Hjertetre! Nydelig prydtre

Hjertetre, Cercidiphyllum japonicum, er et yndet tre for norske hageeiere som vil ha noe litt ekstra. Nydelig bladverk og en nett lett form, og navnet da naturligvis.

«Orginalen», altså slik den vokser i naturen, vil i Norge bli 10-12 meter høyt. Det er et en eller flerstammet tre, med nette lette grener. Fasongen kan variere, i noen kilder hevdes det at hanntrærne blir slankere og hunntrærne blir rundere. Det har også blitt dyrket frem noen ulike navnsorter, en av disse er ‘Pendulum’ som er en hengende utgave. Dette treet blir mindre enn den rene arten.

Vanlig hjertetre

Stell:

 • Hjertetreet trives best i godt drenert til fuktig jord. Den er ikke spesielt næringskrevende.
 • Kan vokse både i sol og halvskygge
 • Herdighet: Ca H4-H5
‘Pendula’ (på våren)

Egenskaper:

 • Bladene endrer farge gjennom sesongen. Fra bronse på tidlig vår, til grønn gjennom sommer, og så høstfarger i gult/orange/rødt.
 • Treet avgir ved bladfall en duft av smeltet sukker. Sukkerspinn/karamell/bakeverk. Er nok ikke veldig sterk, jeg har selv aldri merket den.
 • Får flottest høstfarger i sur jord. (Lav pH)
 • Er noe utsatt for frostskader på våren da den kan være utålmodig med å komme igang slik at frosten tar de første bladene.
 • Blomstrer på bar gren på våren, uunseelige blomster.
Blad tidlig vår
Blad sommer

Navnet:
Jeg veit ikke hvem som kom på å kalle treet hjertetre, det heter ikke så på engelsk, men jeg må si det er et utrolig smart navnvalg. Jeg er sikker på at om treet hadde hett Katsura på norsk så ville de bare solgt halvparten så mange 😉 Det lett forståelige navnet gjør at treet blir mer synlig og enklere for alle å forholde seg til, og koblingen navnet gir mot kjærlighet gjør det ypperlig som feks bryllupsgave.

‘Pendula’ som er beskåret

Beskjæring:
Jeg har ikke sett vanlig hjertetre beskåret, men jeg har sett den hengende formen ‘Pendulum’ beskåret (bildet over), og det så veldig lovende ut. Jeg tror at du godt kan beskjære hjertetre om du ønsker å holde det lavere enn det selv ønsker å bli, men vil du ha ett lite hage så er nok ‘Pendulum’ det beste valget da det sjeldent blir fint å prøve å tvinge ti meter høye trær til å holde seg på tre-fire meter..

Bloggposten er redigert, senest våren 2017 med ekstra bilder.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. Hjertetre er nydelig!
  Det står et i Botanisk hage i Tromsø som nå begynner å bli ganske stort. Jeg har vært og sniffet flere ganger, men noe lukt har jeg aldri kjent..

  Draglands planteskole sier forøvrig at det er H6 😉

 2. Jeg har et hjertetre i hagen, og det overlevde ekstremvinteren for to år siden da mesteparten av staudene mine takka for seg. Jeg bor i H6/7. Dette treet er nok adskillig mer harført enn det som er oppgitt 🙂

 3. Et vakkert tre! Vi bygger ut inngangspartiet vårt, og resultatet er en maltraktert tomt…og et fint nytt inngangsparti. Fordelen med det er at det gir anledning til å planlegge og anlegge ny hage. Vi har fundert lenge på om vi skal ha et tuntre, og i så fall hvilket, og har kommet til at vi vil ha et hjertetre av hengevarianten. Med skiferheller rundt, ikke ulikt Moppeguris løsning. Takk for at du delte bilde og link, slik at mannen min fikk se hva «vi» har bestemt oss for 😉

 4. Dette er uten tvil et av de vakreste trærne som finnes!
  De lukter ikke alltid pepperkaker, faktisk så er det mange år siden jeg har merket noe. Lurer på om det må være varmt og fuktig? Da kan de lukten bre seg i store områder 🙂 Blomstene syntes jeg er litt søte, små og rosa, men det er som du sier ganske uanselige 🙂

  Det finnes en sort til: Cercidiphyllum japonicum ‘Rotfuchs’ som har rødere blader. Også fin, men bladene er tykkere og ikke like fin som den vanlige syntes jeg. Men har ikke sett den i stort tre enda 🙂

 5. Vet noen om hvor en kan få tak i et slikt tre i Østlandsområdet? Aller mest interessert i en stående sort. ‘Rotfuchs’ ser jo veldig fin ut!

 6. Elin, takk for at du la inn de nyttige lenkene!

  Takk for tilbakemeldinger på herdighetssone, da skal jeg gå og fikse opp teksten! Tydelig at boken min er utdatert.

  Hageliv, så interessant at det lukter kun i perioder. Og takk for informasjon på navnsorten Rotfuchs!

  Siril. «Vanlig» hjertetre kan du nok få i alle større hagesenter. Men de navnsortene er det vel litt mer strev med vil jeg tro, men spør på hagesenteret, de bestiller ofte inn om man bare spør etter varer (og de greier å finne en leverandør som har)

 7. Elin, takk for at du la inn de nyttige lenkene!

  Takk for tilbakemeldinger på herdighetssone, da skal jeg gå og fikse opp teksten! Tydelig at boken min er utdatert.

  Hageliv, så interessant at det lukter kun i perioder. Og takk for informasjon på navnsorten Rotfuchs!

  Siril. «Vanlig» hjertetre kan du nok få i alle større hagesenter. Men de navnsortene er det vel litt mer strev med vil jeg tro, men spør på hagesenteret, de bestiller ofte inn om man bare spør etter varer (og de greier å finne en leverandør som har)

 8. I vår hage står et hjertetre. Det fikk vi på vår bryllupsfest som vi hadde her i hagen vår for noen år tilbake. Trives godt i vår hage og er et vakkert tre som jeg er veldig glad i. Har heller ikke kjent noen slike lukter av det…må nok stikke nesa borti for å sjekke det. 🙂

 9. Vi har et hjertetre som er mer enn 20 år gammelt og diskuterer både om vi skal beskjære og evt hvordan. Treet har to stammer. Det er etter hvert blitt ganske vidt og skygger en del for solen mot uteplass. Hva er beste måte å beskjære og samtidig beholde et fint hjertetre?

  • Hei Bjørg og Terje. Dessverre, jeg har ikke så mye greie på beskjæring at jeg er komfortabel med å i råd. Ta noen bilder av treet ditt og ta med til et hagesenter som har fagpersoner ansatt, så håper jeg du får gode råd der.

 10. Har du hørt om Søylehjertetre???? Er på utkikk etter dette, har blitt anbefalt det av en landskapsarkitekt, men finner det ikke når jeg googler…

 11. Er i gang med å planlegge kjøp av flere Hjertetrær. Hvilken avstand
  mellom hverandre ved planting bør det plantes?

  • Hei, det har jeg ikke noen formening om du. Men hjertetre kan bli veldig stort, etterhvert. Hengehjertetre blir ikke like omfangsrik.

 12. Hei, mitt tre luktet aldeles nydelig i bilen på vei hjem fra hagesenteret.
  Ute merker jeg dessverre ingenting.
  Vil bare TAKKE deg for Moseplassen.
  Tilbringer mye tid med å kose meg med denne flotte hagen din☀️Og lærer så mye.
  Ha en herlig dag.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her