Hvordan oppbevare mose og lav

Mose og lav er to helt ulike vekster, og det er vanlig å blande de sammen, noe som er litt uheldig all den tid de oppfører seg så ulikt.
Veldig forenklet kan vi si at den som er grønn stort sett er mose, og den som er grå stort sett er lav. Det vil si at det mange kaller reinmose, egentlig heter reinlav og er en lav.

Jeg har fått endel spørsmål oppigjennom på hvordan bli kvitt småkryp som følger med mose og lav inn. Mitt beste tips er å legge mosen eller laven helt under vann i en halvtime, ute, så drukner insektene. Jeg gidder ikke styre med det og ser at de aller fleste insektene forsvinner ut av mosen om jeg lar den ligge ute en tid til oppbevaring.

mosekasse

Hvordan oppbevare mose:
Mosen har best av å bli oppbevart uten å tørke ut så jeg oppbevarer all min mose ute i gjennomhullede plastkasser som står i skyggen. Disse får litt vann eller snø ved behov, og kassene må være godt drenert ellers drukner mosen og blir stygg. Jeg legger mosen i enkle lag, da er det enkelt å se hva jeg har og jeg slipper at de fryser i hverandre. Plastkassene du ser på bilde er sånne som grønnsaker kommer i, disse er det pant på men noen butikker synes det er greit å selge de til kundene. Ett gratis alternativ er de blå soppkassene, disse gir butikkene vekk gratis.
Ett annet oppbevaringsmåte som jeg har fått tips om fra flere lesere er å legge mosen i fryseren.

Mosen kan med fordel bli lagt i vann i en par minutter før du bruker den i dekorasjoner, da blir den mer samarbeidsvillig.

Det er veldig varierende hvor godt mosen er egnet for dekorasjoner, men ettersom det finnes så usigelig mange ulike slag så må du nesten prøve deg litt frem. Jeg pleier å ta inn biter av moser jeg ikke er sikker på og la de tørke ut på stua slik at jeg ser hvordan de endres og hva slags dekorasjoner de passer til. De mosene som overhode ikke takler å tørke fungerer sjelden godt selv på fat med vann. (den tørre stuelufta tørker de ut).

Fire eksempler på mose i tørr og fersk utgave:
Lengst til venstre torvmose, en av mine favoritter men den endrer helt karakter. Neste bilde viser sigdmose som er en av de som endrer seg minst i tørr tilstand, men det finnes 23 arter av sigdmosen og ikke alle tørker like fint. Det neste bildet tror jeg er bjørnemose, og når den tørker så klapper alle bladene helt inntil stilken. Den siste veit jeg ikke hva heter, men den vokser ofte på tak. Av alle moser jeg har prøvd så er denne den minst dekorative i tørr utgave.

 

Hvordan oppbevare lav:
Lav tåler mye bedre å tørke, så den pleier jeg å oppbevare inne. Pass på at den tørker helt før du pakker den vekk, ellers blir det mugg. Om den ligger tørt så kan lav oppbevares i årevis. Den må ligge en par minutter i vann før den tas i bruk, men da blir den som ny igjen. Du finner lav på bakken og på stener og på trær, husk at lavkledde grener er utrolig dekorative i seg selv

lavhjerte

Så: Ut og plukk mose! Bruk den for enkle dekorasjoner hvor du rett og slett legger den på fat, eller for all verdens annen morro (jeg kommer med minst en moseinspirasjonspost som en del av fredagsserien om juledekorasjoner). Husk også å plukke grener og bær og kongler og andre godsaker når du først er ute, la deg inspirere av hva jeg har laget av naturmaterialer.

Denne bloggposten er inspirert av de mange forespørsler jeg har fått om hvordan man bør oppbevare mose. Om du synes jeg burde blogge om noe bestemt så blir jeg glad for tips!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

38 KOMMENTARER

 1. Jeg var ute å gikk tur i dag. Så veldig mye fristende mose og må derfor ut på tur igjen! Har hamstret champignon kasser så har nok oppbevaringsmuligheter. Må lage noen kranser, noen kuler og litt mer. Det er sååå fint.

 2. Åhh, Anne, altså! Det er berre så kjekt når du lagar slike «kunnskapsinnlegg» som dette! Har lurt på dette sjølv, no skal eg altså henta inn meir lav i morgon 😉 genialt. Og det er bjørnemose du har på det tredje biletet.

  tirsdagsklem ♥

 3. Marte, hehe, ja en må ha _masse_ mose skal det bli nok 😀
  Jeg fikk disse kassene med Maria i Strandhuset, og jeg ble så glad at du aner ikke!

  Lina, så flott du synes det var nyttig, da blir jeg så glad 🙂

 4. Kjempefint innlegg! Dette var til stor hjelp :).
  Har sanket lav og tørket, så der har jeg gjort riktig. Skal også ta en tur innom butikken å spørre etter kasser for så å ta en tur ut å sanke grønt 🙂
  Leit at formen ikke er helt bra. Håper du får hvile og at det kommer seg litt etter litt.
  Spennende å se hageplanene og rosene… de var nydelige 🙂
  Klem 🙂

 5. Akkurat hva jeg lurte på:) veldig nyttig:) Men obs: jeg har hørt at det kan følge kraftige bøter med moseplukking… Jeg har ikke sjekket mer opp rundt dette, men er blirr fortalt at man må spørre grunneier først… Jeg snikplukker litt jeg, men det er greit å være obs:)

 6. Hei Anne:) Flott innlegg:) Mosen blir best slik du lagrer den…har prøvt litt forskjellig selv…dette er beste måte:)
  Enig…mye mose..alle typer:)
  God kveld til deg :))

 7. Ja, det beste er å spørre grunneier! Og, en må absolutt vise hensyn så det ikke blir stygt etter seg, feks ikke plukke rett ved turstier.

  Det stemmer det Linda, i følge lovens tekst (husker ikke paragraf akkurat nå) så er det ikke lov å plukke mose. Loven sier at det ikke er lov å plukke noe som helst på annen manns eiendom. Det er enkelte ting som i loven har fått en unntagelse, og det er da for matauk (bær, sopp osv).

  Når det er sagt. Forsiktig plukking av mose for eget bruk på plasser hvor eieren ikke høster for salg eller har andre grunner som tilsier at moseplukk gir økonomiske konsekvenser vil jeg tro er ganske trygt. Det er vel en teoretisk sjangse for at en kan få en bot, men da må jo noen gidde å anmelde, og politiet må være ekstremt regelrytter i tillegg. Husker ikke min juss nå, men mener at man kan påberope seg sedvane, samt at en jo også bør ha en god sak i at det ikke er til skade for noen at man har plukket.

  Naturligvis, er området eller mosen lagt under noen form for fredning/verning så skal en ikke plukke overhode.

  Om noen har fått bøter vil jeg tro det kommer av har hetet mose de stedene hvor grunneier høster for salg. (feks har det historisk blitt plukket mye regnlav for salg).

  Inger Marie, flott å høre at du har samme erfaring!

  Ellen og Anki, hyggelig å høre at dere har glede av artikkelen 🙂

 8. Sant sant Anne:) Men greit å ha i bakhodet og være obs:) se ann litt hvor man plukker og slikt… Jeg skal selv ut og lage moseballer i løpet av uken:)

 9. Vi er også glad i mose, kjempefint med gode eksempler på hvordan mosen blir i tørr tilstand. Det er lurt å tenke på det når man skal lage dekorasjoner 🙂

 10. Dette var jo knakende flott og informativt Anne!
  Stjerner dette innlegget!
  Takk for tips og din utømmelige viten om alt som er grønt og fargerikt 😉
  Fine dager til deg Anne!
  Klem

 11. Tusen takk for alle de hyggelige tilbakemeldingene jeg har fått!!!

  Så flott med lenke Inger Marie! Slike anbefalinger (på nett eller direkte over kantinebord) er den største hederstegn jeg kan få!
  Også så fantastiske trær du har laget! Superlekkert, den bloggposten er nå på lista over ting jeg skal anbefale 😀

 12. Tusen takk for alle de hyggelige tilbakemeldingene jeg har fått!!!

  Så flott med lenke Inger Marie! Slike anbefalinger (på nett eller direkte over kantinebord) er den største hederstegn jeg kan få!
  Også så fantastiske trær du har laget! Superlekkert, den bloggposten er nå på lista over ting jeg skal anbefale 😀

 13. Hei igjen:) Kommentaren min forsvant vist i går, prøver igjen jeg.

  Flotte tips du har her, Anne! Mose kan en og fryse ned, om en har plass i fryseren. Fin og grønn, klar til bruk etter tining.
  Endel lav er forresten fredet, står på rødlista. Lurt å forhøre seg. Det finnes et nettsted en kan gå inn og skjekke, søk på rødlista som er lagt ut, så kommer en dit.

  Ønsker deg en flott helg, Anne! Alltid hyggelig og spennende å komme inn her til deg.
  Her har vi så nydelig høstvær, at jeg nesten går på veggen,) Nyyytes!

  Klem til deg:)

 14. Hei igjen:) Kommentaren min forsvant vist i går, prøver igjen jeg.

  Flotte tips du har her, Anne! Mose kan en og fryse ned, om en har plass i fryseren. Fin og grønn, klar til bruk etter tining.
  Endel lav er forresten fredet, står på rødlista. Lurt å forhøre seg. Det finnes et nettsted en kan gå inn og skjekke, søk på rødlista som er lagt ut, så kommer en dit.

  Ønsker deg en flott helg, Anne! Alltid hyggelig og spennende å komme inn her til deg.
  Her har vi så nydelig høstvær, at jeg nesten går på veggen,) Nyyytes!

  Klem til deg:)

 15. Det stemmer det Kathrine, det er både mose og lav som er freda eller trua, og jeg har vært innom lista før en gang for å se om jeg kunne formidle dette, men mose og lav er altså så vanskelig å skille fra hverandre at! Det er så uendelig mange slag, og en må jo være botanisk med spesialutdanning for å skille endel av de fra hverandre så da er det mer enn jeg makter å presentere det for leserene mine på en forståelig måte.

  Nyt høsten Kathringe! Godt å høre fra deg *klem*

 16. Helene, du kan gjerne fryse både mosen og konglene. Endel dyr vil vel dø, men det tar ikke livet av alt, en del kryp går bare i dvale rett og slett.

 17. Hei! Veldig fin blogg du har! Jeg ble inspirert til å lage dekorasjon med kongler og mose, billig pynt for en fattig student.. Tenker å lage et slags girlander å ha i stuen 🙂 Men hva gjør du med mosen og konglene før du bruker dem? Bare lar de tørke i stuen? Våkner det ikke opp masse dyr som kravler ut av mosen og konglene når de kommer inn i varmen? Uææ

 18. Hei Jenny 🙂
  Aller først, takk for at du minnet meg på denne posten! hadde helt glemt den jeg, nå skal jeg huske på å trekke den frem for nye lesere 🙂

  Over til spørsmålet. Jeg pleier å ha mosen stående ute litt før jeg tar den inn, så da går jeg ut i fra at det meste har krøpet ut allerede, jeg har iallefall ikke vært plaget av insekt inne (men jeg bor i eldre hus og har litt høy toleransegrense på slikt da, her er ofte noen småkryp som må bæres ut.

  En gang tok jeg inn noen kongler det tydelig mye dyr i og de la jeg rett og slett i vann en halv dag. Dermed daua krypene, og jeg fikk samtidig vasket de 🙂 Det trikset kan du bruke på alt, men ikke la mosen ligge mer enn noen timer, da vil jeg tro den drukner og blir stygg.

 19. Hei Jenny 🙂
  Aller først, takk for at du minnet meg på denne posten! hadde helt glemt den jeg, nå skal jeg huske på å trekke den frem for nye lesere 🙂

  Over til spørsmålet. Jeg pleier å ha mosen stående ute litt før jeg tar den inn, så da går jeg ut i fra at det meste har krøpet ut allerede, jeg har iallefall ikke vært plaget av insekt inne (men jeg bor i eldre hus og har litt høy toleransegrense på slikt da, her er ofte noen småkryp som må bæres ut.

  En gang tok jeg inn noen kongler det tydelig mye dyr i og de la jeg rett og slett i vann en halv dag. Dermed daua krypene, og jeg fikk samtidig vasket de 🙂 Det trikset kan du bruke på alt, men ikke la mosen ligge mer enn noen timer, da vil jeg tro den drukner og blir stygg.

 20. […] Mose og lav: Det er nesten ikke grenser for hvor mye fint man kan lage med mose og lav. Du kan legge den på fat uten mer pynt, du kan stikke ned rundt blomster i innepotter og utekrukker, eller du kan lage kranser, kuler og figurer. Og mose er jo ikke bare mose, det finnes utrolig mye spennende der ute i skogen! Klikk her for informasjon om hvordan oppbevare mose. […]

 21. Jeg hadde lyst å lage noe mosegraffitti med en gruppe barn til et sommerleir i slutten av juli. Lurte på om det går ann å kjøpe dette og hvilken sort som egner seg best?

  Mvh,
  Annette

 22. Heisann… nå har jeg lest bloggen din om det meste.. når jeg googler så blir jeg vist hit… inspirerende blogg du har…

  Har et spørsmål.. går det an å legge mose rundt roser eller blomster i blomsterbed- sånn for å slippe ugress.. og for å slippe å se på den triste brune jorden…

  • Hvordan oppbevare lav:
   Lav tåler mye bedre å tørke, så den pleier jeg å oppbevare inne. Pass på at den tørker helt før du pakker den vekk, ellers blir det mugg. Om den ligger tørt så kan lav oppbevares i årevis.

   så, legg til tørk på fat eller rist. når den er tørr ka du legge den i en kasse

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her