Vårstell og stikling av pelargonia: (video)

Pelargonia er en ganske grei plante å overvintre, og nå er tiden inne for å gi den litt omsorg etter en lang vinter.

Videoen viser hvordan du topper en plante, hvordan potte om, og hvordan sette stiklinger. Grundig forklart slik at alle kan følge tipsene 🙂

Håper videoen er til nytte, og du, fortell meg gjerne om du er uenig i tipsene jeg kommer med. Jeg er verken gartner eller pellisekspert og er alltid veldig glad for å høre hvordan andre gjør ting.


Toppet pelargonia i ny vekst og stiklinger, og stikling med fint rotnett

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

35 KOMMENTARER

 1. Takk for god info. Pelargonier er ikke min sterke side, men fikk lyst til å prøve. Gleder meg til våren!
  Ha en flott uke Moseplass!

 2. Tusen takk for god informasjon!
  Da skal jeg toppe og sette nye planter av min pelergonia som har overvintret i kjelleren!
  Ha en fin ny uke!:)

 3. Tusen takk for kjempenyttig info!! Jeg har ventet på noe slikt for å kunne redde den stakkars pelargoniaen min! 🙂 Får jeg det til med denne kommer jeg nok til å kjøpe mange pelliser i år!!

  Klem, Eirin

 4. Flott info…….under hele sesongen pleier jeg
  å kutte stiklinger og sette ned i utkanten av potta morplanten står i.Da har jeg stiklinger til venner
  og så har jeg noen for salg…..
  Kjekt dette her.
  Ha en super uke…………….

 5. Tusen takk for kjempefin instruksjon! Jeg elsker lys rosa pelargonier og har mange. Noen av dem har overvintret i to år allerede, og noen av dem har jeg selv dyrket frem som stiklinger. Dog tror jeg ingen av dem har hatt det optimalt når jeg ser dine råd, så nå er planen å kjøpe inn god jord og potte om.

  Jeg klippet mine ned før jeg satte dem på garasjeloftet i høst, og det har gått bra tidligere. Hvilke konsekvenser får det tenker du? De har overlevd sålangt.

 6. Nooria. Det kan godt være at slik du har gjort det er like godt som jeg gjør det. Det er mange veier til Rom i hagestell.
  Du kan gjerne klippe ned på høsten, men da setter de ofte skudd om vinteren, og disse er ofte tynne og svake (men ikke nødvendigvis). Jeg foretrekker derfor å beskjære om våren, eventuelt om plantene er for store til i oppbevares så tar jeg en tørn på høsten, og så kutter enda litt mer på våren om det har blitt tynne skudd.
  Hva du foretrekker vil avhenge av hvordan planten står om vinter, og hvor mye plass man har. En fordel med å fjerne mye bladmasse er at planten ikke så lett får lus mm.

  Else Marie, så smart!

 7. Tusen takk for boken, du sendte meg! Den var veldig fin, enkel å finne frem i og mange (for meg) nye opplysninger om hage. Takk, takk!
  Ønsker deg en fin uke!

  Klem Lenemora

 8. Deilig å vita at våren er i anmarsj. Her hjå oss har vi hatt blåveis i 3-4 veker allereie. Det er absolutt eit strålande syn om enn i eit litt trist ljos midt i sludd og regn.

 9. Fin video du har laget og gøy å se deg «live»! Jeg har allerede laget noen stiklinger på den måten du viser og det ser ut til å gå bra! Ha en fin dag!! Hege

 10. Lenemora, hyggelig å høre 🙂
  Tilflukt, jøss! Heldiggris 😀
  Timoteia, takk 🙂
  Hege, så fint å høre, og lykke til!

 11. Hei Anne! Så fin video! Du er superflink! Jeg er innom bloggen din av og til og har lært masse. Klem til deg! Hilsen Åshild (og Chr 🙂

 12. Hei Tante Tulipan.
  Jeg har fått det anbefalt av opptil flere ulike fagpersoner de siste årene. Det skal fremme rotdannelse. Men hvorfor det fremmer rotdannelse veit jeg ikke..

 13. Nå lært jeg utrolig mye. Fatastisk! Har for første gang hatt pelaronier til overvintring. Og det er ikke snakk om få planter, så nå er det bare å sette i gang. Men er det ok å ta den rett fra kjelleren og sette dem i stuevinduet? Trenger de ikke noen form for «avklimatiserin»?

 14. Flott at du synes videoen var informativ 🙂
  Du kan ta planten rett opp i vindu om du har et vindu mot vest eller øst. Mot syd ville jeg ikke satt den sånn direkte, da kan du oppleve at bladene blir stygge. Syd kan bli for tøft uansett det, men med litt trening (en uke mot vest feks) så går det stort sett greit for pellargoniaene.

 15. Hei!

  Det var virkelig informativt og nyttig å se hva du gjorde. Tusen takk!

  Jeg har ett spørsmål: I vinter har jeg holdt liv i flere pelargoniar. De har stått kaldt på et rom med vindu, og hvor jeg har hatt plantebelysning 10-12 timer i døgnet. Jeg har ikke pottet om, og jeg har ikke toppet plantene. De er store og frodige. Når jeg ser og hører hva du sier om behandling av rotsystemet, blir jeg usikker. Kan jeg fortsette som før så lenge plantene er grønne og fine, og det ikke kommer røtter ut av potta? Jeg gjødsler hver gang jeg vanner. Plantene står i store potter.

 16. Hei!

  Det var virkelig informativt og nyttig å se hva du gjorde. Tusen takk!

  Jeg har ett spørsmål: I vinter har jeg holdt liv i flere pelargoniar. De har stått kaldt på et rom med vindu, og hvor jeg har hatt plantebelysning 10-12 timer i døgnet. Jeg har ikke pottet om, og jeg har ikke toppet plantene. De er store og frodige. Når jeg ser og hører hva du sier om behandling av rotsystemet, blir jeg usikker. Kan jeg fortsette som før så lenge plantene er grønne og fine, og det ikke kommer røtter ut av potta? Jeg gjødsler hver gang jeg vanner. Plantene står i store potter.

 17. Hei! Kjempefin film!

  Har nå beskåret pelargoniaene i vinduskarmen min.
  Men vet du når disse bør gjødsles igjen?

  Har pleid å sporadisk gi de litt flytende plantenæring, kanskje annenhver/tredjehver uke nå på vinterhalvåret.
  Bør jeg gjødsle etter beskjæring eller vil skuddene da bare bli «lange og tynne»?

  -Hva med stiklingene jeg har satt i egne potter med jord? Når bør jeg begynne å gjødsle her?

  Ser ut som du har en del erfaring så tenkte kanskje du hadde noen tips og råd! 🙂

 18. Hei Ibe, så flott at du minnet meg på denne posten! lett å glemme gamle poster og nå er den jo høyaktuel så da skal jeg republisere 🙂

  Over til spørsmålet:
  Det høres ut som om plantene dine er vant til godt med lys og ikke direkte har sovet i vinter, bare slumret, så da synes jeg det høres fornuftig ut å begynne å gjødsle litt mer. Halv dose av anbefalt mengde på pakken tenker jeg holder nå i mars, og så kan du gå på full i april.

  Stiklingene skal ikke ha gjødsel før de har dannet røtter. Da bare kvart dose første uken eller to og så kan du justere gradvis opp.

 19. Hei! Kjempefin film!

  Har nå beskåret pelargoniaene i vinduskarmen min.
  Men vet du når disse bør gjødsles igjen?

  Har pleid å sporadisk gi de litt flytende plantenæring, kanskje annenhver/tredjehver uke nå på vinterhalvåret.
  Bør jeg gjødsle etter beskjæring eller vil skuddene da bare bli «lange og tynne»?

  -Hva med stiklingene jeg har satt i egne potter med jord? Når bør jeg begynne å gjødsle her?

  Ser ut som du har en del erfaring så tenkte kanskje du hadde noen tips og råd! 🙂

 20. Hei Ibe, så flott at du minnet meg på denne posten! lett å glemme gamle poster og nå er den jo høyaktuel så da skal jeg republisere 🙂

  Over til spørsmålet:
  Det høres ut som om plantene dine er vant til godt med lys og ikke direkte har sovet i vinter, bare slumret, så da synes jeg det høres fornuftig ut å begynne å gjødsle litt mer. Halv dose av anbefalt mengde på pakken tenker jeg holder nå i mars, og så kan du gå på full i april.

  Stiklingene skal ikke ha gjødsel før de har dannet røtter. Da bare kvart dose første uken eller to og så kan du justere gradvis opp.

 21. Har mange pelisser, men nå er de jeg kaller engler,
  (navn voo doo) blitt så lange å treete.Kan de klippes godt nå og blir det flere blomster i år da?
  Har ingen problemer med zonalene.De jeg kaller geranier.
  Moro å treffe på denne siden din.

  9

 22. Hei Marit 🙂
  Vet du, jeg tror jeg sender deg videre jeg, så du får et riktig godt svar. Jeg kan alltids synse, men jeg har ikke erfaring med å beskjære så sent som nå.

  Spør http://pelargoniumoasen.blogsp… hun kan vel det som er å kunne vil jeg tro 🙂

 23. Tusen takk og takk for mail,snilt gjort.
  Jeg er mer dreven med blomster enn med pc!
  Moro å komme inn på nye sider,og se hva andre kan.
  Godt å treffe andre «hagegale».

 24. Takket være deg og videoene du har lagt ut, trenger vi nå egentlig ikke kjøpe pelargoniaer mer og kan forme dem så de blir mer symmetriske. (Har tidligere i årevis kjøpt nye blomster hver sommer.)
  Vi (jeg og minstemann) har dessuten gjort det samme med mange andre planter og har nå gleden av å stadig kunne gi bort blomster og planter til venner og bekjente. Ordentlig gøy!
  Tusen takk! 🙂

 25. Jeg kjenner meg litt i overkant inspirert av den grønne vinteren vi har på Aurskog (pleier å ha 30 cm snø og -27). Jeg har desverre min pelargonia inne i mangel på kjeller/garasje. Bør jeg kanskje lage stiklinger og gi vårpleie allerede nå? Lyset er jo betydelig bedre enn før.

 26. Jeg kjenner meg litt i overkant inspirert av den grønne vinteren vi har på Aurskog (pleier å ha 30 cm snø og -27). Jeg har desverre min pelargonia inne i mangel på kjeller/garasje. Bør jeg kanskje lage stiklinger og gi vårpleie allerede nå? Lyset er jo betydelig bedre enn før.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her