Gullregn!

OPPDATERT:
Siden jeg skrev denne posten så har gullregn havnet på Artsdatabankens liste over de mest uønskede plantene. Jeg anbefaler derfor ingen å kjøpe nye planter, og om du har den i hagen så vis aktsomhet om du kvitter deg med plantemateriale, både røtter og frøkapsler slik at du ikke bidrar til ytterligere spredning.

Akkurat nå er det litt ekstra stas å komme hjem, for i det du trår inn i hagen så går du under denne gullregnen. Den (de, det er flere stammer) er stammet opp og formet slik at grenene henger over trappen og danner et tak.

Vår vidunderlige gullregn er nok selvsådd en gang i tiden, for i nabolaget vårt er det mye gullregn, alt fra små planter i grøftekanter til digre trær. Morro for meg som knapt har sett noen før.

Artikkel hos UMB kan lære deg mer om gullregn, og vil du se eksempler på bruk av gullregn så titt i det gamle blogginnlegget mitt.

Og jeg ser det er flere som påpeker at den er giftig. Flott at dere minner på dette, og det finnes hybrider med lite frøsetting.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

25 KOMMENTARER

 1. Jeg ønsker meg veldig en gullregn, til tross for at jeg ikke er så glad i gult… Men formen og det at den så lett danner et tak er jo helt nydelig, så den har havnet på må ha listen, men jeg må lete litt for jeg vil ha den som dufter… om jeg får tak i den da…

 2. Nydelige gullregn du har! Jeg kjøpte i fjor en alpegullregn som var oppstammet, og den var så fin. Men den klarte ikke vinteren som var enda den var merket H6. Jeg har hørt om flere som har mistet sine gullregn i vinter, så det er ikke bare meg som har vært uheldig. Så du er heldig som har et så flott eksemplar!

 3. Flott tre! Men veldig giftig:(

  Da jeg flyttet til der jeg bor nå, for 12 år siden, var det gullregn i hele gata!
  Nå er det ingen igjen… Alle ble saget ned en etter en. Trist.
  Og veldig mye gullregn ellers i Trondheim, men de forsvinner en etter en. Skal tro hvorfor?

  Heldige du som har:))

 4. Her hos oss blir Gullregn sett på som et slags ugresstre, siden de vokser overalt… Veldig giftig er det jo også.. Ikke mitt favorittre.. :-/

 5. Jeg tenkte jeg skulle droppe å skrive om denne giftigheten, men har nå oppdatert teksten slik at jeg ikke villeder noen til å få lyst på noe de så finner ut at ikke passer.

  Gulleregn er giftig, det er vel en av de mer giftige. Og jeg tror at det er en av grunnene til at den i noen områder blir kappet ned. Dette synes jeg er meget synd, for ved å stamme opp trærne slik at barna ikke kan få fatt i de ferske belgene så er mye av problemet løst. Jeg skal prøve å smake på ertene når de er modne litt senere i år, for jeg har en misstanke om at de smaker så vondt at det skal mye til at et barn faktisk spiser de, men det er jo en annen sak.

  Jeg veit ikke hvor gammelt disse trærne er (det er to som står tett med flere stammer). Vi tok over hagen for tre år siden og disse fulgte med på lasset. Da var de betydelig mer krattete, men litt beskjæring løste fort det.

 6. Nydelig gullregn du hadde. Jeg fikk frø med naboen i høst. Glemte de på en hylle i drivhuset, og når jeg fant de igjen i vår stappet jeg de ned i en potte.
  Nå har jeg flere bittesmå tre i drivhuset 🙂
  Vil tro det er leeeeeeenge til de når samme størrelse som dine.

 7. Flott tre! Men veldig giftig:(

  Da jeg flyttet til der jeg bor nå, for 12 år siden, var det gullregn i hele gata!
  Nå er det ingen igjen… Alle ble saget ned en etter en. Trist.
  Og veldig mye gullregn ellers i Trondheim, men de forsvinner en etter en. Skal tro hvorfor?

  Heldige du som har:))

 8. Jeg tror faktisk at den vokser ganske så fort. Oppdaget ved en ren tilfeldighet for to år siden at det hadde frøsådd seg en på en tomt vi har på Nesodden. Kom dit akkurat i blomstringa og skjønte ikke hvordan vi plutselig kunnne ha fått en så stor fin busk. Den har vokst enda mer siden da og duftet helt herlig nå i helga. Blir litt feil å utrydde alt som er giftig synes jeg, men husker jo selv at jeg grov opp en liten busk, som jeg hadde hørt var giftig, da jeg selv hadde småbarn. Kommer ikke på i farten hva den het, men det var ett nåletre med røde bær. Barlind var det ja. 🙂

 9. Nydelig =)

  Det er mange fine trær og blomster som er giftige. Man får ta forholdsregler som du skriver og passe på så godt vi kan,sånn som med alt annet farlig i denne verden. 😉

 10. Jeg har sagt det før og sier det igjen: «Gult er det nye Rosa»…

  Gullregnen din var svært vakker og i fint samspill med furutrær i bakgrunnen? Og ikke minst blå himmel… Husker vi hadde blå himmel i Bergen en gang i 2004.

  Skulle gjerne kjøpt med et slikt tre. Vokser de sakte? Gullregn blir bare finere jo større og mer bugnende de er!

  God helg,
  B*

 11. Jeg har sagt det før og sier det igjen: «Gult er det nye Rosa»…

  Gullregnen din var svært vakker og i fint samspill med furutrær i bakgrunnen? Og ikke minst blå himmel… Husker vi hadde blå himmel i Bergen en gang i 2004.

  Skulle gjerne kjøpt med et slikt tre. Vokser de sakte? Gullregn blir bare finere jo større og mer bugnende de er!

  God helg,
  B*

 12. Jeg ønsker meg gullregn. Veldig. Det er vakkert, og så minner det meg om bestemor. Hun hadde i hvert fall tre store trær ved min mors barndomshjem, og vi følte aldri noen trang til å spise noe som helst av de store trærne. Vi ble vel fortalt at de var giftige også. Gullregn er i hvert fall sommer for meg!

 13. Giftige planter i hagen er et vanskelig tema. Jeg mener at det er svært få planter som er så giftige at de må unngås, men så har jeg jo ikke barn 😉 Kan godt forstå at det er lett å bli revet med når det er små nysgjerrige barn i hagen. Men jeg er en sterk tilhenger av at spiselige planter ikke står nær giftige planter, sånn at det er helt trygt å spise ting fra en bestemt del av hagen, mens alt annet er fy-fy.
  Og så er det altså et poeng om giftige bær som ser gode ut er gode eller vonde på smak. Ingen barn dytter i seg mer enn ett par bær om de smaker pføy.

  Blomsterstjernen, jeg ser at en annen i kommentarfeltet påpeker at den vokser fort. Og det synes jeg nok det ser ut som her også. Ikke humle-fort da, men relativt fort 😉

  og God helg alle sammen!

 14. Kongelig entre!
  Synet av gullregn har alltid virket positivt på meg -som å se inn i solen. Har selv en i min hage -plantet den sammen med guttungen (!) da han var liten -det er liksom hans tre. Nå har begge vokst seg større og flottere. Han er selvsagt indoktrinert med at den er giftig og bare til å se på (litt «føre var» pedagogikk?). Imidlertid har mine naboer med små barn ønske om at jeg fjerner det flotte treet. Hva bør jeg gjøre?? Dette er jo selveste sola mi. I fjor fjernet jeg frøbelgene straks den hadde blomstret fra seg. Har orientert om at jeg vil ihvertfall gjøre dette hvert år. Er blomstene giftige? Ville blitt glad for innspill! 🙂

 15. Det er rent hysteri å skal kutte ned all gullregn. Jeg er oppvokst i Bodø, der det var mye gullregn i min barndom. Vi ble fortalt at den var giftig og det var det. Har ikke hørt at forgiftning er et stort problem. Oppstamming, slik Anne foreslår er en god ide, både for å få frøkapslene vekk fra de aller minste og fordi du får den flotteste blomstringen på den måten. Min drøm er en Gullregnarkade som i Bodnan Garden i Wales: http://www.nationaltrust.org.uk/bodnant-garden/

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her