Kreativ løsning fra bønnespira, og annen grønnsakshageprat

Grønnsakshageplanen til mannen er fremdeles storslagne, men på grunn av irriterende mye reising med jobben så har han ikke fått sådd så mye som han ønsket. Men det han har sådd stortrives da. Tomatplantene spirte 100%, og han greide (som omtrent alle andre hagere) slettes ikke å knipe vekk den andre planten pr potte som han hadde tenkt, så nå har vi da nok tomatplanter… Squashen sådde han heldigvis bare tre av den ene sorten han rakk å så, for de blir jo gigantiske ganske fort. Morsomst er det dog med bønnene, som synes det var så trangt og vanskelig i dorullkjernene sine at en av spirene tok en snarvei ut i solen, hihi.

Pallekarmer er kjøpt inn (75 kr pr stk på Palledistrobutøren i Oslo), og ekstra jord er kjøpt inn, og innen en par dager så regner jeg med at de første karmene er planteklare. Tomatplantene er nemlig monstrøse og vil ut, pronte.. Planen er å plante de rett på plass, og så lage en skjerm med fiberduk en uke så de ikke blir solbrente. Squashen skal få bo en par uker i det lille skapdrivhuset fra Nelson før de får komme på friland, de må bare pottes opp i noe større først, Bønnene veit jeg ikke helt med, drivhus på de også tror jeg.

Noe mer har det ikke blitt sådd, enda. Når pallekarmene er oppe så sår vi jo salat, og så regner jeg med at mannen sår mer squasj og litt gullerøtter og sukkererter og slikt. Det er jo enda bare mai, selv om været og plantene roper juni.

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. For en herlig bønnespire med en personlighet for seg selv 🙂 Og herlig at du minner om at det faktisk bare er mai – mye å glede seg til i lang tid fremover! Jeg har plantet bønnespirene mine ut allerede jeg, etter noen runder inn og ut med krukkene de var sådd i. Ser ut som de trives godt faktisk – men jeg hager nok mer på flaks enn kunnskap 😉

 2. Det er så gøy å så bønner fordi plantene med en gang er så kraftige og at de vokser så fort. Kan jo nesten se at de vokser.. Flott med gjenbruk av dorullkjerner. 🙂

 3. Heia Elly. Godt du spurte, jeg tenkte jo ikke på at ikke «alle» kjenner til pallekarmens fortreffelighet.
  Det kommer en oppfølging på denne posten litt senere i uken hvor jeg viser hva en pallekarm er og hvordan bruke den.

  Men kort og greit: En pallekarm er fire plankebiter som er festet i hverandre med hengsler. De settes på en pall, som en karm, slik at man kan legge ting på pallen som ikke er så stablebart. Pallekarmer er geniale å lage opphøyde bedd av fordi det bare er å stable de på hverandre i høyden, og fylle med jord. Man kan i tillegg legge duk under (om du har ugress) og du kan legge plast langs innsiden av karmen for å forhindre uttørking.

  Olaug: Hurra for mai! Bønnene greier seg sikkert fint ute de, det er jo så varmt 🙂

  Lisa, bønner er artig ja, digre frø og digre spirer 🙂

 4. Den var frekk 🙂 En spansk bønne, kanskje, siden den tok snarveien? Morsomt med kjøkkenhage! Litt grønnsaker er målet her i år, også, men jeg sliter litt med gamle frø…

 5. Heia Elly. Godt du spurte, jeg tenkte jo ikke på at ikke «alle» kjenner til pallekarmens fortreffelighet.
  Det kommer en oppfølging på denne posten litt senere i uken hvor jeg viser hva en pallekarm er og hvordan bruke den.

  Men kort og greit: En pallekarm er fire plankebiter som er festet i hverandre med hengsler. De settes på en pall, som en karm, slik at man kan legge ting på pallen som ikke er så stablebart. Pallekarmer er geniale å lage opphøyde bedd av fordi det bare er å stable de på hverandre i høyden, og fylle med jord. Man kan i tillegg legge duk under (om du har ugress) og du kan legge plast langs innsiden av karmen for å forhindre uttørking.

  Olaug: Hurra for mai! Bønnene greier seg sikkert fint ute de, det er jo så varmt 🙂

  Lisa, bønner er artig ja, digre frø og digre spirer 🙂

 6. Vilken smart böna, kortaste vägen ut! 🙂 (Böna på svenska är stockholms-slang för snygg tjej, blev lite kul)

  Pallkragar verkar så praktiskt, och vad billigt du har hittat dem! Här kostar de jag har sett flera hundra kr st… Planen för i år är att sätta plankor runt mitt köksland, så inte gräset invaderar…

  Ha det bra och lycka till med sådderna!
  Kram

 7. Gøy gøy!
  Men om dere ikke skal fliselegge hele hagen med pallekarmer, vil jeg bare tipse om at squashplantene FAKTISK trenger 70 til 100 cm mellom plantene! Ja, det gjør de!!
  Jeg elsker squash, å dyrke og spise. Her strutter åtte som ble såddforrige uke. Jeg tenker å beholde fire selv til store potter.

  Obs: de trenger passe temp i jorden før de plantes ut.

  Og min erfaring er også at de er veldig sårbare i stengelen og knekker av et kraftig vindkast. Jeg setter en pinne ned og binder opp allerede nå( 10 cm plante) . Regn med å bytte pinne flere ganger!

 8. Hi hi, artig bønnespire!
  Tenkte vi skulle så sukkererter og gulrøtter i ungenes bed og jeg skal prøve meg på noen frøblandinger med blomster, gleder meg til å følge med, har alltid bare kjøpt ferdig blomster…
  Nå skal jeg inn og stemme på beste tips!
  Pallekarm som opphøyd bed var en kjempeidé, det tror jeg vi må prøve!
  ha ei fin helg, Anne! Og takk for hyggelig hilsen! Endelig vet jeg hva min gule herlighet heter!
  Klem
  Lise

 9. hehe, det kom så mange gode kommentarer inn her som jeg har glemt å takke for og gi respons på! At bønna tok en spansk en var jo helt strålende! Takk, utrykket er adoptert. Timian & Akeleie, hehe, fet slang! Pallekarmene er brukt, da blir det jo rimeligere enn nye, og så tar de jo helt hysteriske priser for de når de selges til hagemarkedet da, helt vilt.

  Hanna, ja jeg veit de er varmekjære, så de blir pusla med litt til før de skal stå på friland, og takk for kommentaren om flislegging med pallekarmer, det gav meg et veldig vittig bilde på netthinna!

  Hasigamas mamma, pallekarmbed er supert når man har barn, så slipper man unna noe av ballene og barnebena 😉 (og hunder, om man har det)

 10. hehe, det kom så mange gode kommentarer inn her som jeg har glemt å takke for og gi respons på! At bønna tok en spansk en var jo helt strålende! Takk, utrykket er adoptert. Timian & Akeleie, hehe, fet slang! Pallekarmene er brukt, da blir det jo rimeligere enn nye, og så tar de jo helt hysteriske priser for de når de selges til hagemarkedet da, helt vilt.

  Hanna, ja jeg veit de er varmekjære, så de blir pusla med litt til før de skal stå på friland, og takk for kommentaren om flislegging med pallekarmer, det gav meg et veldig vittig bilde på netthinna!

  Hasigamas mamma, pallekarmbed er supert når man har barn, så slipper man unna noe av ballene og barnebena 😉 (og hunder, om man har det)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips