Ipomoea batatas, kuleste krukkeblomsten for oss bladelskere!

Akkurat tilbake fra et grundig raid i produksjonsgartneriet Schrader som høyst velvillig lar oss få planter for Hagebloggerenes stand på Hagemessen. Vi gikk opp og ned i digre haller og fylte opp bilen til Maria i Strandhuset med blomster så nå blir det frodig på stand!

Vi fikk med oss et knippe ganske uvanlige godsaker, og den aller kuleste av disse er uten tvil Ipomoea batatas. Planten får et usedvanlig vakkert bladverk i lekre farger. Vi har med oss tre ulike slag  (lime, bronseaktig og mørk), og gleder oss til å smitte flest mulig med Ipomoea batatassyken slik at dere alle går til deres lokale blomsterutsalg og insisterer på at de skal ta inn plantene. Schrader produserer og leverer, men butikkene må forstå at de skal ta det inn og dere kunder må forstå hvor flotte de er 😉 (bildet her viser det på ingen måte)

Kom innom oss på stand innerst i hall B og beundre plantene. De er ganske små foreløpig da så du må bruke litt fantasi, men om du som meg elsker bladverk så lover jeg at du blir hekta 😀

Oppdatert: Schrader fortalte at Hageland har bestilt Ipomoea av de, så de bør ha de etterhvert (tar nok noen uker før de kommer i butikk). Skal holde dere oppdatert jeg på andre steder og når man kan forvente å finne i butikk. Men det mest effektive alle kan gjøre nå er å etterlyse i sine lokale hagesenter/blomsterbutikker slik at de bestiller planter!

Oppdatert slutten av sesongen:
Jeg erfarte over sesongen at det er stor forskjell på egenskapene til navnsortene av Ipomoea Batatas. Disse som jeg viser bilder av her er av navnsorten ‘Bright Ideas’, og har vist seg å dårlig tåle værpåvirkning fra sol, regn og vind. bladene ble stygge. Jeg hadde en annen Ipomoea Batatas som ble riktig praktfull, så jeg har ikke gitt opp planten, men kommer ikke til å kjøpe akkurat denne navnsortene.

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Oh yes! Jegt elsker også bladplanter, og jeg er den lykkelige eier av to stk. Ipomoea batatas `Sweet Caroline Purple`! Bladene er veldig mørke, og utrolig lekre! Lykke til!

 2. Bra dere googler! Jeg har ikke kapasitet til å skrive grundig om planten nå, men skal få det på plass litt senere i sesongen.

  Snuffeldyret, hm, det har du naturligvis rett i.

  Krepsemor, heldige du 🙂
  Jeg veit ikke hvilken navnsorter dette er, får greie på det i morgen, rett person var ikke på jobb i dag.

 3. Absolutt kule planter! Men de har vel ikke vært så enkle å få tak i. Kanskje vi ikke etterspør og maser nok på våre lokale forhandlere. Skulle gjerne vært på messen, men det blir litt for langt unna.

 4. Bra dere googler! Jeg har ikke kapasitet til å skrive grundig om planten nå, men skal få det på plass litt senere i sesongen.

  Snuffeldyret, hm, det har du naturligvis rett i.

  Krepsemor, heldige du 🙂
  Jeg veit ikke hvilken navnsorter dette er, får greie på det i morgen, rett person var ikke på jobb i dag.

 5. Nei, de har vært veldig vanskelige å få fatt i, men Schrader sa at om de bare fikk inn bestillinger så hadde de ingen problemer med å produsere det markedet ville ha.

 6. Jeg er utvilsomt blitt smittet av din begeistring for disse, Anne! Det tror jeg at flere som var innom standen i går også ble.
  Den limegrønne skal bli knall i en vakker sommerkrukke, tror jeg! Hvis vi får noen til å ta dem inn…

 7. Moster, ja det var artig å se hvordan folk stoppet opp og så godt på plantene. Den limegrønne er jo helt fantastisk da, snakk om å lyse opp! Den mørke kommer ikke så godt frem på stand, men når den vokser seg til og står sammen med noe så tror jeg den vil bli minst like populær. Men lime er veldig i vinden nå 🙂

 8. Hei, jeg fikk tak i lime og mørk på plantasjen. Etiketten sier kun ipomea tricolor.
  Dette er da misvisende?? Jeg har sådd flere sorter Ipomea og tricolor pleier å være flere farger i blomsten. Har denne det? Savner også beskrivelse på planten: Høyde, bredde, H- sone, farger på blomsten osv.
  Morro med nye sorter, flott at dere lager det, som plantesamler er denne ett must men jeg vil gjerne vite hva jeg har og kan den overvintres??
  Kan dere skrive hvilke sorter dette er plz??

  Nå skal jeg plante de i samplantinger og kose meg med de hele sommeren 🙂
  Hilsen plantegal..

 9. Hei Kate. Jeg svarte litt på facebook først jeg, så dette blir litt dobbelt da.. men altså.

  Jeg planlegger å skrive en skikkelig bloggpost om planten, hadde bare ikke regnet med at den skulle komme i handel allerede før 17 mai. Men her er svar på det jeg har svar på foreløpig:

  Navn: Om den er merket Ipomoea trivolor så er det noe helt annet enn Ipomoea Batatas. Tricolor er en klatreplante, så om du er sikker på at du har kjøpt Batatas og den er merket tricolor så si i fra til meg er du snill, så skal jeg varsle videre for det er jo en katastrofal feilinformasjon.
  Navnsorter:
  Bright Ideas Lime
  Bright Ideas Black
  Bright Ideas Rusty Red

  Herdighet: Den er ikke frosttålende, kan overvintres inne, men det er litt komplisert. det er en knoll, så problemet er sikkert å ha det passe fuktig og tørt og kjølig på en gang.

  Blomster, aner ikke om den har blomster, isåfall er de sikkert ubetydelige. Har spurt, skal formidle svar når jeg får.

  Høyde og bredde. Sist jeg spurte så hadde de ikke riktig presis informasjon på dette, det manglet fra forhandleren de har kjøpt stiklingsmaterialet fra. Men, jeg har sjekket litt rundt og snakket med andre og det er grunn til å tro at plantene vil holde seg relativt lave, kanskje ikke høyere enn 30cm, kanskje litt høyere, og at de blir dobbelt så brede som høye.

 10. Hei Kate. Jeg svarte litt på facebook først jeg, så dette blir litt dobbelt da.. men altså.

  Jeg planlegger å skrive en skikkelig bloggpost om planten, hadde bare ikke regnet med at den skulle komme i handel allerede før 17 mai. Men her er svar på det jeg har svar på foreløpig:

  Navn: Om den er merket Ipomoea trivolor så er det noe helt annet enn Ipomoea Batatas. Tricolor er en klatreplante, så om du er sikker på at du har kjøpt Batatas og den er merket tricolor så si i fra til meg er du snill, så skal jeg varsle videre for det er jo en katastrofal feilinformasjon.
  Navnsorter:
  Bright Ideas Lime
  Bright Ideas Black
  Bright Ideas Rusty Red

  Herdighet: Den er ikke frosttålende, kan overvintres inne, men det er litt komplisert. det er en knoll, så problemet er sikkert å ha det passe fuktig og tørt og kjølig på en gang.

  Blomster, aner ikke om den har blomster, isåfall er de sikkert ubetydelige. Har spurt, skal formidle svar når jeg får.

  Høyde og bredde. Sist jeg spurte så hadde de ikke riktig presis informasjon på dette, det manglet fra forhandleren de har kjøpt stiklingsmaterialet fra. Men, jeg har sjekket litt rundt og snakket med andre og det er grunn til å tro at plantene vil holde seg relativt lave, kanskje ikke høyere enn 30cm, kanskje litt høyere, og at de blir dobbelt så brede som høye.

 11. Hei…jeg kjøpte en på hagemessen igår. Ser ut som den får flotte klokkeformede hvite blomster m lilla i midten. Jeg skal ha den i en stor krukke på terrassen. Blir veldig spennende å se om det blir poteter også. Fant masse flotte bilder av den på Google . Sidsel

  • Hei Sidsel. Gratulerer med anskaffelsen 🙂
   Det er dog viktig å vite at det finnes en del ulike Ipomoeas. Den jeg omtaler her i dette innlegget er Ipomoea Batatas, ikke den vanlige slyngplanten med flotte blomster. Batatas kan også få blomster, disse er pene, men beskjedne.

 12. Hei, du har oppdatert begge innleggene dine om Ipomoea batatas med info om at de du kjøpte ikke ble vellykkede, men at du hadde en sort som ble det. Du skriver ikke navn på denne, det hadde vært fint å få vite hvilken sort det var. Håper å høre fra deg selv om dette er et veldig gammelt innlegg.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips