Har du virkelig sett på lønna nå?

Jeg vokste opp med noen gigantiske lønnetrær i hagen. Enorme eksemplar som jeg vel knapt la merke til tror jeg for det var først når jeg fikk min egen hage at jeg oppdaget lønneblomstene.

Lysende gulgrønne små skjønnheter som blomstrer på bar gren. Ikke like spektakulært som kirsebær og gullbusk, men vel verdt litt oppmerksomhet. Eller hva?

Og ikke bare er de vakre,  fugler og ekorn setter stor pris på blomstene. Om det er en form for lønnesirrup som avgis slik som det gjør fra blader og bark, eller om det er blomsternektar veit jeg ikke, men jeg ser ofte at de sitter og nibler av blomstene 🙂

Men jeg lurer litt jeg, er jeg den eneste som brukte lang tid på å oppdage deres skjønnhet?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Takk for påminnelsen! Vi venter ennå litt på våren, siden vi bor ved polarsirkelen, men det er deilig å smugkikke litt på det som kommer.

 2. Som barn var det mest om høsten vi la merke til lønnetreet, for da hadde det «neser» som vi festet på nesetippen. Senere var det de flotte høstfargene. Jeg la nok heller ikke merke til de vakre blomstene før i godt voksen alder, tror jeg. Har et par store lønnetrær på tomta, de står i blomst nå og jeg fryder meg over de hverdag.

 3. Her er det bare eiketrær rundt om kring.

  Blir glad av å se at du har ekorn. Her er det veldig mange ekorn. De hopper mest rundt om kring i skogen.
  Stikker bare innom på en matbit om det finnes noe godt.

  Håper formen har blitt bedre etter hagemessen.

 4. Her er det bare eiketrær rundt om kring.

  Blir glad av å se at du har ekorn. Her er det veldig mange ekorn. De hopper mest rundt om kring i skogen.
  Stikker bare innom på en matbit om det finnes noe godt.

  Håper formen har blitt bedre etter hagemessen.

 5. Hei,og takk for inspirerande blogg.
  Har to spørsmål til deg:
  Den lønna vi har i området vårt er heilt vill. Den spreier seg som ugras. Er ikkje gla i den,så eg har faktisk ikkje studert den på nært hald- Trur eg har høyrt at den ikkje høyrer til her i landet. Veit du noke om det?
  Så har eg tenkt å kjøpe en klematis. Har en fin Svarthyll i hagen,som har vorte et lite tre. Den har nok sikkert litt skrinn jord fordi den ikkje blir veldig stor og saftig. Denne er meir tørr i veden om du skjønar. Så var det klematisen. Hadde så lyst å plante den inntil treet slik at den kunne slynge seg litt mellom greinene. Men eg er litt usikker på kva type som kunne passe til hyllblomstrane. Små eller store blomster. Det optimale ville vore at dei
  kunne blomstre i lag og så remonterte klematisen seinare. Har høyrt at nokre sortar gjer det. Er så lite flink med fargar og former,og det hadde vore flott dersom du kunne gi meg nokre gode tips. Gler meg over våren,sammen med deg!!! Helsing frå Sunnmøre

 6. Interessant…Vi har mange ulike tresorter her
  jeg bor, men er ikke sikker på om det er noen
  lønn her, må spørre mannen min tror jeg. Dersom
  hvis…skal jeg se etter blomstene. Vi har i
  hvert fall ekorn her!

 7. Tin, det er veldig vanlig med lønn, og den har karakteristiske blader så du finner den fort om du begynner å se etter den.

  Solla. Joda, de sprer seg heftig, men er enkle å luke opp. Det er to slag lønn som er vanlig i norge. Spisslønn som jeg har på bildet her, og plantanlønn. Plantanlønna er på svartelisten (tror jeg) og en plante man prøver å bli kvitt fordi den er regnet som invaderende.

  Klematis ja, uff, jeg er ikke helt i form for å tenke smart på klematisvalg, har ikke god nok kunnskap om de til at jeg kan trekke navnsorter rett ut av huet. Men, hør med http://www.hagegal.no eller linda: http://lindashagedrommer.blogspot.com/

 8. Tin, det er veldig vanlig med lønn, og den har karakteristiske blader så du finner den fort om du begynner å se etter den.

  Solla. Joda, de sprer seg heftig, men er enkle å luke opp. Det er to slag lønn som er vanlig i norge. Spisslønn som jeg har på bildet her, og plantanlønn. Plantanlønna er på svartelisten (tror jeg) og en plante man prøver å bli kvitt fordi den er regnet som invaderende.

  Klematis ja, uff, jeg er ikke helt i form for å tenke smart på klematisvalg, har ikke god nok kunnskap om de til at jeg kan trekke navnsorter rett ut av huet. Men, hør med http://www.hagegal.no eller linda: http://lindashagedrommer.blogs

 9. Vi har en kjempelønn i hagen. Kikket ut gjennom vinduet en dag, og så greinene fulle av gule blomster. Mot en lyseblå himmel, kunne jeg følge alt livet i og rundt blomstene. Bier og humler som koste seg. Den er nok også til stor nytte for våre kjære insekter 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her