Jeg sår salat!

For å ha litt hjemmelaget på plantefronten til hagebloggerenes stand så driver jeg nå og dyrker salat og bladgrønnsaker, littebittegranne sent ute, men hey, småspirer er dekorative de også 😉

Salat er superenkelt å så: De spirer raskt, kan såås både inne og rett ut såsnart det er frostfritt, er lettstelte, smaker bedre enn kjøpesalat og koster lite ettersom du får veeeldig mye salat ut av en pakke. Stor variasjon er det også, spesielt om man inkluderer bladgrønnsaker som spinat og diverse asiatiske bladgrønnsaker. Om man aldri har sådd noe før og vil prøve seg på noe spiselig så er min anbefaling salat.

Jeg sådde denne gjengen på onsdag kveld, (hadde tenkt å så de tidligere men tiden/overskuddet rakk ikke til). Litt ulike for å se hvilken kom raskt, og om de i det hele tatt kom raskt nok til å bli brukbare. Og jammen ser det lovende ut, det meste spratt opp i rekordfart! Så blir det spennende å se hvor godt sånne småspirer takler å være på messe, men de gleder seg veldig iallefall 😉

Skal komme med noen konkrete anbefalinger på salatfrø som er enkle å så og dyrke i neste uke, men for nå så kan du se på utvalget hos Impecta 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. hei:)
  jeg har også sådd salat, og min begynner å bli stor:)
  nesten bedre å så nå enn tidligere for siden min bare står inne pga kulda blir den veldig tynn og spinkel…
  hva er det hvite øverst i pottene din! gjødsel?
  Klemm:)

 2. Vivi, jeg skal prøve å få med tips om spinat i den posten. Har ikke sådd så det før i år sjøl, (det er en av de jeg sådde på onsdag), men det skal vistnok ikke være vrient, bare å så som annet.

  Olea, det er perlite. En vulkansk sten som holder på fuktigheten. Jeg har først jord i potta, strør så frøene på, og drysser så perlite oppå der om frøene er små (er de store så jeg har mye oppå de så blander jeg perlite med jord). Jeg blander ofte perlite i jorden også om det er frø som bruker litt tid på å spire.
  Perliten er super for meg som ikke makter å følge nøye nok med, den bidrar ti å holde god fuktighetsbalanse, hverken for vått eller tørt.
  Og salat kan man jo så hele tiden, ble det for tidlig så er det jo grei skuring å ete den du har sådd og så mer 🙂

  Om noen har noen salatanbefalinger til andre så er det fritt frem for å komme med de forøvrig, jeg har jo begrenset erfaring sjøl selvom vi sådde omtrent ti slag i fjor.. (jeg bare glemte å notere ned hva som var bra og ikke..)

 3. Vivi, jeg skal prøve å få med tips om spinat i den posten. Har ikke sådd så det før i år sjøl, (det er en av de jeg sådde på onsdag), men det skal vistnok ikke være vrient, bare å så som annet.

  Olea, det er perlite. En vulkansk sten som holder på fuktigheten. Jeg har først jord i potta, strør så frøene på, og drysser så perlite oppå der om frøene er små (er de store så jeg har mye oppå de så blander jeg perlite med jord). Jeg blander ofte perlite i jorden også om det er frø som bruker litt tid på å spire.
  Perliten er super for meg som ikke makter å følge nøye nok med, den bidrar ti å holde god fuktighetsbalanse, hverken for vått eller tørt.
  Og salat kan man jo så hele tiden, ble det for tidlig så er det jo grei skuring å ete den du har sådd og så mer 🙂

  Om noen har noen salatanbefalinger til andre så er det fritt frem for å komme med de forøvrig, jeg har jo begrenset erfaring sjøl selvom vi sådde omtrent ti slag i fjor.. (jeg bare glemte å notere ned hva som var bra og ikke..)

 4. Hei Anne!
  Jeg skal jo på messa og holde foredrag- Fra hagen til middagsbordet. Vi har brett med salat som er ferdig til å høstes, som du kan låne. Tenkte hvis dine ikke har kommet langt nok 🙂 Jeg trenger de bare den timen jeg holder foredraget.

 5. Så herlig det nederste bildet!! Her oppe hadde vi grønn plen før påska, nå er en meter med snø kommet til så en blir ikke frista til noen ting med hverken såing eller haging….

  Men jeg har et spørsmål til deg ang disse konkuransene dine. Hadde du ikke kunne tatt opp et tema om hvordan ramme inn hagen…? Nå er ikke ejg noe begeistret for gjærder og liker ramme inn hagen med trær og busker men dette gjør jo hagen så innmari spennende for forbigående da og javisst; masse besøk i hagen. Nå har vi jo anskaffet oss hund og hun frekventerer jo i hagen titt og ofte og vi har hundegård til henne. Men noen tips til hvordan holde folk unna? I vinter har jeg vært endel syk og vært hjemme fra jobben og da har jeg til og med hatt besøk av hele barnehagen bak i hagen her og jeg syns ikke det er moro . Men det verste av alt er at voksne folk blir så innmari sure når jeg går ut og sier; beklager emn dette er en privat hage så dere må nesten bare gå ut igjen!!

  Kunne du lage et innlegg om hvordan skjerme hagen uten få den til å virke som en borg…?

 6. Kenneth, du er en engel! Epost kommer din vei 🙂

  Gunda, folk er nå bra snåle da. Jeg hadde barnehage på picknik i hagen her et år sjøl. Bor i et superurbant område så det er helt utrolig at de trodde det var friareal.
  Skal tenke på det som et alternativ for tema Gunda, god ide!

  Nå veit jeg ikke hvordan det er hos deg egentlig, flyter det over i natur på utsiden? eller er det et friareal utenfor? Siden så mange tror det er fritt frem altså, høres jo veldig drøyt ut.

  Hva med å etablere en linje hele veien rundt som ikke er en høy hekk eller gjerde, men som er noe lavt. Feks en høy eller lav staudehekk som har tydelig kontrast mot områder rundt. Eller en rekke skulpturer som danner en tydelig linje (det bør da ikke være mer enn to meter mellom de tror jeg, og du bør nok la det sammarbeide med linjesatt vegetasjon i perioder.) Tenk stiplet linje.

  Noen er jo bare teite og vil ikke forstå, men de fleste stopper jo opp om de får tydelige nok signaler om at det er privat areale de er på vei inn i.

 7. Kenneth, du er en engel! Epost kommer din vei 🙂

  Gunda, folk er nå bra snåle da. Jeg hadde barnehage på picknik i hagen her et år sjøl. Bor i et superurbant område så det er helt utrolig at de trodde det var friareal.
  Skal tenke på det som et alternativ for tema Gunda, god ide!

  Nå veit jeg ikke hvordan det er hos deg egentlig, flyter det over i natur på utsiden? eller er det et friareal utenfor? Siden så mange tror det er fritt frem altså, høres jo veldig drøyt ut.

  Hva med å etablere en linje hele veien rundt som ikke er en høy hekk eller gjerde, men som er noe lavt. Feks en høy eller lav staudehekk som har tydelig kontrast mot områder rundt. Eller en rekke skulpturer som danner en tydelig linje (det bør da ikke være mer enn to meter mellom de tror jeg, og du bør nok la det sammarbeide med linjesatt vegetasjon i perioder.) Tenk stiplet linje.

  Noen er jo bare teite og vil ikke forstå, men de fleste stopper jo opp om de får tydelige nok signaler om at det er privat areale de er på vei inn i.

 8. Hei! Sådde slat i små potter i går, men jeg tror at jeg brukte alt for mange frø… (er ikke helt erfaren, men prøver meg frem). Går det an å dele og omplante de etter hvert i større potter? Natallia

 9. Hei Natalia, du kan godt prikle (plante om) salat om du vil. Det vanlige er nok å tynne (knipe av noen av frøplantene og så spise de opp), men om du er forsiktig så er de fint mulig å prikle.
  Skjønte du? Om ikke så spør mer så skal jeg finne lenker til deg 🙂

 10. Takk for svar! Jeg tror at jeg skjønner:) skal vente litt til frøene begynner å spire… Så blir der lettere å vurdere hva som er best å gjøre. Hvor store plantene skal være når man prikler?

 11. Ser at jeg har gjort det samme med månedsjordbær- frøene har spiret ut så tett! Jeg sådde frøene i en isboks med tanke på at jeg etterpå kunne omplante dem 1 plante pr potte… Hva er lurt å gjøre nå??:) Natallia

 12. Hei Natalia 🙂
  Her er video hvor du ser hvordan man prikler: http://moseplassen.no/2011/03/
  Og som du ser så har jeg sådd hysterisk tett, altfor tett naturligvis.

  Når prikle: De aller første bladene som kommer kalles frøblad, de neste bladene er ekte blader og når du har fått noen slike så kan du prikle. Hold i _bladene_ ikke stilken.

 13. Hei Natalia 🙂
  Her er video hvor du ser hvordan man prikler: http://moseplassen.com/2011/03
  Og som du ser så har jeg sådd hysterisk tett, altfor tett naturligvis.

  Når prikle: De aller første bladene som kommer kalles frøblad, de neste bladene er ekte blader og når du har fått noen slike så kan du prikle. Hold i _bladene_ ikke stilken.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her