Kirsebærbladet hagtorn (crataegus prunifolia)

Jeg digger trær, synes alle hager burde ha flere trær rett og slett. Små hager kan ha søyletrær eller lave trær med luftig krone, og er det vanlig størrelse på hagen så kan de fleste tåle et 4-5 meter høyt tre, (og litt skygge er da vel ikke noe problem!) Men jeg har ikke sånn veldig greie på trær egentlig, så i det siste har jeg forsøkt å følge bedre med på trær, både for å bli generelt lurere, og for å finne ut hva jeg vil ha i egen hage. (hvor jeg jo måtte kappe ned noen av de store).

Et av de trærne som virkelig har fascinert meg i høst er crataegus prunifolia. Det er et tre i hagtornslekten, og navnet, prunifolia, har det fordi bladene ser ut som kirsebærblader. Treet på bildene her står i botanisk hage, og er helt vidunderlig både i bladverk og i vokseform, jeg liker nemlig at det er så skakt og usymetrisk.  Det flotteste er dog den enorme mengden med røde bær den har produsert, som sammen med det flammende gul-røde bladverket gjør at hele treet lyser opp!

I følge «Trær i Norge og Europa» så kan treet bli fire til seks meter høyt, med en herdighet til H2. Akkurat det siste er jeg litt overrasket over, men det er kanskje H2 nede i Botanisk hage? (Eller så kan det jo være at herdigheten er satt for strengt). Samme bok hevder forøvrig at den får en rundt kompakt krone. …. (planter er sjeldent interessert i å gjøre som bøker sier de skal…)

Og dere. Tusen hjertelig takk til alle for entusiastiske og hyggelige tilbakemeldinger på oppussingen! Det meste av overskuddet mitt går med på det for tiden, men det er morro! I helgen måtte jeg tegne om på snirkelbeddet, fjellet lå litt anderledes enn vi hadde regna med. Men sånn hører med og er egentlig bare morro.

Og du, har du husket å stemme frem din favoritt for Herr Herlige Høst? Masse tips for høsthagen der 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Flott tre! Både fargen nå på høsten og alle de flotte bærene…og er enig at det er liksom litt for lett å fjerne de store trærne når hus og felt skal bygges…tre er også viktig for fugler og innsekter…og for oss mennesker tror jeg:)

 2. Hei, hei! :))

  Jeg samler på trær, har gjort det helt siden vi kjøpte huset, -åh det finnes jo Så mange utrolig flotte trær!! …Mitt problem er bare å se for meg hvor store de skal bli når de er voksne, hi, hi, så jeg tror vi har en «liten» utfordring eller 9 hjemme i hagen vår om noen få år…kremt ;))

  Vel jeg ville bare innom å si: TUUUSEN TAKK for hjelpen forrige helg! Jeg hadde aldri i verden våget å slette gammel bloggmal og lagd en ny hvis du ikke hadde gitt meg det ekstra dyttet jeg trengte og fått meg til å innse at malbytte ikke var farlig!! ;)) Og jeg er nå sååå fornøyd med «nye» Glassveranda at jeg kan bare ikke få takket deg nok!♥ Det betydde uendelig mye at du skrev det du skrev, og jeg setter uendelig stor pris på at du tok deg tid til å hjelpe meg!

  Igjen tusen takk, og ha en fin uke! :0)

  Stor klem, Ann,
  Interiørbloggen Glassveranda.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her