Har du lyst på noe som blomstrer riktig lenge i høstkrukken? – Stemor!!!

Stemor. Dessverre så er ikke dette noe folk løper rundt og oier over sin dille for. Den er litt uglesett som en billig vårblomst, og fordi den skal være billig så satses det heller ikke på de ulike og spennende sortene.

Men, altså, der var jo ikke poenget i dag. I dag skal jeg skryte av hvor fantastisk den er som høstblomstrer, for egentlig finnes det ingen blomster som tåler kulde bedre enn nettopp småblomstret stemor. Er du heldig så har du noen små selvsådde stemor her og der i hagen. Grav de opp og plant de i en krukke som du setter lunt, så har du blomstring som trosser kulda. (Helt opp til åtte minus kan den tåle om den står lunt).

Har du ikke stemor, eller lyst på mer? Fordi det ikke er mye kunnskap om stemor som høstblomst så er det heller ikke stor etterspørsel, men noen hagesenter har stemor på høsten, og har de den ikke så spør etter den! Nå er det dessverre slik at om du planter ut stemor nå så tåler de ikke frost like godt som de som har vokst opp ute i hagen, (gartneriplanter er pingler), men det er absolutt verdt det.

Og pst, har du meldt på din høstglede for Herr Herlige Høst?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Nydelige bilder! Stemor som høstblomst hadde jeg ikke tenkt på, men hvorfor ikke. 🙂 Uglesett og uglesett, lurer på hva dette ordet kommer fra .. har du forresten sett de to uglene jeg har sydd nå .. 🙂 Siden du er så interessert i fugler også .. 🙂
  Ha en god kveld!
  Klem

 2. God ide! Jeg har fremdeles noen stående i full blomst i blomsterbed. I morrgen skal jeg ta de opp og plante de i krukke. Tenker de kan ta seg fint ut på trappa under carporten. Lunt og godt. Takk for godt tips:))

 3. Når du sier det, så står jo mine i full blomst i hagen. Tenker ikke over det, for man forbereder seg for høsten, og ser liksom ikke etter alt som blomstrer på den måten som man gjør på våren ;O)
  Tusen takk for fin hilsen på min blogg ang min sønns kutting av finger. Det går mye bedre nå. Men er som du sier – han kommer aldrig til å glemme den gangen han gjorde dette. Han vil ikke bruke kniv når vi er på tur ennå, så jeg må prøve meg litt frem her, og normalisere dette. ALLE skjærer seg en eller annen gang ;O))))
  Ha en fin kveld.
  MineBlom

 4. Så nydelige bilder! Jeg kom på at det kanskje er greit å minne om at både stemor og hornfioler utmerket godt kan sås nå: Frø kan bestilles på nettet, drysses i potter, dekkes med jord – og settes ut og glemmes. Da får vi ikke sånne «pingleplanter» som hagesentrene selger nå, men sterke og robuste lenge-blomstrende planter – som blomstrer allerede til våren, og fortsetter og fortsetter….. 🙂

 5. Uglesett ja, nei, aner ikke hvor det kommer fra egentlig. Ugler er jo fine de!

  Så flott da Linda og MineBlom at jeg kunne gi nyttig tips. MineBlom, jeg husker ofte på at jeg skar meg, men det er mer en irritasjonstanke (det var da fryktelig unødvendig), enn en «neiognei så fæl den dagen var» tanke.

  Nina, absolutt! Såklart det man sår nå blomstrer først litt utpå våren, men det jeg har ment å gjøre i mange år er å så på våren, og så ha ferske stemor for sensommer og høst-vinter.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her