Squashblomster! (moms-moms)

Jeg spiser jo gjerne blomster, men det er vanligvis mest for pynt. Squashblomst derimot stiller i en helt annen divisjon.

Squash og gresskar lager store blomster, som kan friteres med eller uten fyll, eller fylles og stekes i ovn eller dampes, has i pasta eller suppe, og de kan naturligvis spises rå. Det er to typer blomster, hanne og hunne. Hann og hunnblomstene ser like ut, men skilles enkelt fordi hunneblomstene allerede i knoppstadiet viser ett lite fruktemne bak blomsten (se bilde). Hannblomsten skal kun bestøve, og planten lager nok av disse til at du uten dårlig samvittighet kan ta noen av de.

Oppskrifter (funnet via søk for å inspirere, jeg har ikke prøvd disse)
Superkokken.no, basics (på norsk, de andre er engelsk).
The Kitchen. Fem ulike måter å tilberede blomsten (lenke til oppskrifter)
Seasional Chef: Fem veldig ulike oppskrifter
Gastronomical tree: Friterte fylte blomster, med illustrerende bilder.
Epicurius: Bakt, fylt blomst

Obs, du skal fjerne støvbærerene ol, de er bitre.
Squashblomstene har kort holdbarhet, de bør brukes den dagen de plukkes eller oppbevares en dag i kjøleskap. Den dårlige holdbarheten gjør at de ikke er i vanlig salg, men det kan være mulig å få kjøpt om du tar direkte kontakt med bonden. Det beste er naturligvis å dyrke selv, og squash og gresskar er enkelt både å så og dyrke 🙂

Ps: Jeg har ikke selv laget eller spis varmebehandlede squashblomster, men jeg håper noen av dere har og vil dele erfaringer og sågar oppskrifter!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Jeg synes squashblomster er så vakre at jeg ikke får meg til å spise dem. Men ideen er god og de skal være en delekatesse.

 2. Jeg har hørt at det går utmerket an å spise disse blomstene, men har selv ikke prøvd ennå. Nå linker du jo til så flotte oppskrifter at jeg fikk lyst til å prøve. Det er masse, masse blomster ute i hagen, både gresskar og squash.

 3. Squashblomster er en delikatesse, som kan varieres det uendelige! Det aller enkleste er å dyppe bomstene i helt vanlig pannekakerøre, la dem renne av litt, og så frittere dem i en kjele/panne med god olje – f.eks. rapsolje beregnet for steking. Frittere i et par minuttter, la renne av på litt matpakke, dryss salt og pepper over – og server. Det er kjempeenkelt og kjemperaskt!
  Så kan man eksperimentere med mer avanserte varianter: ved å putte f.eks. Kardemomme og sukker i røren, kan blomstene brukes som dessert. Soda/farris og hvitvin kan erstatte melk i røren, litt hakkede oliven og chili – vips, så har man en «voksen» variant.
  I Frankrike får man kjøpt squashblomster på grønnsaksmarkedene – en ide for kreative norske bønder f.eks på Bondens Marked?

 4. Så interessant og spenende dette var da Anne, jeg har squashplanter for første gang i år, og de har allerede store frukter. Skal bli spennende å lage mat med dem. Men mine tror jeg er ferdigblomstret da. Men vi har jo alltid neste år. Greit med noen planer.

  Klem fra Lisemoren.

 5. Broderen sto på bondens marked før, med gresskar og squash, så langt jeg husker fikk han null omsetning på blomstene, men det er noen år siden.
  Men, om noen ønsker blomster og bor slik til at det finnes bondens marked og det der er en som selger squash, så ville jeg ha gjort en avtale med vedkommende, så tar han sikkert med blomster.

  Nina, så flott at du skrev inn erfaring da, så kjempegodt ut!

  Tua, jeg håper du kommer inn her og deler erfaringen din etterhvert! (gjerne lime en lenke til bloggpost om du skriver om det der)

  Håper andre som prøver også deler!

 6. Hva du vet, Anne 🙂
  Nå har jeg ikke squash selv, men til neste år…..
  Det er visst ikke grenser for hva jeg vil ha til neste år…Sånn er det . Jeg lar meg begeistre og inspirere.
  Klem fra Ingunn:)

 7. Så kjekt Tua! Jeg har ikke vært helt i form til å kommentere så mye rundomkring, men jeg så det, og synes det var kjempeartig at du har prøvd det!

  Hverdagsperler, hehe, det er og blir et problem med blogg og hageforum, man blir lett smitta med andres herlige hagegleder 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her