Duetre/ lommetørkletre. Snåleste tre-blomst?

Duetre, også kaldt lommetørkletre, blomstrer nå i Botanisk hage på Tøyen, Oslo. Dette er et relativt stort tre, og akkurat nå er det overstrødd av de rareste blomstene jeg veit om.

Blomstene er store (opp til 20cm lange). Og en slik størrelse er i og for seg uvanlig, men det rare er selve formen på blomsten, eller altså, for å være presis, på høybladene. (Akkurat som på julestjerna så er selve blomsten en unnselig ting midt i der). Om du ser på bildet så er det to høyblader, det ene lite, det andre stort! Blomsten ser så absolutt ut som et lommetørkle som er hengt over en gren, og de vaier lett i vinden.

Vitenskaplig navn er Davidia involucrata, etter Armand David som «oppdaget» planten i 1869. Les mer om treet på nettsidene til Botanisk hage.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

 1. ble nesten litt lei meg jeg nå ,mitt duetre overlevde ikke vinteren i år, dette var syvende året jeg hadde det,siden det tar ti år før det blomstrer ,så har jeg ennå ikke fått sett det i blomst.

  torill.

 2. Hei!!Jeg så det treet forrige søndag!! Var nede en tur på plantesalget!! Helt tilfeldig gikk vi forbi lommetørkletrærne!! Jeg har aldri sett noe lignende…… Jeg må innrømme at selv om jeg bor i Oslo, er jeg nesten aldri i Botanisk hage – men det er en perle!! AnneK:-)

 3. Lommetørkletrærne er utrolig artige! Jeg har klart å la det stå igjen på planteskolen, det er for stort for min hage dessverre. Valget har istedet falt på hengende Hjertetre 🙂

  Ønsker deg en flott uke!

  Klem Linnette

 4. Mitt duetre klarte heller ikke denne vinteren 🙁
  Merkelig nok virket det friskt og fint lenge etter at telen hadde gått av jorden, men så fikk vi noen harde døgn med stekende sol om dagen og flere minusgrader om natten. Det ble for mye for mitt lille tre som heller aldri rakk å blomstre 🙁
  Jeg får heller nyte det i botanisk hage heretter.

 5. Uff, så kjipt Torill og Stein! Det er så leit når noe man har stelt med i flere år plutselig dør ut.

  AnneKari, botanisk er virkelig verdt et besøk hele vekstsesongen. Alltid noe spennende å se, og uansett bare en kjekk plass å henge i. Botanisk hage skulle hatt mer besøk, men jeg tror mange ikke husker på den rett og slett.

  Morro med planter som er uvanlige, og store blomstrende trær får meg alltid interessert 🙂

 6. Uff, så kjipt Torill og Stein! Det er så leit når noe man har stelt med i flere år plutselig dør ut.

  AnneKari, botanisk er virkelig verdt et besøk hele vekstsesongen. Alltid noe spennende å se, og uansett bare en kjekk plass å henge i. Botanisk hage skulle hatt mer besøk, men jeg tror mange ikke husker på den rett og slett.

  Morro med planter som er uvanlige, og store blomstrende trær får meg alltid interessert 🙂

 7. mit due tre er 30 år og blomster nu så det er en fryd.
  Jørn Lindholdt.
  Haukedalveien 166
  3960 Stathelle
  Bamble

 8. Jeg har begynt å gå ganske ofte til botaniske hage for det finns alltid noe nytt til kameraen. Duetreet såg jeg første gång i fjor. Jeg finner også mye interessant i Victoriahuset.

  • Helt engi i at det er mye gøy å fotografere i Botanisk ja. jeg har aldri kommet meg inn i victoriahuset eller de ande bygningene, det blir aldri tid, det er for mye å se ute…

 9. jeg har en kvist som har knopp på en gren av duetreet.bARE GØY .jEG HAR BESØK KINA.
  SATTE KVISTEN I VANN I NOV.2023.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her