Slik sår du frø:

Lyst til å så? Dagens bloggpost er til de som har lite eller ingen erfaring med å så. Jeg forklarer hvordan så, hva du trenger, og noen begrep. Det å så inne kalles å fordrive og det er det jeg forklarer i dag. Du kan også så direkte ut i bed på våren, les om det her.

VIKTIG:
Ulike planter skal sås til ulike tider og det er ikke lurt å så for tidlig. Det pleier å stå informasjon om såtid på frøpakkene og i nettbutikkene. Dersom du skal så før april nå så må du gi tilleggslys, lys gjennom vindu er ikke nok, og også etter april vil tilegslys gi bedre resultat. 

Slik gjør du det

 • Ha jord i potter, slå gjerne pottens underside mot bordet slik at jorden kompakteres noe.
 • Er jorden du sår i veldig tørr, vann den før du sår
 • Det står på frøpakken hvor dypt frøene skal sås. Ikke så de for dypt! For noen frø så skal det kun et tynt lag med jord eller sand på toppen. Trykk litt forsiktig på jorden etter at du har sådd slik at den pakker seg rundt frøet.
 • Dusj vann over, eller vann veldig forsiktig
 • Frøene spirer best om de får et lite minidrivhus over seg slik at jorden ikke tørker ut. Dette kan være et kjøpt minidrivhus, eller en klar plastpose.
 • Frøene spirer best om de står varmt, gjerne på baderomsgulvet (med mindre noe annet står på frøpakken, noen frø skal ut i kulden først for å stratifiseres)
 • Følg med. Når det har kommet spirer så flytter du potten til ett lyst sted. Du kan vente en par dager om det er veldig ujevn spiring, men ikke vent for lenge, da vil spirene strekke seg og bli svake dårlige planter!
 • Når frøspirene har vokst seg til så skal de prikles (dersom du har breddsådd), prikle har jeg forklart i video
 • Når småplantene har fått litt størrelse så kan de toppes, toppe har jeg forklart her.

blodbegerspirer

Kjekt å vite:

Jord:
Det er å få kjøpt en jordtype som heter såjord. Såjord er jord hvor det er blandet inn sand, den er ikke gjødslet og det er ikke så mye grovt materiale som det kan være i en vanlig jordsekk. Det er mye sand i såjorda, det da gir meget god drenering, noe som er en fordel for frøspirene for de er skjøre for vannmengder og det kan fort bli for mye.

Får du ikke tak i såjord så kan lage din egen ved å blande sand eller perlite inn i den jorden du har. Eller så i vanlig jord og bare være litt forsiktig med vanningen.

Perlite:
Dette er et luksusprodukt, ikke nødvendig!
Perlite er de hvite kulene dere ser i såpottene mine. Jeg synes de er supre for å gi jevnere fuktighet i såpottene og ettersom jeg kun bruker det når jeg sår så går det lite av det. Jeg blander litt i jorden, og strør det ofte på overflaten.

Vanning:
Såpotter trenger veldig lite vann. Du vanner forsiktig når de er nysådd, og så kan du løfte på potten etter noen dager og kjenne om den har blitt lett. Vanner du for mye så blir plantene svake og du kan få utøy og sykdom. Vann helst nedenfra, det vil si at du heller vann på et brett som pottene står på, og så løfter pottene av når de har trukket opp vann.

Potter:
Du kan så i akkurat det som passer for deg! Rømmebeger eller druebokser eller melkekartonger eller doruller.
Jeg sår ofte i vanlige potter.
Jeg unngår torvpotter. Litt fordi jeg unngår alle torvprodukt, men mest fordi de mygler lett. Det gjør også doruller og annet laget av papir.

Plastpose/minidrivhus:
Når du har sådd så er det for de fleste frø en fordel å lage et miniklima med jevnere fuktighet. Dette gjør du enklest ved å tre en plastpose ned over potten så den står opp som et lite telt, og lage et lite hull i toppen. Du kan også bruke minidrivhus.

Krav til lys og temperatur:
Dette kan være individuelt, men de aller fleste frø foretrekker å stå varmt når de skal spire. Da spirer de fortere og flere av de spirer. Mange setter de på varmekabler på gulvet på badet, men det er ikke noe must.. Noen frø må ut i kulden først får de får til å spire, dette står isåfall på pakken.

Når de har spirt så må de flyttes kaldere og lysere! Jo mer lys du kan tilby, jo varmere kan det være i rommet. Jeg ville dog ikke hatt det kaldere enn 15 grader, da vokser plantene sakte.

Tilleggslys: Lys som markedsføres som plantelys har mer av det «nyttige» lyset, og er å foretrekke. Utover det så bør det stå på lyset hvor langt over plantene det skal monteres, og hvor stort areal det da dekker. Følg det!

Frø:
hehe, jupp, du trenger frø for å så 😉
Du kan kjøpe frø på hagesenter, på nettbutikk, bytte med venner eller hente i eget lager. Husk, gamle frø spirer gjerne i mange år, ikke kast en frøpakke selv om den er fem år gammel. Trolig spirer endel av frøene uansett, og det er verdt å prøve.

Du finner en oversikt over nettbutikker med frø her:

Tidspunkt:
Frøpakkene har en tidsanvisning for når frø bør såås, følg den med mindre du får andre helt konkrete råd. Tidlig såtidspunkt er satt fordi noen planter trenger lang tid på seg for å utvikle seg tilstrekkelig for sommersesongen. Om du sår frø på vinteren så pass på at du har et tilrettelagt plass for småplantene, dersom de får for lite lys så blir det planter, men det blir svake og ganske ubrukelige planter…

Begrep:

 • Breddeså vil si at vi strør mange frø i en potte, og når frøene har spirt og blitt en viss størrelse flyttes de over i egne potter.
 • Singelså (det er mulig det ikke heter akkurat det på gartnerspråk), er når du sår ett og ett frø pr potte. Det er ofte greiest å breddeså de små frøene, mens litt større frø og frø som ikke liker å prikles sår vi en og en.
 • Direkteså er når man sår direkte ut i hagen der hvor plantene skal vokse.
 • Prikle: Når en flytter små spirer/planter som er breddesådd over i egne potter
 • Plante om/ potte opp er når du lar plante få større potte å stå i
 • Toppe: Å knipe av toppen på planter slik at den busker seg
 • Stratifisere: Å manipulere frøene slik at de spirer, det vanligste er kuldestratifisering hvor såpottene settes ut på vinteren.

Det aller meste innen hage består av å prøve seg frem, og det er mange veier til Rom og sjeldent to streker under svaret. Det er alltid nyttig å høre hvordan andre hagere sår så jeg blir veldig glad for innspill!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

45 KOMMENTARER

 1. Flott oversikt Anne. Jeg lyktes med sådden for første gang i fjor og føler at jeg begynner å få litt dreisen på det nå. I denne innføringen står det meste man trenger for å lykkes så her er det bare å følge Annes råd for dem som ikke har våget å prøve seg før.

  Selv er jeg begeistret for mini drivhusene til Nelson garden «Minidrivhus pluggbox» (http://www.nelsongarden.no/ – det gikk ikke å linke direkte). Fint mikroklima, renslig, og enkelt å potte om. Det eneste man må huske på med disse er at man bare sår en sort i hvert drivhus. Ofte har man ikke så mange som 49 frø (det er det man får plass til i pluggboksen), og i fjor sådde jeg flere typer i en boks. Ulike frø har ulik spiretid, så man risikerer at de som spirte først blir lange og slengete før man kan sette boksen på et kjølig lyst sted/planterommet.

  Ellers vil jeg tro at disse minidrivhusene egner seg godt til stiklinger, men det har jeg ikke prøvd selv enda.

  God sådd allesammen!

 2. Takk for veldig oversiktelig og inspirerende såtips !
  jeg har stelt pelargoniene mine i dag, tatt stiklinger og ompottet de som trengte det. Synes jeg kjenner selv hvor godt det gjorde for plantene:))

 3. Takker for grundig innegg og inspirerende tips! Vi har frøposer, men jeg har en tendens til å glemme dem, eller ikke ha ting som skal til (eller navne hva som er sådd…)

 4. takketakk for tilbakemelding på posten, flott å høre at den er til nytte, og godt å høre at andre er enig i hvordan jeg har beskrevet det.

  Takk for tips Villvina 🙂

  Bente, flinkingen! Sånn er stas å ha gjort 🙂

  Merete, hehe, typisk det 😉

  Gitte H, takk for takken 🙂

 5. Flott bloggpost du har laget her. Dette kan være det som skal til for at man tør å prøve seg på såing, hvis man er litt usikker. Punktet med merkelapper kan jeg skrive under på: Merk såpottene med en gang, du husker ikke så godt som du tror (i allefall hvis du sår flere ulike sorter).
  Fantastisk respons på konkurransen din denne gangen. Her har du truffet blink!

 6. takketakk for tilbakemelding på posten, flott å høre at den er til nytte, og godt å høre at andre er enig i hvordan jeg har beskrevet det.

  Takk for tips Villvina 🙂

  Bente, flinkingen! Sånn er stas å ha gjort 🙂

  Merete, hehe, typisk det 😉

  Gitte H, takk for takken 🙂

 7. hehe, Mariann, har litt personlig erfaring på det der jeg også… Og så står man da der og klør seg i hodet over noen ukjenkjennelige små spirer man ikke veit om man vil ha 3 prikleplanter eller 30 prikleplanter av..

 8. Hei!
  Jeg har sådd i flere år, men har i år forsøkt meg på å sette noen i kjøleskap før jeg tar dem inn i romtempratur. Det som uroer meg litt er at noen av pottene fra kjøleskapet så ut som om de hadde mugg, eller noe liknende, i området rundt frøet. Betyr det at frøet har mugnet og ikke vil spire eller er det små røtter? Synes det virket mistenkelig som mugg, og glad jeg har hatt separat kjøleskap til pottene…. Vet du hva det er, vil plantene spire ev. hvordan kan jeg unngå dette?

  På forhånd takk!
  God helg:)

 9. Det er ikke uvanlig at såpotter mygler om det blir for fuktig, om det er det som har skjedd eller om det er små røtter kan jeg ikke si, men du kan jo pirke på en av de?
  Er det myggel så er det beste du kan gjøre nå, – tror jeg- å la pottene få tørke opp litt, det vil si ta den ut i romteperatur. Om du får spiring på de veit jeg ikke, jeg har ikke nok erfaring med myggel til å kunne si det.

 10. Takk for svar:) Blir spennede å se hva som skjer med disse da….i verste fall må jeg så en omgang til og det er jo ikke noe problem:) God helg!

 11. Heisann Anne!
  Håper du har tid til noen nybegynner spøsmål fra denne kanten…

  Jeg lurer på hvor varmt er ok temperatur når pottene skal stilles varm og lyst for spiring. jeg har ikke eget rom til mine frø, men har dem i et minidrivhus fra nelson og plassert dem på kjøkkenet. Det er på solsiden og vanlig romtemperatur, blir varmere når solen står på dem. Er dette ok tror du?

  Har ikke sådd tidligere derfor har jeg ikke erfart hvordan dette vil gå, men trenger å lykkes for jeg lengter etter masse blomster i hagen!! Tenker å få et lite midlertidig drivhus (slikt lite i plast) når/ dersom plantene blir litt større. Dersom det står på solsiden vil det vel være et fint oppholdssted før utplanting?

  Tuuuusen takk for en inspirerende blogg du har!

 12. Heisann Anne!
  Håper du har tid til noen nybegynner spøsmål fra denne kanten…

  Jeg lurer på hvor varmt er ok temperatur når pottene skal stilles varm og lyst for spiring. jeg har ikke eget rom til mine frø, men har dem i et minidrivhus fra nelson og plassert dem på kjøkkenet. Det er på solsiden og vanlig romtemperatur, blir varmere når solen står på dem. Er dette ok tror du?

  Har ikke sådd tidligere derfor har jeg ikke erfart hvordan dette vil gå, men trenger å lykkes for jeg lengter etter masse blomster i hagen!! Tenker å få et lite midlertidig drivhus (slikt lite i plast) når/ dersom plantene blir litt større. Dersom det står på solsiden vil det vel være et fint oppholdssted før utplanting?

  Tuuuusen takk for en inspirerende blogg du har!

 13. Hei Alpefiol 🙂
  Jeg vil gjerne hjelpe der jeg kan, men jeg synes det er vanskelig å gi helt konkrete råd for det er mange faktorer som spiller inn når man sår frø, og jeg er heller ikke noen gartner eller ekspert.
  – i utgangspunktet så er ikke et sydvent vindu så godt egnet, når sola står rett på så blir det som du misstenker veldig varmt, og spesielt ille bak et vindusglass og så inne i et sånt plastbur.
  Jeg har et sydvent vindu hvor jeg setter spirer og stiklinger, men da taper jeg alltid opp en folie forran (feks matpapir) slik at sola ikke skinner direkte på plantene/beholderene. Da går det greit hos meg, plantene får masse lys uten å få den slemme varmen og brennende solstråler.

  Når det gjelder å ha overgangsplass ute i et lite plasthus så høres det godt ut, men du må være forberedt på å åpne opp for lufting på solrike dager.

  Og veldig hyggelig å høre at du liker bloggen! *smiler*

 14. Takk for raskt svar!
  Jeg fikk erfare solsteiken idag og kjente det ble for varmt. Satte en stor kokebok foran som skjerm mens jeg lurte på hvordan det skulle gå! Kjempegodt at du tipset om matpapirtrikset da! Kjøkkenvinduet er det lyseste og varmeste altenativet jeg har. Jeg håper på det beste.

  Ha en fin kveld 🙂
  Varme hilsener fra Alpefiol 😉

 15. Hei! Jeg er på utkikk etter blodbegerfrø. Etter hva jeg har lest på din blogg, har du planten og frø. Er det mulig å kjøpe noen blodbegefrø fra moseplassen.

  Jla

 16. Hei jla. Jeg har dessverre ingen blodbegerfrø å selge! Jeg fikk dessverre ikke sanket inn frø i år. Det er mulig å få kjøpt blodbegerfrø fra de fleste større frøfirmaene (feks impecta.se), men det beste er om du finner en hagevenn som har planten og får frø av denne, da frøene er dyre i handel, men et overskuddsprodukt om man har planten og god nok sommer.

 17. […] Mange frø kan såes rett ut i mai/juni, men noen vekster trenger en tidligere start innendørs. Les på baksiden av frøposene du har tenkt å forsøke deg på denne sesongen, og følg anvisningen. Skal frøene såes innendørs, er nok såtidspunktet rett rundt hjørnet. Her er link til en fin oversikt for deg som er litt usikker på hvordan du går fram: Slik sår du frø […]

 18. Hei:-)
  Ser at dette flotte innlegget ditt ikke er fra i år. Men jeg prøver meg på å spørre deg her likevel og håper du ser kommentaren.
  Jeg har akkurat sådd en del frø. Og jeg lurer på om jeg skal ha pottene i romtempratur frem til jeg ser at de har spirt og så sette de i et kaldere rom? Og hvilken temperatur er ønskelig i det kaldere rommet?

  De beste hilsener fra Silje i Bodø.

  Og må tilføye at bloggen din er så inspirerende, er her ofte, leser og lærer : )

  • Hei!
   jada, jeg får alle på epost jeg, så her blir alt lest. det hender dessverre bare det tar noen dager før jeg får svart…
   Det kommer litt ann på hva du har sådd, men jeg synes at ca 20-25 grader for spiring (frem til noe er kommet opp av potta), og ca 15 grader for oppaling er bra. -om du har nok lys til de! Har du lite lys så bør temperaturen ned noe.

 19. Hei, eg har ikkje plantelys. Kan eg få plantene til spire inne for så å sette dei rett i drivhuset, evt med fiberduk over? Drivhuset er utan varme. Er lyset der nok i og med at det er kaldt? Kor tid evt vil du anbefale meg å starte planting for å kunne sette rett i drivhus ? Tenker å plante tomat, squash, og ein del sommarblomster.

  • Hei Reidun 🙂
   Planter må ha nok lys, det får du i drivhuset, men de har også noen ønsker om temperatur. Er det kjølig så vokser de sakte, er det for kjølig så går de i streik, og det kan gi permanente skader på planten. Det vil avhenge veldig av hvor du bor hvor tidlig du kan starte opp i drivhuset. De fleste jeg kjenner med drivhus har dessuten en liten varmeovn som de setter på når det er meldt kalde perioder. For, temperaturen kan svinge mye i drivhuset på våren, og en kald natt kan gi mye trøbbel.

   Jeg har ikke selv drivhus, så jeg vil nødig gi så mye råd her. Jeg synes det er best at du hører med det flotte forumet hagegal.no, eller kontakter kristin på https://www.facebook.com/pages/Kristins-HageDrivhus/454884857930227?pnref=story

 20. Når bytter man til blomsterjord? Første gang man potter om? Eller skal man potte om i såjord en gang eller to først?

 21. Hei Anne. Jeg prøver for første gang å så sommerblomster i disse dagene og har inredet planterom i kjelderen med plantebrett og lysrør. Veldig morsomt! Men jeg er veldig i tvil om dette med vanning. Jeg har satt pottene mine på en vanningsduk, slik at pottene kan drikke hele tiden. Men du skriver at pottene ikke trenger mye vann. Så nå mistenker jeg at mine får for mye. Er det sånn at de egentlig skal tørke litt ut? Det er ca 10-15 grader i rommet. Tusen takk for al informasjon og inspirasjon! Lærer meg masse ved å lese bloggen din! Hilsen Ina

  • Hei. Baby og småbarn bør ikke stå på undervannsduk, da blir det for vått, spesielt når det er lav tempratur. Jeg har mine småplanter på brett oppå vannduken frem til de har laget et godt rotnett.

   Takk for flott spørsmål!

 22. Hei!
  Jeg har sådd for noen dager siden, og har kanskje hatt i overkant mye vann og for «tett» drivhus med plast over. Så nettopp at det var komt litt mugg på toppen av jorda på egentlig alle pottene. Er det stor sjanse for at frøene er ikke vil spire pga dette? Soppen sprer jo seg raskt…

 23. Hei, hvorfor blomstrer ikke petuniaplantene og stemorplamtene, noen frø er kjøpt noen er fra tidligere planter.plantene er 5-10 cm høye, står inne lyst og varmt.
  Med hilsen
  Cris

  • Hei, det kan sikkert være flere grunner til at de ikke blomstrer, men basert på høyden du oppgir så tipper jeg at plantene rett og slett er for unge. Det kan naturligvis også være at du gjødsler med for mye nitrogen-gjødsel, da vil de vokse og vokse og ikke blomstre. Men, mest trua har jeg altså på at de er for små enda.

 24. Hei, chillifrøene har begynt å spire i minidrivhuset. 4-5 cm høye. Pottet om den ene og byttet til blomsterjord, må vel nå ha mer næringsrik jord nå? Eller er annen jord bedre ? Skal den stå videre under lokk i minidrivhuset eller ikke ?

  • Når du potter om så lønner det seg å bruke vanlig blomsterjord ja. Den har næring i seg. Når det så har gått noen uker så begynner du å gjødsle med redusert styrke gjødsel. Sånn 1/4 – 1/2 av hva som står som anbefalt.

   Den kan bo i minidrivhuset så lenge det er plass til den, men husk å ha litt lufting

 25. Hei Anne! Jeg sådde for første gang i fjor (cherrytomater). Fikk avling, men noe sen, da jeg var litt sen med å så. I år har jeg lyst til å prøve meg på minislangeagurk også.
  Problemet er at vi leier i 2. etasje, har balkong, men den er veldig liten og må brukes til tomater, urter og jordbær.
  Ut mot balkongen er det store takhøye vinduer. Jeg lurer på om vinduene kan fungere som et drivhus, og om agurkplanten kan trives der hele sommeren? Altså at den ikke blir flyttet ut i det hele tatt?
  Vinduet er vendt syd-øst og vi bor forøvrig i Trondheim (med noe lunefulle somre..) . Takk for fin blogg med gode forklaringer! 🙂

 26. Takk for informativt innlegg! Jeg har sådd ulike sommerblomster (for tidlig, jeg vet det!). De har så vidt begynt å spire, og jeg har flyttet dem til et kjøligere rom med plantelys. Skal jeg fortsatt beholde lokket på minidrivhuset på? (Små potter sånn boks med plastlokk). Eller skal lokkene av når frøene spirer?
  Hilsen Nina

  • Hei, ettersom frø ikke spirer 100% samtidig så er det fint å ha på lokket litt til, men følg med på plantene. Begynner de store å sture så gi mer luft.

 27. Hei, jeg har sådd flittiglise og priklet de i 6 cm torvpotter. Bør de plantes om i større potter? Jeg har toppet de og de ser fine og friske ut, men jeg lurer på om det holder med en så liten potte helt til de skal plantes ut.

  • Hei, følg med på potten, når det begynner å tyte røtter ut så kan du vurdere å potte om.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her