Fylt Canada-blodurt, til å dø av!

Noen planter er så fine at jeg går helt i staver. Fylt Canada-blodurt (også kalt blodrot), Sanguinaria canadensis ‘Multiplex’, er en av disse. Den er så fiiiiiin!

Dette er også en av de plantene det er vrient å få tak i, og når du først finner den så er den temmelig kostbar. Ikke vokser den spesielt fort heller, så det tar sin tid å danne slike tepper som på bildet, men en plass må man jo starte.

Blodurt er en staude (flerårig plante) som blomstrer på våren. Den finnes i enkel, og i fylt som på bildet, og starter sin blomstring før bladene har foldet seg ut. Blodurt kommer fra Nord-Amerika, hvor den vokser på skogbunn. Planten har rhizomer (liggende røtter) og kan formeres ved deling av disse (den enkle kan i tillegg visstnok frøsås).

Bildet er forøvrig fra Botanisk hage i Oslo, vi var der i dag, mest for å se på blomstrende trær og busker. Det kommer video 😉

PS: Jeg har trekt vinnere av blodbeger. Men. Vivian, den epostadressen du har lagt igjen fungerer ikke. Ta kontakt! Dersom jeg ikke har hørt fra deg innen førstkommende lørdag så trekker jeg en ny vinner.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. Jeg så den i Botanisk hage i oslo for en ukes tid siden. Under et tak av magnoliablomster, i selskap med ulike trilliummer. N y d e l i g!

 2. SÅ SMUK – har først fornyelig stiftet bekendtskab med blodurt og har netop købt én til haven…..en enkeltblomstrende dog. Desværre var den afblomstret så nu må jeg væbne mig med tålmodighed til næste forår :0)

  Dorthe

 3. Åååh de var nydelige! Minnet meg litt om både vannliljer og lotusblomster, bare at disse blodurtene er mindre, og fylte. Nei, nå må jeg løpe å kjøpe 😉

 4. Hei du. – For en nydelig plante. Jeg som liker «enger» med blomster av alle slag, falt selvsagt pladask for denne! Takk for all super inspirasjon jeg finner hos deg. Jeg venner stadig tilbake, – selv om jeg ikke rekker å få med meg alt du skriver. Hvis du besøker meg i dag finner du ei vakker skog-jente som også kan være et uttrykk for blomster og naturglede. Klem fra Krabbelure – som har fått flotte hagesakser fra Fiskars i posten!! 🙂

 5. Den er vidunderlig vakker. Jeg drømmer om en diger bestand av blodurt i hagen. I år har jeg to spirer og en blomst. Planten ble innkjøpt i fjor, så kanskje med tiden?

 6. Ja, den er vakker! Jeg fikk min for noen år siden, og den ser ut til å trives også i min nye hage, den har hatt flere blomster i år. Likevel tar det nok tid før den blir noe «teppe». 😉

  Den enkle er også veldig pen, synes jeg, men den blomstrer så kort tid…

 7. SÅ VAKKER – helt overjordisk.
  Jeg har ønsket meg denne planten lenge. Nå MÅÅÅÅ jeg ha den SNART!! Den er bare så vakker, ja, til å dø av som du skriver. Vet du hvor den dyrkes, om det er mulig å få et gartneri til å importere noen eks. på bestilling?
  Ser at den ikke kan frøformeres.

 8. Åhhhh de er såååå fine!
  Ryktet forteller at Blodurten noen ganger er i salg på Botanisk hage på hagedagene der i begynnelsen av juni.

  Selv har jeg fått tak i mine på Planteloppis 🙂

 9. hihi, vi er flere som digger denne planten ja! Jeg har vært litt utslitt de siste dagene etter en veldig ekstern-blogg-aktiv helg. Hyggelig for meg det, men da blir det jo ikke så aktiv oppfølging her da 😉

  Når det gjelder hvor disse selges så er Botanisk hages vårdag et godt tips ja. De dukker også opp hos mindre utselgere, jeg fikk mine nå via http://planteriket.no/ Men de er dessverre utsolgt. (de ble utsolgt på en par timer..)

  Jeg har tre doble og tre enkle. Gleder meg til de blomstrer til neste vår 🙂 (og håper jeg får til å lage en plass de trives…)

  • et prodkt basert på Kanadisk blodurt og som heter «Dermatend» skal være veldig effektivt og ufarlig
   hevdes det.

 10. Denne fant jeg på plantesalget på Ramme gård i helgen. Den ser helt fantastisk ut på bildene. Vet du hva slags stell den vil ha? Jeg forstod at den ville ha vanlig hagejord og skygge, men er redd plassen jeg har sett for meg er for skyggefull (veldig lite sol slipper gjennom).

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her