Hvordan _ikke_ plante roser:

Fylt gul rose
En austin-rose, muligens Pilgrime

Noen ting i hageverden er rett og slett ulogisk frem til man har fått det forklart. Som feks at roser skal plantes dypere enn den står i potta. Dette er fordi de fleste roser i salg er fancy roser som er okulert (festet) på robuste roser.

Festepunktet mellom den fancy rosa og grunnstammen tåler dårlig frost, og skal derfor gjerne 15cm under bakkenivå. Står de grunnere så er det mye større sansynlighet for at den dør ut om vinteren, eller blir sykelig og ikke vokser.
(Tilpass gjerne dybden til lokalt klima,  Sørlandet greier seg nok med 10, mens de på Røros bør ha 20)

Hvor dypt plante roser

Festepunktet er lett å finne, de er stort sett like i overkant av pottekanten når du kjøper en rose. Rosen danner en klump i festepunktet, med en rekke skudd rett ut av. På bildet er det markert med pil. Denne rosen er plantet så punktet er fem cm over bakken, det skulle vært 15 cm under.

Eksemplene jeg viser er hentet fra en bygård i Oslo. De to rosebeddene ser ut til å være plantet under like vilkår, men ikke av samme person… Det ene beddet har rosene blitt plantet korrekt, i det andre ikke. Bildene er tatt samme dag, og du greier vel å se i hvilket bed rosene er korrekt plantet?

 

Roser som er plantet korrekt
Friske, frodige roser som er plantet dypt
Roser som er plantet feil, blir syke og blomstrer lite
Triste, sjuklige roser som har festepunktet over bakken

Det er altså samme sort roser – Håper dette var overbevisende og at jeg har reddet noen roser fra å bli plaget av ha festepunktet sitt eksponert… 😉

Du finner flere gode hagetips på kategorien Hagetips! 
Og husk å følge meg på Facebook og Instagram for jevnlige hagedrypp.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. Dette du skal sporenstreks vises til Rose-planteren her i huset, for misstenker… han er av dem som har missforstått litt.

  Vakre Georginer er da gitt, har ingen av disse jeg, men det tror jeg det bare MÅ bli en forandring på 🙂

  Klem til deg Anne.

 2. Og Klematis! De skal også plantes dypere. Gjerne sammen med klatreroser. Klematis liker heller ikke lys på røttene , så plant noe foran .

 3. Oj, de bildene der var virkelig illustrative for hvor stor forskjell plantedybden utgjør! Jeg har også hørt at roser skal plantes dypt, men har ikke skjønt helt hvorfor før nå. Takk for informativt innlegg! 🙂

 4. Stilige bilder Anne , Men for meg et lite meneske fra landet blir det litt urbant.

  Du må ha en dag med tåke for å få bilder med dråper i spinndelveven , men det kommer.

  Ha en fin fargerik høsthelg, klem Marit.

 5. Marit, takk for tåketips! hadde ikke tenkt på det.

  Randi, ja, det er leit å se planter som står sånn og sturer. Det kunne jo vært så fint, i stedet er det en evig reklame for at «hage er pes og vanskelig». (noe det jo ikke trenger å være)

 6. Takk for fin kommentar hos meg, Anne ♥ Og TAKK for så informativt rose-innlegg! 🙂 Eg visste om dette, men veit eg har slurva litt iblant, så eg må nok ha meg ein runde med spaden før frosten kjem, så eg får blomeprakt i neste sesong! 🙂 lørdagsklem frå Lina

 7. Stakkars flyve-roser! Håper på å få overtalt pappa til å kjøpe noen roser og skal tenke på dette! Du må aldri slutte med denne siden, ellers kommer jeg nok ikke til å forstå noe av alt hagearbeidet som venter! Hilsener fra en stor fan!:)

 8. Jeg plantet 3 roser i fjor høst, og har vært så spent på om de har klart seg i vinter. Nå har de kommet med masse grønt, og ser ut til å trives. Men når jeg leste dette innlegget ditt nå, ble jeg litt bekymret. Har jeg plantet dypt nok? Jeg visste at podepunktet skulle under bakken, men SÅ dypt. Må bare krysse fingrene for at det går bra, for jeg husker ærlig talt ikke hvor dypt jeg plantet.

 9. Vi har to roser som jeg mistenker er plantet for grunt. Kan jeg grave dem opp nå (juli) og plante dem i krukker? Hva slags jord skal jeg evt kjøpe.
  Vil oppbevare krukkene i uthuset over vinteren som du beskriver i en annen artikkel her. De heter Cover Poulcov og Tommelise. Vi bor sør i landet.
  Takk for mye nyttig informasjon. Deg har vi mye glede av!

  • Dersom du bor i en del av landet hvor det er panikk-varmt eller vanningsforbud så ville jeg ikke ha gravd de opp nå. Da har de det tross alt bedre der de er. Ellers kan du grave opp, om du er virkelig flittig med vanningen ut sesongen.

   Jeg kjenner ikke de to rosene du omtaler, så jeg veit ikke hvordan de vil like seg i krukker. Om du har krukkene i utebod om vinteren så husk på å lufte på våren så det ikke blir for varmt der inne 🙂

 10. Jeg planta en flammentanz i fjor. Vokser ikke veldig slik jeg trodde. Forstår nå at den står for høyt… Podestedet stakk frem over jorda nå i vår.. (ene greina, av tre, hadde tørka inn) Leser at du ikke skal flytte etter sevja har steget. Min har fått godt med grønne blad nå. Hva er lurt å gjøre. Pøse på med jord over eller ta opp og starte på nytt

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her