Ormedrue, to meter høye høstspir

En av de staudene som har imponert meg i høst er ormedrue. Bildene her er i fra Botanisk hage i Oslo, hvor det er flere store flotte tuer som så absolutt inspirerer meg til planteinnkjøp!  Knoppene og stilken på denne navnsorten er nesten sorte, blomstene så hvite så hvite, og bladverket er mørkt med lillaskjær. (Jeg fant ikke skilt så jeg aner ikke hvilken navnsort det er)
Og som med så mange stauder så kommer også denne i litt ulike farger, så her er plenty av mulighet for tilpassing til hagen.

Sånn på faktasiden så er ikke Ormedrue det enkleste å skrive om, for ekspertene greier jo ikke å bli enig om hva den heter! Slektsnavnet er actea, «nylig» flyttet over fra cimicifuga (og dermed brukes begge navnene om hverandre), og artsnavnet er rubifolia men jammen har de ikke slått sammen og delt opp arter i det siste sånn for å gjøre forvirringen komplett, (akkurat dette med arter forverres jo naturligvis av at noen navnsorter er hybrider, altså verken eller..)

Herdighet og høyde varierer på arter, men høstormdrue ligger på H6 med høyde på 150-200 cm, og klaseormdrue blir 120-150 og har herdighet på H5. Begge blomstrer på høsten. Den kan stå i både sol og halvskygge og trives best i dyp og fuktig moldjord. (Kilde dette avsnitt: Stauder av Knut Langeland.)

ormedrue-bed

Når ormedrue sto på sitt vakreste så var den virkelig et syn. To meter høye slanke spir med flott fargekontrast gjør den til ett funn. Men. Jeg la merke til at blomstringen ikke var veldig lang, og mot slutten av blomstringen så synes jeg blomsten sluttet å være dekorativ ettersom det da var en masse brunt og vissent øverst og noen friske blomster nederst. Jeg får se når jeg har den i egen hage, men jeg vil tro jeg kommer til å klippe av blomsterstanden mot slutten. For inn i hagen kommer den nok lell, ingen planter er perfekte 😉

ormedrue-sommerfugl

Om du er en av de med Ormdrue i hagen så vil jeg gjerne høre fra deg om hva din erfaring er med den, og da spesielt dette med lengden på blomstring og hvor pene spirene holder seg. Og hvilken navnsorter du har erfaring med. Takk!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. Kjøpte en av disse i sommer. Var ikke klar over at den blomstret, så stor var gleden da dette skjedde. Valgte den mest på grunn av fargen på bladverket.

 2. Jasså har dem byttet navn på den nå, og jeg som i sommer endelig fikk øvet inn ‘cimicifuga’ i vokabularet mitt;) Kjært barn mange navn:

  Jeg har en Ormeklasedrue, Cimicifuga Racemosa i hagen min, H3. Fikk den som deleplante for 5 år siden. Tok ca. 3 år før jeg opplevde blomstring på den. Hvite blomster. Jeg har ikke talt eksakt dager/uker blomstringen varer, men registrerte at blomstringen «plutselig» var over. Altså stod de ikke lenge, og som du sier spirene er da ikke så dekorative. Mulig den ikke er helt fornøyd med jordsmonnet den står i som er noe leirholdig? Sol får den derimot masse av.
  Hadde et innlegg om den i sommer på bloggen min:

  http://dennebloggadressen.blogspot.com/2011/05/mys
  teriet-er-lst.html

  Ellers er det i min barndoms hage flere varianter av denne planten, variasjon i farger på blomstene og på bladverk (grønne, blodrøde). Ja, vakkert baldverk på denne planten, selv om ikke blosmtene varer lengst.

 3. Å, helledussan! Min ble to meter! Rett inn i plommetreet. Gikk ikke bra i de vindkastene vi har her i trøndelag.
  Rett bortenfor sto jordskokken, rak, flott og fin! Du verden for en plante! To meter og femti nå i slutten av oktober.
  Ormedruen skal flyttes, og jordskokken skal jeg lage fantastisk mat av:)

  🙂

 4. Gerd, ja de bladene på de mørkeste navnsortene er jo virkelig verdt innkjøp i seg selv.

  Ingrid Andrea, det er nok noen år siden de bytta, men det er jo sånn treghet i systemet på navnbytter. Interessant at du underer deg over om bedre forhold ville gitt lengre blomstring, det kan jo absolutt hende. Uansett så vil jeg si at det at det tok tre år før blomstring er en god indikator på at du bør gjøre noe jordforbedring der.

  Kathrine, hoi! 2.5 høres friskt ut! Kult med alt som trives 😀

  Ja Hilde, jeg la også merke til at det var mye insekt på de. Vakkert med admiralen mot de hvite og mørke blomstene.

  Gleder meg til å se innleggene deres Hilde og Ingrid Andrea. Kjempeflott at dere påpeker sånn!

 5. Flott staude! En venninne av meg har hatt denne i flere år. Den står på østsiden av huset hennes, men har vokst seg veldig stor og høy, minst 2 m. Den pleier å blomstre lenge, men kun hvis sommeren er lang og høsten er varm. (I fjor rakk den så vist å springe ut før frosten kom.) Jeg elsker duften av den, men hun liker den ikke! Egner seg fint som snittblomst; lange, grasiøse stilker. Jeg fant noen planter på et gartneri høsten 2010. I fjor fikk jeg to-tre korte blomster. Håper på flere i år 🙂

 6. Hyggelig å finne mer om denne vakre planten som jeg fikk for 3 år siden fra en gammel hage. Bladverket er ikke så vakkert som det beskrives i innleggene, men den blomstret veldig lenge og var en pryd i hagen. Er det noen som vet om jeg kan ta frø og så?

  • Jeg er usikker på om den lager fruktbare frø, men du får nesten prøve tror jeg. Du kan eventuelt kjøpe frø, om du vil ha sikrere resultat. (Enkelte stauder har jo blitt hybridisert såpass at de blir sterile, og andre sliter med å rekke å sette modne frø når de blomstrer så sent som ormdrue kan gjøre. )

 7. Har denne ormedrue stauden, min er ca. 20år, blomstrer helt fantastisk hvert eneste år, lett og dele om våren, Sommerfuglene elsker den

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her