Rosemandeltre

Rosemandel blomster rosa

Nå blomstrer rosemandel så vakkert i nabolaget. En liten rosa drøm, vel verdt å eie. Rosemandeltreet er egentlig en busk som i seg selv kan bli opp til to meter høy. Kan også fås kjøpt som tre, dette er da en busk som er podet på en stamme av et annet tre. (Den er visst uansett ofte podet, selv den lave ikkeoppstammede).

Som dere kan se av bildene fra Botanisk hage på Tøyen så er dette en busk med eksepsjonelt vakker blomstring. Myke tynne grener får tett i tett med blomster, som blomstrer på bar gren. Selve blomstringen varer ikke så lenge, men når den blomstrer så er det til gjengjeld overdådig.

Rosemandeltre i blomstring

Busken har god herdighet: H5. Men vær oppmerksom på at den podede varianten på høy stamme trolig er mindre herdig enn busken, en lun plass er å foretrekke.

I boken Trær og busker av Inger Palmstierna så står det oppgitt at rosemandeltre vil ha solrikt og beskyttet voksested med godt drenert jord. I botanisk hage står den i halvskygge/skygge av store trær, så det går tydeligvis fint det også, men jeg vil tro den kan få enda kraftigere vekst og blomstring med full sol. Husk å fjerne villskudd, det vil si skudd som kommer fra den planten som rosemandelen er podet på.

Rosemandeltre blomster. Busk herdig til H5

Det finnes en navnsort Prunus triloba ‘Multiplex’ som har enda mer fylte blomster en denne, dens kronblader er smalere.

Litt om navnet:
Prunus triloba tilhører kirsebærslekten (Prunus), det gjør også mandeltreet, Prunus dulcis. Kirsebærslekten er en del av rosefamilien, men det er nå nokså mange planter så navnet rosemandeltre er skapt kun basert på utseendet. Selve blomstene kan minne om roser, og så var det vel en eller annen gluping som trodde det var en variant av mandeltreet når navnet ble satt. I det hele tatt en litt mislykket navnsetting dette. En busk som ikke er verken mandel eller rose blir hetende rosemandeltre…

Men vakkert det er det! Fikk du lyst på treet? Har du erfaring med det i egen hage? Det forsøker virkelig å smigre seg inn på handlelisten vår, og jeg vil gjerne høre deres erfaringer på det 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

45 KOMMENTARER

 1. Dette er det ALLER vakreste som finnes 🙂 Jeg har tatt ca. 600 bilder av mitt rosemandeltre i år!

 2. Å herre min noe så fint. Er denne og få kjøpe på gartneri tro? Slik skulle jag hatt allså,vet nøyaktig hvor den skulle vært plantet også

 3. For noen vakre blomster på teet/busken!
  Så fyldige, men ikke for mye, også så søte 🙂
  Jeg fikk veldig lyst på ett sånt tre. Helst ett som er oppstammet.
  Vi har en hage uten trær, sånn ca. Og den er så stor og åpen at den skal få trær. Så dette blir satt på listen over mulige ja 🙂
  Du vet ikke tilfeldigvis hvor høy den blir når den er oppstammet?
  Klem Lene

 4. Lene, hvor høy den blir som oppstammet vil avhenge av hvor høy stamme den er podet på (den er ikke stammet opp, busken er podet på toppen av en stamme som egentlig tilhører et annet tre). Så i teorien alle mulige høyder. Selve busken er 1-2 meter, og så tror jeg at det er ganske vanlig med stammer på rundt en meter, men jeg håper de selges på høyere stammer også.

  Marianne, ja den skal visst være relativt grei å få tak i. Ikke masevare, men på velasorterte hagesenter/gartneri har de den trolig. Har ingen konkrete tips dessverre.

 5. Helt nydelig. Rosemandel er vakkert!!
  De selger det på Plantasjen. Jeg så de sist jeg var innom. Dessverre var det så mye annet jeg skulle ha at det ikke kunne bli noen rosemandel på meg da. Men det står på ønskelista, og en dag skal et slikt tre/busk få flytte inn i hagen min 🙂

 6. Tusen takk for koselig kommentar fra deg.
  For en nydelig busk / tre.

  Jeg har et spørsmål til deg? Har du noe peiling på Magnolia tre?? Har så lyst på et sånt tre. Men kan fortelle deg at jeg eier ikke grønne fingre. Er det et tre for ei som meg??
  Ha en fin ettermiddag?
  Klem Hilde

 7. Fantastisk buske, förstår att du blev betagen!

  Jag vet inte varför det inte går att kommentera på det gamla inlägget, jag har inte lagt in att det inte ska gå… Jag gör ett nytt inlägg och lägger in det istället! Så tar jag bort det gamla här ovan när det nya är inlagt.

  Kram Birgit

 8. For noen vakre blomster på teet/busken!
  Så fyldige, men ikke for mye, også så søte 🙂
  Jeg fikk veldig lyst på ett sånt tre. Helst ett som er oppstammet.
  Vi har en hage uten trær, sånn ca. Og den er så stor og åpen at den skal få trær. Så dette blir satt på listen over mulige ja 🙂
  Du vet ikke tilfeldigvis hvor høy den blir når den er oppstammet?
  Klem Lene

 9. Hei og tusen takk for kommentar hos meg! Jeg likte den rosemandelbusken! H5 er jo grei herdighet om en planter den i jorda i en hage – så det skal jeg gjøre når jeg får en hage på jorda!

 10. Tusen takk for koselig kommentar fra deg.
  For en nydelig busk / tre.

  Jeg har et spørsmål til deg? Har du noe peiling på Magnolia tre?? Har så lyst på et sånt tre. Men kan fortelle deg at jeg eier ikke grønne fingre. Er det et tre for ei som meg??
  Ha en fin ettermiddag?
  Klem Hilde

 11. Fantastisk buske, förstår att du blev betagen!

  Jag vet inte varför det inte går att kommentera på det gamla inlägget, jag har inte lagt in att det inte ska gå… Jag gör ett nytt inlägg och lägger in det istället! Så tar jag bort det gamla här ovan när det nya är inlagt.

  Kram Birgit

 12. Hilde:
  Angående magnoliatre. Det finnes en rekke ulike sorter magnolia, med både ulikt utseende og herdighet. De mest hardføre sortene kan greie H4-H5, men du må sjekke grundig hvilken slag du kjøper, for noen greier mindre en det.

  Jeg har ingen personlig erfaring, men om du husker å vanne treet, og du kjøper et tre som er godt innenfor herdighetssonen din, og du plasserer treet lunt på tomta, så tror jeg nok at du skulle kunne greie Magnolia. Men de vokser sakte, og de er heller ikke spesielt billige.

  Kjempehyggelig å høre at dere likte planten og innlegget!

 13. Hilde:
  Angående magnoliatre. Det finnes en rekke ulike sorter magnolia, med både ulikt utseende og herdighet. De mest hardføre sortene kan greie H4-H5, men du må sjekke grundig hvilken slag du kjøper, for noen greier mindre en det.

  Jeg har ingen personlig erfaring, men om du husker å vanne treet, og du kjøper et tre som er godt innenfor herdighetssonen din, og du plasserer treet lunt på tomta, så tror jeg nok at du skulle kunne greie Magnolia. Men de vokser sakte, og de er heller ikke spesielt billige.

  Kjempehyggelig å høre at dere likte planten og innlegget!

 14. Åh, den er nydelig – og til og med navnet er vakkert, «rosemandeltre»!

  Knakjse skal jeg ha et sånn i hagen? (når vi endelig får oss hage..)

 15. Hei Anne,
  Takk for koselig hilsen!
  For et nydelig tre, noe så vakkert må jo komme på ønskelisten!
  Har lagt erteblomsterfrø i vann, men det er så kaldt ute at jeg satser på at jeg kan vente til imorgen med
  å plante dem ut.
  Ønsker deg en fortsatt fin helg og en flott 17. mai.
  Klem fra Mio

 16. Hei Anne,
  Takk for koselig hilsen!
  For et nydelig tre, noe så vakkert må jo komme på ønskelisten!
  Har lagt erteblomsterfrø i vann, men det er så kaldt ute at jeg satser på at jeg kan vente til imorgen med
  å plante dem ut.
  Ønsker deg en fortsatt fin helg og en flott 17. mai.
  Klem fra Mio

 17. Ååååå- nyyydelig! Se nå har de jammen kommet frem der i hagen, de der er bare helt nydelige, absolutt en favoritt!! :))

 18. Jeg har rosemandeltre i hagen. Jeg fikk det i gave for 7 år siden og det stod i stor potte de 3 første årene. Så ble det plantet lunt og solrikt. Det har tatt noen år før det har etablert seg og trivdes, det har vært nokså stusselig egentlig, men nå ser det ut som det har begynt å like seg i hagen her og i år har det vært vidunderlig.Må stadig klippe av greiner som kommer nednefra podestedet men det er jo ikke noe problem.

 19. Hei. Dette treet er bare nydelig! Vet du om mankan plante det i potte nå i mars, for senere (når frosten er borte) å plante det i hagen? Vet du også om det blomstrer første våren, eller om dette er et tre som bruker lengre tid før det er villig til å blomstre?

  Kjempefin blogg du har!!!

  • Hei Hege.
   Du spør vanskelig! her kan jeg ikke gi godt svar. Det går vel ann å ha trærne stående i potter, men hvorfor kjøpe det så tidlig som nå?

   Om jeg skal gjette så vil jeg tro rosemandeltreet kan blomstre første året, jeg ser ikke riktig noen grunn til at det ikke skulle greie det, men jeg _vet_ ikke.

 20. Hei igjen

  Jeg hadde rett og slett ikke tålmodighet til å vente lengre før jeg kjøpte det. Det var mange grener på det, og jeg ville ha dette treet. Før noen andre tok det …. 🙂 Der og da tenkte jeg at hvis de nå selger det, så bør man jo kunne plante det. Men så kom jeg hjem, og fornuften var på plass igjen 😉
  Nå er det uansett plantet i potte, så får jeg se hvordan det går 🙂 Takk for svar. Og for en kjempefin og inspirerende blogg!

  Mvh
  Hege

  • hehe, jeg skjønner, og det går nok fint vil jeg tro. La treet stå lunt til, og helst ikke midt i «Midt på dagen sola», så slipper det å slite med å få jorda si smelta og tint ørten og en ganger før våren vinner over frosten.

 21. Har hatt et praktfullt rosemandeltre i mer enn tjue år. Det har stått nær en sørøstvendt vegg i Tromsø. Men i vår døde treet. Tror det var en knusktørr og solrik mai som tok knekken på det. Tøffe vintre har det tålt godt. Vel, nå overlater jeg stammen til en knivmaker fordi det har en tettvokst kjerne med flammende fargespill. Skjønner for øvrig at stammen er av et annet treslag. Hvilket kan det være?

  • Så spennende at du har kunnet ha det i Tromsø! Det hadde jeg ikke trodd.
   Jeg veit ikke hva det er podet på, men lurer på om det kanskje kan være kirsebær?

 22. Hei, jeg kjøpte meg et Prunus Triloba- mandeltre idag. Kan D plasseres i potte, eller Må D i jorda?? Så flott tre/busk. Kan jeg klippe D ned?, event.når? D er litt stygt/vissent i toppskuddene? Er D noen nettsteder Jeg kan lese om dette på Norsk?
  Takk for svar

  • Hei 🙂
   Nja. busker er generelt mer herdige i bakken enn i potte, så om du bor i H5 så bør den i bakken, bor du derimot i en snillere sone og tilbyr en stor krukke og gjerne flytter krukken under tak om høsten så burde det være mulig å ha den i en krukke.
   Klippingen ville jeg ha ventet litt med til du ser den har små blader, så klipper du slik at du får fjernet de vissne skuddene.

 23. Jeg falt for fristelsen til å kjøpe et på plantasjen i fjor….det var veldig tidlig vår, så det fikk stå inne i stuen noen mnd, til jeg flyttet det ut på terassen under tak.
  på sensommeren måtte jeg ha det i bakken, da jeg trodde det ikke kom til å overleve i en krukke på terassen.
  Var veldig spent nå, om det hadde overlevd vinteren…..ser det har kommert mange knupper på det, så jeg håper det vil blomstre…..det ville gjort meg lykkelig!

  klem

 24. Har et rosemandel tree spm jeg plantet i år… Den er blitt skadet på hoved stammen hva gjør jeg? Bor i nord norge

 25. Rosemandel er de nydeligste små trær. I år har det kommet frukter på mitt. De er store som kirsebær. Hva kan det være?

  • Rosemandeltre er jo i kirsebærslekten, så det er ikke rart den får bær som ligner på det vi på norsk kaller kirsebær 🙂

   Jeg *vil tro* de er fullt spiselige, om en muligens ikke gode på smak, men google det latinske navnet og toxic før du spiser på den.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her