Den nye fuglerestauranten på Moseplassen: (hvordan jukse hagen atraktiv)

Den perfekte fuglerestaurant har gjerne trygge busker i nærhet til maten samt noen store trær i nabolaget for utsikten. Heldigvis er det fremdeles endel flotte store trær i rundt her, men som en del av hagetransformasjonen så måtte vi fjerne alt av busker og småtrær på den siden av huset som jeg ser fra sofaen, dvs der jeg helst mater fuglene.

Men det finnes da råd for slikt!
I romjula fikk jeg hjelp av mannen, og her har dere Moseplassens nyeste fuglerestaurant. Mannen  har bunnet fast noen trær og grener til gjerdet vårt, og så henger jeg fuglematen i disse. Jeg skal pusle litt videre på restaurantdesignet fremover så det blir tettere, men ville gjerne vise dere konseptet nå. Restauranten har allerede blitt besøkt av en rekke nysgjerrige gjester og det er riktig stas å få de på plass i sofautsikten igjen 🙂

Har du en åpen hage, eller lyst til å flytte foringsplassen dit du ser den? Fuglene liker som sagt nærhet til trygge gjemmesteder så om du binder opp noen trær/grener slik at de danner et kratt så vil du øke sannsynligheten for besøk på fuglematen. Krattet fungerer som beskyttelse mot både rovfugl og katter. Det er en fordel om det er litt størrelse på krattet ditt slik at fuglene slipper å sitte for nær hverandre, da blir det fort krangel, og det bør være fritt for gjemmesteder for katt i ca 2 meters radius rundt materen.

Maten jeg tilbyr er i prioritert populæritet: Hjemmelagede meiseboller (forklart her), solsikkefrø, epler, rosiner (de har ikke forstått at det er godt enda) og brødbiter. Jeg planlegger i tillegg å henge ut en nøttebeholder bare jeg finner den igjen.De fussy bildene (kremt, noen må visst vaske rutene sine) er av svarttrost, kjøttmeis og flaggspett.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

 1. Dette må jo være en tre-stjernes restaurant, minst;)) Her også har vi fin oversikt fra stua, er så koselig å følge med på fuglene! Små venner:)

  Klem, og godt nytt år

 2. Godt Nytt År ! Så flott restaurant ! Eg er glad du og mange andre tar dokke av småfuglane i år, for eg har meir enn nok med kvalpen min og geitmelka og tørrfor og leverpostei og ….

  Håper du får ein fin januarmånad!

 3. Riktig godt nytt år til deg Anne og måtte den positive utviklinga med formen din bare øke og øke:) Ble skikkelig glad når jeg leste det:)

  Kreativ restaurant og masse flotte besøkende:) Skal bli gøy å følge med videre på hvordan ting blir.

  Den «strikke»-tapeten du nevnte snubla jeg over igår i en annen blogg og jeg falt også pladask for den……men «strikketøy» vil nok ikke guttungen ha på veggen sin nei;) Artig tapet som absolutt ble lagt merke til.

  Hos oss har forresten skjæra tatt over på fuglebrettet;(

  klem fra Marit

 4. Stilig Anne! Hva du ikke gjør for hagegjestene dine. Slik kan man like 🙂
  Hadde selv ett prosjekt med å gjøre hagen enda mer fuglevennlig, og klippet store furugrener som jeg danderte i en 10 litersbøtte og satt ved foringsstasjonen. Det er jo ikke det at vi ikke har plenty med busker der, jeg ville bare gjøre det enda flottere. Og furugrenene hang så vakkert og tungt ut av bøtten, som ett nytt lite tre.
  he-he og hmmmmmm….. Pusene våre har ikke klart å fange fugl før nå, og i dag så jeg hvorfor. Bøtten med de store furugreinene var jo super å gjemme seg under for dem, der har de ligget usynlig å bare ventet på det rette tidspunktet til angrep. Jeg sendte mannen ut i fult regnvær, og fikk flyttet bøtten. Begynte straks å lage en ny porsjon luksusmeiseboller, og håper at det blidgjør fuglene min. Ja, ja, noen ganger går det ikke helt som jeg har tenkt…
  Godt nytt år, Anne!

 5. Riktig godt nytt år til deg Anne og måtte den positive utviklinga med formen din bare øke og øke:) Ble skikkelig glad når jeg leste det:)

  Kreativ restaurant og masse flotte besøkende:) Skal bli gøy å følge med videre på hvordan ting blir.

  Den «strikke»-tapeten du nevnte snubla jeg over igår i en annen blogg og jeg falt også pladask for den……men «strikketøy» vil nok ikke guttungen ha på veggen sin nei;) Artig tapet som absolutt ble lagt merke til.

  Hos oss har forresten skjæra tatt over på fuglebrettet;(

  klem fra Marit

 6. Det var et kreativt innslag Anne, genialt påfunn rett og slett. Vil tro de er fornøyde når de igjen kan sitte i busker å spise og kose seg i trygghet igjen 🙂

 7. Godt nyttår Anne! 🙂

  Så flott at du viser frem dette! Jeg har ingen hage.. men jeg skulle likt og flytte inn i en.. *ler* Jeg savner det å mate fuglene.. Takket være deg så fant jeg en deilig fuglematoppskrift! 🙂

  Lykke til med alt du gjør i 2012 og til dine vingefjærede venner og de med den skjønne brunlige bustehalen! 🙂

  Nyttårsklem fra meg! 🙂

 8. Tusen takk alle sammen for fine tilbakemeldinger! Det er så koselig å dele slikt som dette med dere, at dere jo forstår hvor mye glede det ligger i å ha fuglene så nært på.

  Mari Anne, hehe, juletreet skal få komme ut nå snart ja og leke i fuglelunden 🙂

  Hanne, jeg humra litt nå, 😉 Det er jo fort gjort da, å bomme litt og ikke tenke på alt.

 9. Godt nyttår Anne! 🙂

  Så flott at du viser frem dette! Jeg har ingen hage.. men jeg skulle likt og flytte inn i en.. *ler* Jeg savner det å mate fuglene.. Takket være deg så fant jeg en deilig fuglematoppskrift! 🙂

  Lykke til med alt du gjør i 2012 og til dine vingefjærede venner og de med den skjønne brunlige bustehalen! 🙂

  Nyttårsklem fra meg! 🙂

 10. Tusen takk alle sammen for fine tilbakemeldinger! Det er så koselig å dele slikt som dette med dere, at dere jo forstår hvor mye glede det ligger i å ha fuglene så nært på.

  Mari Anne, hehe, juletreet skal få komme ut nå snart ja og leke i fuglelunden 🙂

  Hanne, jeg humra litt nå, 😉 Det er jo fort gjort da, å bomme litt og ikke tenke på alt.

 11. Hei Anne!

  Så fin restaurant! Skulle ønske eg og var fulg så skulle eg komt på besøk.

  Eg prøvde maisebollene som du skreiv i ett tidligere innlegg (fant det ikke igjen) Nå med Flott, og korna sto til «svulming i olje»over natta(fungerer ikke) Siden det har vært vått her i lange tider, holdt bare bollene ei uke før de falt av som i fjor. Tror du det hadde fungert å la frø trekke i vann før de blandes i olje?? Eller vil ikke olja holde på frøa da?? Blir glad for sysnpunkter, for hjemmelalga meiseboller er både gøy å lage og fine ute i hagen.

  Line

 12. Hei Line, takk for kommentaren, nå var jeg inne og så på den gamle oppskriften min og ser at jeg der skrev at man skal svelle eller forkoke havregryn. Det har jeg siden dett oppdaget at ikke stemmer, beklager det. Posten er nå oppdatert.

  Jeg famler litt her, men jeg vil gjerne finne ut av dette, så om du kan prøve denne oppskriften så får jeg mer presis kunnskap.
  * 300 g Flott
  * 150 g nøtter uten salt
  * 100 g frø (feks solsikkekjerner, hirse, hamp) (kan byttes ut med nøtter og havreflak)
  * 75 g havreflak
  * 50 g hvetemel (Kan byttes ut med havreflak)

  smelt fettet, hakk opp nøtter og bland alt sammen, støp boller.

  Ett annet alternativ er å ha fettet i melkekartonger og kutte ett eller to hull, da beskyttes blandingen noe mot vann, og kartongen hjelper det til å holde seg samlet.

  Gleder meg til å høre hvordan dette funker for deg!

 13. Så smart! Jeg kjøpte et fuglehus (matstasjon) på Biltema, så snekret mannen min en høy påle som huset ble festet på som igjen ble satt fast på rekkverket på terrassen. Mange fugler på besøk her hver dag 🙂

 14. Hei Anne!

  Så fin restaurant! Skulle ønske eg og var fulg så skulle eg komt på besøk.

  Eg prøvde maisebollene som du skreiv i ett tidligere innlegg (fant det ikke igjen) Nå med Flott, og korna sto til «svulming i olje»over natta(fungerer ikke) Siden det har vært vått her i lange tider, holdt bare bollene ei uke før de falt av som i fjor. Tror du det hadde fungert å la frø trekke i vann før de blandes i olje?? Eller vil ikke olja holde på frøa da?? Blir glad for sysnpunkter, for hjemmelalga meiseboller er både gøy å lage og fine ute i hagen.

  Line

 15. Mange gode råd her – æ lager meiseboller i ei gryte -lar de avkjøles så mye at de lar seg forme . Har en sylinder formet meisebolle holder av streng -kjøpt på Rema, FK . el. Former massen til ei pølse som passer i holderen, og den varer leeeeeeenge , ikke kommer kråka og skjæra til der heller…for dem får ikke mat av mæ!!

 16. Linda, det er absolutt en fin måte å tilby maten på, påle gjør jo at en får det opp litt så en virkelig ser fuglen, og så fuglen ser katten om det finnes sånne.

  Turid, sånn meisebollemetallholdere har jeg også, kjempegrei å bruke, smart å lage en tilpasset pølse. En kan forresten også ha eplebiter eller brødbiter oppi sånne metallbur.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her