Sammenplantning: 12 fantastiske finalister, stem frem din favoritt!

Et godt sammensatt bed lar blomstene både få stråle hver for seg, og samtidig synge samstemt. Velkomponerte blomsterbed kan være et resultat av nøye planlegging, men svert ofte så blir gode sammenplantnger til litt på flaks. Det gjelder bare å ha med seg øynene og se hva som fungerer, og så justere litt rundt det.

Denne månedens konkurransetema er Sammenplantning, og 59 hageiere kastet seg ut i det og deltok med sine favoritter, se alle bidrag her. Nå har juryen plukket ut tolv favoritter og det er opp til DEG å bestemme hvilken av disse som vinner! Du stemmer heeelt nederst i denne posten, du kan stemme på inntil tre ulike.

Takk til alle som er med på konkurranse, og lykke til til finalistene!
Og husk, om du klikker på bloggens navn så føres du til bloggen, der finner du ofte flere bilder og mer om sammenplantningen, og kanskje en ny favorittblogg?

Juryen består av:
Dette er  den fantastiske juryen som har valgt ut finalister:
* Line Cathrin Ekseth holder foredrag om hagedesign med fokus på sammenplantning. Hun tegner og hageplaner, les om foredrag og hageplaner. Line Cathrin driver hagebloggen Linecas have.
* Ingunn B. Wang jobber som hageplanlegger for det private markedet på Østlandet. Hun driver hagebloggen Hageliv og facebooksiden Hageplanlegging.
* Jeg, Anne, tar også del i juryen.

Premier:
1. Premien er et gavekort på 3.000 kr fra BoGrønt Rom.
2. Premie er vasen JEB’65 fra Holmegaard og boken «Moderne naturhager» fra Cappelen Damm.
3, 4, og 5. premie er JEB’65 fra Holmegaard
6. og 7. premie er «Moderne naturhager» fra Cappelen Damm.


Om BoGrønt Rom:
Bogrønt Rom Hagemiljø ligger i Tønsberg og har både en fysisk butikk og en stor nettbutikk. Gavekortet kan brukes begge steder. Bredt og spennende utvalg av planter. En av spesialitetene er klematis, men de har og frø, knoll, stauder, roser, busker og ferdighekk, mm. De fører og sender dessuten drivhus, vanningsutstyr, plantevern mm.

Om vasen JEB’65 fra Holmegaard:

Vasen JEB’65 ble designet i 65 av Jacob E. Bang og relanseres i år. Vasen er i opalt hvitt glass og finnes i to størrelser: 15cm høy og 21cm høy, vaskene jeg har fått for å dele ut er av den store modellen.

Om «Moderne naturhager» fra Cappelen Damm.
Moderne naturhager er Yvonne Dengins nyeste bok, er nå i handel. Dengin er en av Norges mest profilerte hagedesignere og denne gangen gir hun deg råd om hvordan du kan anlegge en vakker og praktisk hage i nær kontakt med natur.

OG HER ER DE FLOTTE FINALISTENE, STEMMEBOKS NEDERST:


Roser og patina
– Pyntekorg, Cosmos
– Allium multibulbosum
– Silkebygg, Hordeum jubatum
– med fler

Bloggeier Ellen sier: Det er mitt aller første bed der jeg bevisst har gått inn for å lage vakker sammenplanting med former og bestemte farger som hvit, lys gul og sølv. Uten å skeie ut med andre farger!
Juryen ved Line Cathrin sier: Monkromisk bed med fantastisk lek med blomsterfasonger gjør at det blir utrolig frodig og flott å se på.

Løvli, livet på landet
– Bladlilje, Hosta
– Rødbladet vrihassel
– Iris
– Rosa astilbe
– Stormarikåpe

Bloggeier sier: Jeg velger å vise frem dette bildet fordi det viser variasjon i bladfarger og bladfasonger som jeg synes gjør at de fremhever hverandre og skaper ro.

Juryen ved Line Cahtrin sier: Sammenplantingen er ikke bare med stauder den inkluderer også busker, hvilket betyr at sammenplantingen draes opp igjennom hele beplantingen. Linjer, rolig og detaljert bladverk utfyller og fremhever hverandre samtidig som de er i kontrast til hverandre. Det er også blomstring på de forskjellige plantene til forskjellig tid, utrolig godt planlagt.


Ulla Bella
– Bladlilje, Hosta
– Vortemelk

Juryen ved Ingunn sier: Tre ulike plantegrupper kombinert på en utsøkt og harmonisk måte med store kontraster i former og samhørighet i farger.

New Dawn: Min hageverden
– Malurt, Artemisia
– Marikåpe
– Astilbe

Bloggeier New Dawn sier: I forgrunnen Artemisia – malurt, Alchemilla mollis – Marikåpe med sine limefargede blomster og bakerst en mørk rød Astilbe.

Juryen ved Line Cahtrin sier: Her er det mye flott lek med farger. Stor eflotte kontraster som skiller plantene tydelig fra hverandre og samtidig fremhever hverandre. Kan ikke sees på bildet men stormarikåpen har stort rolig bladverk som roser ned. Det går det veldig bra.

Bird by Bird.
– Lavendel
– Stormarikåpe
– Lys rosa margeritt

Bloggeier Kari sier: Her er min kombinasjon av Lavendel og Marikåpe som jeg er veldig fornøyd med. Innimellom vokser spansk mageritt..
Juryen ved Ingunn sier: Nydelige kontrastfarger hos lavendel og stormarikåpe, den lys rosa margeritten sniker seg opp og lager en glidende overgang i farge og form. Stormarikåpens skålformete blader gir sammenplantingen karakter.

Hageliv
– Bladlilje, Hosa ‘El Nino’
– Sildre, Saxifraga ‘Elliots Varietet’

Bloggeier Kenneth sier: Bildet tatt ved inngangspartiet vårt, som ligger i mørk skygge på nordsiden av huset. Her kommer det aldri en sol stråle, allikevel trives disse kjempegodt. Tanken bak var at denne rosa sildren skulle danne et teppe og at bladliljen skulle komme opp av teppet. At blomstene og bladene ble så søte sammen var en liten tilfeldighet.

Juryen ved Line Cathrin sier: Bildet viser stor kontrast mellom lite og stort bladverk. Ensfarget og variegert bladverk. Samt at blomstene som svever over Hostaen blir ekstra svevende på grunn av Hostaens kompakte utrykk.

Vår svenske sommerhage
– Rosene er lavtvoksende, bunndekkende roser. Navnet er Gartnerfreude.
– Alpefiol; Cyclamen Hederifolium.
– Høstlyng: Calluna Vulgaris
– Berberis Stenophylla Corallina Compacta.
– Stuehortensia, Hydrangea Macrophylla

Bloggeier Stein sier: Bildet er et lite utsnitt fra balkongen vår sommeren som var. Plantene står i krukker av ulik utforming og størrelse. Jeg liker å sette dem tett, både fordi jeg trenger balkongen til å spise og oppholde meg på- men også fordi jeg tror plantene liker selskap! 😉
Juryen ved Ingunn sier: Variasjon innenfor én fargeskala med ulike blomsterformer, en vakker sammensatt krukkehage på en liten balkong.

Hagebo.
– Tulipan
– Viftelønn

Bloggeier Anne Kari sier: Tulipan i flørt med viftelønn.

Juryen ved Ingunn sier: Den japanske lønnen omfavner tulipanen på en rørende måte, fantastisk kombinasjon av farger og former.

Marits hagedagbok
– Diverse bladliljer, Hosta
– Revebjelle
– Forglemmegeisøster, Brunnera ‘Jack Frost’
– Japansk lønn
– Bispelue, Epimedium
– Heuchera
– Selje.

Bloggeren Marit sier: I hagen min finnes det mye rart av planter, men det jeg har mest av er hosta.
Juryen ved Ingunn sier: Fantastisk bruk av ulike sorter innen én art hvor det er tatt hensyn til bladformer og fargedetaljer samt spennende innslag i kontrastfarger som krydder i rabatten. Grønt er ikke bare grønt!

Lill Hasta Tradgård
– Palmekål
– Gul tagetes (trolig ‘Ursula Golden Yellow’)
– Blomkarse

Bloggeier Anna sier: Med passion för grönsaker i kombination med sommarblommor blir mitt bidrag den ståtliga palmkålen i samplantering med gul tagetes. I samma plantering hade jag ‘Golden Gem’ och gul/röd buskkrasse. Lika gott för ögat som den ståtligaste perennrabatt!

Juryen v. Ingunn sier: Prydsaker i ordets beste forstand. Stor og smått bladverk spiller sammen til helhetlig kontrast. Noen mørkere kontra lysere og de gule blomstene lyser virkelig opp mot svartkålens mørke bladverk. Blomkarsens runde rolige blader, roer det hele ned.

Tantes hage
– Rød hagemelde
– Rosa pionvalmuer

Bloggeier Hagetante sier: Denne sammenplantingen av rød hagemelde og rosa pionvalmuer kom av seg selv en vår. De spirte over et stort område av grønnsakhagen, og jeg lot dem komme
Juryen ved Line Cathrin sier: Rett og slet en rå sammenplanting hvor lys(blomstene) spiller mot buskens nesten svarte bladverk. Stor forskjell på fasonger, blomstenes runde litt transparente utrykk mot bladenes nesten metalliske harde utrykk gjør at kontrasten blir veldig stor.

Find inspiration
– Kattehale, Lythrum Salicaria ‘Rosy Gem’
– Bronzefennikel, Foeniculum vulgare ‘Smokey’

Bloggeier Pia sier: Jeg er vild med kontrasten mellem farverne, det gule og lyserøde og også kontrasten mellem blomsterformen; den gule vandrette skærm mod de lyserøde lange spir. Samtidig har de dog det mørkerødbrune tilfældes; bronzefenniklens stilk og blade og kattehalens uudsprungneblomster.

Juryen ved Ingunn sier: Spennende bruk av grønnsaker i staudebedet. Fennikelen svever mellom kattehalens spir, nesten som en symbiose til tross for kontrastfarvene. Eller kanskje nettopp derfor?

Inspirert? Før du fyker ut i hagen for å flytte rundt på plantene og kjøpe frø osv så håper jeg du tar deg tid til å stemme frem dine favoritter:


');


Stemmer er skjult underveis. På ettermiddagen 25 februar offentliggjør jeg vinneren og premievinnere, og da blir det også offentliggjort stemmefordeling.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. Stemme er avgitt. Så mange flotte bidrag. Sukk. Hadde vært en fin bok det. Bare bilder med inspirasjon. Hadde jeg kjøpt i alle fall;)
  Marte

 2. Hvilke finalister! Så mye lekkert, det var vanskelig, men stemme er avgitt nesten etter elle melle metoden.
  Hell og lykke til finalistene 🙂

 3. Så hyggelig å være med blant et sånt fantastisk knippe finalister! 😀
  Jeg har stemt på mine tre favoritter nå. Takk til Anne som holder slike konkurranser. Jeg har fått mye inspirasjon jeg skal prøve å teste ut i hagen i sommer!
  Lykke til med konkurransen til alle medbidragsytere! 😀

 4. Heldige er de som har hager hvor de kan boltre seg, men den som bare har en stor terrassekasse,har også tips å hente fra alle bidragene!I min stemmegiving har jeg lagt størst vekt på selve sammensetningen (kontraster, harmoni, former)og mindre vekt på hvor vakre plantene er i seg selv.

 5. Jeg er lite opptatt av design, men ble nysgjerrig på boka «Moderne naturhager» Jeg har natur rundt meg i absolutt alle retninger. Artikkelen førte meg hit.
  Jeg fant raskt min favoritt blant bildene, og stemme er avgitt.

 6. Da har jeg lagt inn mine stemmer og ønsker dere lykke til alle sammen! Artig med slike konkurranser!

 7. Tusen takk for alle hyggelige kommentarer som var rettet mot meg. Jeg har hatt det travelt de siste dagene så jeg har ikke fått opp på kommenteringen, men jeg smiler alltid stort over alle kommentarer som tipper inn 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her