Misteltein, i Horten er det visst jul hele året.. :)

I engelske julefilmer så er det alltid noen som skal kysses under misteltein. Merkelig liten vekst og en merkelig skikk, men visste du at det vokser misteltegn også i Norge? Og at busken opptrer i Norrøn mytologi?

Hvit misteltein er en liten busk som vokser trær hvor den danner slike baller som dere ser på bildene. Den er vintergrønn og får grønn-hvite bær, og i enkelte deler av Oslofjorden vokser den vilt. Hovedbestanden er i Horten, og da gjerne på epletrær i folks hager. Den trives dessuten på linn, lønn, rogn og asal, mf. Misteltein er strengt fredet, faktisk så er trærne mistelteinen bor i fredet de også og det er altså strengt forbudt å plukke mistelteingrener eller fjerne vertskapstreet.

Om du bor i et område hvor misteltein kan trives så må du selv så frøene, du kan ikke kjøpe planter. Dette gjør du ved å gni ferske bær inn i barken (på våren). Bærene har en masse kliss i seg og med litt flaks så holder det frøet på plass og du får en liten spire. Busken setter så røtter inn i treet og får vann og næring fra treet, men driver egen fotosyntese.

Les mer om misteltein hos UMB

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Det kunne vært morsomt å prøvd ,på Mølen en øy vi peier å dra til om sommeren vokser Misteltein men jeg tror den er fredet der.
  Fint å vite hvis en skulle kommer over noen bær.
  Ha en fin romjul og godt nytt år.
  Klem fra Marit.

 2. Fru Marit, ja det er den nok. Fredet i hele Norge, selv i privathagene.
  Tilflukt, jeg veit ikke riktig, forstår ikke hvorfor den nå tilsynelatende utelukkende bor i Oslofjorden, det er jo mildere i Bergen. Det er vel egentlig bare å prøve, eller spørre i lokalt hagelag kanskje?

  Sigrid, hadde ikke tenkt på det jeg heller, før jeg så de og ville skrive om de 🙂

  Tullik, morro med sånne flygende planter da, og vakkert på vinteren 🙂

  Linda, yay!

 3. Hei! Her i Horten er det bøttevis av Misteltein… Og selvfølgelig plukker vi den ikke, men derimot kan vi plukke opp detsom faller ned på bakken av den, Dette blir en fin bukett som kan henges opp til Jul av denne lille snylteren! Finnes også som nevnt ovenfor på Mølen, en øy rett utenfor Horten, og i tillegg er det visst noe på Mossesiden, nemelig på Jeløya. Godt nyttår!

 4. Søde Anne……Mistelteen er den smukkeste snylter der findes og jeg taber helt mælet når du viser sådanne nogle smukke eksemplarer. De er bare så flotte og jeg kan godt forstå de er fredet.

  Jeg gik for et års tid siden på jagt efter mistelten…..jeg drømmer nemlig om at klippe af min egen ude i haven, men har ikke haft held af at så dem selv.

  Jeg fandt en planteskole i Danmark der har spicialiceret sig at dyrke paradisæbletræer med mistelten på….desværre har det lange udigter – jeg blev skrevet op til et træ for et år siden og om alt går vel så kan jeg få et til efteråret……så der er ventetid på de smukke snyltere.

  Læs evt. mit indlæg her:

  http://froekensolhat.blogspot.com/2011/01/mistelten.html

  Knus og ønsket om et godt og lykkebringende nytår til dig og dine.

  Dorthe

 5. Hei Anne:)…en liten snylter denne mistelteinen…jeg har den på ett epletre i hagen…dvs.treet er jo ifred med å dø…og mistelteinen lever det glade liv i toppen:))…men jeg er sikret misteltein hver jul..da:)
  Godt nyttår:))

 6. Ja, hva er det ikke man får greie på når man leser din blogg. Fasinerende. 😉 Ønsker deg og dine et Godt nytt år. Gleder meg til å følge haveprosjektene dine framover.
  Klem

 7. Så smart at en kan få kjøpt trær med misteltegnen allerede boende på! Det har jeg ikke sett før tror jeg, og klart du kan låne bilde Solhatt 🙂

  Strandhuset, jeg veit du har sagt det før, og tror deg glatt på det men biologene hevder visst motsatt så noen får nok lære misteltegnen å lese!

  Atelier Kari, flott, gleder meg til å lese!

  Godt nytt år til deg også marte 🙂 Og alle andre!!

  Og ja, dere er jo bra heldig dere med misteltein i hagen da!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her