Og vinneren av konkurransen ble: (oppdatert med intervju)

Vinneren av konkurransen om fineste sammenplantning ble Kenneth og bloggen Hageliv! Gratulerer, gratulerer 🙂 Et hyggelig gavekort fra BoGrønt Rom kommer din vei.

De andre premieplasseringene ble:
2. plass: Løvli, liet på landet
3. plass: Roser og patina
4. plass: Find inspirasjon
5. plass Lilla Hasta tradgård
6. plass New Dawn: Min hageverden
7. plass Vår svenske sommerhage

Alle deltagere og lenker videre finner du via hovedposten, stemmefordelingen for finalen er også åpnet.

Gratulerer til alle! Og tusen takk til alle dere som har deltatt i konkurransen, enten med kandidater eller med stemmer 🙂 Ekstra takk til jentene i juryen: Ingunn B. Wang og Line Cathrin Ekseth

Det har som alltid vært både inspirerende og lærerikt å følge med på konkurransen. Like imponert hver gang over alt det flotte dere har i hagene deres, enten det er hverdagsplanter eller sjeldne gullkorn. Det var også morsomt å legge merke til at noen planter var mer populære enn andre, feks så ser hosta og marikåpe ut til å brukes mye når hageeierene tenker kombinasjoner. En par nye planter havnet på ønskelisten, som vanlig… Skummel denne hagebloggingen altså 😉
-Håper du også har blitt inspirert av å følge med, fått nye ideer for planter du allerede har, eller tips om ting å skaffe seg 🙂

Intervju med vinneren Kenneth/Hagelivet:
* Gratulerer med seieren! Det var en nydelig sammensettning 🙂
Det er jo helt fantastisk! Ble kjempe glad 🙂 Veldig morsomt at folk likte bilde!!!

* Sammenplantningen består av en bladlilje/hosta og en sildre, (Hosta ‘El Nino’ og Saxifraga ‘Elliots Varietet’), er dette planter du anbefaler andre?
Ja disse plantene kan jeg trygt anbefale noen og enhver. Både hosta og sildre er hardføre og lettstelte planter som krever lite. Begge trives i halvskygge til skygge, men begge klarer full sol også så lenge jorden er fuktig. Jeg har mine i mørk skygge og det fungerer også utmerket. Akkurat denne sildren blomstrer rundt 3 uker, litt avhengig av temperatur. Resten av året fungerer den som en fin bunndekkende teppe under hostaen.

* Mange leverte inn bilde med hosta som en del av samplantningen, er det en plante du bruker ofte til slike sammsettinger?
Noen som var på besøk hos oss sa «men dere har jo ikke så mange Hosta» Snanheten er at vi har ganske mange kanskje rundt 50 – 60 sorter, men vi sprer de rundt i hagen. Det finnes ikke et bed som ikke har minst en hosta. Blader er like viktig som selve blomsten.

* Hvordan ser resten av bedet de står i ut?
Bedet denne sammenplantingen står i inneholder mer sildre som bunndekker, med snøklokker og klosterklokker som kommer opp av disse. Senere kommer hostaene opp med ‘El Nino’, ‘ Striptease’ og ‘Great expectations’. Foran disse har vi en buksbomule. videre i dette skyggebedet som aldri får sol er det Strutsevinge, martagonliljer, løytnanthjerte, mer hosta, hasselurt og bronseblad. Mange av plantene har grønne blader med hvit i og jeg har prøvd å holde blomstene i hvite toner. Sildren er egentlig ment brukt som en bunndekker, men blomstene er ikke så dumme de heller 🙂

* Er du opptatt av å skape gode sammplantninger, eller er det litt tilfeldig hva hvor havner? Og  hva foretrekker du? Ton-i-ton eller kontraster?
Helt klart! Jeg prøver så godt jeg kan å få naboer til å kle hverandre. Men som vi som driver med hage vet, det er lettere sagt en gjort. Planter er levende skapninger og følger ikke alltid mine maler. Heldigvis lar de seg lett flytte. Jeg prøver å tenke blad grove runde blader ved siden av findelte blader. Å få bladfasong og bladfarge til å stemme gjør mye og er viktig. Blomstene står kanskje 1 måned, bladene kan stå 6 månder. Noen ganger får jeg det til, andre ganger må jeg prøve noen ganger. Men jeg blander ikke blomsterfarger uhemmet. De vanskeligste fargene for meg er rød, oransje og gult. Jeg må nesten samle disse i et eget bed eller blir det krøll i systemet mitt! Jeg prøver å ha fargetoner i bedene, men skiller mellom kalde og varme farger. Noen steder bruker jeg kontraster som lime og lilla – klassisk og lekkert. Rødt og lilla er en annen kontrast som er fin. Sitrongult og hvit er også noe jeg prøver å jobbe med. Ellers prøver vi å få større felter av hver sort, vi er plantesamlere og ender ofte opp med en av hver. Nå som vi går på den tredje sommeren i denne hagen er tiden inne for å flytte, dele og lage større felter.
Det er endel innlegg om sammenplantninger i bloggen, du finner de på stikkords sammenplantning Bildene er fra blomstershow, hager i inn og utland og noen få fra egen hage. Pussig nok er jeg ikke like flink til å ta bilder av sammenplantinger i egen hage. Ender fort opp med å ta bilder av enkeltstående planter!

Og akkurat det var det mange av dere som deltok som sa, at dere måtte lete litt for å finne bilder av flere planter sammen, ikke bare en og en. Jeg er likeens sjøl, men i år skal jeg jobbe mer med å ta bilder av flere planter sammen, kanskje skal du det samme? 🙂 Takk til Kenneth som tok seg tid midt i århundrets flotteste vårvær for å dele med oss, og god uke til dere alle!

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Gratulerer så mye til den verdige vinneren! Jeg kom på tredjeplass og det er kjempestas:)) Tusen takk til alle som stemte på mitt hvite bed:)) Klemmer fra Ellen.

 2. Tillykke til vinderne, det var super smukke sammensætninger alle steder og svært at vælge en favorit.

  Tak til Anne for endnu en spændende konkurrence.

 3. Hjertlig tillykke med sejren……..smuk sammensætning – ingen tvivl om det – og hosta er jo bare fantastisk, og saxifragaen lille og undseelig men ikke desto mindre skøn med sine smukke lyserøde stjerner:0)

  Dorthe

  • Hi 🙂
   The name of the plants are:
   * Hosta ‘El Nino’
   * Saxifraga ‘Elliots Varietet’

   Hosta and Saxifraga are the latin names of the plants, but I do belive you use them as «English» names as well 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips