Tips om når og hvordan du bør sette ut plantene.

Frostskader på tusenfryd.

Jeg har fått flere spørsmål nå i det siste om en kan sette planter ut nå. Som så mye annet innen haging så er det ikke ett rett svar på det, rett og slett fordi det kommer an på hvilken plante man har, lokalt klima, og hvordan du tilrettelegger for planten. Om temperaturen er rett så trives alltid plantene best ute, men er du for rask med å sette ut så blir plantene skadet.

Når:
Når avhenger av hvor og hva. De fleste plantene bør ha minst fem plussgrader på det kaldeste før du flytter de ut, ti er egentlig å foretrekke, og noen planter som feks gresskar skal helst ikke ut før det er jevnt over femten grader. (Alle løkblomster, ranunkel, stemor, tusenfryd, julerose, superpetunia, primula, karpatklokke tåler en par kuldegrad om de er herdet). Dersom du setter plantene ut for tidlig så synes de det er så ukomfortabelt at de slutter å vokse, og er du uheldig så kan de få seg et så stort sjokk at de sturer i flere uker etterpå. Det er bedre å vente en par uker ekstra enn at plantene bare blir stående uten å vokse i en måned.

Hvordan:
Det er to ting en bør ta hensyn til når plantene skal ut:
1: Sol. Planter som har vokst opp inne tåler ikke sol, de blir solbrent! De lager sin egen solkrem, men de trenger en uke på seg og frem til da så bør de stå i skyggen.

2. Temperatur: Se for deg en brasilianer som sendes rett på fjelltur på Dovre. Selv om vi nordmenn synes det er helt ok temperatur, så fryser den sydlandske stakkaren seg skakk i hel, han er ikke akklimatisert. En uke i hytteveggen og kun turer på de dagene det er best vær vil gi sydenskapningen mulighet til å venne seg til forholdene. Planter har ofte vokst opp inne i varme deilige drivhus og får sjokk av å bli sendt rett ut. Det er derfor lurt å sette plantene ut på de gode dagene og inn på natten, og på en lun plass så vinden ikke får tak, (vårvinden kan være veldig kald og uttørrende og gjør mer skade enn noe annet). Om det blir kalde perioder så kan du også vurdere å kle på plantene med jordbærduk (tynn syntetisk duk du får på gartneriet).

OBS: – Selv om plantene står ute når du kjøper de så kan du ikke gå ut i fra at de er herdet, de kan ha kommet til hagesenteret samme dagen.

Drivbenk og minidrivhus. (Gave fra Nelson)

Du kan jukse:
Dersom du gjerne vil ha plantene ut før temperaturen er ideell så kan du jukse ved å bruke et minidrivhus eller drivbenk, da får du litt høyere temperatur, og plantene står maksimalt lunt. Men en kan ikke forvente at et lite drivhus skal holde temperaturen mye høyere på natten. Og, plantene kan godt bli solbrente i drivhuset (avhenger av materialet i veggene) så kle gjerne med litt jordbærduk i starten. Så, ingen vidunderkur, men med omtenksomt bruk ganske smart. Drivbenken funker nok bedre enn minidrivhuset for i drivbenken så varmes jorden opp, og jorda avgir så varme til luften i drivbenken over natten. Drivbenken er flott om du vil tyvstarte grønnsakshagen, feks.

Håper dette kan hjelpe hagenovisene litt på vei. Jeg veit det er vrient å være tålmodig når en klør i fingrene etter å komme igang i hagen, men det lønner seg å vente til det er varmt nok for plantene!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Informativt! og jeg som har sendt mine søte, små, spinkle spirer rett opp i vinduskarmen etter prikling og så forlot jeg dem hele langhelga, er ikke rart de ser helt døde ut, de har sikkert blitt solbrent, fått solstikk og bare dukket ned igjen i jorda… huff! Du skriver lettfattelig og bra som alltid

 2. I går tok jeg livet av to tomatplanter og to sjokoladeblomster. Jeg hadde satt dem i minidrivhuset i skyggen, men da jeg kom hjem var det strålende sol, og sikkert 40 grader derinne. Mine cardinal climbers fikk svidd noen av bladene, men overlever nok. Basilikene ble helt skjoldete. Sånn kan det gå!

 3. Takk for informasjonen. Jeg har heldigvis vært heldig med potterosen min som sto ute i natt når det snødde og den er like glad enda.

 4. Hege, vinduskarmen kan være skummel, sola tørker fort ut bakken i tillegg til at den brenner. Håper det gikk bra 🙂

  Kerstin, vrient med den luftingen i små drivhus,krysser fingrene for plantene, solsvi er ikke krise, det ser bare litt stygt ut. Er alle bladene ødelagt så blir det jo en svekkelse for planten, men min erfaring er at det skal mye til

  Stine, flott! Roser kan tåle mye om de er litt herdet 🙂

 5. Mange av plantene mine har fått røde blader. Etter en titt på termometeret som viser min-/max temp. har det vært kuldegrader i drivhuset. Har dette noen sammmenheng?

  • Ja, det er vel ganske vanlig at blader får en forandring i utseendet om de blir utsatt for lave temperaturer. Hva det har av praktisk betydning for planten å ha vært så kald at dette skjer kan jeg ikke si.

 6. Jeg har sådd tomatfrø. 5 stykker , men 1 i hver dorull. Nå er de 6 cm lange. Men når skal jeg plante de over i større potte?
  Takk for at du deler og hjelper oss leserne så mye her på moseplassen. Er så glad i denne bloggen din 🙂
  Mvh Laila 🙂

  • Hei Laila-Iren.
   Hm. jeg gjør alt slik på magefølelse. Bla ved å se på røttene, hvor høy planta er er en dårlig indikator på hvor mye røtter den har. Men. Du trenger nok ikke potte om allerede nå. Etterhver kan du løfte på en dorull, om du ser det er masse røtter der (ikke bare litt) så er det på tide å potte opp. Men, du kan gjerne begynne å gi litt svak gjødselvann nå, om du ikke allerede har begynt. Feks halv dose av det som står anbefalt på flasken.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her