Romjulshaging! Har du også løk du har glemt å plante?

Mot bedre vitende så ble det i høst kjøpt inn noen løk for lekker vårblomstring. Dessverre (naturligvis) ble det ikke til at løken ble plantet midt i alt oppussingskaoset, men i dag ble det gjort.

Nå hadde jeg flaks og fant ledig og tint jord i en pallekarm. Men om du også er sent ute og har tele så kan du plante ved å helle kjøpejord på en flik av plenen eller under en busk. (Noen hagesenter selger fremdeles jord i 50 liters sekker). Husk å trykke jorden godt rundt løkene.

Det nye løkbedet er jo rent midlertidig ettersom det skal gjøres endel jobb der til våren, men det står godt frem til blomstringen er over (det er tidligblomstrende løk). Plasseringen er helt genial for plantene, både lunt og solrikt, og at den er i et opphøyd bed vil føre til at jorda tiner fortere og jeg får dermed tidligere blomstring 🙂 Faktisk så planlegger jeg å sette en pallekarmtopp på bedet til våren for å jukse det enda tidligere.  Morro med blomster når snøen ellers ligger tett!

Og morro å grave i jorda i romjula 😀

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

  1. Så koselig med litt hagearbeid mitt i romjula!!
    Jeg har en pose med noen løker som av enn eller annen grunn IKKE havnet i jorda i høst. Skall eller BURDE legge dem i kjelleren til våren kommer å det går an å grave i jorda IGJEN!!

    Klem Anna

  2. Jeg kom tilfældigt forbi din blog.

    Jeg købte 4 Hyacinter til jul. De er nu afblomstret, så jeg må hvis hellere sætte løgene ud i jorden en af de første dage.
    Tak for kigget.

    Ønsker dig et godt nytår.

  3. Amaryllis tror jeg må overvintre inne, tror ikke den tåler frost. Ellers så er det jo bare å putte ned det man finner ja. Greit å høre at jeg ikke er den eneste med restløk… hihi

    Landbohaven, hyasint (svibel som vi kaller det her i Norge) er veldig koselig i blomstring på våren, så det hørtes ut som en flott ide 🙂

  4. Hei! Med dette fine været vinterstid får man bare lyst til å begynne å grave med en gang og starte sesongen! Syns jeg kjenner lukta av jord bare ved å se bildene dine!

    Jeg har satt ned alle mine løker, men her er bekymringen at de allerede har begynt å spire! Tror det er en pinselilje som driver og strever seg opp av jorda hos oss her i Østfold. Vet du om det kan gå bra med den selv om snøen kommer (og det gjør den garantert)?

    Godt nytt år til deg – gleder meg til å følge Moesplassen også i 2012!

    Hilsen Trine

  5. Trine, jeg har sett andre hagekjennere si at det går helt fint med de løkene som tyvstarter og stikker opp hodet før vinteren kommer.
    Og hyggelig å høre at du vil følge meg fremover også!

    Etpuslespil, krysser fingrene for tidlig vår jeg også. Supertidlig, gjerne snø i januar og februar, og så vår-vår-vår 😀

  6. Hei Anne!
    Så flott du fikk satt dine løk før frosten overtok for fullt. Jeg er enig i at Amaryllis absolutt ikke må plantes utendørs. De tåler ikke frost.
    Jeg kjøpte faktisk en del løk for å sette dem i krukker som vanligvis rommer sommerblomster. De har jeg satt til lagring i kjelleren over vinteren, men så fort dagene blir varmere kommer jeg til å ta dem utendørs så jeg kan glede meg over løkblomstringen. I teorien kan en på denne måten fint kjøpe billig løk (og jord) på hagesentrene om vinteren, for så å ha litt hyggelig hagesysling midtvinters når snøen og isen ligger tykt 😀
    Jeg vil forresten benytte anledningen å takke deg for mange fine blogginlegg i 2011. Jeg ser frem til å følge deg i året som kommer også!
    Mange hilsen Stein fra «Sommerhagen.»

  7. Heisan. På min hagerunde i dag såg eg løker som katten/hunden har gravd opp, snøklokker som spirer, og tulipanløk som spirer….gleder meg massa !! heldigvis fekk eg løkplantene i jorda men hadde gått fint å planta her hos oss !! Gleder meg og til å fylgja dine hageinnlegg og din nye hage neste år !!

  8. Hei! Med dette fine været vinterstid får man bare lyst til å begynne å grave med en gang og starte sesongen! Syns jeg kjenner lukta av jord bare ved å se bildene dine!

    Jeg har satt ned alle mine løker, men her er bekymringen at de allerede har begynt å spire! Tror det er en pinselilje som driver og strever seg opp av jorda hos oss her i Østfold. Vet du om det kan gå bra med den selv om snøen kommer (og det gjør den garantert)?

    Godt nytt år til deg – gleder meg til å følge Moesplassen også i 2012!

    Hilsen Trine

  9. Trine, jeg har sett andre hagekjennere si at det går helt fint med de løkene som tyvstarter og stikker opp hodet før vinteren kommer.
    Og hyggelig å høre at du vil følge meg fremover også!

    Etpuslespil, krysser fingrene for tidlig vår jeg også. Supertidlig, gjerne snø i januar og februar, og så vår-vår-vår 😀

  10. Stein, jeg har tenkt på å sette noen i kjelleren jeg også, men har jordkjeller (husfundament, ikke egentlig kjeller) så jeg drar litt på det for den er ganske fuktig. om de siste løkene dukker opp så er det mulig jeg prøver 🙂

    Tullik, godt du fikk poppet de nediigjen!

    Judith, hehe, fort gjort det.

  11. Stein, jeg har tenkt på å sette noen i kjelleren jeg også, men har jordkjeller (husfundament, ikke egentlig kjeller) så jeg drar litt på det for den er ganske fuktig. om de siste løkene dukker opp så er det mulig jeg prøver 🙂

    Tullik, godt du fikk poppet de nediigjen!

    Judith, hehe, fort gjort det.

  12. Hvordan gikk det med tulipanene? Jeg har flere pakker tulipaner jeg ikke rakk å plante. Er de avhengig av å etablere seg eller kan man sette dem selv om det er tele i bakken?

    • Hei, jeg tror det beste er å plante de i store potter som du har inne noen uker slik at løken får dannet litt rotnett, før den så settes ut under tak (dvs skjermet for regn), gjerne på et skyggefullt sted. Tulipaner er ganske tøffe så du kan prøve å plante de direkte også, men det er bedre resultat om de får etablere seg litt før jorda fryser ja.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her