspirene som har kommet opp og setter en i hver «potte» vil det jo bli 15 potter. Hva er riktig? takknemlig for svar.

  18. Hei Karin 🙂
    Hvor tett man setter planter avhenger av plantene, og naturligvis også personlige preferanser. Hage er sjeldent to streker under svaret. Men ja, det stemmer at man ofte setter planter sammen, det har sammenheng med fuktighetsbalansering av jorden bla.

    Jeg har ikke erfaring med å så dill sjøl så jeg veit ikke riktig hvor store planter det blir Og jeg veit jo ikke riktig hvor store potter du har, men. Jeg veit det er fint med konkret tips, så her er det jeg ville gjort om jeg var deg: Har du små potter (under 7cm diameter) så ville jeg satt en og en pr potte. Har du større enn det så kan du gjerne sette tre pr potte.

    – håper dette er til hjelp, og lykke til! Veldig hyggelig å høre at du delte videoen med fb-vennene 🙂

  19. Så bra. Jeg fant ikke noe annet om hvordan man prikler. Har et veksthus fult med frø som spirer og er spent på hva jeg får til….

  20. Prikle! For et fabelaktig ord! Tusen takk for en informativ video – visste jo ikke at det fantes en prosess som het prikling engang. Men nå vet jeg i alle fall hva jeg skal gjøre med alle de små spirene vinduskarmen. 🙂

    Takk for en velgjort og informativ blogg – skriver selv (dog om et helt annet emne), og setter pris på velskrevne og fine sider. Stå på! 🙂

    • Forresten, når det gjelder planting av tomater… Jeg skal prikle det jeg har sådd nå, men, det er vel vanlig med en plante i hver potte på disse plantene?

  21. Hei, takk for mange fine tips! Jeg er helt nybegynner og har noen spørsmål:

    Skal plantene fremdeles ha plastpose rundt etter prikling? Og evt. hvor lenge trenger de plastpose før man kan slutte med det?

    Og, når trenger planten å ompottes til større potte (prøver med bl.a. på gulrot og reger med at den må over i noe større etterhver!) ?

    Kan man potte overi en keramikkpotte etterhvert hvis man har lecasteiner i bunn, eller bør man heller ha en plastpotte som man evt. har oppi keramikkpotten?

    • Hei Ingrid, så gode spørsmål du har!
      Det kan være fint å ha litt plast på i noen dager etter priklingen, det hender plantene synes det ble litt tøft og at de trenger noen dager på å etablere røttene før de greier å holde bladene saftspente. Jeg ville ikke hatt plast på mer enn en uke, og ikke helt tett plast.

      Gulrot er det vanlig å så direkte i det det skal gro, den er ikke så glad i å bli priklet. Men de kan visst stå tett, mener å ha sett at folk sår seks stk i en stående melkekartong (de sår da i melkekartongen og så etter en tid fjerner de kartongen og planter klompen i bakken uten å urøe på røttene.

      Du kan gjerne plante rett i kjeramikkpotte. Er det en liten trenger du ikke leka, men de større bør du ha sand eller leka i bunnen på ja.

  22. Hei, takk for mange fine tips! Jeg er helt nybegynner og har noen spørsmål:

    Skal plantene fremdeles ha plastpose rundt etter prikling? Og evt. hvor lenge trenger de plastpose før man kan slutte med det?

    Og, når trenger planten å ompottes til større potte (prøver med bl.a. på gulrot og reger med at den må over i noe større etterhver!) ?

    Kan man potte overi en keramikkpotte etterhvert hvis man har lecasteiner i bunn, eller bør man heller ha en plastpotte som man evt. har oppi keramikkpotten?

  23. Hei,

    Jeg sådde i dag for første gang basilikum, bladpersille og oregano. De står i en 10 pk såbeger på kjøkkenet under et lysrør men plastfolie med hull over.

    Men hvorfor skal jeg prikle dem når de begynner å spire? Jeg sådde veldig mange frø i hver ‘potte’ slik at urtene skulle bli store og fine og forhåpentligvis holde seg leeenge på kjøkkenbenken.Hvis jeg prikler ut en liten blomst vil den da spre seg i potten for så å bli større? Hvorfor bør man egentlig prikle?

    Bør man gjøre dette om og om igjen, eller bare en gang?

    Håper du kan hjelpe meg:)

    • Jeg mener at jeg vil at det skal være mange i potta slik det er når du kjøper dem på butikken:)) for til påsto bruker jeg en hel potte:)) så vil jeg jo gjerne at den skal vokse opp igjen så jeg kan bruke den på nytt. Vil dette skje?? Er helt nybegynner:))

    • Hei 🙂
      Aller først, slik du er vant til å se basilikum fra butikken er ikke slik du skal dyrke de! Ikke om du vil ha sunne planter som lever… Butikkpottene er produsert slik fordi det er en effektiv måte for gartneriene å få store planter raskt. De er ikke produsert for å leve lenge, kun produsere mye på kort tid.

      Planter trenger plass til røttene, når det står 20 små basilikumplanter i en potte det burde stå tre så blir det ikke plass nok for røttene ettersom plantene vokser seg til. Derfor bør du prikle ut.
      Det samme gjelder oregano og persille.

      Prikle vil si at man tar små planter som er sådd tett og setter i egne potter (eller feks tre sammen i en potte), dette er noe man gjør en gang. Dersom man senere bestemmer seg for å plante over i større potter så heter ikke det å prikle, da sier vi at vi potter om.

      Når du skal bruke av basilikum og oregano så topper du plantene, det vil si at du kniper av skuddene ned slik at det er to bladpar igjen på planten, da vil den skyte nye sideskudd og du vil få en tettere og gradvis større plante. Dette kan du se litt om i denne videoen: http://moseplassen.com/2013/05/hagetips-video-toppe-og-stikle/

      Bladpersille bruker du ved å klippe av blader, helst de eldste, så får du hele tiden nye.

  24. Hei,

    Jeg sådde i dag for første gang basilikum, bladpersille og oregano. De står i en 10 pk såbeger på kjøkkenet under et lysrør men plastfolie med hull over.

    Men hvorfor skal jeg prikle dem når de begynner å spire? Jeg sådde veldig mange frø i hver ‘potte’ slik at urtene skulle bli store og fine og forhåpentligvis holde seg leeenge på kjøkkenbenken.Hvis jeg prikler ut en liten blomst vil den da spre seg i potten for så å bli større? Hvorfor bør man egentlig prikle?

    Bør man gjøre dette om og om igjen, eller bare en gang?

    Håper du kan hjelpe meg:)

  25. Hei og takk for fin video! Var også inne og leste Trines detaljbeskrivelse, dette ble en fin kombo med både video og beskrevet i tekst! 🙂 Har et spørsmål ifht jord til prikling. Jeg ønsker å bruke økologiske metoder så langt som mulig. Fant fram en pose blomsterjord jeg har brukt til inneplanter før, men der ser det ut som det er tilsatt kunstgjødsel. Og organisk kompost er det kanskje ikke så greit å bruke når plantene skal stå inne en måned eller to til. Men nå skal de jo ha mer næringsrik jord enn ved såingen. Så endelig til spørsmålet :-D: Hva slags jord vil du anbefale til prikling??
    På forhånd takk for svar,
    Marianne 🙂

  26. Hvordan vet man hvile småplanter som trenger å tynnes/knipes av etter prikling?
    Jeg trodde det sto skrevet på frøpakkene…

  27. Hei. Jeg fant denne videoen om prikling da mine sådde frø hadde vokst seg «store». Men da jeg åpnet frøposene innehold de bare syv frø – så jeg sådde ett og ett i hver sin boks. Trenger jeg da å prikle? Og når trenger de nytt hjem? Som du skjønner er det en første gang for alt… 🙂

    • Du trenger ikke tenke på prikling da nei 🙂
      Det er tidligst tid for å bytte til større potte når du ser det begynner å komme røtter ut i bunnen. Når du ser det kan du forsiktig løsne en potte og se på roten, er det endel røtter ut i yttervegg så bytter du, er det ikke det så kan du vente en stund til.

      Lykke til med såprosjektet ditt 😀

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her