‘Mr. Morse’. Hvitblomstret brokbladet forglemmegeisøster.

En av mine mange plantediller er bladverksplantene!
Det vil si planter man har primært fordi de har fint bladverk, og da gjerne bladverk som har spesielle farger eller tegninger.

De brokbladede forglem-meg-ei-søstrene, Brunnera macrophylla, er øverst på favorittlista mi. En art hvor en kan finne mye lekkert bladverk. «Orginalen» er ikke så spennende, men navnsorter som ‘Jack Frost’, Looking glass’ og altså ‘Mr. Morse’ byr på noe helt unikt.

Akkurat nå står det en fin tue av ‘Mr. Morse’ og blomstrer oppe i ventebedet i «skogen». Bladene er ganske små enda, de vokser seg større og vakrere senere i sesongen, men den er veldig søt med sine bittesmå hvite blomster og tette vekst.

Forglemmegeisøster trives best i delvis skygge og er ikke glad i å tørke ut. De brokbladede sortene må formeres ved deling, de kan ikke sås. Jeg tror den kan stikles, skal prøve det nå, isåfall er den enkel å formere opp 😉

Dessverre er det litt begrenset utvalg på markedet foreløpig, men velassorterte hagesenter har ‘Jack Frost’, og en kan være heldig og komme over andre spennende navnsorter også. Jeg kjenner ikke til herdighet på navnsortene, fint med tips om du har erfaring 🙂

mr-morse-2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. Hei Sigrid 🙂 Jepp, jeg har det bra, koselig at du spør 🙂 Det har vært litt saktegir her en stund, men bra har jeg det da lell.

  Vigdis, takk i lige måde!

 2. Fiine 🙂 Har Jack Frost, men han trives ikke særlig bra. Den vanlige trives mye bedre hos meg. Ha fine dager Anne.
  Klem.

 3. Artig at dere er flere bladfans 🙂

  Mr.Morse er litt ekstra flott synes jeg fordi den har hvite blomster, det gjør det til en drømmeplante for det hvite bedet, men jeg er glad i alle de brokblada Brunneraene jeg har (og jeg aner ikke om alle har overlevd så jeg veit ikke riktig hva jeg har nå). Men det blir garantert oppfølgerpost når jeg bare greier å skille de fra hverandre 🙂

 4. Brunnerea er også en favoritt her i hagen. Har endel forskjellige og de vokser og legger godt på seg. De er enkle å dele med en skarp spade.. Hos meg er det H4, så de er nok ganske så hardføre.

 5. En av mine favoritter også. hadde en i mange år, men de vanskelige vintrene klarte jammen og knekke den. I fjor fikk jeg tak i to nye, en med grønne blader, og en med broketbladede. Begge har blå blomster. Må nok på jakt ser jeg. Hvite blomster er ekstra vakkert i skyggebed.
  Men som sagt, den gledet meg i mange år, og jeg var bare så sikker på at den skulle fortsette med det, ellers hadde jeg delt den og sikret meg. Kanskje var problemet at vinteren og frosten kom før blomstene hadde gått til hvile, og med følgende fukt og kulde kan det ta knekken på mye (bare ikke valmuesøstrene 🙂

 6. Mr. Morse klarte to knallharde vintre her i Trøndelag – vinteren i år gikk også greit. Den står med knopper nå – og er en absolutt favoritt. Jeg deler den litt opp hvert år – så nå har jeg tuer både i skygge og sol – ser ut som om den tåler det meste.

 7. Så flott å høre erfaringer på brunnera, supert!

  Jeg ser at mine har lagt på seg siden de var nye, så det lover godt for å få store fine tuer i hage. Mange, typisk en plante jeg liker å gjenta dette, og noen å gi vekk også etterhvert 🙂

  Vintervåt er jo absolutt et problem for staudene ja Elly. godt å høre at valmuesøstrene greier seg da, de er det jo ellers mange som sliter med.

 8. Så flott å høre erfaringer på brunnera, supert!

  Jeg ser at mine har lagt på seg siden de var nye, så det lover godt for å få store fine tuer i hage. Mange, typisk en plante jeg liker å gjenta dette, og noen å gi vekk også etterhvert 🙂

  Vintervåt er jo absolutt et problem for staudene ja Elly. godt å høre at valmuesøstrene greier seg da, de er det jo ellers mange som sliter med.

 9. Jeg har både Mr. Morse og Jack Frost, begge trives godt i bedet langs nordveggen av huset (H3). Plantene øker i omfang hvert år. Her kommer kun morgensol. Etter det jeg kan se blomstrer Jack lenger enn Mr Morse. Andre som har samme erfaring?

 10. […] Du ser: Georginer, fem ulike faktisk, inkludert de i første bildet som ser litt vannliljeaktige ut. Stemorsblomster fra noen selvsådde stemor som har blomstret siden i våres. Kornblomster, million bells, gulrotblomster, roser (den jeg viste i går), klematisblomster, ringblomster og bladene til forglemmegeisøster. […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her