Grønnsakshagen har eksplodert!


Vi kom hjem fra ferie i går kveld. På veien hjem snakket mannen og jeg litt om hva vi trodde vi ble møtt av, og da var det spesielt grønnsakshagen vi var nysgjerrige på. Og skuffet ble vi ikke kan jeg si…
Det som møtte oss var en grønnsakshage som hadde grodd så kraftig at jeg brøyt ut i hysterisk latter. Her må tynnes og spises og gis vekk! Tomatene må tyves og bindes opp, squashplanta (merk entall) må tynnes noe alvårlig, og salaten, jeg har ikke riktig ord for hvor mye salat vi har….

Sjokkert over at det er mulig å gro så mye på 14 dager!
(sånn så det ut for en mnd siden)Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Det ser nydelig ut! Selv har vi masse tomater og agurk, for tiden – kjempedeilig! 🙂

  Å dyrke squash, hadde jeg ikke tenkt på. Hvor enkelt/vanskelig er det? Jeg har sett flere herlig oppskrifter på squashblomst, fylt med diverse – har du prøvd å lage noe sånt? 🙂

 2. Renate: Dyrke squash og gresskar er vel superenkelt, de må ha sol, vann og masse gjødsel, og vokser som noen uvær. Ekstreme greier. Har lite dyrkningserfaring sjøl, men broderen har hatt produksjon av dette før og jeg har ikke inntrykk av at det var stor fare for utøy ol på de heller.

  Jeg har også sett slike oppskrifter uten å prøve, men ja, det skal visst være nammenamm.

  Lene og Marit, ja dette var stas 🙂 Og det er hyggelig å dele litt av overskuddet med andre også, sendte akkurat med salat til søsteren til mannen.

 3. Åh, så masse og så friskt og frodig dette ser ut.
  Er så glad for at jeg begynte å blogge for jeg blir SÅ inspirert 🙂
  Bildene under her var også fantastiske. Og så kjekt det er å lese det du skriver 🙂
  Klem fra Ingunn

 4. jeg elsker å dyrke squash, det er en av få ting jeg virkelig lykkes med – i motsetning til f. eks gulerøtter som jeg absolutt ikke får til å gro! – og årets salatfrø må ha vært elendige, de har nesten ikke spirt, enda jeg har sådd i flere omganger.

  men altså squashen – jeg får alltid meldugg på plantene, men det gjør ingenting. Sneglene er glade i bladene, men det ser ut som om de holder seg unna fruktene. Det viktigste er å gjødsle ekstremt godt, grassavklipp rundt planten er veldig bra, og gjør at fruktene ikke blir så utsatt for jord og fukt, merkelig nok, og det er også mindre snegler.

  etter gjødsel er det viktigste å gi planten nok plass. det gjorde jeg feil de første årene. En kvadratmeter per plante har jeg sett anbefalt, og jeg lar nå plantene får bre seg i hver sin pallekarm. Man kan jo ha noe rasktvoksende ved siden av i begynnelsen.

  dernest er det ett viktig stikkord: Høste, høste, høste. Jo fler man høster, jo flere får man. ta dem små, da blir det flest. Men i fjor da vi kom hjem fra ferie, ble vi møtt av en monster-plante – og to gigantiske squash: en på 1,5 kg, og en på 5,4!!!!! jeg regnet med at de var ubrukelige, men det var de slett ikke: Jeg skrapet ut kjernene, de var ikke så gode, og rev resten og laget rundstykker med squash. Da de to kjempene ble plukket, klarte planten endelig å produsere flere frukter.

 5. Ok, takk for svaret, Anne. 🙂 Da tror jeg det må prøves neste sommer. Har du dem bare i hagen, eller i drivhus?

  Hvis du prøver slike fylte blomster, vil du dele erfaringene da? 🙂 Kan man egentlig kjøpe de ferdige blomstene, i butikker i Norge, slik som i «innvandringsbutikker», tro?

 6. Renate: Du får ikke kjøpt blomstene, de faller for fort sammen. Broderen leverte i en periode blomster på en par fancy butikker i Oslo, den type direkteleveranse er den eneste måten å gjøre det på. Har du lyst på så kan du komme hit og hente deg noen vettu 🙂

  Jeg kommer nok ikke til å prøve fylte blomster, dietten er jo så vrang at det blir omtrent umulig å få noe fornuftig ut av det, men jeg skal holde øynene oppe for andres erfaringer 🙂

  Squashen og gresskaret kan du godt ha på friland (i hagen). Om du ser på første bildet så er den digre grønne massen aller først en squash.
  Eneste er at den ikke tåler kaldt forsommervær, så den bør såås inne, og så plantes ut når det er hyggelige natttemperaturer (tror det helst ikke skal være under 10 grader på våren).

  Torill, 5,4! wow, dt hørtes enormt ut. Prøver å se for meg størrelsen, og ja, enormt rett og slett. Morro at den fremdeles var god da!

  Hverdangsperler, kjempehyggelig å høre at jeg inspirerer 🙂

 7. Veldig inspirerende må jeg si, selv har jeg bodd fire år på Tynset og der har vekstsesongen vært veldg kort, men intens. Nå skal jeg tilbake til Nittedal og klør i fingrene etter å dyrke tomater ( for ikke å snakke om frukttrær!)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her