Slik sår jeg: Kjempeverbena, Verbena bonariensis

Bildet er tatt av Leo Lapworth. Lånt fra fotografens flickr-konto (CC BY-NC-SA 2.0).

Kjempeverbena har små klaser av lilla blomster på laaange stilker. Den er grasiøs og nett og gjør seg så absolutt best i store klynger hvor de lilla blomstene danner en gjennomsiktig sky. Meget vanlig i engelske hager, har de senere årene fått økt popularitet i Norge og er nå å få også som (dyre) planter på våren. Men ettersom du trenger mange for å få trøkk på de så er dette en av de du burde vurdere å så fremfor å kjøpe.

Knut (Knuts hage) har et flott blogginnlegg om Kjempeverbena, der ser du godt hvordan hele planten ser ut.

Jeg har aldri sådd kjempeverbena, Verbena bonariensis før, men i år skal jeg prøve meg. Egentlig så er jeg ikke noen kjempefan av kjempeverbena, den er fin, men ikke fantastisk i mine øyne, jeg er mer hekta på dens fetter Verbena hastata (som jeg skal så senere i år). Men jeg veit det er populær byttegodis og ettersom jeg planlegger å gjøre «litt» bytting til sommeren for å fylle bedene i hagen så er det jo smart å ha litt utvalg å bytte vekk. Dessuten så er det jo morro å prøve noe nytt og, kanskje det viser seg at jeg blir frelst på kjempeverbena når jeg får den tett på?

Når jeg skal så nye planter som jeg tror kan kreve særbehandling så gjør jeg alltid søk på hagegal.no. Er du heldig så er det gode tråder med mange ulike erfaringer, veldig lærerikt ettersom det alltid er flere veier til Rom. Her er de to mest informative trådene. Tråd1, og Tråd2. Se også Lins oppskrift.

Slik har jeg tenkt å så og drive frem:

 • I dag: Sår i  to potter, setter potten i plastboks og setter plastboksen i kjøleskapet. Lar den stå i fire uker
 • Tar de så ut og setter en på badet hvor det er undervarme, og en i stuevinduet hvor det er masse sol men ingen undervarme. (Test for å se hva som funker best).
 • Når det spirer, flytter såpotta opp til planterommet (hvor det er kunstig lys og lavere temperatur enn på stua).
 • Når spirene har utviklet seg prikler jeg de ut i egne potter, trolig to og to sammen.

Plantene skal få stå inne helt til det er riktig godt klima ute (det vil si tidligst 17.mai). De skal så plantes tett sammen i et bed eller en krukke. Trives best i sol.

Når så:
Jeg ser på hagegal og bloggene at det er veldig ulike erfaringer på hvor sent en kan så. Det er naturligvis klima (og innendørs oppvekstmuligheter) som spiller inn, samt forventninger til hvor tidlig den skal blomstre. Jeg sår den altså nå, mens de som bor i de beste klimasonene opplever at den blir like vakker om den spirer naturlig ute (selvsådd).

Hvor skaffe frø:
Du finner Verbena bonariensis i de fleste frøbutikker på nett, og den bør også være å finne i velassorterte hagesenter.

Sår du Kjempeverbena? Har du tips til meg og de andre leserene?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. Jeg liker å ha disse i hagen 🙂 Jeg har ingen tålmodighet med sånt som skal dilles og dalles med så jeg sår mine tidlig i mars i uoppvarmet drivhus. Der får de svingninger i temperaturen og vips har jeg kjempegod spiring. En kaldbenk fungerer nok like fint. De senere årene har de frøsådd seg selv hist og her men aldri nok til at det blir store skyer.
  Lykke til med dine 🙂

 2. Verbena er blitt en «Må ha plante» i hagen min:) Mine har stått i kjøleskap i 2 uker nå og jeg er såå utålmodig! Men de må få stå der i 2 til 3 uker til:) Jeg har også overvintert noen planter som jeg gravde opp og klippet ned i høst. De står kjølig og lyst og har mange grønne skudd:) Så det skal bli spennende å se om jeg klarer å holde liv i disse frem til våren:) Verbena hastata har jeg sådd direkte i kalbenk med veldig godt resultat! Både den hvite og den lilla. De er jo så vakre. Synes det er fint med noe høyreist og svevende i bedet:) Kjempefin forklaring på såing av Kjempeverbena Anne:) Ønsker deg en strålende dag. Klem Ellen.

 3. Kjempeverbena er en fantastisk plante der den svaier med sine nektarrike blomster! De gangene jeg har sådd den, har jeg sådd de i januar ellers blomstrer de så sent syntes jeg. Vi har så kort sommer i dette landet! De to siste årene har jeg på høsten gravd opp små selvsådde planter, for de blir det jo mange av. Så har jeg overvinret disse i kjelleren med lys på. Har funnet ut at det er enklere.

  Verbena hastata er også flott og flerårig! det gjør det jo mye enklere. Også er det flere farger å velge mellom.
  Begge er bra for insektene i hagen også 🙂

 4. Hei Anne

  Jeg sådde Kjempeverbena i fjor, gjorde ingenting spesielt men fikk opp mange planter. Jeg har drivhus, og lar som ovennevnte temperaturen variere. Sådde dem i slutten på mars og hadde blomstring hele sensommeren og høst. De er flotte. Noe av det beste er at de klarer å stå uten hjelp, altså oppbinding. De skal selvfølgelig såes igjen dette året!

  Hilsen Unni

 5. Jeg kjöpte noen ifjor og overvintrer dem frostfritt.
  De tar seg kjempegodt ut mellom alle pionene da de blomstrer etter at pionene er avblomstra. Har også tenkt å så noen i år og setter dem ut i det uoppvarma drivhuset i midten av mars.

  Hilsen Irene

 6. Hei Anne og godt nytt år! Utrolig spennende det dere har fått til i hagen. Det gir liv til andres drømmer! Takk for god og utfyllende informasjon. Dette synet av lilla bukkende verbena minner meg om at jeg ønsker meg en blomstereng, men med gress og stein og vann….
  Vakkert. Jeg tror jeg skal hive meg rundt å bestille denne. For å ikke snakke om å så… Ha en fortsatt fin uke!

 7. Mine selvsådde seg selv i fjor… jeg håper det skje i år også, fo rjeg vil ha like mange i år:) Flink du til å lage gode oversiktigtlige og lærerike innlegg:)

 8. Tusen masse mange takk for alle de fine innspillene, supert!

  Hastata er jo som dere sier flerårig, jeg kjenner den fra mors hage (egentlig en bytteplante som fikk bo hos henne), men har ikke fått somla meg til å så for egen hage. I år blir det 🙂

  ooo, gleden over å så!

 9. Tusen masse mange takk for alle de fine innspillene, supert!

  Hastata er jo som dere sier flerårig, jeg kjenner den fra mors hage (egentlig en bytteplante som fikk bo hos henne), men har ikke fått somla meg til å så for egen hage. I år blir det 🙂

  ooo, gleden over å så!

 10. Ingrid, jeg også! Prøvde ett år før uten å lykkes, i år skal det eksperimenteres litt. Den skal jo ikke egentlig være vrien da, sist døde den vel fordi den tørket ut, kanskje, ville vært typisk iallefall.

 11. Hei Anne, jeg skal prøve meg på kjempeverbena i år.synes de er flotte og grasiøse. Nå har jeg fylt en potte med litt såjord og tenkte jeg setter potten ut i drivhuset som holder + 5 grader.til spiring. Håper det ikke er fo tidlig og at jeg lykkes.

 12. […] Kjempeverbena, Verbena bonariensis, er en flerårig plante. Den tåler lite frost og må derfor overintres inne, eller du må så nye hvert år. Overvintres i et kjølig rom, eller sås inne på vinteren. Bor du i de varmeste delene av landet så kan du la den selvså, men her hos meg i Oslo så blir slike selvsådde bare småplanter så jeg sådde de første, og overvintrer nå og tar så stiklinger. Om du vil ha såtips finner du det her. […]

 13. Hei! Sår kjempeverbena seg selv? Slik som Revebjeller gjør? Lurer på å sette de i et staudebed, lurer på om jeg da risikerer jeg jo å ha kjempeverbena over dethele til neste år.

  • Ja, den kan så seg selv i bedet, men i Norge tviler jeg på at du vil oppleve den som ugressaktig.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her