Liste over grønne utdannelser:

Liker du å holde på med planter og har tenkt litt på om det kanskje var noe å jobbe med? Har du noensinne lurt på hvilken grønne utdannelser som finnes og hva de ulike yrkene innebærer? Da er dagens bloggpost noe for deg!

Dette er en liste over grønne utdannelser i Norge, den er muligens ikke komplett men det var så langt jeg kom tidligere i år og nå må den nesten ut skal den få gjort noen nytte for seg… (hadde helt glemt det vekk gitt). Jeg blir glad for tips om du ser noe mangler.

Vær oppmerksom på at noen av de utdannelsene jeg omtaler her både er å få som «vanlige» videregående, og som voksenopplæring i både i heltid og deltid. Voksenopplæringen  har skolepenger og er ikke bundet av samordna opptak osv, (så ikke samme søknadsfrist).

Videregående skole/utdanning:

Gartner, videregående skole. Yrkesbeskrivelse hos utdanning.no
«Vanlige arbeidsoppgaver for gartneren er produksjon av planter og planteprodukter, vedlikehold av planter i grøntanlegg, samt planlegging, logistikk, markedsføring og salg.»

Anleggsgartner, videregående skole. Yrkesbeskrivelse hos Utdanning.no
«Som anleggsgartner jobber du med nyanlegg, drift og vedlikehold av alle typer grøntanlegg. Ofte jobber du også sammen med en landskapsarkitekt. Du benytter deg mye av naturmaterialer som jord, planter, stein og tre.»

Blomsterdekoratør, videregående skole. Yrkesbeskrivelse hos Utdanning.no,
«Blomsterdekoratøren lager blomsterprodukter til ulike arrangementer og begivenheter; dekorasjoner, kranser, brudebuketter, bårebuketter osv. Som blomsterdekoratør er du også butikkarbeider, og har kundebehandling og markedsføring som en del av arbeidsoppgavene.»

Agronom, videregående skole. Yrkesbeskrivelse hos Utdanning.no
«Agronomer arbeider praktisk med mange ulike arbeidsoppgaver knyttet til driften av en gård. Dette inkluderer arbeid med planter, dyr, maskiner og redskaper i landbruket»

.

Fagskoleutdanning
Fagskoleutdanning å legges ovenpå fullført yrkesutdanning, har status på samme nivå som høyskole.
Krever relevant videregående utdanning (fagbrev) eller realkompetanse (arbeidserfaring).

Aborist, fagskole.
«Arboristutdanningen gir deg grunnlag for å arbeide med tre på alle nivå i alle typer anlegg»
Tilbys fra Hjeltnes Vidaregåande skule, les mer der.

Anleggsgartnertekniker
Videreutdanning for anleggsgartner
Tilbys av Vea, les mer der

Park og hagedrift
Videreutdanning for gartneren/anleggsgartner. Gir spesialkompetanse innen planlegging, etablering, drift og skjøtsel av hager og parkanlegg.
Tilbys av Vea, les mer der

Historisk grønntalegg
Videreutdanning for gartner og anleggsgartner. Gir deg kompetanse til å forvalte historiske grøntanlegg samt være delaktig i utvikling av slike.
Tilbys av Vea, les mer der

Botanisk design
Videreutdanning for blomsterdekoratøren
Tilbys av Vea, les mer der

Eksperimentell formgivning
Videreutdanning for de innen design og håndverksfag, de lærer å bruke botanisk materiale til å lage ulike arbeider. (dekorasjoner.)
Tilbys av Vea, les mer der

 

Høyskole/universitet:

Landskapsarkitekt, universitetsutdannelse. Yrkesbeskrivelse hos utdanning.no
«En landskapsarkitekt tegner og planlegger utearealer. Som landskapsarkitekt kan du arbeide på flere nivå i arealplanlegging utendørs.»

Diverse:
Naturforvalter, bachelor og master
Biolog, bachelor og master
Botaniker: bachelor og master
Plantevitenskap, bachelor

.

Skoler som leverer voksenopplæring:
(tar i mot elever utenfor det offentlige systemet)

* Vea
* Hjeltnes
* Natur vgs.
* Hvam
* BLOK
* Har du tips? (Gartner, anleggsgarner, blomsterdekoratør ol er interessant, agronom er litt på siden sånn egentlig)

Det er mer informasjon å finne på Vilbli.no, Utdanning.no og Naturbrukskolene

Jeg blir glad for tips til skoler og utdannelser jeg ikke har fått med, og del gjerne generelle erfaringer i kommentarfeltet!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. Hei

  Du har Gjennestad og Dømmesmoen som også er gartnerskoler. Dømmesmoen ligger ved Grimstad om jeg ikke husker feil. Gjennestad mellom Tønsberg og Sandefjord. Jensvoll har du også den ligger rett utenfor Drammen. Har selv gått 1år på Jensvoll og to år på Hjeltnes. Herlig tider:) Vet ikke om de alle har voksenopplæring men en titt innom på sidene deres viser nok det. En flott utdanning.

  Anne

 2. Takk for tips Anne 🙂
  Gjennestad har jeg vært innom uten å finne noe om voksenopplæring. Dømmesmoen ser ut til å være lagt ned dessverre.
  Jensvoll er nå slått sammen med en annen skole og blitt til Lier Videregående. Jeg greier ikke se noe om voksenopplæring hos de heller.
  – skal se om jeg har overskudd til å sende gjennestad og lier en epost med forespørsel, så får jeg avklart.

 3. Du kan kanskje ta med noe om nettbaserte tilbud? I England finnes det et enormt utvalg, med mer eller mindre kombinasjoner av weekendkurs på stedet. Sikkert mye useriøst, men endel er RHS-approved, så de kan man kanskje tro litt mer på? Jeg mener jeg har sett annonser for slike ting fra Norge også? Og Tyskland har sikkert lignende tilbud. Kombinert med en liten praktikantjobb kan jo noe slikt kanskje være greit å ha på CV’en?

 4. Hei Calypso 🙂
  Finfint innspill. Om noen har tips til (utenlandske) nettstudier så blir jeg veldig glad for tips til det! Jeg har tenkt på at jeg skulle lage en slik liste for hagedesignutdannelser, men har ikke kapasitet til å gjøre stor resach denne våren dessverre.

 5. hm, forresten, det er jo ikke en sak for hele næringen, det er en spesifikk skole. oki, da flytter jeg den ned på skoleoversikten for voksenopplæring.

 6. «Gardeners World», og sikkert andre hageblad, har mye annonser (små rubrikkannonser) om slikt, mye hagedesign, men også endel artige nisjeutdannelser. Det som er direkte i regi av RHS (Wisley Gardens)finner du sikkert på sidene deres.

 7. Husker når jeg var ung (yngre?) og drømte om å bli agronom.. Heldige dere som leser dette innlegget og kan velge utdannelse på øverste hylle.. følg drømmene folkens!

 8. Kan anbefale plantevitenskap på Ås, altså, men blir jo ikke helt det samme lenger, når ikke det førte året er på Dømmesmoen. 🙂 Så bra denne oversikten ble – nå kan vi hagegale rekurtere flere nå! 🙂

 9. calypso, fine tips, takk. Det blir ikke at jeg sjekker det nå som sagt, absolutt ikke kapasitet til det nå, men etterhvert (sensommer kanskje) så blir det nok en bloggpost om det (om ikke noen andre føler seg kallet innen den tid da)

  Aina, drømmer skal følges, men også realitetsorienteres. Mange starter nok en utdanning med veldig begrenset kunnskap om hva yrket innebærer (og jobbmuligheter). Men det hjelper jo på å få greie på hva slags utdanninger som finnes, (og det er altså derfor jeg har lenket til yrkesbeskrivelsen på utdanning.no, selv om det kun er en liten fragment av hva man trenger å vite)

  Isabella, takk for det 🙂

  Anne Kari, Ås har jeg hørt bare fine ting om 🙂 (hehe, og jada, det heter ikke UMB i mine ører altså, Ås, eller like gjerne Landbrukshøyskolen 😉 )

 10. Hvis leserne dine tar hvert sitt fylke så ville det raskt bli en grei oversikt. Slik jeg leser Lier vgs nettside: http://www.lier.vgs.no/Modules/Default.aspx Så tilbys det ikke lengre noen grønne fag der.

  Det gjør det fortsatt på Rosthaug videregående skole http://www.rosthaug.vgs.no/Modules/studietilbud.aspx?ObjectType=Article&ElementID=4592&Category.ID=5639&Itemid=1703&News=5617&ThemeID=5639,
  på Ål vidaregående skule http://www.al.vgs.no/Modules/studietilbud.aspx?ObjectType=Article&ElementID=9449&Category.ID=4088&Itemid=2265
  og på Kongsberg videregående skole http://www.kongsberg.vgs.no/Modules/studietilbud.aspx?ObjectType=Article&ElementID=4397&Category.ID=2305&Itemid=1297&NewsID=5869&ThemeID=2305

  Dette er tilbud for vanlig videregående skole i Buskerud. Jeg vil tro at alle de andre fylkeskommunene har like grei informasjon om ulike former for voksenopplæring som denne: http://bfk.no/Tjenesteomrade/Utdanning/Skoletilbud/Voksenopplaring/

  Utover det tilbyr nok noen av skolene helgekurs eller sommerkurs, men da er de initiert av skolen/ansatte der. Slike kurs blir selvsagt annonsert.

  • Hei Åshild! Så flott en kommentar da! Den hadde blitt spist av spam-sjekkeren, derfor så jeg den ikke før i dag. Takker for oppdateringen!

 11. Hvis leserne dine tar hvert sitt fylke så ville det raskt bli en grei oversikt. Slik jeg leser Lier vgs nettside: http://www.lier.vgs.no/Modules… Så tilbys det ikke lengre noen grønne fag der.

  Det gjør det fortsatt på Rosthaug videregående skole http://www.rosthaug.vgs.no/Mod…,
  på Ål vidaregående skule http://www.al.vgs.no/Modules/s
  og på Kongsberg videregående skole http://www.kongsberg.vgs.no/Mo

  Dette er tilbud for vanlig videregående skole i Buskerud. Jeg vil tro at alle de andre fylkeskommunene har like grei informasjon om ulike former for voksenopplæring som denne: http://bfk.no/Tjenesteomrade/U

  Utover det tilbyr nok noen av skolene helgekurs eller sommerkurs, men da er de initiert av skolen/ansatte der. Slike kurs blir selvsagt annonsert.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her