Planterom: Tips til hva du trenger for å så og drive frem planter om vinteren


Noen planter trenger lang tid på å vokse seg fra frø til fullverdig plante. Disse må vi her i Norge så inne på vinter/vår, og skal du få fine planter så må du lage et godt oppvekstmiljø. Dagens bloggpost gir råd om hva du bør tenke på når du planlegger et barnerom for plantene, et planterom.
OBS: Det er kun utvalgte frø som bør såås nå så tidlig at de trenger ekstralys. Ikke så frø før de skal, se såpakken!

Mine småfrø bor faktisk på et gammelt barnerom, dekorert som dere ser med fire ulike mer eller mindre sjarmerende tapet. Planen er å male litt der inne, men den planen er tre år gammel, så vi får nå se hva malekost-holderen når over… hehe. Plantene bryr seg vel ikke egentlig om sånt, men hvite vegger reflekterer mer lys da 😉

Brett, duk og armatur. Og Beatles…

Lys:
Den store utfordringen med å så på vinteren er å få nok lys. Hvor mye lys du trenger er påvirket av hvor varmt det er i rommet hvor plantene står, jo varmere rom jo mer lys trengs. Dagene er så korte og lyset er så svakt på vinteren at kun dagslys ikke er nok. På våren kan det holde å ha plantene i et solrikt vindu i et kjølig rom, men unngå direkte sol midt på dagen (det brenner/koker plantene).

Når dagslyset ikke er nok så du montere opp ekstralys. Amatørdyrkere som aler opp småplanter trenger ikke fancy plantelyspærer. Helt vanlige lystoffrør-lys i dagslysfarge holder, så lenge du har nok av de og henger de nær plantene.

Har du god råd så finnes det mye fancy extralys du kan kjøpe, og de har sine fordeler, men om du som meg har nok andre ting å bruke penger på så får du gode resultat med lysstoffrør i en vanlig armatur (helst med en god reflektor på). Armaturen bør monteres på kjetting slik at den kan henges like over plantene og heves ettersom plantene vokser til.

Romtemperatur:
Hvilken temperatur som er ideell vil avhenge litt av hvilken planter du har. Noen har særkrav, men generelt kan vi si at 10-15 grader er et godt område for oppaling av planter. (hos meg er det ofte varmere, og det går fint, men da må du pøse på med mer lys).
Det er viktig at spirene og småplantene ikke utsettes for trekk. Da blir de deprimert og går i streik så vær forsiktig når du lufter.

Vann:
Det blir endel vanning i løpet av vinteren og våren, dersom du planlegger litt så gjør du det enklere for deg selv og bedre for plantene.
Det vanligste er å vanne for mye, noe som kan føre til at du får sykdommer, spesielt om du vanner ovenfra. Det er ikke bra å vanne for lite heller, men de fleste plantene foretrekker å tørke lett opp av og til. Den enkleste og bestemåten å vannet på er med er undervanning. Det vil si at man har vann på et brett som plantene så trekker til seg det de trenger fra, fortrinnsvis et system med duk og vannmagasin (pottene må for all del ikke stå i vann over tid, derfor duk). Dette fører til at potten blir passe fuktig, og vannet holder seg nede ved røttene og ikke oppe i jordoverflaten hvor det ellers kan bli mugg råte og insektsplager.
Jeg har noen store fancy undervanningsbrett som har vannmagasin og duk sånn at jeg bare trenger å helle en bøtte vann oppi nå og da. Dette fungerer helt utmerket for meg, men det er også mulig å lage til noe lignende hjemme. Husk bare på å sette potter med omtrent samme vannbehov på samme brett, en frøpotte trenger mye mindre vann enn en fullvoksen plante.

Plassering i huset:
Mange har sitt planterom i kjelleren, der er det ofte stabil temperatur og ledig plass. Jeg har ikke kjeller og har derfor annektert et lite soverom i 2. etg.  Noen har ikke kjeller eller god nok plass til at de kan ta et eget rom, da kan en rigge seg til rundt vinduene i en gang, eller en del av gjesterommet eller et kott (mitt første planterom var i en 1,5m2 stor bod.)
Verdt å tenke på at det kan bli veldig fuktig luft i et planterom på grunn av vanningen og fuktig jord, pass derfor på at du har god utlufting. Om mulig bør du velge et rom som ikke blir for varmt, ekstrabelysningen varmer ofte mye.

Arbeidsplass:
Det blir fort behov for å søle endel med jord når du skal potte opp spirene. Har du plass til det så er det derfor å anbefale å lage til et arbeidsbord. Du trenger en beholder du kan ha jorda i (du kan få kjøpt noen i plast, eller bruke en gammel skuff), eventuelt legg hele jordsekken opp på benken og skjær ut et hull. Du trenger også litt plass på siden for å sette potter du har fylt.

Har jeg glemt noe? Lurer du på noe? Er du uenig i noe?
Bruk kommentarfeltet! Jeg vil gjerne høre din erfaring med planterom, og legg gjerne lenke om du har skrevet om det.

I neste uke kommer det en bloggpost om å så. Og så krysser jeg fingrene for at det blir tid til å male planterommet i år…

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

49 KOMMENTARER

  1. Gode tips! I min lille byleilighet har jeg dessverre ikke anledning til å ha noe eget rom til spirene. Det blir enten ved vinduet i stua, eller vinduet på soverommet. Og jeg burde ha noe ekstra lys. Så jeg lurer på om det fungerer like bra med en lampe med pære som lysstoffrør? I så fall kan jeg sette en lampe over spirene, for eksempel. Jeg har ikke anledning til å montere noe lysstoffrør der plantene kan stå..

  2. Kjempeaktuelt tema nå for oss som begynner å komme i så-modus. Jeg har satt opp en lang benkeplate i kjelleren med vanlig armatur i kjetting over. Veggen bak benken har jeg tapetsert med alu-folie i håp om at det skal reflektere mest mulig lys. Foran benken har jeg hengt opp et forheng for å beskytte spirene mot støv, da rommet også brukes som snekkerbod.

  3. Jeg har mitt planterom i kjelleren, faktisk et gammelt vaskerom. Dette er praktisk pgs lett tilgang til vann! Rommet er lite, og jeg har montert opp en liten panelovn for de periodene det blir kaldere enn 10 grader. Det er veldig lurt med timer på lyset, slik at det slår seg automatisk på og av, og du slipper å passe på det selv. Jeg måtte koble på ovnen på timer også pga at det ble for varmt selv på det laveste stillet på ovnen! Man må gjøre det lettvint, ikke sant?

  4. Hei Hilde. Det hjelper ikke så mye med ekstra lys til spirene om du ikke kan følge opp med ekstra lys for plantene. Da blir plantene ranglete og da er det bedre å heller vente med å så til våren kommer og lyset er bedre. For å svare direkte på spørsmålet så har jeg ikke personlig erfaring med å bruke vanlig lampe, men jeg mener å ha sett anbefalt på hagegal at man da bruker sparepære, og ikke vanlig glødepære.

    Anne Grete, høres kjempesmart ut med alufolie, jeg har tenkt på det for Beatlesveggen min jeg også, men vil helst ha rommet malt… får se hva det blir til, alufolie er jo definitivt mest lysreflekterende. Høres ut som et kjempefint oppsett du har!

    Krepsemor, der sa du noe! jeg hadde helt glemt å si noe om timer. smart det, takk for tips!

  5. Hei:)..flott og informativt innlegg:))..og høyaktuelt…
    vanlg lyspære gir ikke rette lysstrålene som plantene trenger…(om jeg husker rett)bedre med lysstoffrør…
    Timer er smart tips:))
    God såtid:))

  6. Hei igjen! Ja, det var litt dårlig formulert. Så klart både spirene og småplantene skal få lys – hovedspørsmålet var om det gikk an å bruke en pære i stedet for et lysstoffrør. Og jeg fikk jo svar, takk for det! 🙂 Tror jeg kommer til å prøve med ei sparepære da.

  7. Hei, nyttig blogginnlegg. Her er et tips til:
    Jeg har god erfaring med lystoffrør fra akvariebutikk. De har lysspekteret som er tilpasset for de grønne plantene i akvariet. Har sett stor forskjell både på spirer og på orchidéene på stua etterat jeg byttet fra vanlige lysrør til akvarielys. De finnes i de fleste lengder og går rett inn i vanlige lysrørslamper f. eks fra Ikea ol. Jeg bruker en slike vanlig kontorlamper som du fester på bordkanten.

  8. Wenche, her må det jord til først her, masse drenering er det dog..(fikk ikke fylt jord på all grusen før vinteren kom) Greit vi har noe å pusle med til våren begge to 😉

    Inger Marie, Regner med at du mener glødepærer når du sier vanlige lyspærer, altså sånne runde som skrus inn i klassiske lamper? Det er det jeg også har hørt nemlig, at glødepærer ikke funker. Usikker på hvorfor sparepærerer er bedre, mulig de bare er en variant av lysstoffrør.

    Hilde, det er jo greit å prøve, funker det ikke så er det jo ikke verdens undergang.

    Anne Marte, veldig interessant tips. Hvordan forskjell mener du at du har merket på spirene? Og er du sikker på at det er fordi det er spesiell pære, eller kan det være rett og slett fordi den er sterkere?

  9. Hei igjen…ja jeg er vist dårlig til å formulere meg jeg også:)…riktig.. jeg mener de klassiske glødepærene som ikke gir plantene rette lyskvaliteten…(dette har jo med fotosyntesen å gjøre)Sparepærene kjenner jeg ikke til…
    God helg:))

  10. Kjempefint og informativt innlegg! Driver og lager til planterom nå, så dette var virkelig midt i blinken! Du er så flink!:D
    Ps – morsomt med intervjuet ditt! 😀

  11. Hei og takk for inspirasjon!

    Det med sparepære heller enn glødepære tror jeg enkelt og greit skyldes at sparepære ikke avgir varme, men det gjør glødepæren. Med sparepære blir det lettere å holde temperaturen nede, lysbehovet er jo litt mindre ved lavere temperaturer, som nevnt i artikkelen.

  12. Hei og takk for inspirasjon!

    Det med sparepære heller enn glødepære tror jeg enkelt og greit skyldes at sparepære ikke avgir varme, men det gjør glødepæren. Med sparepære blir det lettere å holde temperaturen nede, lysbehovet er jo litt mindre ved lavere temperaturer, som nevnt i artikkelen.

  13. Har nettopp oppdaget denne flotte bloggen.
    Ville bare tilføye noe til lysdiskusjonen.
    Et dansk foretak,(Fionia Lighting), holder på å utvikle LED-lys tilpasset den enkelte planteart.
    Veit ikke om disse lysa er i salg til almennheten, eller om de fortsatt er på prøvestadiet.

  14. Inger Marie, takk for oppfølging 🙂

    Tigertina, godt å høre

    Bille, interessant forslag.

    Magnus, takk for tips!
    Det finnes flere ulike led-lys nå for planter, men de har alle til felles at det blir temmelig kostbart (investering, bruk er jo rimelig). For hver enkelt planteart høres nå forøvrig morro ut for profesjonell dyrker, for oss amatører må det jo bli veldig overkill.

  15. Har nettopp oppdaget denne flotte bloggen.
    Ville bare tilføye noe til lysdiskusjonen.
    Et dansk foretak,(Fionia Lighting), holder på å utvikle LED-lys tilpasset den enkelte planteart.
    Veit ikke om disse lysa er i salg til almennheten, eller om de fortsatt er på prøvestadiet.

  16. Inger Marie, takk for oppfølging 🙂

    Tigertina, godt å høre

    Bille, interessant forslag.

    Magnus, takk for tips!
    Det finnes flere ulike led-lys nå for planter, men de har alle til felles at det blir temmelig kostbart (investering, bruk er jo rimelig). For hver enkelt planteart høres nå forøvrig morro ut for profesjonell dyrker, for oss amatører må det jo bli veldig overkill.

  17. […] Ulike planter skal sås til ulike tider, og det er ikke lurt å så for tidlig. Det pleier å stå informasjon om såtid på frøpakkene og i nettbutikkene. Dersom du skal så allerede nå så må du gi tilleggslys osv, jeg har skrevet om dette i innlegget om planterom. […]

  18. Lurer på om jeg kan ha spirene på vaskerommet mitt? Det som er under oppføring?
    Spørsmålet er vel hvilken temperatur vi ender opp med der inne.

    Ang lysstoffrør/ sparepære: En sparepære er visstnok et lite lysrør som er «snurret».

    Forutgående år har jeg pleid å fylle spisebordet med alle spirene mine – på ingen måte idéelt, men hva gjør vi trangbodde ellers?

  19. Lurer på om jeg kan ha spirene på vaskerommet mitt? Det som er under oppføring?
    Spørsmålet er vel hvilken temperatur vi ender opp med der inne.

    Ang lysstoffrør/ sparepære: En sparepære er visstnok et lite lysrør som er «snurret».

    Forutgående år har jeg pleid å fylle spisebordet med alle spirene mine – på ingen måte idéelt, men hva gjør vi trangbodde ellers?

  20. Veldig inspirerende blogg!
    Jeg skal til å så jordbær (blomstersmultron fra Impecta) og lurer på om perliten din er finknust? Jeg kjøpte en pakke på plantasjen som var veldig grovkornet, og er redd den ikke funker å ha oppå så små frø…

  21. Takk for en inspirerende og informativ blogg. Er i gang med såing, og de første småplantene er på gang. Har montert armatur med lysstoffrør. Nå lurer jeg på hvor mange timer lys de skal ha?

  22. Hei Bente, jeg har ikke noe eksakt tall på det, tror ikke det er kjempenøye, her blir det 12 timer.

    Eivor, perliten min er alle mulige størrelser egentlig, både finknust og store kuler i en miks. Jeg veit ikke hva som er bra egentlig, men jeg bruker å ha noe av det som er litt mindre størrelse på toppen av pottene (det skiller seg i boksen, de store legger seg øverst).

  23. Takk for svar, knuste den litt og venter nå på spiring. Det kunne ta en til tre måneder, stod det på frøpakken. Tar det så lang tid med dine?

    Jeg kikket etter lysstoffrør på en butikk. Der hadde de noen med gult og noen med hvitt lys, samt ulik mengde watt. Tenkte hvitt er best? Mener å ha lest et sted at det minst må være 35 watt, vet du noe om det?

    Eivor

  24. Hei 🙂 Noen frø tar veldig lang tid, det kommer helt ann på hva du sår. Alt fra tre dager til tre år…

    Når det gjelder om hvitt eller gult lys, og mengde watt så kan jeg ikke svare dessverre. Hvor mye lys du trenger avhenger av hvor høyt over plantene du henger lyset/hvor stor flate du lyser opp, samt hvor varmt det er i rommet. Jeg har 80 cm dypt plantebord, og der henger det fire-seks lysstoffrør i dybden (og sammenhengende bortover), men jeg har veldig varmt planterom og kompenserer med lys.

  25. Takk – ja, selvfølgelig avhenger det av hva man sår, beklager at jeg ikke skrev at det var månedsjordbær jeg lurte på (det stod lenger opp i forrige innlegg fra meg).

    • en måned har det aldri tatt for meg, i år tok det like over to uker på Yellow Wonder, men det kan hende det varierer litt på navnsortene

  26. […] Det er ikke vanskelig å så, og det er stort sett enkelt å få spirer om man holder seg unna de vanskligste sortene, men det er ikke dermed sagt det blir fine planter ut av de små spirene. Det er vesentlig med riktig mengde vanning, men like viktig er det at spirene får nok lys, og det vil si at du enten må skaffe deg ekstrabelysning, eller vente med å så til påske. Les om tidlig sådd og planterom […]

  27. Like aktuell i år som i fjor… Jeg leste denne i fjor også, men hadde ikke noe rom.

    I år skal jeg få lage til rom. Har et par boder jeg kan få velge mellom, den ene er veldig lav under taket (det er et rom under trappa) som holder 7 grader pr nå. Lit kaldt. Ekstralys vil jo varme opp noe vil jeg tro, men tror ikke der er stikk-kontakt, lysbryteren til rommet er på utsiden. Tror dette egner seg bedre som oppbevaringsbod for kasser med ting.

    Neste alternativ er boden hvor vi har fryseren, det er hyller over denne, som inneholder…. rot. Jeg har mannens tillatelse til å rydde bort rot og henge opp lys, eller sette opp ei ny hylle ved siden av fryseren, problemet er at det blir forran døra ut, som ikke brukes, men trekker litt. Vi har jo planer om å tette den igjen da, men… det har visst ikke blitt gjort. Dette rommet holder pr i dag 8 grader, men 1) der er stikkkontakt og 2)der er en panelovn på veggen, så dette er nok mer veien å gå.

    Tredje alternativ er gjesterommet. Dvs, det er mye flyttekasser der enda, men i teorien er det gjesterom. Det holder litt høyere temp, trodde jeg, men kontrollmpling viste visst 6,5 akkurat nå… Dette rommet har i motsetning til de to andre vindu, men vil kreve absolutt mest jobb. Jeg tror det blir fryserboda i vinter, så får vi se om jeg endrer til neste år.

    Det var i alle fall nyttig å lese gjennom denne i år igjen.

  28. Tara, så flott å høre at du har glede av posten 😀 Alltid gøy med slik tilbakemelding. Ut fra hva du sier så høres fryserommet best ut ja, Om du er redd for trekk så kan du rett og slett teipe over sprekkene rundt døren… hehe, det kan hende det hjelper om trekken er ille nok.

  29. Takk for masse god info om planting og såing. Setter veldig stor pris på bloggen din, og gleder meg til å se hvordan det blir med hagen din nå når det våres. Også har jeg et spørsmål du kanskje kan svare på: Jeg lurer på om det er mulig å bruke led-lys i stedet for lysstoffrør? Eller er det kanskje ikke kraftig nok lys?

  30. Hei Tonje 🙂
    Det er ikke noe i veien for å bruke LED lys til plantene, faktisk selges det nå endel dedikerte plantelys som er i LED. Men, som du selv sier, det må være sterkt nok, og jeg veit ikke hvor mye futt det da trengs, dessverre.

    Flott at du liker bloggen!

  31. Hei Tonje 🙂
    Det er ikke noe i veien for å bruke LED lys til plantene, faktisk selges det nå endel dedikerte plantelys som er i LED. Men, som du selv sier, det må være sterkt nok, og jeg veit ikke hvor mye futt det da trengs, dessverre.

    Flott at du liker bloggen!

  32. Et lite tips til alle som har dårlig plass: To Ivar-hyller fra Ikea er akkurat brede nok til at de lengste lystoffrørene får plass til å henge under hyllene. Med ca. 40-50 cm fra lyset ned til plantene, blir det plass til såbrett, kasser og minidrivhus i tre høyder – det gir god utnyttelse av plassen! Et annet tips hvis man har litt lite lys er å tørke burot om høsten, og dusje småplantene med burotvann (ca. 1 ss tørket burot i 1 liter vann): Burot inneholder veksthemmende plantehormoner, og bremser derfor den strekningsveksten som ofte er resultat av for lite lys – plantene blir lange og strantne. Dusjingen påvirker ikke rotutviklingen, så dette gir lubne, flotte småplanter med et godt rotsystem. Så får man heller tåle at alle tror man er spik sprø når man går rundt og plukker burot 🙂

  33. Hei. Jeg skal lage et lite vekstrom for ca 5 planter. skal kjøpe lystoffrørsarmatur, men hvor mye watt skal det være? hva har dere? og hvor er det billigst å kjøpe dette?
    har også hørt om folk som bruker aquarium lysrør. skal visstnok være bra for vekst av planter. Noen som har erfaring med det?

  34. Denne bloggen din er helt unik. Alltid mye å lære og veldig gode tips. Nå lurer jeg på Hvor du har kjøpt det store (og geniale) plantebrettet? Må være herlig å bare behøve å «hive oppi en bøtte vann» i ny og ne 😀

    • Hei Edith, så hyggelig at du liker bloggen!
      Dessverre så har jg ikke godt nytt til deg, jeg kjøpte de brettene på Grønn Fokus men de fører de ikke lengre.

  35. Hei! Tenkte å komme med et tips! Jeg kom over et akvarium som hadde sprekk i ene siden men ellers var helt fint. Fikk det gratis. Kjøpte topp med armatur og har nå et flott herbarium (herbs/urter

  36. Heisann! Tips til brett for til å ha under boksene man sår i, er slike skobrett. Størrelsen er ca 35 x 75 cm og har en passe kant rundt. Kjøpes både på Ikea og Europris

  37. […] så er det helt nødvendig med tilleggsbelysning. Det er ikke nok med bare en solrik vinduskarm. Jeg har skrevet litt om belysning her, og andre tips for å dyrke i vintermånedene. – Vokseplass ute: Skal du lykkes med chilli så trenger de sol og varme. Det er best med drivhus, […]

  38. Hei!
    Omtrent når er det nok lys ute til å fjerne plantelys og la plantene leve på vanlig dagslys ( i vinduskarm) fram til utplanting?

  39. er bedre med led uv, koster 12 kr på ali + lys ute. jeg har mye tobaksplanter. de står langt inne huse,der det er lite dagslys
    de har en uv led lys hengene over, som gir et litt under et minimum av vækst vilkår. men gir man de gjødsel i tilleg øker man standaren litt.

  40. Hei. Jeg har begynt å plante endel forskjellige urter og grønnsak. Også har jeg funnet ut at det går an å bruke våtrom/badet til å kan dyrke i. Men jeg har også funnet ut at jeg har gjort noen små feil for plantene vokser sakte opp. Men det er agurk planten som begynner å gi litt etter nå. Bladene begynner å bli tørre å jorda er fortsatt våt, hva kan jeg gjort feil?
    Mvh Thomas Visthus

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her