Blodbeger, vakreste sommerblomsten!

Blodbeger, Rhodochiton atrosanguineum, er en fantastisk vakker og en av de plantene jeg bare ikke kan være uten.

Dette er ikke en vanlig plante på hagesenteret, men blant kjennere er den høyt skattet. Jeg fikk dilla på den via forumet hagegal, hvor den er meget populær, og jeg ser den ofte i bakgrunnen på hageprogram og fotoreportasjer. Den billigste, (for den er dyr i handel) måten å skaffe seg blodbeger på er å så selv.

Blodbeger er en klatre- slyngplante som trives like godt med å klatre opp som ved å henge. Den danner lange ranker (opp til fire meter) og disse klenger seg til annet ved å slynge bladene rundt.
Vokser sakte i starten så det er viktig å så den tidlig, helst nå i januar. Blir så gradvis større utover sesongen og er finest på sensommer-høst.

Blomstene er meget dekorative og består av en rosa klokke som etterhvert får en lilla trompet (selve blomsten). Trompeten faller etter en tid av, men den rosa klokken holder seg dekorativ i lang tid etterpå. Kan blomstre etter fire måneder, men skikkelig sving på det blir det ikke før planten har fått en viss størrelse. Blomstrer helt til frosten tar den.


Blodbeger er egentlig flerårig men tåler ikke frost og må derfor oppbevares inne på vinteren. Gjør du det så kan du i tillegg ta stiklinger på våren, jeg velger heller å så nye hvert år.

Flott i ampel, flott på klatrestativ. Trives best i sol, vistnok ikke så glad i vind. Bør vannes og gjødsles jevnlig for ettersom den har stor bladmasse så vil den tørke ut fort.

Miamaria/Marian har skrevet en guide til å så og stelle blodbeger, den finner du her. Den er så god at jeg ikke ser noen grunn til å skrive mer om det her. Blodbeger er kjent for å være litt vrien, men jeg har ikke egentlig hatt problemer med den med unntak av et år jeg ikke fikk spiring, trolig dårlige frø. Følg guiden så lykkes du nok. (prikling av blodbeger er demonstrert i denne video). Verdt å merke seg at blodbeger er usedvanlig klengete, husk å toppe den ofte når den står inne, så slipper du at den klatrer til alt, og du får en mye mye flottere plante.

Frø får du kjøpt i nettbutikker og velasorterte hagesenter. Men de er nokså dyre (få i posen) og hjemmeavlede frø er akkurat like gode så om du kjenner noen med blodbeger så spør de om du kan få bytte til deg noen!

OBS: Dersom du vil så allerede i januar, februar og mars så MÅ du ha tilleggsbelysning. Mye! Du kan bruke vanlige lysstoffarmatur som du henger med kort avstand til plantene, eller du kan kjøpe spesial-lamper. Det har ingen hensikt å prøve å dyrke småplanter inne på vinteren uten nok ekstralys, da blir plantene bare svake og ubrukelige.

blodbeger-plante

Oppdatert: 2017: Denne bloggposten er en par år gammel, og jeg er fortsatt like fan av blodbegeret, og gleder meg til å fylle balkongen med de vakre blomstene i år. Blodbeger har blitt enklere å få fatt i, og du kan nå finne den på mange hagesenter på forsommeren.

 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

43 KOMMENTARER

 1. Jaaaa…Bodbeger må man ha!!! Jeg sådde mine allerede 1 januar 😉 Kunne ikke vente lenger!! Mens nye frø snart begynner å spire, finnes fortsatt noen rosa klokker igjen ute på fjordårets plante 🙂 Gleder meg til å få mange planter som skal henge i ampler i år. Og det er jo utrolig koselig å gi bort denne planten til venner og familie….spesielt når man har drevet dem frem selv!

  Da sier vi tvi tvi for en flott spiring og blomstring i 2012 :-)))

 2. hehe maria, du kan ikke lenger skryte på deg at du ikke får til såing av Blodbeger, du ble jo avslørt i fjor 😉

  Margreth, så herlig da! Blir fort lenge å vente på de første spirene, men så kommer i det minste dine før mine. Blodbegerklokkene er jo forøvrig veldig vakre med rim på 🙂

 3. Jeg tror du kan finne blodbeger på hagesenter om de har raust utvalg, veit at Nelson har den i sitt sortement og de er vel de største på norske markedet (men om butikken har tatt det inn er jo en annen sak).
  ellers så er jo nettbutikk veldig greit da, og vanligvis rimligere om du handler litt mer…
  Her har du en liste med noen nettbutikker jeg veit er gode: http://moseplassen.com/2009/01/kjoepe-froe-over-nett/ Bruk latinske navnet for å søke, Rhodochiton atrosanguineum

 4. Spennende.
  Skal følge med på hvordan det går.
  Lykke til!

  Jeg har en stk. Blodbeger til overvintring i kjelleren, og det er liv i den enda… 😉
  Samlet i tillegg noen frø av den i høst,
  så kanskje jeg skal prøve å så noen av dem, jeg også.

  Kjøpte såjord i går… 😉

 5. Hei Anne!

  Det er SÅ kjekt når du deler sånne informative, kunnskapsrike tips-innlegg med oss! ♥ love it!

  Denne var vakker, har ikkje høyrt namnet før, eller sett denne nydelege planten. No har eg nettopp sendt sms til Mamma, som har orangeri/drivhus, om me skal kjøpa inn og prøva oss 😉 ho har nok prøvd før og, kjenner eg ho rett. Eg har mykje å læra, og det er som sagt så gøy at du deler di hageglede og alt du kan ♥

  klem

 6. Ida, så flott da, de er jo supre å stikle, men det kan du vel vente litt med vil jeg tro? Uansett greit å så noen da, så har du, sånn i tilfelle (aldri vanskelige å få gitt vekk disse…)

  Lina, så hyggelig å høre at du synes det var et nyttig innlegg!

 7. Spennende.
  Skal følge med på hvordan det går.
  Lykke til!

  Jeg har en stk. Blodbeger til overvintring i kjelleren, og det er liv i den enda… 😉
  Samlet i tillegg noen frø av den i høst,
  så kanskje jeg skal prøve å så noen av dem, jeg også.

  Kjøpte såjord i går… 😉

 8. Hei Anne!

  Det er SÅ kjekt når du deler sånne informative, kunnskapsrike tips-innlegg med oss! ♥ love it!

  Denne var vakker, har ikkje høyrt namnet før, eller sett denne nydelege planten. No har eg nettopp sendt sms til Mamma, som har orangeri/drivhus, om me skal kjøpa inn og prøva oss 😉 ho har nok prøvd før og, kjenner eg ho rett. Eg har mykje å læra, og det er som sagt så gøy at du deler di hageglede og alt du kan ♥

  klem

 9. Hadde ikke tenkt å så blodbeger, men kanskje likevel… Å nå ledet du meg inn i fristelsen, og jeg som hadde tenkt å mestre begrensningens kunst dette året…ja, ja sånn er det:) Får finne frø da:)

 10. Fytterakkern, de er så lekre! Flere ganger har jeg prøvd å dyrke dem her, men de «svimer av» når den tørre sommerheten kommer. Mistenker at de egner seg bedre som vinterblomster på disse kanter av verden.
  Godt Nytt År, forresten!

  PS: hvis bloggen min oppfyller kravene, hadde det vært hyggelig å stå på hageblogglisten din. 🙂

 11. Linda, hehe. Sånn er det med hagevenner, viktig å spre galskapen utover sånn at flest mulig blir rammet og forsår seg 😉

  Orchis, trodde du var med jeg…Det var kanskje gamlebloggen? Nå er du lagt på, velkommen tilbake 🙂

 12. Fytterakkern, de er så lekre! Flere ganger har jeg prøvd å dyrke dem her, men de «svimer av» når den tørre sommerheten kommer. Mistenker at de egner seg bedre som vinterblomster på disse kanter av verden.
  Godt Nytt År, forresten!

  PS: hvis bloggen min oppfyller kravene, hadde det vært hyggelig å stå på hageblogglisten din. 🙂

 13. HeiAnne:)
  Jeg sår blodbeger…men litt senere da jeg ikke bruker ekstralys.Men iår har jeg prøvd å overvintre en av plantene…vi får se hvordan det går:)…og planten er suuuper!!!..ifjor hadde jeg den nesten i hele hagen…for alt spirte:)
  Herlig å starte sesongen:)))

 14. Inger Marie, da har du de rett i drivhus da? Jeg har hørt drivhuseiere si at de kan så senere, vil tro det er bedre vekseforhold som gir raskere utvikling.

  Orchis, flott du sa i fra 🙂

  Trine, håper du lykkes og blir fornøyd 🙂

 15. Takk for gode råd og tips! Blodbeger er flott og enda flottere blir den om den henges opp så den klatrer horisontalt. Da henger begerne ned, blir mer synlige og kommer mer til sin rett. Flott å henge opp under takutstikk, på verandean og i glasshuset. Ellers har jeg kost meg med tips om fuglemat og skal lage meiseboller ikveld 🙂

 16. Hei Anne!
  I år har eg hatt Blodbeger, og den er sååå fiin.
  Noen har grønne blader og noen har røde? Er det forskjellige typer? Eg fikk frø fra ei kjekk dame på nettet så eg vet ikke utgangspuntet..

  Tenkte og å se om eg kunne få fram frø selv, men når vet eg ta frøballongen er moden nok? Har testa ut noen store noen, men der var frøa fortsatt grønne.
  Sådde i slutten av jauar, og hadde en lang «ikke vokseperiode» i april-mai, etter topping, så den blomstra seint. Men blomstrer fortsatt veldig fint.

  Den har og tålt vind veldig fint, eg har planter helt uti hvagapet sør for stadt, men leser på nett at den ikke liker dette..:)

 17. Hei Anne!
  I år har eg hatt Blodbeger, og den er sååå fiin.
  Noen har grønne blader og noen har røde? Er det forskjellige typer? Eg fikk frø fra ei kjekk dame på nettet så eg vet ikke utgangspuntet..

  Tenkte og å se om eg kunne få fram frø selv, men når vet eg ta frøballongen er moden nok? Har testa ut noen store noen, men der var frøa fortsatt grønne.
  Sådde i slutten av jauar, og hadde en lang «ikke vokseperiode» i april-mai, etter topping, så den blomstra seint. Men blomstrer fortsatt veldig fint.

  Den har og tålt vind veldig fint, eg har planter helt uti hvagapet sør for stadt, men leser på nett at den ikke liker dette..:)

 18. Hei Anne!

  Du har ikke svart på denne, så eg prøver igjen..

  I år har eg hatt Blodbeger, og den er sååå fiin.
  Noen har grønne blader og noen har røde? Er det forskjellige typer? Eg fikk frø fra ei kjekk dame på nettet så eg vet ikke utgangspuntet..

  Tenkte og å se om eg kunne få fram frø selv, men når vet eg ta frøballongen er moden nok? Har testa ut noen store noen, men der var frøa fortsatt grønne.
  Sådde i slutten av jauar, og hadde en lang «ikke vokseperiode» i april-mai, etter topping, så den blomstra seint. Men blomstrer fortsatt veldig fint.

  Den har og tålt vind veldig fint, eg har planter helt uti hvagapet sør for stadt, men leser på nett at den ikke liker dette..:)

  • Hei Line, beklager manglende svar!

   Når det gjelder bladfarge, det tror jeg nok er fordi blader av og til endrer utseende etter påvirkning fra vær og vind, men det kan jo hende at du har fått en spennende mutasjon, man veit jo aldri.

   Det der med å bestemme når frø er modne er jeg ikke så kyndig på, her lar jeg de stå ute så lenge jeg kan, og tar de så inn for ettermodning om magefølelsen tilsier det. Jeg ville altså ha tatt inn frøballongen nå, den modnes uansett ikke mer ute og den kan eventuelt ettermodne inne. La ballongene ligge på en tallerken slik at de kan modnes/tørke. Når de er helt tørre kan du bryte de opp og legge frøene i en papir eller plastpose og så kan du lagre frøene frem til du sår de (så de gjerne i januar). Det kan hende du skal gi de litt mer gjødsel neste april-mai enn du gjorde i år, det kan hjelpe den i gang med hurtigere blomstring.

   Kjempegøy at du lykkes godt med de! Og du får lavære å fortelle de at de ikke egentlig er så glade i vind, så tenker jeg du får like flotte planter til neste år også 😉

 19. Hei Anne!

  Du har ikke svart på denne, så eg prøver igjen..

  I år har eg hatt Blodbeger, og den er sååå fiin.
  Noen har grønne blader og noen har røde? Er det forskjellige typer? Eg fikk frø fra ei kjekk dame på nettet så eg vet ikke utgangspuntet..

  Tenkte og å se om eg kunne få fram frø selv, men når vet eg ta frøballongen er moden nok? Har testa ut noen store noen, men der var frøa fortsatt grønne.
  Sådde i slutten av jauar, og hadde en lang «ikke vokseperiode» i april-mai, etter topping, så den blomstra seint. Men blomstrer fortsatt veldig fint.

  Den har og tålt vind veldig fint, eg har planter helt uti hvagapet sør for stadt, men leser på nett at den ikke liker dette..:)

  • Jeg samlet inn ballongene når de ble litt tørre,gråaktige og skrukkete -i massevis i fjord og sådde i januar-og her spirer 20 blodbeger i egene Potter og har vokst seg veldig så flotte frem til nå

 20. Hei,
  Jeg leste bloggen din i høst og ble inspirert til å ta frø av blodbegerplanta mi. Nå har jeg sådd, og det har spirt! Kjempegøy! Det er første gang jeg sår selv. Spirene står på badet, men der er det dårlig lys, nå skal jeg flytte dem til sørvestvendt vindu og kjøligere temperatur, ikke sant?
  Blir veldig glad for svar.
  Anne

 21. Jeg leter på alt som står om prikling av Blodbeger. Jeg lurer så på, når du har priklet over i egne potter med en plante, blir en slik plante en fullverdig plante? Eller setter f.eks tre i en 11 cm potte?

  • Hei Randi
   Jeg planter en pr potte. Men det er smakssak mest av alt. Når jeg planter de ut i krukker/ampler så setter jeg ned flere planter i den. Feks tre planter på en krukke på 30-40cm diameter

   Husk å toppe plantene!

 22. Lurer på om planten kan overvintre ( flerårig )? . Jeg tok planten inn her om dagen da det ble storm og regn her oppe i Namdalen . Fant da frøkolbe som var brun med frø inni , tok den av og la den i en liten kopp.

 23. Jeg kjøpte på impecta.se eller i et svenskt hagesenter som selger Impecta sine frø. De var ikke så dyre, tror jeg.

 24. Hei! Jeg har nå endel blodbeger til spiring inne, og de er veldig variable i størrelse. De er ganske små fremdeles, men jeg lurer på om de trenger gjødsel? Hva vil du isåfall anbefale?

 25. Hei, har skaffet meg blodbeger. Vet du om planten er giftig? Hadde vært greit og vite siden jeg har en 2 åring i hus 😉

  • Det er ikke oppgitt at blodbeger er giftige -men om barnet er «munnputter»så ha nr til
   Giftinformasjonen På mobil som en liten betryggelse i hverdagen vær oppmerksom på flere «vanlige»stueplanter er svært giftige.
   Forebygg uhell ved å sette ut flere skåler kjeks-det er nok mer interessant
   Og fortell barnet gjevt og trutt at planter er pynt og æsj
   God vår,og sommer ønskes ☀️

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her