Ornamental søtpotet, Ipomoea batatas, i handel på Plantasjen og Hageland!

Ipomoea batatas er årets krukke-favoritt for min del, jeg digger bladverket som fyller flott ut og har spektakulære farger. Jeg viste frem denne for en måned siden, med meget god respons, og nå er de altså i handel.

Aller først navnet. Sånn strengt tatt så er dette søtpotet, men det er ikke den samme søtpoteten som den man spiser. Dette er navnsorter som er dyrket frem utelukkende for å gi vakkert bladverk, knollens smak bryr de seg ikke om. Jeg ser Ipomoea batatas for prydplante omtales enkelte steder på engelsk som «ornamental sweet potato», så for de som foretrekker norske navn så tror jeg «ornamental søtpotet» blir det beste alternativet.

Schrader gartneri produserer i år Ipomoea batatas. De leverer tre ulike navnsorter, og plantene er tatt inn i hele Plantasjen og enkelte av Hagelands butikker og skal nå være på plass i hyllene.
De tre navnsortene er: Bright Ideas Lime, Bright Ideas Black og Bright Ideas Rusty Red.

Fakta:
* Bladplante (dekorativt bladverk) uten blomster.
* Hengende form. Planten kan henge ned 40-50cm og stikker opp 20-30cm. Helt ypperlig for krukker ettersom den vil legge seg litt utover kanten.
* Ikke frosttålende/vinterherdige, kan overvintres inne men det er visst litt vanskelig å lykkes. Bør ikke ut før det er over ti grader på natten, når den er godt herdet kan den tåle betydelig lavere temperaturer.
* Ser ut til å trives både i sol og delvis skygge.
* Ser ikke ut til å trives med å tørke ut.

Mine har stått på planterommet til nå, men i dag kom de ut på treningsleir i skyggen, (husk å herde alle planter!) og nå gleder jeg meg til å plante til krukkene 🙂
– fine, eller hva?

Lime, tidlig ute med å lage ranker. Blir spennende å se hvordan de ulike navnsortene blir over tid.

For ordens skyld: Jeg har fått plantene av Schrader gartneri.

Oppdatert slutten av sesongen:
Jeg erfarte over sesongen at det er stor forskjell på egenskapene til navnsortene av Ipomoea Batatas. Disse som jeg viser bilder av her (i serien ‘Bright ideas’) vist seg å dårlig tåle værpåvirkning fra sol, regn og vind. bladene ble stygge. Jeg hadde i tillegg en annen navnsort av Ipomoea Batatas som ble riktig praktfull, så jeg har ikke gitt opp planten, men kommer ikke til å kjøpe akkurat disse navnsortene.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Ja jeg fikk ganske hakeslepp da jeg fant disse på Plantasjen. Men de hadde ikke den limefargede desverre. Mulig jeg må innom i morgen å se om de har fått den inn igjen.

 2. Hyggelig å høre fra dere jenter 🙂

  Forresten, om noen ser priser på denne så del gjerne, jeg er litt nysgjerrig på hva de koster i butikk.

 3. Uff da, herde plantene, det er ikke så rart det har gått dårlig for mine da 🙁
  Takk for informasjon, man lærer noe nytt hver dag:)
  Klem
  Liza

 4. Jada, jeg lar meg påvirke av reklame 😉 Ble så glad da jeg fant de hos plantasjen. Nå er den limefargede og den mørke plantet sammen i en høy krukke. Gleder meg veldig til å se om de vil trives der!

 5. Liza, flott at du har nytte av bloggen 🙂

  Anne, hehe, håper du blir fornøyd nå! Litt skummelt å gå så hardt ut med anbefalinger som jeg gjør med denne, tenk om alle blir missfornøyd…

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her