Tett på en fritillaria, men hvilken?

Denne dukket litt uventet opp i et bed tidligere i mai. Helt klart noe min mann har bestemt vi kan kjøpe for den er absolutt ikke i min smak, men om man går tett på den så har den definitivt sin sjarme.

Men hva heter hun? Det er en fritillaria, såpass kan jeg se, og jeg veit hun må være ganske vanlig for hun har dukket opp her og der i blogger i våres, men når jeg nå skulle vise frem min så oppdager jeg at jeg slettes ikke har notert hvem hun er. Kan du hjelpe?

Oppdatert: I jakten på navnet så fant jeg frem til denne supre artikkelen fra Magnar Aspaker som beskriver hans fritillaria, anbefales! Se også Magnars supertråd «Dagens Frilillaria»

Oppdatert2: Takket være Harald og Maria via moseplass-siden på Facebook er hun nå avslørt. Bildet viser mest sannsynlig en Fritillaria Uva-vulpis

 

Mørke/sorte blomster er faktisk ikke blant min favorittfarge. Mange av de er jo absolutt flotte og eksempler jeg vil ha, men altfor mange av de såkalt sorte ender bare opp med å være en slags guffen «ikkefarge», som denne.
Enig?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. Har ikke det latinske navnet, men mener dette er Mikaelskrone, den er postet på konkurransen du hadde på vårfavoritter. Kanskje det latinske navnet står der, det var Vivi som postet.
  Lykke til med jakten

 2. Takk Tua!
  Veldig interressant tips, blomstene ligner absolutt på Mikaelskrone, Fritillaria Michailovskyi.

  Men når jeg dobbelsjekkgooglet fant jeg denne:
  http://www.aspaker.no/minefrit.htm
  verdt å lese for de som er interessert i frittilaria, og der skriver Magnar at Mikaelskrone skal være lav (10-15cm sier Magnar, men jeg har funnet andre kilder som oppgir den med opp til 20 og noen opp til 30cm) og at den er enkel å forveksle med en som er høyere. Min er 45cm, så jeg tror min er en annen enn Mikaelskrone.

 3. Takk Tua!
  Veldig interressant tips, blomstene ligner absolutt på Mikaelskrone, Fritillaria Michailovskyi.

  Men når jeg dobbelsjekkgooglet fant jeg denne:
  http://www.aspaker.no/minefrit
  verdt å lese for de som er interessert i frittilaria, og der skriver Magnar at Mikaelskrone skal være lav (10-15cm sier Magnar, men jeg har funnet andre kilder som oppgir den med opp til 20 og noen opp til 30cm) og at den er enkel å forveksle med en som er høyere. Min er 45cm, så jeg tror min er en annen enn Mikaelskrone.

 4. Løk som selges som Mikaelskrone viser seg ofte å være en litt høyere art; Fritillaria uva-vulpis (syn. F. assyriaca). Der er flotte begge to, men det er altså bare den ene som med rette kan kalles Mikaelskrone.

  Godt mulig det er den du har, tror Mikaelskrone i tillegg til å være lavere, har sterkere/mer gult. Jeg har jukseversjonenen i feriehagen, men har aldri vært der i rett tid til å studere blomsten når den er helt på topp. Bilde av den her.

 5. Kan desverre ikke hjelpe, men synes nå den var litt av et syn…dog jeg synes jo kanskje lysere blomsterfarger lyser mere opp i en hage…men spennende med litt andre planter og farger også da…når en kan blande litt :0) Ha en fine kveld :0)

 6. Jeg sitter her og øver på å si Fri-till-aria, aldri hørt om så jeg kan ikke hjelpe deg DER. Men jeg er litt enig i det du sier om ikke-farge. På den annen side kan den sikkert være kul i visse sammenplantinger, er gjerne spennende sammenplantinger jeg blir helt betatt av. Og, på macrohold så ser jo enhver blomst spektakulær :)

 7. Sandoren, nydelig!

  Takk for hjelp Bille!

  Wenche, ja den lyser ikke akkurat opp, og den interessante delen av den vender jo dessuten nedover..

  Hege, hehe, fritillaria er ikke enkelt å skrive heller, artig navn :)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her