Slik lager du blomstrende tepper av løk

Det er både koselig og nyttig med blomster i plenen. Du får noe vakkert å se på, og insektene noe nyttig å spise. Og på våren er det ekstra viktig å gjøre det lett for humlene mm å finne mat, og da er et blomstrende løkteppe genialt.

Noen vanlige løker som kan danne tepper:
• Scilla (russerblåstjerne), trolig enklest og raskest.
• Snøstjerne, ligner på scilla men holder hodet oppover.
• Krokus
• Perleblomst (treg?)
• Gullstjerne. (Anses av mange som et ugress)
• Snøklokker.
• Botaniske påske og pinseliljer (narsisser)

Hvor plante blomstrende løktepper:

Du kan lage blomstrende tepper i plenen, i blomsterbed, eller under busker.

Løkene vil ha sol i vekstsesongen, og de vil ha god drenering. Ettersom løvtrær og busker ikke har blader i vekstsesongen så kan de godt stå i skyggen av disse. Ulike løker har litt ulike krav til fuktighet, snøklokker vil ha mye vann, mens de fleste andre foretrekker at det er ganske tørt. Skråninger er ofte godt egnet fordi disse har naturlig god drenering.

gressplen med blomster russeblåstjerne og hvitveis
Blomstrende teppe av russeblåstjerne og hvitveis

Hvordan plante teppe av løk

Hvordan få pen fordeling:
For et naturlig utrykk så lønner det seg å slenge løkene tilfeldig ut på plenen, og så plante de der de lander. Ikke plant med jevn avstand. Du kan også plante løkene i små grupper, men sett gruppene med ujevne avstander. Eventuelt så kan du lage en tydelig fasong, en bølgende elv eller et hjerte ol.

Slik gjør du selve plantingen:
Når du planter i plen så kan dette gjøres på to ulike måter. Du kan løfte opp gresstorven fra et område og plante en gruppe, og så legge på plass torven. Fordelen med dette er at du enkelt kan klippe rundt disse gruppene de første årene til løkene begynner å spre seg.
Du kan eventuelt sette ned en og en løk med en løkplanter eller en skarp håndspade. Dette tar lengre tid, men er kjekt om du ønsker å spre løkene mer utover.

Krokus som vokser i gressplen
Krokus som vokser i gressplen under trær

Teppedannelse..
Målet er jo at løkene så formerer seg og danner større og tettere tepper. Løkene formerer seg primært ved å sette sideløker, og noen frøsår seg også i tillegg. Noen sorter danner lettere tepper enn andre. Generelt er botaniske sorter av krokus og narsisser er enklere å få til å danne tepper enn de kultiverte navnsortene, for de har mer av sin formeringsegenskaper igjen. (Formeringsegenskaper blir ofte borte når man kultiverer, altså videreutvikler planten for å få frem andre egenskaper som feks farge).

Visne ned:
Løkene må få anledning til å visne ned før bladverket fjernes. Så om de står i plenen så ikke klipp plenen før de i ganske stor grad har fått sendt sin kraft ned i knollene. Står de i bed kan du plante inn stauder som dekker de nedvisnende løkbladene

Påskeliljer (narsisser) som vokser i plen

Inspirerende bilder av blomstrende løk i tepper:
• Krabbelures scillateppe
• Min video fra botanisk hage april 2010.
• Lins video av britiske Blubells.
Perleblomst
Krokusteppene i slottsparken

Har du noen tips for å få slikt teppe? Kom med de i kommentarfeltet, dette interesserer sikkert mange. Du kan også gjerne tipse om steder man kan gå og oppleve slike tepper, i alle mulige ulike byer. Eller legg inn lenke til bilder du har tatt av slike tepper 🙂

Snøklokker kan lett danne store tepper om de trives!

Oppdatert: Bloggposten er skrevet om i 2019

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. Jeg har tenkt lenge på kryptimian i rød/grønne sjatteringer i stedet for «grønn asfalt». Ser for meg at det kan bli som et heldekkende persisk teppe i hagen og at duften vil spre seg for hver gang man setter ned foten. Noen som har erfaringer med slikt..?

 2. Synest det er flott med sånne løktepper. Men vanskelig å klippe plenen før tida er der…. Du er flink å dela kunnskap Anne.
  Kirsti , i kommentar ovenfor, viser til timian-teppe. Det er eg i ferd med å prøva ut, mrn i grus/singel, så eg veit enno ikkje om det vil fungera.

 3. Liker veldig godt blomstrende tepper i «plenen»:) Problemet er det ekleste krypet..BRUNSNEGLEN… Den elsker uklippet plen og slafser i seg av både tulipaner og perleblomster. Jeg prøver å «vokte» noen store flotte hostaspirer, men siste gang jeg planter hosta annet enn i potter. Det har nylig vært en regnbyge på Os, og da er DE der med en gang (jeg også, med saks;)Det er yndlingsblomsten til de EKLE! Luerer på å legge grus i stede for plen i store deler av hagen:)

 4. Serenditpitycat, hehe, det er jo lov å prøve 😉 utvider jo dyrknngsarealet på balkongen betydelig 😀

  Timiantepper ser jeg mange lager, har ingen tips om hvordan dessverre. De tåler jo litt tråkk, men ikke like mye som gress naturligvis.

  Tulik og Linda, spennende, jeg venter på bilder 🙂

  Mona, urk. Brunsnegler… *grøsser*

 5. Hei!
  Og hjelp!
  Kan du med dine grønne fingre ta deg en liten titt på mitt siste innlegg, og se om du har snøring på hva slags blomst dette er??

  Tuusen takk hvis du har bryet;o)

  Ha en deilig dag!

 6. Serenditpitycat, hehe, det er jo lov å prøve 😉 utvider jo dyrknngsarealet på balkongen betydelig 😀

  Timiantepper ser jeg mange lager, har ingen tips om hvordan dessverre. De tåler jo litt tråkk, men ikke like mye som gress naturligvis.

  Tulik og Linda, spennende, jeg venter på bilder 🙂

  Mona, urk. Brunsnegler… *grøsser*

 7. Og takk for takken Emmi 🙂

  Elly, ja, jeg har også planer om å få til dette en gang i tiden, blir i blomsterbedd da, vi har jo planer om å ikke ha plen her i det hele tatt.

 8. Spennende tema, dette! «Tepper» kan sånn i teorien lages på to måter: Ved å plante de løkene man ønsker tett-i-tett, eller ved å plante løk som sprer seg godt. Snøstjerner og scilla er nok de «letteste» å få til å trives og spre seg godt, men både perleblomst (muscari), snø- og klosterklokker, krokus, tulipaner og mange narcisser forviller seg også. Ulempen med å plante i plen er jo at da kan man ikke klippe gresset før løkplantene er visnet helt ned. Det løses vanligvis ved at man lager en slags form på det området man ikke klipper – så får vi et «gresshjerte» eller en «gressbølge» i en periode.
  Men uansett hvor og hvordan man planter dette blomsterteppet er det en ting som trengs for å lykkes: Rikelig med beinmel! Beinmel er uovertruffent det beste gjødselet for løkplanter, og kan/bør gis flere ganger: Ved planting, før blomstring, etter blomstring, og om høsten. («De lærde» strides om høstgjødsling. Selv har jeg veldig gode erfaringer med å strø et tynt lag beinmel over løkplantene senhøstes.)

 9. Jeg har tepper med scilla i vår gamle hage, de har vært der «bestandi» og sprer seg videre av seg selv. Det er vakkert nå. men problemet er at det kveler gresset under, som bruker det meste av sommeren på å komme seg igjen, etter at jeg har fjernet de visne bladene. Prøver nå å klippe tidligere og rake bort bladene. foreløpig har scillaen overlevd, men det ser ut som gresset hva problem med å greie seg sammen med løkene. None som har erfaring med dette?

  hilsen alette

 10. Hei Nina, så fint å se at du i stor grad er enig med meg om dette 🙂 Blodrot er forresten udmerket, men ikke så egnet om man har hund i huset, den går visst helt bananas av lukten. (begynner å grave). Det er jo fint når man planter, da kan man få det ned i bakken, men senere blir det problematisk, om man har hund altså.

  Alette. Det var et alternativt problem.
  Mannen hadde et smart forslag. Nemlig at du sår inn kløver. Kløver er mindre kravstor enn gresset, men blir pent grønn (og blomstrer forresten også vakkert). Foreldrene mine har myyye kløver i plenene sine, nettopp fordi de krever lite og holder seg grønne selv i tørkeperioder.

 11. Hei. Prøvde meg på et slikt blomsterteppe i plenen for få år siden. Resultatet ble veldig mange hull i plenen og løkene ble spist opp av jordrotter(?)Ikke spesielt festlig resultat av plantingen, men ble litt klokere på valg av løker i plenen. Virker ikke som dyra likte påskeliljer….. Hilsen Astrid

 12. Hei! Er det vellykket å sette ned krokusløker i plenen om sommeren, eller må man vente til høsten?

  Forøvrig er jernspett et genialt redskap for å sette enkeltløker i plen! Hullet blir passe stort, og det er bare å trå litt oppå for å tette hullet. Gjelder hvertfall for oss som kun steller plenen med gressklipper 😉

 13. Hei, så fint innlegg, jeg fikk veldig lyst på et sånt teppe i hagen. Vet du om gresset blir dårligere av å ha slike løk plantet rundt omring? Og hvis man plutselig angrer, er det lett å bli kvitt dette?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her