Lær om jord. Del 3: Hvilken jord til hva!

Dette er del tre av en serie om jord, du finner de to foregående delene her:
* Del 1. Hva er jobben til jord?
* Del 2. Hva består jord av?
* Del 3. Denne. Forklarer hvilken behov ulike plantegrupper har.

Planen for denne delen av artikkelen var å komme med veldig presise anbefalinger om hvor mange prosent av ditt og datt man burde ha for å få den perfekte jorden, men det viste seg å være umulig å få noen av ekspertene til å si noe slikt gitt (så ikke spør meg heller). Jord er komplekst med så mange ulike faktorer som spiller inn at kildene ikke ville sette tall. Det blir derfor en litt mer generell beskrivelse.

Hva som er god jordmiks avhenger av hva du vil dyrke, hvilken lokale forhold du har, hvilken jordtyper du har tilgjengelig og personlige preferanser. Det er også vesentlig om du har jord fra før som du kan utbedre, eller om du må kjøpe alt ferdig. Generelt sett kan man si at den beste jorden inneholder litt av alt, både organisk og mineralsk materiale, det er miksen som varierer etter bruk. Det meste gror i det meste, men med den rette miksen så gror det litt bedre.

 

Jeg har delt inn i fire plantegrupper: Gressplen, trær og stauder, staudebed og krukker:

Gressplen:
Jord for gressplen skal oppfylle to krav: Den skal være godt egnet for gresset å vokse i, og den skal være godt egnet for oss å gå og ligge på.

En mineralholdig jord med noe organisk materiale, lite leir, mye sand og ingen stein er best. Da har du en godt drenert jord hvor vannet raskt ledes vekk og hvor jorden ikke blir sølete. Den tåler tråkk uten å bli komprimert, og er god å ligge på. Gresset foretrekker at jorden er godt drenert, og med mindre du synes det er supermorsomt å klippe plenen så trenger den ikke være veldig næringsrik.

.

Trær og busker (inkludert hekk):
Busker og trær er generelt sett ikke kravstore, blomstrende prydbusker trenger mer omsorg enn digre lønnetrær, men det forstår vel alle. Trær trenger jord med hold, jord med høyt innhold av organisk materiale gir ikke like god forankring som en mer mineralsk jord, men en vil gjerne ha en viss del organisk jord i miksen. Når det gjelder næring så vil de helst ha jevn tilgang på næring, men det kan det være greit å holde igjen litt på mengden. Mye næring kan gi strekningsvekst, mer moderat næringstilgang gir tettere busker og trær. De vil også ha jevn tilgang på vann, så jorda må ikke være for drenert. Store trær og busker finner stort sett vann på egenhånd, men alle trenger hjelp i starten og de små buskene når ikke ned til dypere lag.

Behovene til denne gruppen ligger mellom gress og blomsterbed når det gjelder næring og drenering. Trær og busker har ikke noe mot at det er noe grus og stein i jorden. Om du har bed med både trær og stauder så kan du vurdere å ha to sjikt med jord, optimalisert for trær nederst og stauder øverst.

.

Blomsterbed:
Stauder, sommerblomster mm vil generelt sett ha næringsrik og porøs jord med god drenering, men samtidig evne til å holde på vann. Men, det er ikke en homogen gruppe, noen liker meget drenert og mager jord, andre vil ha fuktig og næringsrik jord, så tilpass jord etter behov.

Som sagt, jeg kan ikke være kategorisk, men ulike kilder indikerer at 50-50 mineraljord og organisk jord er et godt utgangspunkt. Plantene i denne kategorien trives best i porøs jord hvor røttene kan spre seg raskt, og hvor de har både næring og vann tilgjengelig. Moldrik jord er å foretrekke pga næring, fukt og mikroliv, høyt innhold av organisk materiale som ikke har blitt mold enda er også bra av samme grunn. Litt leire er godt for å holde på fukt og for næring, ikke for mye da blir jorden kompakt for røtter og tung å jobbe med for hageeier. God drenering er viktig, plantene liker det, og det gjør jorden god å jobbe med. Hva som er den rette mengde drenering må hver enkelt vurdere, både leirjord og sandjord har sine fordeler og ulike stauder har ulike preferanser.

.

Krukker:

Krukkejord har ekstremutgaven av forventninger til jord. Et lite jordvolum som lett tørker ut og planter vi forventer mye av gjør at du bør legge litt omtanke i krukkejorden. Du bør ha en jord som har høyt næringsinnhold og høy evne til å holde på fukt, og så er det viktig at jorden har god struktur.

For krukker anbefaler ekspertene en primært organisk jord. For struktur så kan du bruke kompost, eller du kan tilsette noe drenerende masse  i jorden. Blomsterbedjord kan også brukes, da kan det være lurt å tilsette en ekstra organisk materiale. Ren torv  (dvs billigste sekk på hagesenteret) er uegnet i krukker. Ren torv har dårlig struktur og ingen næring og er miljøfientlig, men om du ønsker å bruke torv så bland den sammen med annen type jord. Husk også på at krukken må ha noe drenering i bunn, det vil si et hull, og noen cm med sand eller grus eller leca.

.
Kilder:
Jeg har søkt kunnskap hos jordeksperter, bøker og nettsider. Spesiell takk til Erik Joner og Trond Haraldsen ved Bioforsk.

Håper du har nytte av all denne jordpraten. Jeg har som sagt hatt stor glede av å dele med dere 🙂
Om du nå sitter med mange spørsmål så er det ikke så sikkert jeg kan hjelpe, jeg kan helt spesifikt ikke si noe som helst om hva du skal gjøre med jorda du har i hagen. Det blir for komplekst, dessverre. Prøv deg frem selv, eller finn frem til erfarne hagefolk nær deg som kan se på jorda di 🙂 Kjenner du en bonde som driver med grønnsaker eller korn så er jo det en genial kunnskapsbank!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. hehe, flott tema det, jeg satser på at noen andre skriver den 😉

  Neste serie jeg vil skrive er om å formere opp planter ved deling og stikling. Det har jeg hatt lyst til lenge, og i år må det da bli mulig å få gjort noe på det ettersom vi skal dele en masse stauder hos familie og venner for å få til hagen.

 2. Supert dette her, følger serien i spenning 🙂 Gleder meg til tips om jordforbedring, håper at vi kanskje kan komme så vidt i gang med det til neste år, her virker det å være leire, leire og atter leire. Og gjett da, jammen er jeg ikke interessert i å lære om deiling og stiklinger også gitt 🙂

 3. Veldig bra. Jammen er du grundig.

  Helt uavhengig av dette har jeg innsett at jeg må bytte ut jorda i hekkbedet (24 m langt og fra 1- 2,5 m bredt). Her er det leire og det blir altfor kompakt. Busker og stauder trives, men det er helt umulig å luke. Dessuten har jeg beregnet for liten plass til granhekken bak så bedet skal «flyttes» minst 1 m inn i plenen.

 4. Åshild, ja du sier noe der. Mange planter stortrives med leire, men vi hageeiere går fort lei ja.
  Du har jo veldig god plass du da, så det er vel greit nok for deg å flytte bedet frem vil jeg tro. Om du får fatt i en haug kompost og blander i leira så blir det supert tenker jeg.

 5. Veldig bra. Jammen er du grundig.

  Helt uavhengig av dette har jeg innsett at jeg må bytte ut jorda i hekkbedet (24 m langt og fra 1- 2,5 m bredt). Her er det leire og det blir altfor kompakt. Busker og stauder trives, men det er helt umulig å luke. Dessuten har jeg beregnet for liten plass til granhekken bak så bedet skal «flyttes» minst 1 m inn i plenen.

 6. Hei, jeg har prøvd å finne på nettet litt om hvilken sand en bør tilføre i kjøkkenhagen (bl.a i bringebæråkeren). Rund, spiss, størrelse? Vet du noe om dette? f

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her