Lær om jord. Del 1: Hva er jobben til jord?

Har du tenkt over hvor viktig jord er?
At kvaliteten på jorda i stor grad påvirker hvor glade planter du har?

Planter kan gro i nesten hva som helst, men de fleste planter trives best under visse forhold. Dersom du gir dem det de drømmer om så gror de raskere, holder seg friskere og trenger mye mindre stell.

Vi skal kjøpe inn 50m2 kubikk jord for bed her på Moseplassen (se prosjekt hagetransformasjon). I den forbindelse så følte jeg et behov for å lære meg hva jord egentlig er, hvilket produkt som finnes å få kjøpt og hva som er den rette jorda for mine behov.

Jord er noe mange føler seg usikre på. Jeg gikk inn i dette med lite kunnskap, men har lært mye og vil nå fordelt på tre artikler, dele dette. Denne første delen handler om hva jobben til jorda er, den andre delen handler om hva jord består av og i den tredje snakker jeg om hvilken type jord en bør bruke. Jeg har brukt flere ulike kilder og siste artikkel får kildehenvisning og lenker videre til utfyllende artikler. Hovedkilden er seniorforsker Erik Joner ved Bioforsk som har svart på alle mulige merkelige spørsmål med en engels tålmodighet 🙂

Hagen er ekstremutgaven av natur, da må jorden også være det!
Jord dannes naturlig på mange ulike måter. Mineraljord dannes når fjell forvitrer på grunn av frost mm, og organisk jord dannes når planter og dyr brytes ned, og så blandes gjerne dette sammen over noen tusen år. I naturen vokser planter der de finner jord de liker, og de har over tid tilpasset seg lokale forhold. Det finnes planter som foretrekker skrinne tørre skråninger og andre som har lært seg å leve i fuktige næringsrike vannkanter.

Hagen er en slags ekstremutgave av naturen hvor vi forventer at plantene skal bli større, blomstre mer og stå tettere enn de noen sinne ville gjort i naturen. Skal du lykkes med det må du ha en jord som oppfyller plantens drømmer, bare husk at plantene har forskjellige drømmer.

God jord skal:
– Være porøst slik at røttene kommer frem.
Jo mere røttene kan spre seg jo mer næring og fuktighet kan de ta opp, jo mer mat får planten, og jo større blir de. (sånn litt generelt sagt).

– Gi røttene vann.
Noen planter trenger mye vann og jevn tilgang, andre vil helst tørke ut av og til. Ulike typer jord har ulik evne til å holde på vann.

– Gi røttene luft og slippe ut gass.
Generelt sett så bør jord ha masse små luftlommer slik at cellene i røttene kan få luft, og slik at gass fra nedbryting av organisk materiale kan sige ut og opp.

– Tilby næring
Røttene tar opp næring fra jorden, og det er best for planten å få denne næringen som en jevn tilførsel. Næringsrik jord som gradvis frigir næring er å fortrekke fremfor gjødsling to ganger i året. Noen planter vil ha mye næring, andre trives best med lite.

– Ha rett pH
De fleste hageplantene foretrekker en jord med nøytral pH, noen liker seg best på kalk og andre vil ha sur jord. Det er mulig å kalke sur jord, men det blir aldri så bra som jord som naturlig har den pH plantene ønsker.

Les mer:
Artikkelen er delt opp for å gjøre den mer lettfordøyelig.
* Del to: Hva består jord av
* Del tre: Hvilken jord til hva

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

 1. Det der med jord er ofte vanskelig, og det er ikke så greit å se på jorda om den er god eller ikke. Det hender at planter bare dør etter omplanting/utplanting, og så er spørsmålet om jorda har for mye gjødsel i seg, for lite, holder den for mye på vannet, eller tørker den for fort og blir hard på overflata? Det du sier om at røttene trenger luft, er nok noe vi sjelden tenker på. Og så greit som du forklarer, så ser jeg frem til de neste artiklene og håper at kunnskapen ikke sklir av teflonhjernen min.

 2. Supert, Anne! Dette er et stort tema, og jeg har heller ikke så stor kunnskap til dette emnet. Jeg har bare oppdaget at en del jord jeg kjøper, tørker veldig fort ut, så jeg må vanne nesten hver dag =(
  Gleder meg til fortsettelsen!
  Kanskje du kan la noen teste forskjellige leverandørers produkt?
  Tusen takk for bra innlegg!

 3. Merry, nei det er ikke enkelt å se på jorda hva den byr på. Nå ble jeg litt nervøs for at jeg skal greie å gi nok kunnskap til at den kan brukes for jordforbedring, men jeg prøver!

  Krepsemor, jeg skal skrive litt om dette senere, bla skal jeg skrive om og lenke til en artikkel jeg har lenket til før som snakker litt om ulike typer jordsekk-jord. (orker ikke finne lenken akkurat nå så du får vente i spenning 😉 )

 4. Eg har lært mykje av ein anleggsgartnar som ikkje kunne seie ofte nok kor viktig det er med sand/luft i jorda. Dette visste eg ikkje i fjor og trudde det var tilstrekkeleg med gjødsel. Eit bed eg planta masse busker i har eg mista fleire planter antakeleg på grunn av at jorda er for kompakt. I år har alle planter fått ei blanding av sand, plantejord og kukompost.

 5. Kjempflott jobb du gjør, Anne. Spesielt siden jord er så viktig som den er. Fikk også en jord sist jeg kjøpte som ser ut som en ørken etter et par dager. For mye torv antar jeg???

  Venter også med spenning på dine neste innlegg med tamaet jord 🙂

 6. Torill, det med luftig jord er nok noe undervurdert tror jeg ja, Det er flere måter å få luft på, sand som du sier, men også kompost med tekstur er god for å lage luftigere jord. Viktige er det også at man ikke triver og tramper rundt på jorden i utide, spesielt ikke om man har leirjord.

  Gullbrit, torv skal egentlig holde på fuktighet, men når den først tørker ut så blir den ørkenaktig ja, da kan den være litt vanskelig å få til å trekke vann på nytt, vannet rennener bare av uten å trekke inn.

  Harald, hyggelig å høre 🙂

 7. Hei, dette var spennende, som vanlig hos deg! Dessuten skal jeg følge litt med på hageprosjektet ditt. Jorda mi er litt vel kompakt, så jeg skal lese jordartiklene dine! Tusen takk for hilsen hos meg!

 8. Tusen takk for at du deler din kunnskap:)

  Koselig å se ditt blide ansikt på katalogen hos hageland i år også forresten:)

  Jeg følger ivrig med videre!
  God helg! (snart)
  Klem

 9. Gentetiana, Inger Marie og Garden Angel, hyggelig at dere setter pris på artikkelen!

  Og Garden Angel, så koselig at de fortsatt står i hyllene 🙂 (det er årets katalog jeg har vært i hele tiden, kom i januar).

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her