Stjerneskjerm. Lengeblomstrende og god til snitt.

Astrantia Major ‘Star of Beauty’ ble kjøpt inn via Darwinimporten på hagegal (Takk Trine!). Nå står den i blomst, og for en vakker blomst! Stjerneskjerm er en staude med europeisk opphav og har blitt dyrket i hager siden renesansen, første norske registrering 1823. Den rene (opprinnelige) formen er hvit med litt rosa-grønt skjær, men etterhvert har man kultivert frem helt hvite, rosa, røde og lilla former.

Jeg vokste opp med den rene formen, og min mor kalte den ved sitt andre norsk navn: oldemorsblomst, noe som var meget passende siden det er godt mulig planten har stått i hagen siden min oldemor hadde den. Jeg har alltid likt stjerneskjerm; den er vakker, blomstrer lenge og er helt fantastisk til snitt ettersom den holder omtrent evig. Mor derimot er ikke så begeistret for den sår seg meget lett, og i veldig våte sommere så blir bladene stygge. Stjerneskjerm har et tett rotnett og danner kompakte tuer som ugress ikke så lett kan invadere. Er enkel å formere ved å dele rotklump. Herdighet skal være H7, mulig navnsortene er noe mindre herdige. (Les om herdighetssoner)

Historisk faktainfo hentet hos Plantearven.  Hos Darwin kan du se andre navnsorter.
Husk, bildene blir større om du klikker på de, du kan bla mellom bilder.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

 1. Hei Anne!
  Kjekt du lærer oss om dei ulike blomane m.m.
  Når sjuka gir seg må eg ut i hagen for å sjå om den er der, har ein blome som liknar nemleg…

  klem til deg (utan smitte)

 2. Takk for at du fortalte om denne flotte blomsten. Ble litt overrasket over at den er gammel, for meg er den for så vidt en ny opplevelse. Jeg har bare en, og det er første året den blomstrer hos meg. Ble overrasket da den ble så stor. Jeg trodde denne stauden var liten. Jeg skrev forøvrig om dem på min blogg i morges http://detgrorihagenigrubba.blogspot.com/

 3. Heisan. Enig med deg . Stjerneskjerm er flotte blomer både i hagen og inne. Passer jo fint å ta dei inn sidan dei frør seg så veldig lett. Eg har i alle fall lært at øverst i eit skrått bed skal ikkje slike planter stå…. Frøplantene plaga meg verre enn ugras !! Men no plukker eg blomane og då går det så mykje betre. Ha det godt.

 4. Heisann, så kjekt med presentasjon av den stauden som fenget meg kanskje aller mest det året jeg begynte å interessere meg for stauder. Det er ikke så mange år siden. Første forsøk på frøplanter i feriehagen mislyktedes, men det skyldtes nok feil voksested og altfor trange kår 😉 Beundrer istedet stjerneskjerm i botanisk hage til langt utpå høsten. Har nok mest sansen for den rene arten, men da jeg forelsket meg visste jeg ikke om de andre variantene. Fortsatt god sommer!

 5. Sigrid, du får blogge den da vettu, om du er usikke rpå om det er den samme.

  Tulik, hehe, det hjelper å ta blomstene ja, men ikke så lett å huske bestandig, eller nå til forsto jeg.

  Bille, artig å høre at dette var en staude som var med å spike interessen din. Den er jo ikke spektakulær i grunnen, men om man går tett på så har den virkelig mye å by på.

 6. Sigrid, du får blogge den da vettu, om du er usikke rpå om det er den samme.

  Tulik, hehe, det hjelper å ta blomstene ja, men ikke så lett å huske bestandig, eller nå til forsto jeg.

  Bille, artig å høre at dette var en staude som var med å spike interessen din. Den er jo ikke spektakulær i grunnen, men om man går tett på så har den virkelig mye å by på.

 7. For en flott farge stjerneskjermen din har!
  Jeg har en hvit som jeg fikk i fjor, er veldig fornøyd med den. Skal prøve å få tak i andre farger etter hvert. Hvis du har lyst på en snørepose, f.eks. i olastoff med fugler på lommen (se på bloggen min under: linposer og andre poser), kan jeg kanskje få noen frø av skjermen din etter hvert .. 🙂
  Ha en god dag!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her