Roser, alt du lurer på inkludert hvor handle:

I forbindelse med månedens utfordring Frøken Rose 2011  (påmeldingsfrist kveld 20 august) så har jeg lyst til å dele litt informasjon om roser. Jeg er slettes ingen ekspert selv, men jeg har funnet frem lenker til steder jeg tror kan være av interesse.

Men først litt innledende basisinfo:
* Roser deles gjerne inn i buskrose, stilkrose og klatrerose. Dette sier noe om hvordan de vokser. Buskrosen har blomster i klase, stilkrosen har færre blomster pr stilk, og klatrerosen har mykere grener og blir gjennomsnittlig høyere (den klatrer ikke selv, må bindes opp).
* De fleste roser i salg er okulert, det vil si at en «fancy» rose er festet på stammen til en villig «vill» rose. Det er viktig at dette festet kommer minst 10 cm under joroverflata, det øker overlevelsesevnen til planten betraktelig.
* Før du bestemmer deg for en rose så må du sjekke om den er herdig hos deg. Noen roser tåler frost bedre enn andre, og dette reflekteres ved angivelse av herdighetssoner. Disse står på merkelappen til rosen. Les her om herdighetssoner og hvordan finne hvilken sone du bor i. Det finnes roser for alle soner, ja til og med H8. Er du fersk hagedyrker så kan det være lurt å safe med roser som er merket en sone høyere enn din hage.

Og nå, lenkebonansa:

Foreninger og forum:
Norsk roseforening
– Norsk roseforening avdeling Oslo og omhegn
– Hagegals roseforum

Rosebøker:
– Roseleksikon: Rosor för nordiska trädgårdar
Damms store roseleksikon

Rosenettsider:
Dag Lyngar
Help me find
Hagegals samling rosestoff på infosiden.
Rosenposten. Dansk side. Pga klima (frost) så vil enkelte ting ikke bli som her.
Obs: Foreninger og butikker og andre rosesteder nevnt ellers har ofte god roseinformasjon

Rene roseblogger:
Junis roser
Konrads rosevandring
Roseidar

Selger roser og sender pr post:
Roseexperten
Rosa Røyse
BoGrønt Rom hagemiljø
Drangland

Liste over rosebefengte offentlige hager

Stell:
Nesten alle nettsidene jeg har lenket til har tips om stell av roser. Her er en par jeg tror kan være greie startssteder:
Stell av roser av Idar H Jansen.
Vårskjæring, planting og gjødsling. Norsk Roseforening.
Hvordan velge rett rose, som lever lenge med lite stell
– Bloggen Hannes hages oversikt over kjerringråd for å unngå lus på rosene.

Som alltid så blir jeg glad for tips om lenker som burde med 🙂

oppdatert: Hanne (Min verden) har skrevet en oppfølgings/utdypning

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

  1. Hei Anne. Det er ikke for å gå deg i næringa – men jeg begynte først med en kommentar og innså at jeg måtte skrive noe selv her. Håper du synes det er et supplement – og ikke konkurranse! Ligger her: http://megselvhanne.blogspot.c

    NB! Roseexperten har lagt ned sin virksomhet i år!

  2. jeg har ikke mye roser, men en buskrose, type hardfør og tøff og remonterende, har ikke navn her – så veldig buskete har den aldri blitt, men i sommer kastet den plutselig nesten alle bladene mens vi var på ferie, etter første skikkelige blomstring. Hvorfor det???? tørke har det så definitivt ikke vært. den bærer ikke preg av andre ting, verken meldugg eller lus. den så ut som om det var tørkesommer eller langt på høst. Hva var problemet? den er merkelig nok full av knopper igjen nå, men den ser unektelig litt rar ut……

  3. Jammen, jeg hadde jo skrevet en kommentar.. jaja, glemte vel å trykke på en knapp da.. (surrehuejeg)

    Uansett, takk til alle for flotte tips! jeg hadde skrevet noe smart til hver og en av dere, men vekk var det. Jeg har lagt til noen av tipsene i posten, og om noen har flere tips de ønsker å legge til så kom med de!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her