Duehode, fantastisk staude for høsthagen!

Duehode er en herdig og vakker høstblomstrende staude

Duehode er en gammel staude som burde vært mer brukt. Den er vakker, herdig og populær blant humlene. Og enkel å lykkes med 🙂

Blomst på duehode. en herdig høstblomstrende staude
Her er den nesten avblomstret. Tidligere i blomstringen har den knopper over blomstene, se bildet nedenfor.

Fakta om duehode:

 • Herdighet: H8! Det vil si den kan bo i alle norske hager
 • Blomsterfarge: Det vanlige er rosa, men finnes også i hvit
 • Høyde: 60-90 cm
 • Blomstringstid: Sensommer-høst
 • Plantested: Kan stå i både sol og delvis skygge
 • Botanisk navn: Chelone obliqua

Duehode i starten av blomstringen

Duehode danner tette pene tuer, med mørkegrønt bladverk og noen ganske unike blomster på stive stilker. Navnet har jeg dog ikke sans for, ser ikke likheten med duer. På engelsk heter den turtlehead, som passer mye bedre.

Duehode i Botanisk hage på Tøyen

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. Duehode er absolutt en av favorittene i hagen her om høsten med de flotte rosa blomstene. Jeg har den i hvitt også. Den er flott den og, men den rosa er nok favoritten 🙂

  Ha en kjempeflott lørdag Anne og god tur til Botanisk 🙂

 2. Denne kan vere ein ide til min hage, eg har ikkje så mykje som er fint nå om hausten 🙂

  Kjekt å kikke innom her på Moseplassen alltid noko nytt og fint å sjå på og kjekt å lese 🙂

  God helg 🙂

 3. Jeg har også denne – i rosa og i hvitt. Men jeg tror ikke jeg liker dem lenger. Uten at de har gjort noe galt, egentlig. Kanskje blir de litt for store, kanskje er bladverket litt for kjedelig…

  God tur i Botanisk – der er det jo litt av hvert nå 🙂

  • Jeg har også vært i tvil om Duehode er elsket eller hatet.Planter du denne mellom andre stauder tar den snart overtaket på dem,de sprer seg noe voldsomt.Mitt råd er å plante dem et sted hvor de kan utfolde seg som de vil.Når du syntes at blomsterstanden ikke er så flott lengre,er det bare å klippe dem vekk,så danner de nye og du får ny glede av dem i løpet av 2-3 uker.

 4. Veldig flott høststaude:-)
  Min rosa er nå blitt en fin tue med noen år på baken. Den hvite, stakkar, blomstrer så godt den kan under en diger rosebusk. Må huske å flytte den…

 5. Akkurat tilbake fra ny tur i Botanisk, duehodet sto like fin 🙂

  Visste ikke at den kom i hvit også, morro. Og artig å høre fra dere om duehodene deres, alltid nyttig å høre at den er likt, eller ikke likt.

  Bladverket er vel ikke spennende nei, men om man har en stor hage så synes jeg den kunne få plass lell, litt i bakgrunnen så den ikke er fremtredende før den plutselig slår til med massiv blomstring på høsten når det andre står og furter.

 6. Akkurat tilbake fra ny tur i Botanisk, duehodet sto like fin 🙂

  Visste ikke at den kom i hvit også, morro. Og artig å høre fra dere om duehodene deres, alltid nyttig å høre at den er likt, eller ikke likt.

  Bladverket er vel ikke spennende nei, men om man har en stor hage så synes jeg den kunne få plass lell, litt i bakgrunnen så den ikke er fremtredende før den plutselig slår til med massiv blomstring på høsten når det andre står og furter.

 7. jeg har lurt på hvorfor den heter Duehode. Ikke helt logisk for mg heller. Turtlehead var bedre! Jeg har den i hagen og etter denne triste sesongen med mye vått er den et høydepunkt. Den står rakrygget i allslags vær, og smiler som om ingen ting var galt. Visste ikke at den finnes i hvitt også, så nå må jeg på jakt etter hvite duer.

 8. Har nettopp fått lest om Duehode.
  Leste om den i lokalavisa,den var visst sjelden her.
  Ble flytta på grunn av en vei,så jeg trodde den var en vill plante.Men da er det en staude til hagen.
  Kanskje jeg burde prøve om den holder seg oppreist da.Er så lei av Riddersporene som alltid går over ende i regnet.
  Stjerneskjerm har jeg også,og da kan jeg kanskje dele fra en bit av planten,er det like bra som å ta frøplanter.Riktig at den sprer seg ,ja.
  Hilsen moster.

 9. Har nettopp fått lest om Duehode.
  Leste om den i lokalavisa,den var visst sjelden her.
  Ble flytta på grunn av en vei,så jeg trodde den var en vill plante.Men da er det en staude til hagen.
  Kanskje jeg burde prøve om den holder seg oppreist da.Er så lei av Riddersporene som alltid går over ende i regnet.
  Stjerneskjerm har jeg også,og da kan jeg kanskje dele fra en bit av planten,er det like bra som å ta frøplanter.Riktig at den sprer seg ,ja.
  Hilsen moster.

 10. Står med knopper, men rekker nok ikke å blomstre før frosten tar den her i Troms H7. Uansett, er nesten ingen humler her nå så sent og poenget med min hage er å plante for insektene. Spørs om ikke den må vike for noe som kommer tidligere i blomst.

 11. Hei, jeg har en avlegger av duehode. Har plantet den i potte. Har klart seg fint gjennom vinteren og står nå med mange blomsterknopper. Det har imidlertid kommet brune felt i bladranden på flere av bladene.
  Hva kan dette skyldes?
  Vh
  Marianne Lütcherath

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her