Heuchera for utprøvning, hvilken er din favoritt?

For noen uker siden fikk jeg en mail fra produksjonsgartneriet Schrader. De lurte på om jeg kunne tenke meg å være med å teste ut noen ulike sorter heuchera som de vurderer å sette i produksjon! (tror dere jeg var kjapp med å svare på det eller?!) Heuchera kommer i uendelig mange ulike sorter. Den er mest brukt på grunn av sitt vakre bladverk, men mange av sortene har også pene blomster. Jeg er jo blodfan av heuchera. Den danner flotte lave tette tuer med unikt bladverk. en vakker plante for seg selv, og et godt følge i rabatten ettersom den beholder interessen hele året gjennom, ikke bare når den er i blomst.

Vel, nå har plantene kommet 🙂 Og så fikk jeg lyst til å høre med dere om dere har noen favoritter blant disse, eller noen du ikke synes er interessante overhode, (eller favoritter som du savner og synes skulle tas inn). Her har dere en mulighet til å påvirke utvalget i butikkene!

(Husk, bildene blir som alltid større om du klikker på de, så kan du bla mellom de.)

Oppdatert:
Jeg har fått sortsnavn på plantene og ført det på. To av disse er forøvrig ikke heuchera, men heucherella, som er en miks av planteslagene heuchera og tiarella. De skal være mer herdige.


Heucherella ‘Burnished Bronze’: Sort
Heuchera ‘Ginger Peach’: Korall (vrien å beskrive, den er fersken-korall-grønn-kremmarmorert)


Heuchera ‘Milan’: Lilla-grå (sølv)
Heuchera ‘Cinnabar Silver’: grønn-grå (sølv)


Heuchera ‘Root Beer’: Rødlig med lyse tegninger og lyse blomster
Heuchera ‘Cherry Cola’ Rødlig med lyse tegninger og mørke blomster


Heucherella ‘Stoplight’ Grønn med brunt (rødlig) senter og blomserstanden på den ‘Root Beer’

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

42 KOMMENTARER

 1. ÅÅÅÅÅÅ så mange fine! Eller alle var fine! Skulle jeg kjøpt hadde jeg ikke vist hvem jeg skulle ha hatt med hjem. Jeg har kjøpt en pose med frø, blanding, men fikk ikke sådd de i sommer….

 2. Spennende å høre hva dere synes!
  Selv har jeg falt helt pladask for de sølvfargede, og da spesielt den med lilla som kommer som bilde nr.
  Gleder meg til å se hvordan alle sammen utvikler seg når de står ute i frisk luft og frost og slikt over vinteren.

  Og jeg er enig Tone, mer lime!it

 3. Oh, mye lekkert 😀 Jeg hadde helst kjøpt den grønne med brunt senter, og den grønn-grå/sølvfargede! Men alle er nydelige!
  Heldiggrisen som får teste sånne 😀

 4. Den lime med brunt senter er i salg også her, den lyser allerede opp i hagen min. Er litt hekta på lime for tiden, spesielt fordi de lyser så godt opp i skumringen på ettermiddagen. De sølvfarga er også flotte, jeg kjøpte flere på nett i vår og noen av de er virkelig flotte.

 5. Disse var nydelige, og jeg fant mine to favoritter:
  Lilla-grå (sølv), og rødlig med lyse blomster.

  Har ikke peiling på denne planten, så er det en staude? Trives den i både potter og bed? Kan man plante den ut i oktober?

 6. Synes alle er fine og de er flotte i sammenplantinger med hverandre også. Jeg er nok ekstra svak for de helt mørke og de med sølv. Jeg er litt slik at kommer jeg over en jeg ikke har fra før, så må jeg ha den 😉

 7. Hei Anne
  Den grønngrå og den i lime kan fort bli nye favoritter. Jeg har ellers flere av de du viser, eller ihvertfall så er de veldig like. Bladplanter er et must i hagen til å skape variasjon, ro og spenning blant blomstene. Anbefales, sammen med ulike hostaer også.

  Hisen Unni

 8. Heuchera er en veldig flott plante som jeg bare liker bedre og bedre. Det gjorde inntrykk på meg da jeg var på hagemesse i England for noen år siden og kom forbi standen til et gartneri som drev BARE med Heuchera.
  Så forresten mange til sterkt redusert pris på Plantasjen (Lier) i dag.

  En annen plante jeg ble veldig betatt av på hagemessen var en terrakotta/oransjefarget solhatt. Husker ikke navnet lenger, men den var råflott! Har sett etter den i Norge, uten hell. -Har du vært borti den?

 9. Jeg synes de var dødsfine alle sammen. Den korallgrønne-aktige var veldig flott! Jeg tror at Schrader burde ha forsøkthager mange plasser! 😉 F.eks. hos meg – som er lokal…

 10. Heuchera er en stor favoritt her også, og heldigvis spiser ikke hjorten dem ;o)
  Alle sammen di viser her fine, og de lime- og sølvfargede er superlekre! Jeg hadde ikke klart å velge bare en! Selv har jeg lange vært på jakt etter `Autumn Leaves`og `Midnight Rose`! Tenk om jeg kunne klart å skaffe Autumn Leaves…..Da hadde lykken vært nesten fullkommen!

 11. Huldra, det er en staude ja. Herdigheten vil variere noe fra sort til sort, men fra H5 til H7 (ofte har sterkt kultiverte sorter dårligere herdighet enn rene sorter). Den er lite kravstor, og kan gjerne stå i krukker, men jeg har ikke så god erfaring med å overvintre den i krukkene. Mine steller seg selv og vokser i tue, veldig lite bråk med de. Noen opplever at den løfter seg selv opp av bakken, så de bør sjekkes sånn hvert annet-tredje år og eventuelt graves nedover visstnok.

  Unni, det er mange som har fått solhattdilla, har sett div orange-røde på bloggene, men husker ikke hvor. Men de er på vei inn i større utvalg i butikkene nå trur eg 🙂

  Kjempeartig at det har blitt så mange kommentarer om dette! alltid artig at andre lar seg facinere over samme planter som meg 🙂

 12. Forresten, kom spørsmål på FB om Heuchera og snegler, og et kjapt søk viste at sneglene ikke er glad i den. Så dermed har vi her en hjorte og sneglehagevennlig staude 🙂

 13. Har et par rødlige selv, men falt absolutt for de to lilla-grå og grønn-grå som du viser her. Blomstene er jeg ikke spesielt begeistret for, har fundert på å stusse de vekk. Jeg anskaffet planten for bladverkets skyld, ene og alene : )

 14. Monique, jeg har klippet av blomster på noen av de selv jeg. Men mange har faktisk veldig dekorative blomster.

  En nabo hadde «vanlige» grønne med rosa blomster nårjeg var liten, da var det kjedelig bladverk, men blomstene var en kilde til inspirasjon og glede. Kjempefine, tok meg dog 15 år å finne ut hvilken blomst det var… hehe. (har noen sånne gledelige overraskelser, blomster jeg så når jeg var barn og som jeg omsider har gjenkjent som voksen)

 15. Monique, jeg har klippet av blomster på noen av de selv jeg. Men mange har faktisk veldig dekorative blomster.

  En nabo hadde «vanlige» grønne med rosa blomster nårjeg var liten, da var det kjedelig bladverk, men blomstene var en kilde til inspirasjon og glede. Kjempefine, tok meg dog 15 år å finne ut hvilken blomst det var… hehe. (har noen sånne gledelige overraskelser, blomster jeg så når jeg var barn og som jeg omsider har gjenkjent som voksen)

 16. Jeg har dilla på heuchera (også), men har problemer med å bestemme meg for hvem som er min favoritt. Jeg synes de er fine alle sammen…
  Men den du viser øverst til høyre er en av de jeg liker best, for den blir nesten helt rosa i sol.

 17. Hei igjen, ser Krepsemors hjorter ikke liker denne, men det gjør absolutt hjorten hos meg! Har hatt den mørkerøde i flere år, og det er de første hjorten eter opp…nå har jeg planta både grå og grønnrød, men har meget bange anelser..( her kommer ikke hjorten i hagen før okt/nov, da er den her helt til mai, altså vinterbeite)
  Hilsen Tone

 18. Ja takk – alle sammen. De er jo så flotte å sette sammen, som den grønne med rødt senter og den over som er rød. Den lilla/grå er også lekker. Jeg sådde Heuchera i vinter og har en del forskjellige som enda er småplanter, men løper og kjøper om disse kommer i butikkene, for disse blir det ikke for mye av.

 19. Jøss Marit, så interessant at den blir nesten rosa, gleder meg til å se! Akkurat nå synes jeg den er litt pussig, og vrien å plassere, men da skal jeg ha det i hodet for sammenplantning.

  Tone. Jeg DIGGER kommentarfelt! Tenk at du fanget opp krepsemors hjortebespisning og så kunne fortelle at din erfaring slettes ikke stemmer med andres. Takk!

 20. Så heldig du er som har fått et slikt tilbud! 😀
  jeg er også veldig glad i heuchera! Jeg har flere sølvfargete og røde varianter, samt noen «korallfargete» som visstnok ikke skal være like vinterherdige(?)
  For øyeblikket er jeg også veldig opptatt av limefargete planter, så den på bilde nummer 7 var nok min favoritt.
  Ellers er det så hyggelig om våren å se heuchera når de titter frem fra snøen med like fint bladverk som de hadde til høsten! Alle variantene ovenfor er jo flotte på hver sin måte. De er jo ypperlige planter å bruke for å fremheve en fargenyans, skape kontraster +++.
  Ha en fin høstdag!

 21. Heldiggris 😀
  Flotte, alle sammen. «Sort» er must, men det har jeg jo i flere varianter alt.

  Rangerer: 1)Sølvfarget grå-grønn 2)Grønn med brunt senter 3)Rødlig med lyse blomster og fersken/korall på delt tredjeplass.

  Har også erfaring med at de fersken/terrakottafargede har tendens til å krympe og bli borte. Er denne bedre tro?

 22. Stein og Villrose, interessant dette med at korallfargede muligens ikke er like vinterherdige, jeg skal holde dere oppdatert i forhold til min sort iallefall.

  Veldig interessant at så mange trekker frem lime, for jeg er også veldig glad i det og skulle gjerne hatt noen veldig lysegrønne planter uten den brune tegningen. Det er virkelig vakkert som kontrast i alt det grønne. Grønntoner er i det hele tatt noe som bør få mer oppmerksomhet.

 23. Heldiggris 😀
  Flotte, alle sammen. «Sort» er must, men det har jeg jo i flere varianter alt.

  Rangerer: 1)Sølvfarget grå-grønn 2)Grønn med brunt senter 3)Rødlig med lyse blomster og fersken/korall på delt tredjeplass.

  Har også erfaring med at de fersken/terrakottafargede har tendens til å krympe og bli borte. Er denne bedre tro?

 24. Jeg er en samler, også av heuchera, så alle sammen. Om jeg måtte velge ble det den grønne med brunt på samt den korallfarvete. Mistet mange heucheaer i fjorvinter, men etter denne sommeren ser det ut som jeg går på med friskt mot igjen. Har nok handlet noen heucheaer… også.

 25. Det mest vesentlige mangler; navn!
  Jeg har de i alle mulige farger, de passer jo til alt. Hvis de korallorange står meget veldrenert blir de værende litt lenger. Ellers så har de også hos meg i H4 en tendens til å bli mindre.

 26. Snuffeldyret, jeg fikk ikke med navn serru, så derfor er ikke de oppgitt ellers så pleier jeg å være veldig nøye på det.

  Takk for tips om drenering til korall Snuffeldyret, og takk Maria for at du bekrefter det som de andre sier at disse lyse er svakere.

  Tua, kan man få nok? 😉

 27. Min ‘Marmelade’ la godt på seg etter at jeg delte den. Kan det hende at den trenger å deles oftere enn de andre?

  Mitt råd til gartneriet ville være å satse på et begrenset utvalg av helt forskjellige sorter. Det er mange der ute som ligner ‘Caramel’. Noen av disse er jo veldig like.

  Enig i at det mangler en helt limefarget/gul. Finnes det noen skarpt rosa? Et godt sortiment burde også ha med et par sorter med god blomstring.

 28. Hei Anne.
  Der finnes i alle fall én heuchera som er ensfarget lime/gul. Den heter Heuchera Citronelle, men jeg har ikke sett den til salgs her i landet, så jeg vet ikke om den er vinterherdig nok? Kanskje et tips til dem som ba deg å teste disse plantene, for jeg er helt enig med deg i at grønntoner bør få mer oppmerksomhet. Jeg skal prøve meg som «spåmann» og forutser at grønne, japanskinspirerte hager kommer til å bli mer «in» i de kommende årene 😉

  Mari Anne, jeg kjenner ikke til ensfargete rosa, men Heuchera «Midnight Rose» er burgunder med rosa flekker. Veldig spesielle og (i mine øyne) vakre blader 😉

 29. Jeg har ikke fått alle de prøver ut tror jeg. Når det gjelder blomstring så er den flott den på de tre som blomstrer nå, passer god inn med fargen på plantene (noe som jo ofte ikke er tilfelle). Jeg ville helt klart ha valgt å fortsette med den røde med lyse blomster fremfor røde med mørke, men jeg får se gjennom sesongen hva som skjer.

  Det er flere enn Citronelle tror jeg, men den er vel «vanligst». Har hørt at den ikke er like levedyktig dessverre, men mulig det er ubegrunnet.

 30. Jeg har nå fått navnene på skjønnhetene:
  Heucherella ‘Burnished Bronze’
  Heuchera ‘Cherry Cola’
  Heuchera ‘Ginger Peach’
  Heuchera ‘Cinnabar Silver’
  Heuchera ‘Milan’
  Heuchera ‘Root Beer’
  Heucherella ‘Stoplight’

  (så skal jeg oppdatere selve bloggposten etterhvert, nå: slappe av)

 31. Jeg har nå fått navnene på skjønnhetene:
  Heucherella ‘Burnished Bronze’
  Heuchera ‘Cherry Cola’
  Heuchera ‘Ginger Peach’
  Heuchera ‘Cinnabar Silver’
  Heuchera ‘Milan’
  Heuchera ‘Root Beer’
  Heucherella ‘Stoplight’

  (så skal jeg oppdatere selve bloggposten etterhvert, nå: slappe av)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her