Hvordan få primula til å trives

Nå fylles butikkene opp med vårlige primulaer i alle farger. Dessverre er den ikke lettest å lykkes med, rett og slett fordi primula er en vårblomst og egentlig synes det er for varmt og tørt inne. Men med litt omsorg så kan den stå en stund.

Du trenger ikke følge alle tipsene her, det viktigste er jo at du koser deg med blomstene dine! Men jo flere du følger jo bedre suksess vil du nok få 😉

hvit primula

Slik steller du primula:

 • Primula liker høy luftfuktighet og liker ikke å tørke ut. Sett den på oasis (blomsterskum, fås hos blomsterhandler) i en bolle/fat. Oasisen gjør at den kan drikke så mye den vil og du slipper å vanne hele tiden, og vannbadet danner godt mikroklima.
 • Ikke sett planten i sydvent vindu i solsteika eller over radiator, det tørker den ut.
 • Primula liker å ha det kjølig, så den vil trives best i gangen eller på soverommet (eller ute om det er mildt nok). Den kan jo godt stå på stua, men den blir altså finest i gangen.
 • Jo mer dagslys de får, jo lengre er de fine.
 • Plukk av avblomstrede blomser og ekstra bladverk underveis, det gir lengre blomstring.

primula

Bonustips:

 • Når planten er avblomstret så kan du sette den kjølig og prøve å holde liv i den frem til våren. Når det er jevne plussgrader kan den få flytte ut i hagen og med litt flaks så kommer den igjen til våren 🙂
 • Husk på å pakke inn planten før du går ut av butikken med den. Den har vokst opp i beskyttet miljø og tåler ikke overgangen til minusgrader eller nestenminusgrader. Primula kan faktisk tåle litt frost, men da må den herdes først, gradvis over minst en uke.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

26 KOMMENTARER

 1. Takk for gode tips, Anne! Jeg klart å holde noen i live før, og prøver igjen i år. Det som er mest vanskelig er når dem er avblomstra og man setter dem bort, for da glemmer jeg dem 🙁

  Ønsker deg en fin søndagskveld!

 2. Uimotståelige. Jeg faller igjen og igjen og igjen…for fristelsen. I fjor begynte de å blomstre på nytt ganske så raskt etter at de kom ut, og de fortsatte til snøen kom. Skikkelige stayere.

 3. Primula er noe av det mest vårlige og koselige av alle blomster synes jeg. Har 7 stykker her nå. Stående på oasis som du også tipser om. Litt synd at de flotte fargene blir veldig blasse på de nye blomstene som kommer, men det får gå. Gule holder seg nesten best da de blir bare lysere gule. Tok inn en gul som sto i full knopp igjen rett før frosten i høst. Den blomstret lenge inne og står nå på vent på vaskerommet i håp om at jeg klarer å overleve den til våren og den kan plantes ut igjen. Super hyggelig blogg du har, med mange gode tips. 🙂

 4. Jeg synes også det er en fryd med primulaen nå. Jeg liker best den lyse gule fordi den lukter litt som den ekte primulaen – den norske Liblomsten. Har bare sett den i Mandal. Snart er det vår – og tusen takk for den gøyale konkurransen. Endelig har jeg noe å blogge igjen 🙂

 5. vivi, joda, jeg kjenner til den, men her går de på planterommet så da er det enklere å passe de.

  Anne, det er jo instant vår da!

  Elly, duverden, slike planter kan man like 🙂

  Anne Grete, det med at de blir blasse regner jeg med kommer av at de ikke får nok lys, ikke helt sikker, men tror det. Så morsomt at du tok inn en fra hagen og fikk den til å holde, og takk for hyggelige ord om bloggen!

  Hanne, jammen nå skal jeg altså bort og sniffe på primulaene mine, har ikke tenkt på at de dufter.

 6. vivi, joda, jeg kjenner til den, men her går de på planterommet så da er det enklere å passe de.

  Anne, det er jo instant vår da!

  Elly, duverden, slike planter kan man like 🙂

  Anne Grete, det med at de blir blasse regner jeg med kommer av at de ikke får nok lys, ikke helt sikker, men tror det. Så morsomt at du tok inn en fra hagen og fikk den til å holde, og takk for hyggelige ord om bloggen!

  Hanne, jammen nå skal jeg altså bort og sniffe på primulaene mine, har ikke tenkt på at de dufter.

 7. Hej Anne.

  Jag har lyckats med flera Primulor.
  Jag planterade ut de i trädgården och de har överlevt flera år och blommar rikligt.
  Så ditt tips fungerar verkligen.

  Jag har zon 5 här där vi bor.
  Västerbottens kust.

  Ha en bra dag

  Tack för en trevlig tävling också:o)

  Gunilla

 8. Jeg kom lige fobi.
  Gode billeder.
  Primula er en smuk plante.
  Jeg har for nylig købt en hvid Primula til køkkenbordet. Dejligt med lidt forår i huset.
  Tak for kigget.

 9. Hei.

  Ja, primulane lyser skikkelig opp etter at jula er overstått. Hvis ikke jeg har misforstått Plantasjen sine sider om Primula, så er det en staude som en kan ha ute i hagen, og som også kalles for Kusom, som kommer igjen år etter år.

  Ha en fin mandag.

  Du har en flott blogg med masse gode tips og råd.

 10. All primula er ikke kusymre, men ja, kusymre er en primula 🙂
  Og ja Christine, du kan få disse blomsterbutikkprimulaene til å overvintre ute (om en ikke bor i for tøft klima).
  Hyggelig at du liker bloggen!

  Landbohaven, det er fint med juksevår, ute laver snøen ned, men det er jo bare et pent bakteppe for primulafargene på stuebordet 🙂

  Gunilla, så flott at du har samme erfaring med primula.

 11. Hej Anne.

  Jag har lyckats med flera Primulor.
  Jag planterade ut de i trädgården och de har överlevt flera år och blommar rikligt.
  Så ditt tips fungerar verkligen.

  Jag har zon 5 här där vi bor.
  Västerbottens kust.

  Ha en bra dag

  Tack för en trevlig tävling också:o)

  Gunilla

 12. Hei.

  Ja, primulane lyser skikkelig opp etter at jula er overstått. Hvis ikke jeg har misforstått Plantasjen sine sider om Primula, så er det en staude som en kan ha ute i hagen, og som også kalles for Kusom, som kommer igjen år etter år.

  Ha en fin mandag.

  Du har en flott blogg med masse gode tips og råd.

 13. All primula er ikke kusymre, men ja, kusymre er en primula 🙂
  Og ja Christine, du kan få disse blomsterbutikkprimulaene til å overvintre ute (om en ikke bor i for tøft klima).
  Hyggelig at du liker bloggen!

  Landbohaven, det er fint med juksevår, ute laver snøen ned, men det er jo bare et pent bakteppe for primulafargene på stuebordet 🙂

  Gunilla, så flott at du har samme erfaring med primula.

 14. […] Jeg er saktens overveldet over at den Primulaen Kjærligheten kjøpte med hjem for 2 uker siden fortsatt lever! Jeg har aldri hatt en Primula så lenge, men har gjort et par ting jeg ikke har gjort tidligere og det ser ut for at det gjorde susen. Primulaen står på en våt oasis, og så kniper jeg av hele stilken når blomsten er vissen. Tipsene har jeg funnet på Moseplassen. […]

 15. Det er den gule som dufter, må alltid ha en gul. Noen fortviler fordi de bare klarer å holde liv i primula i bare 2 uker. En trøst, de varer ikke stort lenger i blomst, så du har greid det……….. ;-). En herlig vårblomst. Flott med noen sesong blomster. Da har vi noe å glede oss til.

 16. Har klart å holde liv i 3 stk og de burde nå plantes ut, men…… Har hatt flere primulaer før og de har dødd i bedet. Hvordan vil de ha det ute ang voksesmerter. Bor på Hvaler sone 2

  • Hei! Jeg er litt usikker på hva du lurer på, men ja primula kan greie uteværet på Hvaler nå, men de må herdes godt først, så bruk litt over en uke på å venne de til både sol, vind og kulde ved å ha de ut på dagen og inn på natta i starten, og i skyggen og lunt hele tiden.

 17. Tak for det gode råd. Kan så godt lide de små forårsbebuder. Men har aldrig kunne få dem til at leve. Nu vil jeg ud og købe nogen.

 18. Hei Anne, takk for en fantastisk inspirerende blogg! Håper ikke dette er for off topic, men nå om vinteren lurer jeg på om du har noen tips om belysning for å få inneplanter til å trives i løpet av vinteren? Har flyttet fra en veldig lys leilighet til et hus som har vesentlig mindre dagslys, og merker at vinteren sliter skikkelig på inneplantene mine. Jeg jobber med en belysningsplan som vil fungere for vinterhalvåret, og har bestilt to typer vekstlyspærer som går i vanlig lampesokkel (2700,k og 6400k), og planlegger å samle plantene i klynger i de mørkere delene av rommene for så å belyse dem med dette sterke lyset for både å gi dem en boost og samtidig lyse opp de vanskelige delene av rommene. For så å bruke dagslyset det halvåret hvor det er tilstrekkelig. Jeg tenker altså ikke på belysning av vekstrom, men i vanlige stuerom. Gir dette mening? Har du noen erfaringer å dele?

  • Hei 🙂
   Jeg har ingen erfaring å dele, men det kan hende jeg har litt kunnskap å dele etterhvert. Jeg sitter nemlig og vurderer lyskvalitetene i den nye leiligheten, og ser at der jeg helst vil ha planter er det ikke nok lys til at de vil trives.

   Det kan dog ta en måned før jeg har noe fornuftig å komme med, innen dess har du vel ordnet deg vil jeg tro.

   Ett lite stjernetips har jeg dog nå: Sett lyset på timer og blast plantene på natten, og/eller når du er på jobb. Da kan du ha sterkt lys som er farget uten at det er generende for deg.

 19. Hei på du Anne 🙂
  Når det gjelder kusymre Primula vulgaris(vanlig primula) primula betyr «den første om våren» vist nok.
  Den er en skikkelig tøffing av en plante, med mange bruksmåter fra gammelt av.
  Den har en medisinsk virkning, da den er rik på saponiner, salisylater(aspirin), fenolglykosider, flavonoider og eterisk olje. Den har blitt brukt til å helbrede Hoste, bronkitt, luftveisplager, søvnproblemer, angst, nervøsitet, hodepine, gikt, revmatisme, sår hud, kuttsår, nervesmerter, leddsmerter, såre øyne og rynker.
  Så den er ganske så snedig .
  Når det gjelder blomsten, kommer den gjerne i 2 farger, gul og rosa i vill tilstand.
  Primulaen vi får i butikk som ligner kusymra, er ofte en krysning mellom den gule og rosa vill blomsten og andre varianter innen for primula slekten. Og de finnes det mange av.!
  Det finnes over 500 ulike arter av primula. Mange av disse stammer fra mer tempererte områder på den nordlige halvkule. Over halvparten av alle kjente arter hører hjemme i Himalaya.
  Primula er en planteslekt i nøkleblomfamilien, Primulaceae.
  Primula er en urteaktig staude med vakre grønne blader.
  Vi finner primula arter i stor fargeskala fra hvit til solgul, fra knallblå over til lys fiolett og fra rosa over til dyp rød. Primulaene er flerårige og trives godt i hagen.
  Primula vulgaris er den vanligste stueplanten, men også syrinprimula (P. malacoides) og begerprimula (P. obconica) selges det mange av.
  Blomstene hos begge disse artene sitter samlet i kranser.
  Hos Primula vulgaris kommer blomstene opp èn og èn fra midten av bladrosetten.
  Vanligvis blir primulaen 15-25 cm høy, men enkelte arter kan bli opp til 90 cm.
  Primulaer er enkle å plante. Grav et hull som er stort nok så røttene ikke bøyes, fyll på med jord, og vann godt. Enklere kan det ikke bli.
  Jeg planter mine butikkjøpte primulaer rett ut i bed etter blomstring i slutten av januar ,begynnelsen av februar, så lenge det ikke er skikkelig frost, noen ganger sitter det igjen noen blomster eller 2, men det gjør ikke så mye. Ut må og skal de!
  Og det går oftest helt fint, plantene tåler en trøkk, de kan miste noen blader underveis, men rota er evig takknemlig når maisola begynner å varme, da går det ikke lang tid før de blomstrer så fint, og humla takker og bukker 🙂
  så har man hage , og plass til primulaer så plant dem gjerne ut , de trivs faktisk aller best der 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her