Maur på peon = ufarlig

Ett av de hagespørsmål som til stadighet dukker opp er maur på peonknoppene. Mange oppdager små maur, og så lurer på om dette er skadelig og hvordan bli kvitt.

Og den gode nyheten er: Maur på peonknoppen gjør absolutt ingen skade, og det er derfor ingen grunn til å prøve å bli kvitt de!

Peonknopper har ofte et lag med en sukkerholdig veske på utsiden, og det er denne som tiltrekker seg mauren. Sukkeret er et overskuddsprodukt etter fotosyntese og ikke noe peonen har bruk for, så at mauren vil komme for dessert synes den bare er stas 😉 Har du ekstra mye av belegget (masse maur) så kan det tyde på at planten er tørr, så sånn sett kan mauren fungere som en indikator for vanning.

Les også:

Peoner, fryd og fakta.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. Hehe. Ja jeg kom til konklusjonen at maurene var hjalp peonene her å bli kvitt de «sukkerperlene» jeg 🙂 Men godt å se her at maurene faktisk ikke er til skade.
  Skal huske å vanne litt ekstra om jeg syns det kommer veldig mange maur til neste år 🙂 Takk for tips.

 2. Nydelig peonknopp!
  Nå er peonene på full fart mot sin storhetstid og jeg elsker dem.
  Jeg visste at det ikke gjorde noen skade på peonen at maurene var der, men jeg visste ikke hvorfor – takk for den lærdommen:) Det ante meg jo at det var noe å hente for dem der, men at det kunne tyde på at peonen trengte vann om de var mange har jeg aldri hørt før. Nå skal jeg begynne å sjekke antall maur på mine peoner og vanne om det skulle trengs. Det har ikke vært det helt store behovet for ekstra vanning så langt denne sommeren skulle jeg tro.

 3. Det med at knoppen danner mer sirup i regn mener jeg at jeg har via Pionmannen (han som eier pionhagen.no). Men for all del, det er en indikator, ikke et must. Her var masse maur på en av knoppene, og det har da vitterlig regnet nok i det siste…

  Takk for hyggelige kommentarer, artig å høre fra dere! 🙂

 4. Faktisk har peonene godt av maurbesøk på knoppene, da nektaren ofte kan hindre knoppene i å springe helt ut, siden nektaren er såpass klebrig. 🙂 Nå er mine peoner på gang, jeg gleder meg!!

 5. Det var fint å høre, Anne! Jeg har maur på andre blomsterknopper også, men jeg tror de spiser lus også.. eller er jeg heeelt på jordet, hi hi!

  Ha en fortreffelig helg:o)

  Heleneklem

 6. Peoner er en av de vakreste blomstene jeg vet.
  Har lenge lurt på hvorfor mauren er på peonene, takk for grei forklaring.
  Ser ikke ut til at mine peoner vil blomstre iår.
  Ønsker deg en fin helg.
  Klem fra Mio

 7. Hmmm… når du sier det sånn så lurer jeg på en ting her… hmmm… Har aldri hatt maur på kjøkkenet men de dukket opp ifjor og jaggu var ikke det samme året som Peonen utenfor her ikke returnerte efter vinterdvalen ! … mulig sammenheng… Jeg bør nok se å få planta noen nye peoner på utsiden her igjen 😀 Takk for «tipset» det skal testes i praksis 🙂

 8. Ms. Djupsand, det har jeg også lest, men det tror jeg er mest en myte. Veldig pussig om blomsten har utviklet seg til å Måtte ha en maur på besøk.

  Helene, du er inne på noe. Maur er kjent for å holde lus som de så melker. Sånn som jeg har forstått så spiser de ikke lusa, men de spiser fra den. Om du skjønner. Hvor utbredt dette er veit jeg ikke, men det skjer.

  Catalyzator, tja, mulig er det vel, men jeg vil heller tro det er tilfeldig. Her kommer det maur inn nå og da, helt uavhengig om her er peon eller ei.

 9. Jeg hadde peoner noen år, men de døde ut! Hvilken herdighet har den? Er det noen slag som er mer robuste enn andre?

  • Hei Elisabeth, om du følger lenken i bunnen av bloggposten (der det står «Peoner fryd og fakta» så finner du svar på det du lurer på 🙂

 10. Jeg har to fine Peoner like utenfor huset, ser ikke noen maur på dem før jeg klipper av noen stilker til pynt på bordet i verandaen eller på stuebordet, da kommer de frem og kravler utover bordet. Det er ikke så hyggelig, så lurer på hvordan jeg unngår det, bortsett fra å ikke la være å ta dem inn, da?

 11. Jeg lurer også på hva man gjøre med peonene når man tar dem inn i vase, for å unngå maur i huset?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her