Frøtips: 9 superkule squash, uvanlige farger og former

Har du lagt merke til hvor mye rart en kan få av grønnsaker om en sår selv? At gulrøtter ikke nødvendigvis er orange, at en kan få hvite jordbær, rød rosenkål og kanelbasilikum?

Mange grønnsaker er ganske enkle å stelle. Du kan plante til deler av et eksisterende bed, eller lage et nytt, gjerne som ett opphøyd bed av feks pallekarmer. En liten grønnsakshage er stas å holde på med, og resultatet kan altså bli både unikt og vakkert å se på, samt gi en helt annen smaksopplevelse enn det du finner i grønnsaksdisken.

Jeg har plukket ut ni kule squashsorter som jeg vil vise deg. Dette er sommersquash, Cucurbita pepo, det vil si squash kan plukkes mens de er unge og har mykt spiselig skall, og de er gode både rå og varmebehandlet. Utvalget er altså gjort basert på utseende, jeg vil naturligvis anbefale deg å ta hensyn til smak og hva som passer ditt vær (noen er tidligere i frukt enn andre).


‘); // ]]>

Slik sår og dyrker du squash:
Squash kan dyrkes på friland, (dvs vanlig hage uten drivhus), om du bor i den mildere delen av landet. Her i Oslo går det bra, jeg tror også at det kan gå i Trøndelag mens de i Nordnorge nok må ha et drivhus (bruk gjerne kommentarfeltet for å dele erfaringer på dette). Squash vil ha mye sol, lunt og varmt, jevnt med vann og og skikkelig næringsrik jord, gjerne kompost, får den det så får du frukt.
Bør sås inne en fire til seks uker før den skal plantes ut, og skal absolutt ikke plantes ut før det er jevne gode varmegrader, helst ikke under ti grader.
Er relativt plasskrevende, men de fleste produserer da også mye frukt. Husk, frukten er best når den er liten så plukk de tidlig.

Oppdatert: Min bror, som har all ære for at jeg en gang i tiden fikk opp øynene for alt godt ved squash, har lagt igjen enn nyttig kommentar (se under), en av de tingene han sier er at man bør så i to omganger ettersom han har erfart at plantene blir «trette» etter en tid og ikke produserer like god frukt lengre.

Det er også kommet inn kommentarer fra to personer som får til å dyrke squash i (relativt) tøfft klima, veldig fint å høre!

Dyrker du squash? Hva har du prøvd og hva er din favoritt?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

21 KOMMENTARER

 1. Så mange artige sorter du viser…
  Jeg har dyrket squash i flere år og har brukt en vanlig sort..`green bush`..jeg dyrker for å spise…og da holder det med 1-2 planter.Det første året tenkte jeg at det er kanskje lurt å så noen flere..itilfelle ikke alle kommer…MEN de vokte opp ALLE…ojioj…vi hadde nok squash til hele gata..:))
  Kjempegodt og lettdyrket,men plasskrevende.

 2. Jeg pleier å kjøpe ferdige planter av noen damer som sår ulike grønnsaker, urter og blomster i et stort drivhus, som de så selger til inntekt for veldedige formål. Ulikt fra år til år hva slag de har, men jeg har hatt mest vanlig squash, og også runde grønne eplesquash. Jeg lyktes først da jeg tvang meg selv til å gi hver plante den anbefalte kvadratmeter å bre seg på. Hos meg betyr det en hel pallekarm. Og du store så mye frukt!!!!! Jo mer en plukker, jo fler får en. Opplevde en gang jeg var på ferie å komme hjem til et monster på over 6 kg….. Bortsett fra kjernene, var den og spiselig – jeg rev den og hadde den i rundstykker.

 3. Så mange artige typer, har prøvd de runde, de var greie å få til. Jeg dyrker squashen i kasser i den luneste kroken i hagen. Bor i H-6 så de er artig å få til squash. De vanlige grønne, lange gir best avling her hos meg, de gule bare råtnet. Vanligvis er avlingen så stor at mine kollegaer også må spise squash i ukevis :))
  Ha ei nydelig uke, Anne.

 4. Hei – jeg bor også i NordNorge og dyrket masse squash i hagen i fjor. Kjempeartig:)I fjor fikk jeg en plante hos en snill sambygding som dyrker urter og grønnsaker for salg. I år skal jeg prøvemeg på å så selv. Kanskje prøve meg på de gule også. blir spennende:)

  ha en finfin uke – alle hageglade 🙂

 5. Jag är så glad att jag har hittat hit till din fina blogg. Allt tack vare din härliga idé med tävlingen X-factor. Blir lika glad varje gång jag kommer in hit.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

 6. Jeg har prøvd squash et par ganger utendørs.
  Men inntil videre har jeg gitt opp. Jeg har ikke anledning til å passe grønnsaker og nyttevekster med daglig stell, og åkersnegla ødelegger denslags hos meg.
  De er små, men de er mange.

 7. Så flott at dere deler squash-erfaring!
  Plasskrevende er jeg enig i at de er, og om de ikke får nok jord så er det vanskelig med fukt og næring så det er ikke en balkongkasseplante akkurat…

  At de gir mye frukt er jo halve sjarmen da, hehe, veldig trivelig når folk kommer på jobben med kurven full 🙂

  Solveig og Tua, så flott å høre at dere får de til i deres tøffe klima!

  Pilgrim, takk! og klem til deg også 🙂

  Martin, uff, snegle ja, det husket jeg ikke på men snegla elsker jo grønnsakshager. slipper heldigvis den her hos meg.

 8. Hei Anne
  Det du har bilde av som sort nr 2 kan også bli kaldt «8 ball» etter biliard kula. De er appsolutt best når de er på størelse med ei biliard kule Feilen mange gjør er at de lar de vokse seg for store. Et tips er å plante noen inne og drive de fram så plante ut men også plante noen direkte ute dette fordi etter som planta blir eldere så er ikke kvaliteten like god. Vet ikke helt hvorfor, husk god plass for en kan høste fra planta helt til frosten kommer. Hvis du vanner og gjødsler må du plukke annen vær dag ellers så blir de lett for store. Har du lyst til å la de vokse litt større så la de bli noe større en en tennisball og så hul dem ut fyll dem med kjøtt og ris og lit ost bak de således i ovnen. Akkurat som fylte paprika.
  Kjempe godt 🙂

 9. Hei Broderen, tusen takk for tips! Hadde ikke fått med meg at plantene ble slitne og at en derfor bør så i to vendinger, skal oppdatere selve posten 🙂

 10. Så flott at dere deler squash-erfaring!
  Plasskrevende er jeg enig i at de er, og om de ikke får nok jord så er det vanskelig med fukt og næring så det er ikke en balkongkasseplante akkurat…

  At de gir mye frukt er jo halve sjarmen da, hehe, veldig trivelig når folk kommer på jobben med kurven full 🙂

  Solveig og Tua, så flott å høre at dere får de til i deres tøffe klima!

  Pilgrim, takk! og klem til deg også 🙂

  Martin, uff, snegle ja, det husket jeg ikke på men snegla elsker jo grønnsakshager. slipper heldigvis den her hos meg.

 11. jeg skal definitivt prøve meg på squash nå i år. Så mange forskjellige typer squash det er, hadde jeg ingen anelse om. 🙂
  takk for gode tips! 🙂

 12. Herlig blogg! Har en stor, flott sqaushplante stående i 10-litersbøtte økologisk jord i sørvendt vindu på stua. Masse sol og vann. Men de nydelige blomstene faller bare av… Tips mottas med takknemlighet 🙂

  • hehe, du mangler nok litt summing i blomstene!
   Når man har planter inne så blir de ikke bestøvet hverken av vind eller humler, så da må du hjelpe til med en bommulsdott som du fører fra blomst til blomst. Det kan også være at du så langt kun har hatt hann-blomster, de lager ikke frukt og det kommer av og til flere hannblomster før hunnblomstene. (du ser hva som er hunne og hanne ved at hunnen har en liten «kul» på stilken like nedenfor blomsten, den på første bildet i posten her er en hanne. )

 13. Hei, hos oss (rett nord for Drøbak)dyrker vi den vanlige grønne squashen. Vi har to planter som ikke har allverdens plass å bre seg på og vi får utrolig mange frukter. MEN, og her er den store sorgen som vi ikke vet hvordan vi skal håndtere: de fleste råtner, det begynner ytterst der blomsten har vært, de gulner innover og råtner til slutt. Noen som kan gi oss råd om dette blir vi veldig takknemlige.

 14. Hei, jeg har kjøpt en squash plante på det lokale gartneriet, men får altså ikke frukt på planten. Planten står i drivhuset i en stor potte og kommer med flotte blader og blomster, men de bare faller av etter en stund. Leser mange gode tips her. Men lurer på om jeg kan flytte planten ut av krukken og over i en pallekarm??? (regner i grunnen med at det ikke er så lurt) Jeg holder til på Vestlandet og det er for tiden veldig godt vær hos oss.

  Forresten en veldig kjekk blogg! Jeg fant den, da jeg googlet squash dyrking, tenker jeg finner mange andre gode tips her.

  • Hei Ruth
   Om du ikke får noe squash, bare blomster, så tenker jeg du mangler bestøvning. Om ikke humlene finner veien inn i divhuset ditt så kan du bestøve selv med en qtip eller en pensel. Du kan eventuelt prøve å flytte den, men da må du passe på å uroe røttene minst mulig, vanne godt før og etter at du flyttet. Det er ikke akkurat ideelt å flytte planter nå i varmen, så jeg tror jeg heller ville satt krukken ut og passet på at det ikke nødvendigvis kom så mye sol på selve krukken, (feks sette den sammen med andre krukker slik at squashen får sol uten at krukken får det, for sola tørker veldig fort ut krukker nå).

 15. Takk for svar! Jeg prøvde å bestøve noen blomster, og planten har fått godt med vann og gjødsel de siste dagene, så det har kommet nye blomster. I varmen har jeg latt døren stå åpen i håp om at noen humler vil fly innom. Så får vi se om det skjer noe. Tror jeg vil prøve på å plante den i kjøkkenhagen til neste år 🙂

 16. Hei igjen 🙂

  Siden jeg sist la igjen kommentar, har det faktisk vokst frem en squash på ca 10-12 cm og det ser ut til at 2-3 kommer også. Men er det vanlig at blomsten faller av? Synes planten i seg selv virker skjør. Jeg har hentet pollen fra de blomstene som har fallet og av og bestøvet de andre med det. Så kanskje kommer det noen flere squasher 🙂

  • Så flott at du har fått frukt! Hannblomster faller av, det er helt normalt, den kan også kaste hunnblomster om de ikke er bestøvet eller planten ikke er fornøyd med livet. Jeg er ikke den flinkeste squashdyrker så jeg kan ikke gi så mye konkrete tips, her går det mest på flaks at det blir frukt 😉

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her